Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw do 3000zł - kolumny 2.0 + aplituner AV + kable

MisieXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do kupna wszechstronnego zestawu audio i potrzebuje pomocy. Na początek może parę niezbędnych informacji:

- wielkość pomieszczenia to 15m^2 - niedużo, ale po pierwsze jest to pokój przejściowy (2 korytarze) i z aneksem kuchennym (dodatkowe 5m^2), po drugie w niedalekiej przyszłości będę zmieniał mieszkanie na większe a sprzęt ma być na lata
- zastosowanie to w przybliżeniu 50% KD (DLNA/USB z TV, sporadycznie laptop), 35% muzyka (DLNA/USB z TV), 15% radio
- podłączone będą: dekoder z kablówki, TV (Panasonic P50ST60) - też jako źródło obrazku/dźwięku, np. z app youtube, sporadycznie laptop (HDMI), w przyszłym roku dojdzie prawdopodobnie PS4/XBO
- amplituner będzie pod telewizorem, tuż obok routera, więc z ethernetem nie będzie problemu, kolumny będą oddalone od niego po ~1m po obu stronach
- kolumny będą stały tuż pod ścianą (~5cm odstępu), więc bass-reflex raczej z przodu
- jeśli chodzi o amplituner, to zależy mi na tym, żeby dobrze integrował się z DLNA oraz ethernetem/wifi. Mile widziana obsługa z androida (wiem, że onkyo, yamaha i denon mają swoje apki, nie wiem jak reszta). WiFi nie musi być, zwłaszcza jeśli będzie dobra integracja po Ethernecie + android poza tym zawsze mogę łączyć się z TV który ma WiFI (jeśli to ma sens, nie wiem na którym etapie amplituner powinien działać :)...)
- jeśli miałbym w przyszłości rozbudowywać zestaw to prędzej do 2.1 niż 5.0. 7.1 na pewno w ciągu najbliższej dekady nie będę robił.
- jak napisałem - amplituner musi mieć tuner FM (ale to chyba standard?)
- HDMI z przodu byłoby super i ułatwiało podłączanie laptopa (chyba że znowu - pod TV a nie do ampli)
- jeśli chodzi o kable, to potrzebuję kabli do kolumn, kabli HDMI mam zapas ;)
- muzyka każda - od klasycznej, przez jazz, po metal i dubstep

Co rozważam:

Amplituner:
- Onkyo TX-NR 626
- YamahaRX-V773
- Pioneer VSX-923
- Denon AVR-X2000
- Denon AVR-2113

Nie wiem, czy potrzebuję w tym budżecie i potrzebach aż takiego sprzętu i czy nie lepiej szukać w sprzęcie model niższym tzn. np. Denon X1000 zamiast X2000

Kolumny:
- Taga Harmony 606
- Yamaha NS-50
- Taga Harmony 806 (z tańszym amplitunerem)
- Jamo S 718 (chociaż kolor mi nie pasuje)

Zastanawiam się też, czy takie proporcje są dobre, czy nie wyjdzie mi lepiej np. oszczędzić na amplitunerze i wziąć lepsze kolumny w stylu M-Audio MR4 czy Taga Harmony Platinum F.

Na kablach się nie znam, ale tutaj chciałbym włożyć tylko tyle, żeby nie zepsuć.

Z góry dzięki za pomoc :)

Witaj,
zacznę od elektroniki, moim zdaniem idealnie sprawdzi się w Twojej konfiguracji amplituner Onkyo TX-NR626 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr626.html), który pod względem funkcjonalności oraz jakości powinien Cię w pełni usatysfakcjonować.
W kwestii kolumn natomiast zdecydowanie namawiałbym Cię na coś lepszego. Zwróć uwagę na Monitor Audio MR4 (http://q21.pl/monitor-audio-mr4.html), Kef C5 (http://q21.pl/kef-c5.html) czy Roth Audio RA3 (http://q21.pl/roth-audio-oli-ra3.html). Dopiero takie konfiguracje będą w stanie dobrze zagrać takźe muzykę i w pełni wykorzystać potencjał amplitunera. Z dwojga złego już chyba lepiej byłoby zejść w dół do amplitunera Onkyo TX-NR525 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr525.html) a wybrać lepsze kolumny.

Wspomniałeś że system możliwe że będzie pracował w konfiguracji 2.0, w takim przypadku miałbm dla Ciebie jeszcze propozycję jednego z dwóch amplitunerów sieciowych Onkyo TX-8050 (http://q21.pl/onkyo-tx-8050.html) lub Yamaha R-N500 (http://q21.pl/yamaha-r-n500.html). Są to urządzenia dwukanałowe, natomiast pod względem brzmienia grające wyraźnie lepiej niż w podobnych przedziałach cenowych amplitunery wielokanałowe.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na twoim miejscu wział bym słabszy model amplitunera a dołożył do kolumn. Dajesz za amplituner 2000 a za kolumny 1000? Trochę słabo.
Możesz ewentualnie polować na starsze modele Onkyo 616, 515 lub Yamahe 673. Wolał bym jednak kupić lepsze kolumny. A jesli nie chcesz rozbudowywać do kina domowego przemysł zakup amplitunera stereo. Będzie tańszy i lepiej zagra w stereo.

Po pierwsze to zaproponuję Ci lekturę w postaci 3 tematów o podobnej treści :
1 . "Układ 5.1/5.0 do pokoju z aneksem-amplituner i kolumny do 4000zł" to pierwszy.
2 . "Yamaha rx-v373+onyx100+jaki sub?" tu drugi i zwróć uwagę na pierwszy post założyciela tematu co się dzieje gdy zakupi się tani sprzęt (czytaj jednak całość) ,

[quote name='Q21' timestamp='1386571805' post='3015356']
Z dwojga złego już chyba lepiej byłoby zejść w dół do amplitunera Onkyo TX-NR525 ([url="http://q21.pl/onkyo-tx-nr525.html"]http://q21.pl/onkyo-tx-nr525.html[/url]) a wybrać lepsze kolumny.
[/quote]

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386518400' post='3014869']
Zastanawiam się też, czy takie proporcje są dobre, czy nie wyjdzie mi lepiej np. oszczędzić na amplitunerze i wziąć lepsze kolumny w stylu M-Audio MR4 czy Taga Harmony Platinum F.
[/quote]

Nie wiem, czy potrzebuję w tym budżecie i potrzebach aż takiego sprzętu i czy nie lepiej szukać w sprzęcie model niższym tzn. np. Denon X1000 zamiast X2000
[/quote]

i trzeci temat :

"Yamaha rx-v475 ns-777 czy ns-555" co się dzieje z kolei gdy kupisz tańszy amplituner a chcesz lepsze kolumny choć w tym przypadku nawet zgodziłbym się z Q21 gdyż jest nieduża różnica między 626 a 525 poza tym można zrobić tak jak niżej proponuję tzn ampli z pre-out + wzmacniacz tak na przyszłość więc do tego to Yamaha 773 i dopiero do takiego zestawienia lepsze kolumny , moim zdaniem nic nie da kupowanie lepszych kolumn do gorszego amplitunera a jak już lepsze kolumny to w zestawie ze wspomnianym amplitunerem z wyjściem pre-out ( tu 773 to najtańszy nowy amp z takimi wyjściami) ,

"powiem" tak , to nie jest przedział cenowy gdzie oszczędzając na amplitunerze kupisz naprawdę dobre kolumny , gdyby to było ze dwa razy tyle do wydania to namawiałbym Cię na zakup amplitunera z wyjściem pre-out (jak wyżej i znowu się powtarzam , ok 2,2-2,3 tys), do tego wzmacniacz (1,2-1,5 tys) , który podłączyłbyś do wspomnianych pre-out ale tylko front , do wzmaka kolumny frontowe i do niego też ( do wzmaka) napęd do słuchania muzyki w stereo analogowym kablem RCA(czincz) stereo i wtedy miałbyś , mógłbyś zakupić lepsze kolumny w granicach 4 -4,5 tys za komplet 5.0 , wtedy przy Twoich preferencjach w takim zestawieniu masz dobre stereo i niezłe kino d.,
przy Twoim budżecie i wielkości pomieszczenia myślę , że Taga 606 v.3 będzie dobrym rozwiązaniem , kolumny nie są wymagające co do mocy więc nawet ten amplituner z niższej półki dałby sobie z nimi radę jednak w kinie co jak widać będzie przeważało musowo sub ,
z amplitunerem Denon 2113 uważałbym , potrzebuje 8-io ohmowych kolumn , nie mniej,

[quote name='5z0p3n' timestamp='1386579087' post='3015394']
Na twoim miejscu wział bym słabszy model amplitunera a dołożył do kolumn. Dajesz za amplituner 2000 a za kolumny 1000? Trochę słabo.
[/quote]

Możesz ewentualnie polować na starsze modele Onkyo 616, 515 lub Yamahe 673
[/quote]

po części zagadzam się z 5z0p3n bo można ampli za ok 1,5 tys ( tą cenę uważam za dolną granice , i Onkyo 616 ) i wtedy kolumny za następne 1,5 tys ale kolego znajdź mi kolumny , które będą lepsze kosztując tylko 500 zł więcej niż np.Taga Harmony 606 , nie to , że jestem przeciwko Tobie tylko po prostu gdy analizuję je(kolumny) to zaraz wskakuje na wspomniane wyżej 3-4 tys za zestaw , można spróbować Kodą i CV 65 , polski Pylon Audio i model Pearl 20 ( podłogowe za ok 500zł za szt)albo po prostu zakupic po kolei i na początku tylko fronty wiec ta kasa , którą chcielibyśmy wydać na zestaw "poszła" by na lepsze fronty (reszta- centr.i surround i sub później) ale z amplitunerem nie schodziłbym niżej z ceną jeśli nieco lepsze kolumny , nieco lepsze bo do naprawdę dobrych proponowałbym ampli+wzmak j/w oczywiście w podobnym przedziale cenowym , rozwiązań jest kilka ale wiąże się to z większymi kosztami oczywiście ,

Taga Harmony 806 (z tańszym amplitunerem)
[/quote]

nie w Twoim metrażu i nie z tańszym amplitunerem

[/quote]

Taga Harmony Platinum to ok 1,5 tys za parę za model F60 a jest jeszcze F80 i 100 a gdybyś chciał kompletować zestaw 5.0 oparty na F60 to ok 800 zł za sam centralny więc ok 3-3,5 tys za zestaw , za sam zestaw kolumn , chyba , że kupować po kolei ,
zestaw oparty na MR 4 na frontach to za same fronty ok 1,8 tys a za zestaw wychodzi ok 4 tys i znowu , chyba , że w grę wchodzi kupowanie po kolei , po kawałku że tak "powiem" , i do chociażby takich zestawów proponowałbym ampli z wyjściem pre-out i zakup w przyszłości wzmaka do frontów

jeśli jednak pasowałby Ci brzmieniowo bo musisz posłuchać przed zakupem jak grają kolumny ( podczas odsłuchu niech kolumny będą podłączone do amplitunera więc do takiej elektroniki z jaką będą grały u Ciebie w domu i nie jakiejś wysokiej półki) kolumny Taga Harmony 606 v.3 to do Twojego pomieszczenia zaproponowałbym suba Koda Sw 1000 ( ok 700-800 zł za nowy )bo nic nie wspominasz o subie a to w kinie bardzo ważna część zestawu ,

z kablami nie masz co przesadzać bo nie będą praktycznie w tym przedziale cenowym wpływały na jakość brzmienia więc na fronty kable grubości minimum 2x2,5 mm na resztę mogą być cieńsze 2x2mm lub mniej jednak nie mniej niż 2x1,5mm i takie w cenie 5-7 zł za metr , bez przesady z ceną nawet 10 i więcej za metr .

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi. Kilka uwag:

[quote name='Q21' timestamp='1386571805' post='3015356']
Wspomniałeś że system możliwe że będzie pracował w konfiguracji 2.0, w takim przypadku miałbm dla Ciebie jeszcze propozycję jednego z dwóch amplitunerów sieciowych Onkyo TX-8050 (http://q21.pl/onkyo-tx-8050.html) lub Yamaha R-N500 (http://q21.pl/yamaha-r-n500.html). Są to urządzenia dwukanałowe, natomiast pod względem brzmienia grające wyraźnie lepiej niż w podobnych przedziałach cenowych amplitunery wielokanałowe.
[/quote]

A jesli nie chcesz rozbudowywać do kina domowego przemysł zakup amplitunera stereo. Będzie tańszy i lepiej zagra w stereo.
[/quote]

Tak jak napisałem: do amplitunera podłączone będą co najmniej 3 urządzenia HDMI i w 50% bede uzywał go do filmów z DLNA/USB, więc wzmacniacz stereo odpada.

[quote name='Adek45' timestamp='1386583460' post='3015446']
do Twojego pomieszczenia zaproponowałbym suba Koda Sw 1000 ( ok 700-800 zł za nowy )bo nic nie wspominasz o subie a to w kinie bardzo ważna część zestawu ,
[/quote]

Obecnie nie mam miejsca na sub, dlatego piszę o 2.0. I tak wszystko będzie lepsze niż słuchanie muzyki przez DLNA z głośników w telewizorze... filmy też się będzie oglądało 1000% przyjemniej, nawet bez suba.

W związku z powyższym nie wiem, czy rzeczywiście nie lepiej pojechać zupełnie budżetowo, tzn. np. Onkyo 525/Yamaha-473 + Taga 606, a gdy się przeprowadzę i zgromadzę budżet co najmniej 5k to sprzedam ten zestaw i kupię coś porządnego.

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386590219' post='3015514']
nie wiem, czy rzeczywiście nie lepiej pojechać zupełnie budżetowo, tzn. np. Onkyo 525/Yamaha-473 + Taga 606, a gdy się przeprowadzę i zgromadzę budżet co najmniej 5k to sprzedam ten zestaw i kupię coś porządnego.
[/quote]

ten 525 byłby dobrym wyborem ale jeśli wziąłbyś tylko fronty Taga 606 to mógłbyś kupić lepszego ampla i jego nie musiałbyś już zmieniać , np Yamahę 773 , która dałaby Ci możliwość rozbudowy systemu o lepszy tor do słuchania muzy opisany wyżej.

W pre-out się raczej nigdy nie będę bawił (wiem, ze nigdy nie mów nigdy, ale wolę wydać więcej na jedno urządzenie i mieć mniej konfiguracji, kabli i urządzeń do ogarniania), więc jeśli już miałbym brać coś z topowych amplitunerów, to albo Onkyo 625 albo Denona X2000 albo Pioneera 923.

Wychodzi na to, że mam dwie opcje do wyboru:

1. wziąć Onkyo 625 albo Denona X2000 albo Pioneera 923 i do tego Taga 606 lub Taga 806 (warto doplacic do 806???)
2. wziąć Pioneera 528 albo Yamaha 475 albo Onkyo 525 albo Denona X1000 i do tego nieco lepsze głośniki tzn. Taga Harmony TAV-906F albo Indiana Line Nota 550, ewentualnie Monitor Audio MR4, gdybym dostał jakiś lepszy upust przy kupnie z amplitunerem.

Kupowanie Tag 606 do amplitunera stereo za 2000zł raczej mija się z celem, więc tę opcję sobie odpuszczę.

Byłbym wdzięczny za podanie najlepszych kombinacji w opcji 1 i opcji 2, będzie mi łatwiej zdecydować :)

PS. Czy Klipsch F-20 za 1600zł (2szt.) byłby dobry do opcji #2

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386679724' post='3016461']
Kupowanie Tag 606 do amplitunera stereo za 2000zł raczej mija się z celem, więc tę opcję sobie odpuszczę.
[/quote]

No nie wiem , ja właśnie taki zestaw mam i nie narzekam a gdy przyjdzie mi ochota na zmianę kolumn to nie będę się zastanawiał czy ampli da radę i czy zmienić go na inny ,
stwierdzenie " nieco lepsze głośniki" jest względne , wszystko zależy od tego co kto uważa za nieco lepsze , droższe , lepsze brzmienie , lepiej zbudowane,
a słuchałeś w ogóle którychś proponowanych tu kolumn .

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386590219' post='3015514']
a gdy się przeprowadzę i zgromadzę budżet co najmniej 5k to sprzedam ten zestaw i kupię coś porządnego.
[/quote]

będzie ten sam problem , nic ciekawszego nie wymyślisz , padnie stwierdzenie , że lepiej tańszy ampli a lepsze kolumny ,

(warto doplacic do 806???)
[/quote]

czytałeś wyżej co pisałem ,

PS. Czy Klipsch F-20 za 1600zł (2szt.) byłby dobry do opcji #2
[/quote]

[b]1600 zł za sztukę kolego patrz uważnie na ceny [/b]

więc gdybyś chciał złożyć zestaw 5.0 to będzie ok 4-4,5 tys a wspominałeś coś wyżej , że gdy nazbierasz więcej kasy , tak ok 5 tys to kupisz coś porządnego, już widzisz jak jest z tą kasą , to wcale nie dużo ta piątka chcąc mieć coś porządnego bo ile wtedy zostało by Ci na ampla skoro musiałbyś go też kupować , a gdybyś miał już tą Yamahę 773 to ten "klocek" odpada do kupna zostałyby tylko kolumny ,
kolumny te są fajne , duża skuteczność , powyżej 90dB , dużo powyżej 90dB , impedancja 8 ohm czyni je łatwymi do napędzenia nawet dla słabych amplitunerów jednak czy brzmienie by Ci odpowiadało to jest najważniejsza sprawa , posłuchać jak grają to podstawa ale myślę, że do tego pokoiku będą nie odpowiednie ,
MR4 to ok 2 tys za parę , za komplet wychodzi ok 3,5-4 tys i też niewiele zostaje na ampla .

Jesli chodzi o wzmacniacz stereo, to problem jest jeszcze taki, ze moj TV ma tylko 3 wejscia HDMI i jesli w przyszlosci dojdzie konsola/br to moze byc problem, i bede musial przelaczac kable gdy bede chcial podlaczyc laptopa np.

[quote name='Adek45' timestamp='1386755422' post='3017221']
a słuchałeś w ogóle którychś proponowanych tu kolumn .
[/quote]
Zamierzam słuchac w sobote, tylko chcialem ograniczyc najpierw liste do minimum.

Użytkownik MisieXXX dnia 10.12.2013 - 13:48 napisał

[/quote]

Czytałem, myslalem ze wiekszym problemem jest slabszy amplituner a nie wielkosc pomieszczenia (dlatego wymienilem go w opcji#1 z mocniejszym sprzetem)

1600 zł za sztukę kolego patrz uważnie na ceny
[/quote]

Patrze uwaznie. tez sie zdziwilem, ale w RMS jak wol pisza ze 1600 z 2, dlatego zapytalem czy by sie nadawaly.

Jeszcze ugryzę temat z mojego punktu widzenia.

[b]Pre-Out[/b] jest niewątpliwie dobrym pomysłem [b]jeżeli[/b] planujesz rozbudowę na [b]dwa systemy[/b] połączone kolumnami frontowymi + zabawę klockami stereo ( kupujesz sprzedajesz sprawdzasz kombinujesz itd ). Wówczas amplituner zostaje i nie tracisz fortuny bo amplitunery tanieją bardzo szybko. Taki amplituner jest droższy od praktycznie takich samych jakościowo uboższych braci. Więc na dzień dobry dopłata [b]500zł[/b]. To i tak jest mało w porównaniu u innych firm.

Aby był sens tej operacji dochodzą koszta:

1. Kupić wzmacniacz za około [b]1000zł[/b] używany albo nowy za [b]2000zł[/b] ( możesz i droższy ). Jeśli kupisz używany z najniższej półki ( taki co kosztował w sklepie 1000zł ) to jakościowo nie za wiele na tym skorzystasz. Chyba, że ''Hajend'' z allegro, który ma już dawno ''dowód osobisty'' to będzie dużo taniej. Ja bym się bał takie ''COŚ'' podłączyć do kolumn za XXXXzł.

2. Kupić Kolumny, które skorzystają z takiej jakości elektroniki. Koszt takich kolumn dla systemu 5.0 zaczyna się od powiedzmy [b]5000zł[/b] - wówczas kolumny frontowe ( stereo ) są z przedziału ok. 3tyś. i ledwo pasują do wzmacniacza, który kosztował powiedzmy 2000zł w sklepie. Nie jest to oczywiście reguła ( stosunek cena/jakość produktów jest różna ) ale ogólnie zasada jest taka, że na kolumny się wydaje więcej niż na wzmacniacz. Możesz kupić używane kolumny ale aż tak bardzo nie tanieją - chyba, że ''klasyki gatunku'' z czasów swojego ojca.

Do wzmacniacza musi być podłączony bezpośrednio napęd po analogu ( ominięcie amplitunera ). Ma więc znaczenie jakość źródła. Trzeba zakupić CD lub DAC a jeszcze częściej OBA ;-) koszt dobrego DAC to około [b]1000zł[/b] na dzień dobry CD za darmo nie rozdają. Chyba, że kupisz Wzmacniacz z wbudowanym DAC ale jest ich malutko i kosztują [b]3000zł[/b] i więcej. Zbudujesz tak 2 odrębne systemy mające element wspólny w postaci kolumn frontowych kina domowego.

Czyli jak wydasz ok. [b]10.000 PLN [/b]to polepszysz stereofonię w systemie kina domowego i to bez szału na miarę cudu. Tak więc - Jeśli nie masz planów na rozwijanie do takiej kwoty systemu i tworzenie audiofilskich ołtarzyków - to nie ma co wystawiać dział przeciwlotniczych na walkę z komarami.

Klipsch F20 da na pewno więcej frajdy zarówno w kinie jak i muzyce. Tu wg mnie jest duży postęp ale to też nie są jeszcze kolumny do których warto dopłacać około 2500zł na elektronikę aby coś polepszyć. Dopłacając 2500zł do lepszych kolumn uzyskasz o wiele lepszy efekt nawet na amplitunerze. Dlatego kupno wzmacniacza i cudowanie jest warte tak na prawdę w kinie domowym dopiero od momentu gdzie kolejne 2500zł nie zmieni nic w kolumnach a elektronika może coś polepszyć.

[quote name='Z3RO7OO' timestamp='1386777144' post='3017500']
Dopłacając 2500zł do lepszych kolumn uzyskasz o wiele lepszy efekt nawet na amplitunerze. Dlatego kupno wzmacniacza i cudowanie jest warte tak na prawdę w kinie domowym dopiero od momentu gdzie kolejne 2500zł nie zmieni nic w kolumnach a elektronika może coś polepszyć.
[/quote]
Nie zgadzam się z tym kompletnie, różnica jest słyszalna nawet na budżetowych kolumnach. Przede wszystkim najbardziej znacząca poprawa następuje w tych "mniej audiofilskich" aspektach - dynamiki i basu, tutaj leży największy problem amplitunerów do kina.
Oczywiście należy przemyśleć opłacalność np zamiast dokładać 2,5 tys. do lepszych kolumn pod amplituner, lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie 1.5 tys i za 1 tys. jakiś używany porządny wzmacniacz lub końcówka mocy (jednak lepiej ta pierwsza opcja, czyli ominąć pre out w amplitunerze przy odsłuchu stereo).
Można też odwrotnie podejść - zakup nowego wzmacniacza i używanego amplitunera do kina, jednak tutaj tracimy dźwięk HD, hdmi i jakieś nowe bajery sieciowe (no chyba że to dość nowy amplituner).

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386757711' post='3017257']
Jesli chodzi o wzmacniacz stereo, to problem jest jeszcze taki, ze moj TV ma tylko 3 wejscia HDMI i jesli w przyszlosci dojdzie konsola/br to moze byc problem, i bede musial przelaczac kable gdy bede chcial podlaczyc laptopa np.
[/quote]
Switch HDMI za 50zł, sam używam i działa znakomicie.

[quote]
Zamierzam słuchac w sobote, tylko chcialem ograniczyc najpierw liste do minimum.
[/quote]
Tutaj jedna rada - przy odsłuchu nie sugeruj się pierwszym wrażeniem, to co daje najmocniej basem i wysokimi tonami na dłuższą metę może męczyć, bierz na to lekką poprawkę.

[quote name='don111' timestamp='1386779763' post='3017545']
Nie zgadzam się z tym kompletnie, różnica jest słyszalna nawet na budżetowych kolumnach.
[/quote]

Ale ja nie neguję różnicy w jakości tylko o sensie dzielenia zestawu do pewnej kwoty. Kino do 5000zł a ja mam 4000zł na elektronikę wydać ?

Dobra Panowie, bo się zapędziliśmy trochę, ja mam budżet 3000zł, praktycznie nieprzekraczalny :)

Ogólnie przeważają głosy, że kolumny powinny być conajmniej tej samej klasy co amplituner albo o klasę wyżej, więc chyba jednak będę rozważał kupno Pioneera 528 albo Yamaha 475 albo Onkyo 525 albo Denona X1000, skłaniając się do któregoś z dwóch ostatnich i do tego Taga 906, Indiana 550, MR4 albo KEF C7

Wybrałbym - Onkyo 525 / Yamaha 475 + KEF C7. Z tego co wiem Onkyo jest troszkę bardziej rozjaśnione ale ogólnie grają podobnie. Kwestia Opcji / Złączy / Wygody użytkowania na co dzień ( menu / pilot ) i ogólnej mocy amplitunera. Onkyo ma pobór 480W a Yamaha nie wiem.

[quote name='MisieXXX' timestamp='1386757711' post='3017257']
Wyświetl postUżytkownik Adek45 dnia 11.12.2013 - 10:50 napisał
Użytkownik MisieXXX dnia 10.12.2013 - 13:48 napisał

Czytałem, myslalem ze wiekszym problemem jest slabszy amplituner a nie wielkosc pomieszczenia (dlatego wymienilem go w opcji#1 z mocniejszym sprzetem)
[/quote]

mocniejszy amplituner to np. Cambridge Audio Azur 651 lub 751 , Rotel 1560 (tylko 500Watów ale ma wzmacniacz cyfrowy), Arcam600 , NAD 787 , Onkyo 5010 ale popatrz na cenę i co ważniejsze zużycie prądu.

[quote name='Z3RO7OO' timestamp='1386786012' post='3017649']
Onkyo ma pobór 480W a Yamaha nie wiem.
[/quote]

Przepraszam - Onkyo 515 ma 480W - a nowszy model ma już tylko 400W poboru - Trochę przycięli w kulki

Wtrącę się w temat, ponieważ borykam się z takim problemem jak wszyscy. Zaznaczę, iż jestem laikiem w temacie kin domowych.
Chciałbym zakupić kino domowe (TV, filmy, muzyka, radio) do pomieszczenia Salonu 25m2 + korytarz 25 m2 - pomieszczenia połączone ze sobą.
Moją uwagę przykuły dwa zestawy ONKYO TX-NR616 lub ONKYO TX-NR414 + Indiana line NOTA 505. Podobno starsza seria ONKYO jest lepsza od serii NR626 ...
Proszę o radę na temat zestawu, co wypadałoby ewentualnie zmienić. Nie ukrywam, że jak prawie u każdego koszty odgrywają główną rolę, z drugiej strony chciałbym kupić coś przyzwoitego. Na początku zależy mi na zestawie amplituner + głośniki przód (stereo), w przyszłości chciałbym rozbudować zestaw. Koszty maksymalne jakie chciałbym przeznaczyć na zestaw to 3000PLN.

Piotr

Wtrącę się w temat, ponieważ borykam się z takim problemem jak wszyscy. Zaznaczę, iż jestem laikiem w temacie kin domowych.
Chciałbym zakupić kino domowe (TV, filmy, muzyka, radio) do pomieszczenia Salonu 25m2 + korytarz 25 m2 - pomieszczenia połączone ze sobą.
Moją uwagę przykuły dwa zestawy ONKYO TX-NR616 lub ONKYO TX-NR414 + Indiana line NOTA 505. Podobno starsza seria ONKYO jest lepsza od serii NR626 ...
Proszę o radę na temat zestawu, co wypadałoby ewentualnie zmienić. Nie ukrywam, że jak prawie u każdego koszty odgrywają główną rolę, z drugiej strony chciałbym kupić coś przyzwoitego. Na początku zależy mi na zestawie amplituner + głośniki przód (stereo), w przyszłości chciałbym rozbudować zestaw. Koszty maksymalne jakie chciałbym przeznaczyć na zestaw to 3000PLN.

Piotr

pie_cia t o jest ciekawa sytuacja bo gdybyś wziął 616-tkę to nie zostało by Ci za dużo nawet na takie średniawe fronty miałbyś dobry amplituner ale kiepskie kolumny , natomiast gdybyś wziął 414-tkę to byłoby odwrotnie , jeśli jednak podobają Ci się Indiany to startuj po nie , a tak na marginesie , słuchałeś jak grają, ja proponował bym kolumny z większymi głosnikami basowymi , z Indiany to chyba Tesi 560 ale są droższe , patrzyłeś na Monitor Audio MR4 ,KEF C7. Jednak posłuchanie ich brzmienia może Ci najbardziej naświetlić sprawę , które wziąć .

Onkyo 414 jest dość okrojonym modelem. Nie posiada kalibracji akustyki Audyssey. Nie upscaluje obrazu , nie posiada Dynamic EQ ( przydatne wieczorem np do filmów na TV gdy nie można włączyć Suba )

Opłaca się wziąć Onkyo 515 - jest bardzo dobrze wyposażony i ma dość mocny zasilacz w swoim przedziale. Jest aukcja na allegro - nowy gwarancja PL ale tylko srebrny kolor. Jeszcze 19h

Kolumny w zasadzie ciężko doradzić, ponieważ nic nie słuchałeś. Wydanie nawet sporej kwoty nie gwarantuje zadowolenia.

Dzięki za odpowiedzi,
Słuchałem Indiana Line Note 550, ale też w ostatnich dniach posłuchałem Melodika BL40 (podobno to samo co Roth Oli40) i powiem szczerze, że zrobiły na mnie większe wrażenie, chyba ze względu na niskie tony.
Cały czas chodzi mi po głowie często omawiany model Monitor Audio MR4. Jak one się mają w stosunku do Melodika BL40, cenowo chyba bardzo podobnie.
Co tracę w przypadku zakupu Onkyo TX-NR 515 zamiast Onkyo TX-NR 616 i czy zrobi to dla mnie wielką różnicę ? Czy Onkyo TX-NR 515 będzie dobrze współpracował z Melodika BL40 lub Monitor Audio MR4.
Niestety zagłębiając się coraz bardziej w temat budżet musiałbym zwiększyć - co rozważam. Interesuje mnie dobry zakup, na wiele wiele lat.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi,
Indiana Lines NOTA 505 słuchałem i dźwięk podobał mi się, natomiast mocno zastanawiam się nad kolumnami Melodika dl40 (inaczej podobno Roth Audio 40) ze względu na "lepszy bas" , dodatkowo dochodzi opcja Audio MR4 lub MR6.
Oczywiście MR4 są tańsze, proszę o opinię na temat wyborów, które w tym momencie wchodzą w grę.
Jeżeli chodzi o amplituner to raczej zdecyduję się na ONKYO TX-NR 515. Proszę o poradę co tracę w porównaniu do TX-MR 616 i czy byłby sens znowu dołożenia jakiejś gotówki do tegoż modelu ?

Pozdrawiam

Zmiany są na tyle dynamiczne, że wybór pójdzie chyba w zupełnie w innym kierunku, mianowicie ONKYO TX-8050 + Monitor Audio MR6.
Doszedłem do wniosku, że raczej nie będę się bawił w zestaw 5.1 czy 7.1 i postawię na stereo. Podobno zestaw głośników w stereo zagra dużo lepiej na amplitunerze TX-8050.
Chętnie usłyszę jakieś opinie.

Pozdrawiam

Onkyo 414 to jakiś wybrakowany model. Nie wiem jak taka firma mogła wejść w coś takiego. Uważam że ten amplituner powinien być sprzedawany za cenę 313. Nie kupuj go bo to żenada. Traci na wartości jak dziurawa opona.

515 był natomiast bardzo dobrym wyborem, za dobrym w stosunku do 616. Zanikła różnica pomiedzy tymi amplitunerami. Dlatego model 525 został drastycznie obcięty (przesadnie). Niestety Onkyo tak próbuje zdobyć rynek że gubi się w tych działaniach. Trzeba wiedzieć co kupować. Bo zdarząją im się modele nadwyraz fajne oraz ponizej wszelkich oczekiwań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.