Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa systemu o kino domowe

darius4you

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 20:16

witam wszystkich!

Nie chciałem zaczynać nowego postu i szukałem takie by najdokładniej podpasować do tego o co was proszę. do rzeczy:

Chciałbym zacząć swoją "przygodę" również z kinem domowym i potraktować jako uzupełnienie stereo, które jest do tej pory moim oczkiem w głowie. Kino chciałbym wykorzystywać do koncertów i co jakiś czas do filmów. Pokój mam 25m( w niedalekiej przyszłości przeniosę się do nieco większego 28m/kw w prostokącie). w stereo nagłasnia go wzmacniacz McIntosh lampowy i wzmacniacz zintegrowany musical fidelity A308 150w/8ohm, które ma wyjście pre out i direckt - grający na zmianę z lampowym. do kina chciałbym wykorzystać MF A308.

głośniki frontowe: Jm lab Mezzo utopia

centralny: Audio physic hiend center

tylne Audio physic step III

sub Audio Physic Rhea 2

Oppo 93

Moje pytanie czy w powyższej konfiguracji lepsze będzie zaadoptować takie zestawienie:

amplituner marantz SR7005( w tym przypadku jako pre) + koncówka Arcam P777 i w stereo wykorzystać własnie MF A308??

czy może wystarczy tylko marantz 7005 i połączyć to w całość z MF A308?

a może skupić się konkretnie na koncówce Arcama + procesor marantz AV7005? i do tego podłaczyć wzmak do stsreo?

czym się właściwie różni aplituner marantz SR 7005 od procesora AV 7005? czy Aplituner spełni moje powyższe założenia w kinie co procesor?

Może rozglądnąć się za jakimś onkyo(pytanie jak z jakością pre w apmlitunerach)

powyższe urządzenia mogę kupić w każdej chwili i nie stanowią dla mnie większego problemu finansowego

Może macie dla mnie inne propozycje?

dziękuje za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/108171-rozbudowa-systemu-o-kino-domowe/

Witaj,

Na pewno najlepszym pod względem brzmienia rozwiązaniem będzie zastosowanie systemu dzielonego np. Marantz z wielokanałową końcówką mocy, a odsłuchy stereo pozostawić systemowi stereofonicznemu. Taka konfiguracja zapewni Ci spójne brzmienie wszystkich kanałów. Dobrym pomysłem jest dzielony system Marantz, chociaż Arcam jest lepszy, ale wyraźnie droższy.

Jeśli natomiast chciałbyś oprzeć system wielokanałowy na przedwzmacniaczu AV Marantz, zdecydowanie lepszym wyjściem jest zakup procesora a nie amplitunera.

Zapraszam jednak do kontaktu z naszym salonem (proszę rozmawiać z Marcinem Graczykowskim), jest to dosyć rozbudowana sprawa, wymagająca dłuższej rozmowy oraz odsłuchóq.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli jesteś zadowolony z setu stereo, to pod żadnym pozorem go nie rozpinaj.

Możesz wykorzystać jego zalety wykorzystując go w kinie do zasilania frontów.

Sygnał sterujący pobierzesz (w zależności od zasobności portfela) albo z ampli

KD, albo z procesora KD. Jeśli procesor, to musisz dokupić brakujące końcówki

mocy do kanałów C i surround. Jest pewna upierdliwość z tym związana, gdyż

musisz we wzmacniaczu przełączać wejście na KD, a także bawić się głośnością

kanałów frontowych. Plusem jest to, że nie rozpinasz toru stereofonicznego i nie

korzystasz z PRE w amplitunerze czy też procesorze. Możesz przeprowadzić test,

czy Twoje źródło zadowoli Cię po przejściu przez dedykowany tor PURE w procku

(często takie rozwiązanie jest stosowane - dla tego wejścia tor jest minimalistyczny

i może nie ingerować w sygnał, który jest tylko przez nie przesyłany, ale to musisz

sam stwierdzić - wątpię aby ktoś miał wiedzę lepszą niż Ty sam, o tym co słyszysz) :)

a także bawić się głośnością

kanałów frontowych.

, ale jego wzmacniacz stereo zintegrowany ma wejście bezpośrednie na końcówkę mocy i przełączanie między całą integrą .

po przejściu przez dedykowany tor PURE w procku

(często takie rozwiązanie jest stosowane - dla tego wejścia tor jest minimalistyczny

i może nie ingerować w sygnał, który jest tylko przez nie przesyłany, ale to musisz

sam stwierdzić

BODEX są jakieś procesory AV przez które można przesłać osobno sygnał stereo do końcówki mocy be z obróbki przez DSP , chodzi mi o takie dedykowane wejście i wyjście dla stero w procku AV ? No bo taki procesor AV też mógłby być dobrym przedwzmacniaczem stereofonicznym i taki system dzielony może być lepszy od dedykowanego wzmacniacza zintegrowanego np. średniej półki .

Pytam się bo może kiedyś w przyszłości zrobię system dzielony z prockiem AV , a zależy mi na dobrym stereo ( na razie to daleka przyszłość )

ale jego wzmacniacz stereo zintegrowany ma wejście bezpośrednie na końcówkę mocy i przełączanie między całą integrą .

Jeśli zasili końcówkę nieregulowanym sygnałem, to coś pójdzie w kosmos.

Należy upewnić się, czy wyjścia nie są stałopoziomowe ! ! !

Kiedy tam ma podłączyć amplituner KD , a wyjście pre- out Front LR amplitunera , a jest tłumione przez potencjometr głośności tegoż amplitunera . Jednak upewnić się należy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.