Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 300 zł. wybaczcie :)

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

chyba jestem ślepy na oba uszy

sami poczytajcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chociaż tych RS 1 nie słuchałem to trzeba mi będzie zbierać kase na nowe słuchawki. W USA RS 1 = 700 USD , a RS2 = 500USD - ciekawe jaka jest różnica między nimi

kupował juz ktos wysyłkowo w USA?

Ukryta Zawartość

Proponuję oglądać niemieckiego ebaya czasami. Ja kupiłem miesiąc temu Sennhesery HD570, które były jako uszkodzone. Są w idealnym stanie, nie maja roku i naprawde wyglądają jak wyjęte przed chwilą z pudełka. A co im dolegało? Otóż opis był nastepujący: czasami prawy kanał gra a czasami nie. Zaryzykowałem i okazało się,.................... że rozleciała się redukcja z dużego na małego Jacka !!!!!!!!!!!!! Podgiąłem blaszki, złożyłem do kupy i po sprawie. A to wszystko za łącznie 20,5 Euro ( łącznie z transportem ).

Kasę wysyłam listem poleconym - priotytetem, bo inne formy są bardzo drogie.

Taniej się nie da, ale trzeba dobrze czytać opis i zaryzykować.

Bogdan,

ja z dziką rozkoszą kupowałbym na ebayu, ale nie zakładałem konta walutowego jeszcze - nie mam kiedy nad tym pomysleć.

Można na ebayu założyc konto bez karty walutowej?

=> Marekban

Różnica między RS-1 a RS-2 - nie słuchałem żadnych. Z recenzji wynika, że RS-1 są bardziej melodyjne i zrównoważone niż RS-2,

czyli ogólnie to samo tylko jeszcze ładniej.

Co do kupowania w USA - pod marką Grado nie kupisz wysyłkowo, bo jest to zakazane przez firmę Grado (dystrybutorzy europejscy

się z nimi dogadali - tylko dzięki temu mogą w Europie windować ceny dwukrotnie; to jednak jest zwykła, ordynarna mafia).

Możesz natomiast kupować modele Grado robione dla Alessandro - oni prowadzą sprzedaż tylko wysyłkowo, więc dystrybutorzy nic

nie mają do gadania. Alessandro są teoretycznie udoskonalone w stosunku do oryginalnych Grado, wszyscy na head-fi i innych forach

zgadzają się, że brzmią lepiej - więc nie ma co się obawiać, że będą gorsze niż Grado prosto od Grado Labs. Ich oferta obejmuje

trzy modele:

- MS-1 - w cenie Grado 60, brzmieniowo podobno pośrednie między Grado 60, 80 a 125

- MS-2 - w cenie Grado 325, brzmieniem podobno bardziej zbliżone do RS-2 niż 325 (konstrukcja aluminiowa, jak 325); zresztą

wielu recenzentów pisze, że różnica brzmienia między 325 (lub MS-2) a RS-2 jest raczej natury ,,trochę inaczej'' niż ,,trochę lepiej''

- MS-Pro - w cenie RS-1, podobno brzmią jeszcze lepiej.

Ja kupiłem niedawno MS-2. Zamówiłem między świętami a nowym rokiem, zapłata normalnie przez podanie numeru karty kredytowej.

Przyszły na cło 6tego dnia od zamówienia. Cena obejmuje przesyłkę. Wliczając cło i VAT, kosztuje to 2 razy taniej niż analogiczne

modele Grado kupowane w Polsce czy Europie.

Po swoich doświadczeniach - zachęcam. Na MS-Pro też się może zdecyduję kiedyś, jak będę miał 700USD do wydania i nic pilniejszego

w kolejce do zakupu ;)

=> Marekban

hmmm moze i tak byloby dobrze tylko ze te sluchawki nie beda podpiete pod zaden wzmacniacz, jak kupie jakis wzmacniacz sluchawkowy to pewnie te sluchawki sprzedam i zastanowie sie nad czyms lepszym.

btw w piatek albo czwartek powinienem jechac posluchac tych sluchawek wiec wybor choc troche wyjasni sie. Tylko kurde boje sie ze te HD 497 beda niewygodne przy dluzszym uzywaniu ;/

keyop,

dzięki z namiary - znajdę ten sklep

czyli ile kosztowały Cię te słuchawki? napisz mi : cena bazowa + dodatki (podatki i tp.) + koszt przesyłki.

(mam różnych znajomych w Stanach - jak uda mi się ich złapac to może przywiozą albo wyślą paczką.

saint,

bez przesady z tą niewygoda. Przyzwyczaisz się.

JUZ NIE MUSICIE DALEJ SZUKAC !!!!

OTO NAJLEPSZE SŁUCHAWKI NA RYNKU

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

czego to ludzie nie wymyślą ....

Ukryta Zawartość

=> Marekban

MS-2 kosztowały mnie:

- cena bazowa 299 USD (w to wliczona jest przesyłka)

- VAT + podatek = 90PLN

Ciekawostką jest, że zadeklarowana przez Alessandro wartość przesyłki dla celów celnych wynosiła 99USD a nie 299USD,

a na deklaracji celnej nie był podany model słuchawek. Zaniepokoiłem się przez chwilę, że może wysłali omyłkowo MS-1,

ale chyba oni po prostu rozumieją, że nie każdy lubi płacić wysokie cło za towary z USA ;)

W każdym razie normalna stawka celno-vatowa w tym przypadku wynosi 30% ceny.

Saint^ >>

Akurat Grado SR60 do SR125 nie są tak wymagające wobec źródła.

Zeknij sobie tutaj

Ukryta Zawartość

Coś na ten temat było mówione.

To jest fragment recenzji z "FI Magazine" ze strony Grado. Tekst byl nawet przetłumaczony na aukcji z allegro:

"The greatest bargain in all of portable audio-dom are the Grado SR60 headphones. They manifest a terrifically involving, rich sound which can civilize even a cheap portable CD player."

FI magazine / Andrew Keen Vol.1, No.7

"Największą okazją spośród wszystkich akcesoriów do przenośnego zestawu audio są słuchawki Grado SR-60. Manifestują niesamowicie urzekający(wciągający), cechujący się bogactwem dźwięk, który jest w stanie "zcywilizować" nawet tani przenośny odtwarzacz CD."

Ukryta Zawartość

Bartezzz, Keyop,

Panowie, wielkie dzięki!

dojrzewam do zakupu grado (bardziej finansowo) - teraz kupuje wzmacniacz Piotrka (ciekaw jestem jak grado zagrałyby na wzmacniaczu Forum608 - w końcu to impedencja 32 ohmy a nie 300 a Piotrek dedykował tego wzmaka na sennki)

Bartezzz - czy Ty przypadkiem nie masz tego wzmaka? jak na nim grają grado?

Keyop - a sam porównywałeś MS2, RS2 i Sr 325? W Poznaiu nie mam możliwiści porównać, a tak sie składa, że częściej bywam w Berlinie niż w Warszawce. W Berlinie sklepu z Grado nie spotkałem (ale też za bardzzo nie szukałem)

hmmmm moze faktycznie te grado sa warte zastanowienia. Pogadam z madmaestro odnosnie tych aukcji na allegro i mam taka prosbe, podajcie mi jakis sprawdzony sklep w ktorym moge kupic te alessandro MS-1

=> Marekban

Nie porównywałem. Z RS-2 bo mnie w najbliższym czasie nie stać na wydanie prawie 3kzł, a z 325 bo mi się zwyczajnie nie chciało

- przy takiej różnicy w cenie MS-2 mogłyby sobie być nawet trochę gorsze (choć wszyscy piszą, że są lepsze).

Zaczęło się od tego, że posłuchałem z ciekawości Grado 60 i tak mi się spodobały, że (po dwóch dniach czytania opinii porównawczych)

zdecydowałem się kupić MS-2 w ciemno. I dodam, że zakupu absolutnie nie żałuję :)

Co do MS-Pro (RS-1) - zobaczymy za pół roku ;)

Poza tym w międzyczasie może się na rynku pojawić coś innego i fascynującego (na przykład ciekawie wyglądają najnowsze Sony

MDR-SA5000).

=> saint^

Sprawdzony, a przy okazji jedyny ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marekban >>

Niestety nie mam tego wzmacniacza :( Słucham narazie na dość skromnym sprzęcie: co nieco podrasowanym Sony CDP-497 z wymienionym op-ampem na wyjściu słuchawkowym na NE5532 (taki jaki montują na wyjściu RCA w ES-ach Sony). Całość podpięte do solidnego filtra sieciowego.

Zamówiłem słuchawkowego lampowca zobaczymy jak bedzie grał.

• 3 miesiące później...

mam pytanie jakie słuchawki polecilibyście mi jeszcze odsłuchać jak w temacie

słuchałem już HD 500, HD 497, HD212, HD 515

z tej czwórki zdecydowanie najbardziej odpowiada mi HD 497 lecz niestety chyba mam głowe za dużą a tak poza tym oprócz tego są strasznie niewygodne

HD 500 to dla mnie porażka ( nic tylko bas ), HD 212 bas troche lepszy ale znowu tylko bas tam jest, a HD 515 jakoś tam grają tyle że dużo dużo gorzej od HD 497

reasumując - muzycznie coś jak HD 497 tyle że wygodne conajmniej jak HD 515

Ja mam do sprzedania słuchawki w cenie 300 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--> vorpeane

tyle że to właśnie mają być słuchawki które raczej zawsze będą grały bez wzmacniacza tzn. komputer i sprzęt przenośny - na kompletowanie sprzętu wzm. + dobre słuchawki mnie narazie niestać

HD497 są znane ze swojej "specyficznej" ergonomii.

Zbliżone charakterem dźwięku są KOSSy UR-40. Lekko rozjaśnione. Z dobrym źródłem można z nich sporo wyciągnąć.

Do komputera i discmana świetne są Porta Pro. Na allegro w tej chwili ceny strasznie spadły. Grają nawet całkiem przestrzennie jak na takie małe słuchaweczki.

Spróbuj też te Bayery.

dzięki za podpowiedzi - posłucham sobie tych koss'ów - niestety z tego co widze bayery kosztują ponad 400

a co byście powiedzieli o HD570 - czy one nadają się do sprzętu przenośnego ew. wyjście z karty muz. z komputera ?

i jak byście je sklasyfikowal - czy to sprzęt wart uwagi - za mniej niż 300 używane oczywiście ?

dwa miesiące temu na giełdzie samochodowej kupiłem Beyerdynamiki 990 za smieszne pieniądze chyba 15 zł jak pamietam (miały uszkodzony kabel połaczeniowy) i moje HD-600 poszły w odstawkę .Tak więc poszukaj cos z Bayerów to dobra firma i chodzą bardzo realistycznie - analogowo..

570tki to dobre słuchawki i za trzy stówy na prawde warto. Sennheisery są drogie (często niewspółmiernie do jakości).

Do tych słuchawek mimo tego,że są 64 ohmowe trzeba wzmacniacza żeby zagrały jak trzeba. To w sumie tyczy się wszystkich wyższej klasy nauszników.

Nie wiem czy już masz "swoje brzmienie"? Czy wiesz dokładnie czego szukasz? Jeśli nie to posłuchaj kilku różnych modeli możliwie w podobnych warunkach. Sennheisery już mniej więcej znasz. To chłodne i analityczne brzmienie. Spróbuj teraz

Porta Pro (zdecydowanie cieplejsze i lekko przyciemnione, świetne z ze słabymi źródłami),

UR- 40 ( to dla tych którzy nie lubią "kossowego" przebasowionego dźwięku, coś przejściowego między Senkami),

oba bardzo wygodne.

AKG K141 (bardzo solidne i dobrze brzmiące )

Radzę też jak będziesz miał okazję posłuchać SR-60. Może sie okazać,że warto te 100zl dozbierać. Też dobrze sobie radzą ze słabszymi źródłami. Z resztą zerknij w opinie i inne wpisy.

wczoraj w nocy i dzisiaj rano poczytałem sporo o HD 570 i jakoś te opinie nie napawają mnie optymizmem - są jakieś porónania do HD 500 ;)

z tego co wyczytałem to będe chciał jeszcze posłuchać HD 555 no i oczywiście na koss'y też się skusze a co do akg to niestety we wrocławiu chyba tego nie uświadcze

witam ponownie !!!

po dwóch dniach rozdzielonych na 2 sklepy moge napisać :

akg 141 czuć było że te słuchawki są świetne ale potrzebują dobrego wzmacniacza (600 ohm) bez wzmacniacza katastroficzny brak dynamiki - są strasznie jak dla mnie niewygodne ( wogóle to zamałe !!!! )

akg 66 porażka

koss pro 3AA niewiem jak ze wzmacniaczem ale bez mi się niepodobały - ostro na górze i chude wokale

koss porta pro - to są słuchawki w moim typie ale...

koss ur 40 niewiele gorsze od porty - chydszy dźwięk i bardziej płaski - co nieznaczy że są to złe słuchawki

no właśnie co do tego ale z porta pro - wyglądają te słuchawki tandetnie i mizernie ale dla tego dźwięku mógłbym to olać ( jak są na uszach to ich niewidać :) gdyby nie ten kabelek :) - stanoczo za krótki i zbyt tandetny - i tu pytanie - czy robił ktoś hardcore z wymianą kabla na dłuższy i solidniejszy ( najchętniej widziałbym kabel 2-3m ) - a i najważniejsze czy taki zabieg niewpłynie znacząco na dźwięk ?

Dorzuce swoje pytanie - Co wybrac - po pierwsze - Grado czy Sennheiser ( tylko ci dwaj producenci sie licza ) - i dwa - wystarczy model SR60 czy SR80 - lub jezeli sie zdecyduje w wypadku Sennheiser'a - Px100 czy Px200 ?? Wszytkie 4 kosztuja mniej niz 100 bakow ( Sr80 jest najdrozszy - 93 ) wiec cena nie gra roli .

I jeszcze pytanko - ponoc np SR80 w polaczeniu z iPod'em ( czy jakim kolwiek odtwarzaczem przenosnym ) graja cicho - potrzebuja wzmacniacza ( tak wyczytalem gdzies na necie ) a Sr60 beda sie spisywac niezle . Cos w tym jest - czy wyczytalem na necie tylko czyjes brednie ;) ?? .

Pozdr UF ka all ;).

Widzę, że trafiłem na "swojego" :)

Mamy podobny gust. To jestem przekonany,że będziesz zachwycony Grado.

Napisz jeszcze na czym je wszystkie odsłuchiwałeś.

PortaPro mają i tak dość długi kabel w porównaniu do UR-40 ( 1.25m to już przesada).

Kabel owszem może mieć wpływ na brzmienie. Inna jest kwestia,że tracisz gwarancję. Przecież możesz kupić bądź zrobić sobie sam przedłużacz słuchawkowy. Dużo prostrze rozwiązanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.