Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 300 zł. wybaczcie :)

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem jednak hd 500. Teraz czekam na przesyłkę i kibicuję w stylu "Requiem for a dream": dojdź! dojdź! dojdź! dojdź! ;)

Za czas jakiś napiszę parę słów o tym ustrojstwie.

PS. Cena 299 zł. Dlaczego są dwie ceny: 299 i 486 zł?

Acha, i słuchałem jedynych Kossów (za chba 130 zl) jakie znalazłem we Wrocku i dźwięk był... za duży tzn. byłem wybitnie za chudy w uszach jak na ten model, albo były "rozjechane" :) bo z Media Syfu.

HD 500

No i są. Słucham ich już od 2 godzin :)

Ciężko mi w tej chwili cokolwiek rzec, prócz tego, że są staaaaasznie ciemne. Musiałem korygować balans. Ale po korekcji... no, niech się chociaż przestanę ślinić. Wtedy może napiszę coś sensownego ;) i obiektywnego.

Mogę jeszcze dodać, że nawet w niektórych dobrze nagranych płytach teraz słyszę więcej, czyli szumy też :(

A to nazywajcie jak chcecie:

- postęp technologiczny

- konflikt pokoleń

- Dawid i Goliat

jeszcze raz:

[obrazekLUKASZ-175772_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Na allegro jest sporo słuchawek Reloop np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wiem ze wzmacniacze Rellop'a sa doceniane a jak to jest ze sluchawkami?

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

odswiezam temat bo mam kilka watpliwosci :-)

chcialbym kupic sluchawki w cenie 300-350zl max !

naszukalem sie i mam dylemat ktore wybrac

narazie biore pod uwage te:

sennheiser hd 500, 477, 200, 497

Beyerdynamic DT 431

AKG 301

Koss UR40

philips hd 890

jakies grado :/

slucham przewaznie rocka, muzyki klasycznej. Lubie ostre, wyrazne brzmienie jednak gora nie moze draznic!

odsluchac wszystkie pewnie nie bede mogl ale mam nadzieje ze wiekszosc. Teraz chcialbym sie jeszcze dopytac ktore jeszcze sa godne uwagi (ktorych mam szukac na odsluch) oraz ktore z tych co wymienilem najbardziej mi polecacie :-)

i tak przy okazji moglibyscie mi wytlumaczyc roznice miedzy sluchawkami otwartymi i zamknietymi ? ktore sa lepsze do sluchania w domu.

thx

Cypis:

jak dotąd reloop dostał pozytywną recenzję w prasie i kilka osób z forum zapragnęło go kupić. To wszystko, a dział opinii świeci pustkami. Chyba za wcześnie mówić, że wzmaki reloopa są doceniane - opierajmy się trochę marketingowi i utrudniajmy firmom tworzenie uznanych i docenianych produkt bez potrzeby klientów w trzy miesiące :)

ja wybralem hd497 teraz moze zastanawial bym sie jeszcze nad grado 60 ale pewnie wybralbm znowu 497.

sluchawki zamkniete lepiej izoluja dzwieki otoczenia, mocniej przyciskaja sie do glowy, sa mniej zdrowe dla ucha podczas dlugiego sluchania (ucho sie poci bo nie ma zadnej wentylacji) ale podobno lepiej brzmi w nich bas . . . moim zdaniem do domu lepsze beda otwarte.

ps.

grado nazywa sie czasem "king of rock" a sennhaiserow raczej nie mozna tak nazwac ;)

>i mam takie pytanko czy w tych hd497 bas za bardzo nie dominuje ?

maja mocny ale dobry jakosciowo bas, w tej cenie tylko koss porta pro ma mocniejszy . . . czyli moze sie Tobie nie spodobac - mnie pasuje.

>slyszalem tez opinie ze sa strasznie

=> saint^

Za 350PLN nowych Grado (mówimy o najtańszym modelu - SR-60) nie dostaniesz w sklepie (kosztują 500PLN). Z drugiej ręki - poszukaj

informacji na tym forum, ktoś ostatnio pisał (acz generalnie też nie za łatwo są dostępne). Za 400PLN kupisz nowe przez Internet - z firmy

Alessandro (model MS-1), ale z cłem i VATem wyjdzie około 400PLN.

Co do wygody - SR-60 są moim zdaniem bardzo wygodne. Nie mam do nich żadnych zastrzeżeń.

Z pozostałych wymienionych przez Ciebie - ja bym odradzał Kossa. Jestem do tej firmy zrażony przez modele, które brzmią

jak z głębokiej studni zatkanej dużym subwooferem - dużo ciężkiego mulistego basu zagłuszającego całą resztę pasma. W

dodatku wszystkie modele, które przymierzałem, są dla mnie zaskakująco niewygodne.

Ale rozumiem, że niektórym słuchaczom brzmienie mocno basowe odpowiada, a o gustach się nie dyskutuje.

Możliwe, że akurat UR40 są lepsze - jeśli masz możliwość posłuchania, sam zdecyduj. Ja ich kiedyś słuchałem, ale nie pamiętam.

AKG 301 nie słyszałem. Uwielbiam ich wyższe modele, ale z kolei bardzo mi nie odpowiadają K44, K55 i K66, więc nie sugerowałbym

się samą marką (mimo, że AKG jest moją ulubioną firmą). Ale gdyby za podobieństwem numerka miało by w parze iść podobieństwo

brzmieniowe do K-401 czy K-501, to byłby to bardzo dobry wybór.

Za Philipsem nie przepadam, choć te akurat słuchawki ludzie najczęściej chwalą. Nie mam zaufania do niezawodności ich taniego

sprzętu - zbyt wiele widziałem ;)

Wydaje mi się, że z wymienionych słuchawek właśnie Grado powinno zapewniać dźwięk najlepszej jakości (dość powszechna na świecie

opinia najlepiej brzmiących słuchawek poniżej 100USD). No i te słuchawki naprawdę nadają się i do sprzętu stacjonarnego, i przenośnego.

I mają jedną zaletę przy przenoszeniu - składają się ,,na płasko'' (słuchawki zamocowane obrotowo), więc świetnie mieszczą się w cienkich

teczkach, plecakach i tym podobnych. Inne wymienione modele chyba na to nie pozwalają niestety.

Uwaga: nie jestem fanatykiem Grado, ale nie widzę powodu, żeby nie chwalić produktu ewidentnie niezłego, a niezbyt

rozpowszechnionego (cokolwiek podobnie jest zresztą z AKG - tu akurat nie wiedzieć czemu).

a propos basu u Kossa - próbowałem krótko PortaPro i SportaPro. Porta były syropiasto basowe, Sporta zabrzmiały bardziej zrównoważenie. Z podobnej półki można też rzucić okiem na Sennheiser PX100 (też nauszne, nie wokółuszne), grają niebrzydko i sprytnie się składają.

Czesc saint^. No to mamy podobny problem. Co do senn 497 to jak dla mnie za ostre troche. W mm zalozylem je i po chwili zaczely mnie bolec uszy. Jak chcesz grado sr 60 to prawdopodobnie pod koniec stycznia lub na poczatku lutego beda na allegro ( cena 414 zl pewnie, bo ta sama osoba je bedzie wystawiac). W poprzedniej aukcji napisala rowniez , ze mozna w przeciagu 4 dni zwrocic towar, tak wiec mozna sobie przesluchac. W sobote pewnie bede jechal do warszawy to przesluchal jeszcze pare modeli i moze podpowiem cos.

saint,

rozumiem budżet, ale zastanów się czy nie warto zaczekać ze dwa miesiące, odkładac po stówce miesięcznie i kupić coś z wysokiej półki.

Za zacząłem od hp 890 i szybko je sprzedałem - zafascynowały mmnie i jak zauroczony poszedłem do salonu audio i posłuchałem sennheiserów. Po kilku dniach nie miałem już philipsów - kupiłem sennheiser hd 580 ze wzmacniaczem słuchawkowym za 600 zł . Jestem bardzo zadowolony! To jest zupełnie inna muzyka niż w modelach opisywanych wcześniej w tym wątku.

Wszystko zależy na czym chcesz słuchać w tych słuchawkach. Modele o wysokiej impedencji (powyzej 200 ohm potrzebują wzmocnienia).

Z niższych modeli proponuję Ci posłuchać hd 555 sennheisera - na allegro są po 399 zł -

oraz odpowienie modele Beyerdynamika w tej cenie - beyery zwykle oferuja więcej niż sennki w tej samej cenie.

Grado grają dźwiękiem bardziej aksamitnym (muzyka płynie ), ale kopa trudno na nich dać takiego jak na hd 555

=> pq

PX-100 są nawet w porządku, ale skoro już o nich mowa to ja bym chyba radził PX-200. Co prawda PX-100 są otwarte a PX-200

zamknięte (czyli teoretycznie PX-100 mogłyby mieć lżejsze brzmienie i lepszą przestrzeń), ale tu akurat jest odwrotnie - PX-200

wydają mi się bardziej zrównoważone, a PX-100 przytłaczające i męczące.

Budowa fizyczna obu modeli jest podobna, bardzo wygodny mechanizm składania, słuchawki wygodne, lekkie, małe. Bardzo łatwe do

wysterowania przez sprzęt przenośny. I do słuchania ze sprzętem przenośnym świetne - miałem dłuższy czas PX-200 i byłem

bardzo zadowolony, niczego mi w nich nie brakowało.

Ale do słuchania w domu się nie nadają, to jednak nie ta klasa co dobre duże słuchawki.

=> Marekban

Nie wiem co dokładnie dla Ciebie znaczy ,,dać kopa'', ale Grado mają bardzo dynamiczny dźwięk (a jednocześnie szczegółowy, ale wcale

nie ostry czy zbyt jasny). Nigdy bym nie oczekiwał, że Sennheiser mógłby być bardziej energiczny w przekazie. I ja bym Grado też nie

określił mianem ,,dźwięk płynący''. Prędzej Sennheisera, ewentualnie AKG. Naprawdę tak odbierasz te słuchawki?

Inna rzecz, że nie słuchałem HD 555 (ani pozostałych nowych 5?5). Ale i tak jakoś trudno mi uwierzyć, że się aż tak bardzo zmieniły

w stosunku do typowego brzmienia Sennheisera.

Przewinął się tu temat beyerów dtx 700, które kolega Kornik recenzował...

Ja do recenzji podchodzę sceptycznie ale nie ukrywam, że z ciekawości traktuje je jako zaproszenie do przeprowadzenia testu na własnych uszach i własnych płytach. DTX700 przeszły ten test pozytywnie a nawet zagrały mi lepiej niż się spodziewałem. Potrzebowałem słuchawek za małe pieniądze, dzięki którym będę mógł się relaksować przy muzyce w nocy bez narażania się na wizyty sąsiadów. Po kilku tygodnaich mogę stwierdzić, że kilka zarwanych nocy mam już za sobą a swoje płyty poznałem dużo lepiej i jeszcze bardziej mi się podobają, chociaż jeszcze łapie się na analizowaniu nagrań a nie słuchaniu muzyki.

Jesli chodzi o ogólnopojęty charakter ich brzmienia to najwiekszego plusa u mnie mają za muzykalność i zaskakującą równowagę tonalną. Ogromna szczegółowość i szybki, choć niezbyt twardy najniższy bas korzystnie i zdecydowanie obalił moje wyobrażenie a w zasadzie jego brak o mozliwościach sonicznych tak tanich słuchawek. Jedynym mankamentem, do którego się przyzwyczaiłem jest pewnego rodzaju osadzenie dźwięków w głowie a nie dookoła niej ale pamiętając ich odłsuch na headboxie "winą" takiego stanu rzeczy obarczam fakt używania słuchawek podłaczonych do zwykłego wzmaka CA... ze słuchawkowym kiedyś sobie to poprawię ;-)

Słuchawki doskonale sprawdzają mi się w klasyce (symfonie - szok!!!) i jazzie, również elekrycznym.

Za 280 czy 290zł (nie pamiętam dokładnie) moim zdaniem to okazja, którą warto przesłuchać dysponując budżetem do 500zł.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

keyop,

psałem "dać kopa" bo za każdym razem przy głośnym słuchaniu grado zniekształcały.

A dźwięk z SR2 (SR 1 nie maiłem okazji słuchać) był po prostu piękny, basy różnorodne i naturalne. Gdybym miał mozliwość to sr 2 z całą pewnościa kupiłbym.

Jednak 60-tki , choć tez grały dźwiękiem aksamitnym i ciekawym to jednak brak kontroli dźwięków przy głosnym słuchaniu był wyraźnie wyczówalny (przekładałem słuchawki na głowie co chwila dla porównania na tych samych płytach)

Marekban>>

Ja zgadzam się z Keyop'em, że Grado potrafią dać kopa. Nie mam pojęcia jak oni to osiągnęli, ale te słuchawki grają każdą muzykę zgoła inaczej. Potrafią grać "płynącym", jedwabistym dźwiękiem (np. jazz wokalny itp.) i potrafią naprawdę wstrzasnąć (orkiestra symfoniczna: np. muzyka filmowa z "LOTR" , "Planeta Małp" itp.) tak, że aż mnie ciary przechodzą.

Nie wiem, może ja jestem taki wrażliwy ....

Dla mnie Grado to rewelacja.

... a moze ja sie myle z grado.

SR 2 - rewelacja - gdyby nie cena kupiłbym !

sowją droga ciekawe ile takie kosztują w USA? Może ktoś podrzuci jakiś link...

ale SR 60 wydawały mi się za słabe - poważnie mówię. Jadnak jak kilku już mówi, że tak nie jest to musze wrócić do odsłuchu - choćby po to żeby sie przekonać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.