Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Xavian Primissima v2, maks. 2000zł

un4given

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość.

Chcę poprawić swój zestaw stereo o lepszy wzmacniacz, obecnie mam Yamahę AX-592. Budżet to ok 1500 do maks 2000zł. Wzmacniacz będzie współpracował z kolumnami Xavian Primissima v2 oraz subem REL T5. Muzyka, której słucham to zarówno spokojne klimaty (Katie Melua, Norah Jones, Diana Krall), jak również ostrzejsze (Metallica, Red Hoci, Lenny Kravitz).

Będę wdzięczny za rady za jak sprzętem się rozglądać (może być zarówno używany jak i nowy, nie mam preferencj)?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o nowy asortyment dobrym wyjściem mogłoby być

połączenie z dość uniwersalnym Nadem.

Aktualnie w dobrej cenie można trafić C356 BEE( z używanych w tym budżecie spokojnie C372 dostaniesz

jednakże raczej nie będziesz potrzebował aż takiej mocy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z używanych bardzo ciekawa propozycja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

wydaje mi się, ze oprócz integry NAD, dobrym rozwiązaniem będzie także wzmacniacz Cambridge Audio Azur 351A, którego raczej jasny, analityczny charakter świetnie sprawdzi się w połączeniu z kolumnami Xavian. Drugą opcją jest wzmacniacz Xindak A-06, który jest ciepły, łagodny, plastyczny, dobrze wypełniony. Obydwa urządzenia powinny Cię w pełni usatysfakcjonować brzmieniowo.

Jeśli masz taka możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak masz możliwość zawsze bierz mocniejszy wzmak:)! Wiecej czystych watów przy niskoefektywnych kolumnach to zawsze duży bonus, i mniejsza szansa na uszkodzenie kolumn! Tak jak radzi kolega z q21 spróbuj NAD'a a jak nei będzie CI odpowiadam to jaśniejsza szkoła CA.

Dzięki za podpowiedzi, zastanawiałem się właśnie nad NAD'ami. Xindak A-06 wydaje się ciekawą alternatywą, ale muszę o nim trochę poczytać. A czy warto rozejrzeć się za jakimś starszym sprzętem z rynku wtórnego?

Napisano dziś, 20:44

Trochę nie rozumiem, Q21 poleca wzmacniacz jasny i analityczny, potem ciepły, łagodny. Porada czy wietrzenie magazynów?

Staszek_s Marketing marketingiem, ale tu się przyczepiłeś nie czytając chyba nawet pierwszego postu autora tematu.

Sam napisał, że nie ma preferencji akurat w tym wypadku q21 dali mu dwie skrajne propozycje aby mógł złapać swoje brzmienie.

Spokojnie, nie chciałbym, aby temat wzbudzał negatywne emocje. Jestem raczej początkującym w tej dziedzinie i dopiero konkretyzuję swoje preferencje odsłuchowe. Tak, czy inaczej planuję udać się na odsłuch sprzętu, jednak wpier chciałem zasięgnąć rady, aby skupić się co najwyżej na kilku modelach, które w opisanej przeze mnie konfiguracji mogą dać ciekawe brzmienie.

Ok, wobec tego przepraszam, nie zrozumiałem intencji Q21. Zaskoczyło mnie, że dwa skrajnie różnie brzmiące systemy mogą w tym samym stopniu usatysfakcjonować tego samego Słuchającego.

Wpis czytałem.

Nie szukaj nowych w tej cenie bo szału nie będzie . Kolega wyżej polecał Ci Baltlaba Epoca 1v3 i ja też Ci go szczerze polecam .

W tej cenie żaden piecyk mu nie podskoczy . Masz suba więc trochę delikatny bas Baltlaba u Ciebie nie będzie problemem zagra to idealnie .

Mam na pozbyciu Epoca 1v3 identyczną jak na tej aukcji tylko kolor czarny no i cena dużo lepsza u mnie ;)

Gdybyś był zainteresowany to pisz na PW .

A i jeszcze dodam że nie polecam Ci Baltlaba dlatego że akurat chcę go sprzedać nawet nie wystawiałem go jeszcze w ogłoszeniach po prostu to rewelacyjny wzmacniacz u mnie zagrał dużo lepiej niż Roksan Kandy K2 i Exposure 3010 a te wzmacniacze kosztują więcej niż 2000 pln oczywiście używane .

Fakt Baltlab w swojej cenie to bardzo fajny piecyk.

W jego przypadku nie płacimy za markę czy ekstrawagancki wygląd

ale właśnie strikte za ponadprzeciętne w swojej klasie brzmienie...

Odpowiednio dobrany z resztą toru potrafi zadziwić:)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Poczytałem trochę recenzji i opinii o proponowanych wzmacniaczach i jednak skłaniałbym się do zakupu używki. O NAD-ach i CA opinie są bardzo mieszane. Pytanie co oprócz wspomnianego Baltlaba moglibyście jeszcze polecić, aby w pełni wykorzystać możliwości Xavianów Primissima (znajomy wspominał o Roksan Caspian Mk1/2 lub Copland CSA28)? Kwota to ~2kPLN.

Witam,jak najbardziej polecam Caspiana do Xavianow.Jestem posiadaczem Caspiana M1NG.Podlaczylismy go do Xavianow grand colona kolegi i swietnie sie z nimi zgral.do tego stopnia,ze kolega sprzedal swoj wzmacniacz Cyrusa)W okolicach 2kpln dostaniesz caspiana M1.

Witam,

również jestem posiadaczem kolumn takich jak autor wątku i również pomału przymierzam się do zakupu wzmacniacza w podobnej cenie. Co najlepsze, również myślę o Rel-T5 jako uzupełnieniu zestawu :). Obecnie kolumny podpięte mam do amplituner kd Denon AVR 2113 i no i delikatnie mówiąc - jest kiepsko. Przede wszystkim kolumny brzmią jakby przygaszone, jakbym słuchał ich z zarzuconym na nie kocem, brakuje sceny.

Nie mam dużego doświadczenia ze wzmacniaczami w podanym przedziale cenowym, dlatego z uwagą będę śledził ten wątek i mam nadzieje, że autorowi uda się w pełni sprostać swoim wymaganiom (tym bardziej, że gusta muzyczne chyba mamy podobne). Ciekawi mnie również sam subwoofer i na ile doda on "smaczku" całemu zestawowi czy może wręcz przeciwnie - spowoduje wyraźne odcięcie basu od kolumn frontowych.

W moim przypadku na pewno wezmę pod uwagę wzmacniacz używany (najlepiej z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy, aby móc wykorzystać kiedyś wzmacniacz w kinie domowym poprzez PRE-OUT kanału lewego i prawego - oczywiście po zmianie amplitunera na taki, który do umożliwia). Mimo wszystko odbiór dobrze zrealizowanych koncertów w HD robi super wrażenie.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.