Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza CD

piotrek1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam w swoich zbiorach następujące odtwarzacze...

Technics SL-P520 z PCM54hp

Akai cd-57 z PCM67 P-J

Sony cdp-670 PCM56p

Posiadam też 4 sztuki lamp 6n1p i chciałbym spróbować zlampizować któryś z tych cd-ków. Z tego co wyczytałem to ten pierwszy technics ma wyjście napięciowe z DAC-a więc chyba odpuszczę go sobie. Z kolei ten AKAI z PCM67 p-j ma już wyjście prądowe, nie znalazłem żadnego konkretnego schematu lampizacji tego modelu z tego co wywnioskowałem z datasheeta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wyjście z DAC-a to będą nóżki 2,3 6,7 co do lamp to chciałbym posłużyć się tym schematem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie. Który cd będzie dobry do takiej przeróbki może ktoś ma jakiś sprawdzony schemat pod takie lampy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108147-lampizacja-odtwarzacza-cd/

Te lampki 6N1P mają gm = 33 oraz impedancję Ra = 4400.

Teoretycznie się to może udać. Kiedyś coś na nich nawet robiłem, próbowałem popędzić z prostej topologii SRPP, ale z racji na dość jednak spore Ra - musisz mieć w miarę krótkie interkonekty i bardzo, ale to bardzo dobrze ekranowane.

Alternatywnie, możesz zrobić tak, że zastosuj tradycyjne WK jako pierwsza trioda, a druga trioda w ramach tej samej bańki, jako Wspólna Anoda, czyli wtórnik - tylko li wyłącznie po to, aby zbić w dół tą impedancję na wyjściu do poziomu w miarę znośnego.

Alternatywnie, możesz zrobić tak: wykorzystaj trzy sztuki takich duotriod.

Z pierwszej i drugiej duotriody zrób SRPP w ramach każdego kanału.

Natomiast tą trzecią duotriodę - wykorzystaj z niej połowę jako wtórnik dla kanału prawego, a drugą połowę - jako wtórnik dla kanału lewego.

Jeśli chodzi o konwersję I-to-V ... to nikogo zapewne nie zaskoczę idąc w zaparte i rekomendując czeskie grafity KOH-I-NOOR.

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Natomiast jeśli chodzi o dobór lampek - to tak szczerze - dałbym nieco inne lampki tutaj. Ale na upartego na tych też coś można pokombinować. Jakby co to pisz na pw.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

Z.

... aha, jak będziesz zamawiał trafko, to warto jest wziąć takie, które ma niezalany środek.

To może być istotne przy precyzyjnym ustalaniu napięcia żarzenia pod Twoje lampki.

Metodą dowijania pojedynczych zwojów, bo może się okazać, że trzeba kilka zwojów dodać lub anty-dodać...

Natomiast zalany środek toroida znakomicie utrudnia życie pod tym względem.

Zanim zamówisz trafo i konkretną wartość napięcia anodowego, warto jednak spojrzeć na wykresy anodowe tych lamp i jakiś przyjemny, w miarę liniowy obszar pracy dla nich dobrać ...

Ukryta Zawartość

Z pierwszej i drugiej duotriody zrób SRPP

po co robić papugę z chinoli i z Fikusa w postaci SRPP, dokładać jeszcze jedna lampę, skoro wiadomo, ze gra gorzej od WK-WA i kasztani pasmo

ten od Mc nie jest zły, ale spróbowałbym to samo (ECC88) z wartościami jak u Klimo

na TSL10 TO 04 od Telto z 210VDC idzie to obrobić, konwersja na Caddockach a w anodach Bradley

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Akurat nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że SRPP (jako układ wybitnie szerokopasmowy) gra gorzej od WK-WA.

To raczej wręcz właśnie WK-WA gra gorzej.

Mniej liniowe, wprowadza harmoniczne, generalnie skutkuje bardziej jak dla mnie miśkowatym brzmieniem.

A to mi nie odpowiada.

Jedyny problem z SRPP jest taki, że niektóre lampy mają zbyt dużą wartość Ra i nie są w stanie sobie sensownie poradzić z wysterowaniem obciążenia.

Ale na to też jest metoda. Można brać sygnał nie z dolnej anody, lecz z górnej katody ( czyli tak bardziej nawiązując do "mu-follower" ). To pomaga.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Osobiście porwałem się na coś takiego . Po wymianie dobrego zegara z Mrelektronika (polecam tego Pana) i dobrych kondensatorów , można naprawdę cieszyć się dobrym dżwiękiem .

Lampy 6N1P bym sobie odpuścił .

post-21125-0-16964700-1387891448_thumb.jpg

post-21125-0-62445200-1387891480_thumb.jpg

post-21125-0-79296400-1387891716_thumb.jpg

post-21125-0-35231800-1387891816_thumb.jpg

daj spokój z lampami. Tym cd-kom nie pomogą, Są na BB więc będą mulić bo tak te dace już mają. Chcesz to trochę ożywić powyrzucaj wszystko co jest za nimi.

Co do wyjśc może teraz palnę głupotę ale coś mi mówi że mają one i napięciowe i prądowe.

daj spokój z lampami. Tym cd-kom nie pomogą, Są na BB więc będą mulić bo tak te dace już mają. Chcesz to trochę ożywić powyrzucaj wszystko co jest za nimi.

Co do wyjśc może teraz palnę głupotę ale coś mi mówi że mają one i napięciowe i prądowe.

Pragnę poddać w wątpliwość opinię przedmówcy.

Jeśli lampy są w stanie pomóc tak sędziwej konstrukcji, jak poczciwy TDA1541A i definitywnie jest słychać kolosalną różnicę,

to tym bardziej DAC'i typu BB powinny się ładnie "odsłonić" przy lampkach.

To nie DAC'i mulą, lecz w przeważającej mierze te stopnie analogowe co są za nimi zaaplikowane, tak mi się wydaje.

Poza tym jest jeszcze kwestia taka, że kość DAC, o ile nie będzie miała idealnego zasilania, do nie będzie w stanie pokazać wszystkiego, co potrafi.

Modyfikacja powinna dotyczyć zarówno toru analogowego na lampach,

ale również, a może to nawet i ważniejsze, zapewnienia sensownych warunków zasilania i dobrego odsprzęgania dla samej kości DAC.

O, na przykład tak jak tutaj to opisano:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik tego CD'ka - bardzo sobie taki zakres zmian chwali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Dziwne rzeczy piszesz .

Zdjęcia przedstawiają denona dcd 1450 ar . Wierz mi ,po tych zmianach , żadnego przymulenia nie ma i na pewno nie jest to granie budżetowego cedeka .

audyny wymiataja

Widzę ,że też doceniłeś audyny :)

Użytkownik tego CD'ka - bardzo sobie taki zakres zmian chwali.

Wcale się nie dziwie .

a propo upgradow to kiedys tez na wlasna reke przeprowadzilem taki zabieg tyle ze tylko na zasadzie powstawiania lepszych elementow.

byl to bodajrze cd philips 960

klasyk na wlasnie kosci tda 1541

wywalilem filtry, ktore zamulaly, cos tam z zasilaniem jeszcze majstrowalem, opampy tez poszly do zmiany i kondy wyjsciowe, chociaz nie eksperymentowalem z nimi za wiele z szkoda,no oprocz tego bylo jeszcze sporo zmian.

final byl taki ze zalowalem troche ze sprzedalem ten odtwarzacz, bo gral przepieknie czym z reszta cieszyl sie pozniej jeden z naszych forumowych kolegow.

Tak z rad co moge powiedziec to

1. sama lampizacja nie zawsze jest rozwiazaniem, czasem tzreba dokonac o wiele dalej posunietych zmian, wiec wybor "dawcy" do dalszego upgradu ma kluczowe znaczenie.

2. czasem warto dac to do zrobienia komus kto sie tym zajmuje i zrobi to profesjonalnie lacznie z wlasciwa aplikacjastopnia lampowego.

znam przynajmniej 3ch naszych forumowych znajomych ktorzy sa swietni w takim dzialaniu, chyba ze chce ktos sie pobawic, ja np chcialem, co nie znaczy ze nie trzeba bylo tej zabawy pozniej poprawiac, co nazowa pytanie "fun czy efekty"??

3. sugerowal bym doprowadzenie transportu do stanu gdzie bedzie dobrze dzialala sekcja optyczno cyfrowa i pojscie w Dac lampowy. to daje wieksze mozliwosci i mozna podpiac do niego jeszcze strumieniowca luz inne ustrojstwo ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.