Skocz do zawartości
IGNORED

Obciążenie pojemnościowe i rezystancyjne wejść audio

Cawe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakie są najlepsze wartości kondensatorów, oraz rezystorów obciążających wejścia audio :

Komputer, CD, Deck, AUX

we wzmacniaczu.

Czy są jakieś ustalone wartości ?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam. Jakie są najlepsze wartości kondensatorów, oraz rezystorów obciążających wejścia audio :

Komputer, CD, Deck, AUX

we wzmacniaczu.

Czy są jakieś ustalone wartości ?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.

Wejść sygnału się nie obciąża. To impedancje wejściowe tych wejść, obciążają źródła sygnału do nich podłączone.

Impedancje wejściowe, jako parametry charakterystyczne danego wzmacniacza, są podane w instrukcji obsługi.

Wyjaśnij cel swojego pytania. Co chcesz zrobić?

GM

Dokładnie.

Jak chcesz zmieniać imp. wejściową dla każdego ze źródeł niezależnie to musisz dać przełączniki np Lorlina 6 pozycyjny i dodać rezystory.

Lepiej to jednak dać we wzmaku lub pre docelowym ni w pasywce. Wówczas można dac proste RC jako wycinające śmieci na wejściu przy gniazdach sygnałowych.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak najbardziej. Potrzebuję tylko znać wartości rezystorów określających rezystancję wejściową.

One są zależne od tego co podpinasz i do czego podpinasz. To trzeba obliczyć aby dla danego urządzenia wyjściowego i wejściowego osiągnąć optymalne dopasowanie, a wygląda na to że tak chcesz.

Lepiej zleć to komuś kto się na tym zna albo zbuduj zwykły selektor oparty na przełącznikach lub tzw. izostatach.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Np 10k ... 20k ... 47k ... 75k ... 100k ...220k

Wartości R w szeregu plus C do masy przy gniazdach rca możesz sobie policzyć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chodzi mi o filtry częstotliwości. Czy dla konkretnych urządzeń nie ma podanych określonych rezystancji wejściowych ? W takim razie czym równią się wejścia CD, TAPE, AUX. Czułością ?

Pozdrawiam

W takim razie czym równią się wejścia CD, TAPE, AUX. Czułością ?

Nie jestem specjalistą, ale w wiekszości sprzętów ustawiane wartości są jednakowe.

150 mV / 47 k-ohm

Nie chodzi mi o filtry częstotliwości. Czy dla konkretnych urządzeń nie ma podanych określonych rezystancji wejściowych ? W takim razie czym równią się wejścia CD, TAPE, AUX. Czułością ?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Uśmiejesz się ale często ..niczym (poza fizycznymi wejściami).

Inaczej jest z czułością i impedancją.

Zależy to tylko i wyłącznie od producenta danego urządzenia.

Skoro chcesz "ustawić" wejścia wzmacniacza podaj jakie masz impedancje wyjściowe poszczególnych urządzeń.

Jeżeli wzmacniacz ma impedancje wejściowe wyższe niż wyjściowe z Twoich urządzeń to wystarczy przełącznik.

Dodatkowe pojemności zdecydowanie sobie daruj (szczególnie 47p do masy)

W szczególnosci oglądając np schematy na hifiengine widać na wejściu 2x 100kohm ale w specyfikacji stoi 47k ... ;-)

Producenci dają pojemności praktycznie od 100-330p na wejściu. Ale jak pisałem warto to policzyć sobie i najpierw sprawdzić czy jest to konieczne, czy np nie łapie śmieci.

W szczególnosci oglądając np schematy na hifiengine widać na wejściu 2x 100kohm ale w specyfikacji stoi 47k ... ;-)

Producenci dają pojemności praktycznie od 100-330p na wejściu. Ale jak pisałem warto to policzyć sobie i najpierw sprawdzić czy jest to konieczne, czy np nie łapie śmieci.

Odśmiecanie :) to się robi dając 47-100pF od masy elektroniki (przy wejściach) do metalowej (jeżeli jest) obudowy.

Jedyne sensowne rozwiązanie to nic nie kombinować jeżeli "gra".

Dla wytrwałych i dociekliwych - analiza stopnia wejściowego wzmacniacza i stopni wyjściowych poszczególnych układów.

Z reguły na wyjściu jest kondensator o pojemności powyżej 1 mikro plus rezystor kilka do kilkadziesiąt kilo Ohm do masy. Na wejściu masz rezystor do masy plus kondensator (zabezpieczenie przed składowa stałą). Jak pomiędzy to coś jeszcze dołożysz to mogą się zdarzyć różne rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.