Skocz do zawartości
IGNORED

płyta klejona do obudowy kolumny

maxii

Rekomendowane odpowiedzi

jaro4444, 30 Kwi 2005, 21:16

Wydaje mi się że już kiedyś gdzieś czytałem Twoją opinię o kiepskich własnościach płyty stolarskiej.

Najprostszym i skutecznym rozwiązaniem jest wiązanie przeciwległych scian metodą Visatona. Mierzono nawet odpowiedź impulsową tak wzmocnionej obudowy - był gdzieś artykuł na stronie Visatona (chodzi o doć duże obudowy).

Za to podoba mi się stwierdzenie o "nierównomiernym przepływie ciśnienia" ;)

Nie wiem jaro4444 czy zauważyłeś ale to McGyver na mnie napadł bo mu się Tonsil nie podoba. I nawet buc jeden nie zauważył ironii w moim wpisie tylko zaczął od razu uprawiać ten swój pouczający marketing.

Qubric odnośnie płyty może coś kiedyś pisałem. Chodzi chyba o to by grały głośniki a nie obudowa... Poza tym fala dźwiękowa to nic innego jak impuls ciśnienia rozchodzący się sferycznie w środowisku gazowym...

A jakiej długości fale rozejda się wewnątrz obudowy?

Oczywiście że obudowa nie gra. Dlatego można ją zrobić z np. aluminium.

Albo granitu. Albo siatkobetonu... Jest tylko jedno małe "ale" takiej obudowy, które zauwazył Audiophysic.

Qubric, 30 Kwi 2005, 21:29

>Nie wiem jaro4444 czy zauważyłeś ale to McGyver na mnie napadł bo mu się Tonsil nie podoba. I nawet

>buc jeden nie zauważył ironii w moim wpisie tylko zaczął od razu uprawiać ten swój pouczający

>marketing.

No nie, Qubric, jeżeli kpię sobie z tego, że ktoś na stronie Conrada napisał że Tonsil to highend to to jest napaść na Ciebie? A może zwrócenie uwagi na fakt, że znacznie lepsze głośniki renomowanych skandynawskich firm kosztują tyle co ten Tonsil lub tylko niewiele więcej narusza Twoje dobra osobiste? I gdzie tu niby jakiś marketing? Chyba że jesteś kolejnym zwolennikiem teorii spiskowych i podejrzewasz że uprawiam kryptoreklamę firmy Audiocomponents?

Wewnątrz obudowy rozejdzie się tylna fala ciśnienia za membramą. Powtarzam, że mieliśmy dyskutować o płycie stolarskiej.

Typowa płyta o grubości 22 mm ma okładziny ze sklejki po ok 2-3 mm z każdej strony i wewnątrz poklejone listwy o wymiarach ok 16-18 mm. Powoduje to, że jeśli mamy dużą powierzchnię, np boczną ścianę kolumny to pod wpływem ciśnienia wewnętrznego jest ona podatna na odkształcenia. Poza tym słabo tłumi rezonanse i słabo nadaje się do frezowania poprzecznego. Dlatego osobiście uważam za optymalny materiał na obudowy, w miarę tani i łatwy w obróbce, MDF. Można bo przeróżnie wykańczać (okleina, obłóg, oklejanie drewnem, malowanie) Ma dobrą tłumienność i dość dużą bęstość. Ale MDF jest w różnych gatunkach. Bywa miękki jak tektura i nie nadający się do niczego. Bywa też twardy, na którym palą się frezy, Dlatego zalecam dobrze wybierać płytę MDF przed zakupem. I tyle mądrości na dziś ;)

Oj McGyver - znowu sie podniecasz nie w tym momencie co potrzeba.

Tylko dlaczego zacząłeś dyskutować ze mną a nie z przedstawicielami Conrad Elektronik na temat ich cen??? Przeciez ja o cenach Tonsila w Conradzie nic nie napisałem!

A czy Scan Speaki sa już po 119zł.? Gdzie? Powiedz to kupię hurtowo i sprzedam Tobie za połowę ceny z Akustyka :)))

jaro4444, 30 Kwi 2005, 21:47

>Wewnątrz obudowy rozejdzie się tylna fala ciśnienia za membramą.<

Nooo jak za membrana to raczej nie będzie przednia fala ;)

Ale jakiej długości ta fala może być?

Qubric wiesz dokładnie, że będą to te same częstotliwości co przed głośnikiem (oczywiście wooferem). Ale wzmocnione przez rezonans będą wszystkie długości fal, których 1/2l będzie równa odstępowi od ścian (góra-dół, boki, przód tył) oraz kolejne harmoniczne.

McGyver, 30 Kwi 2005, 21:53

>Qubric, kończę swój udział w tym wątku, bo każdy mój wpis uznajesz za objaw niezdrowego podniecenia

zamiast się skupić na jego treści.<

Własnie staram się skupić na treści - ale na treści tego wątku.

Też mógłbyś się skupić na treści wątku i np wyjaśnić profesjonalnie jakiej długości fala może się rozejść we wnętrzu obudowy kolumny.

jaro4444, 30 Kwi 2005, 21:56

W kazdym pomieszczeniu fala która się rozchodzi (akustyczna) jest taka na jaką pozwala wymiar fizyczny pomieszczenia. Fale zbyt długie powodują spręzanie nieakustyczne. Nie wydaje mi się żeby przeskody wewnątrz obudowy były na tyle duże aby "uniemozliwiały równomierny przepływ ciśnienia". One moga przeszkadzać raczej tylko falom o wiekszej - tym z górnego skraju pasma głośnika nisko-średniotonowego. Ale tej długości fale są i tak tracone w materiale stratnym.

Dlatego Audiophysic preferuje obudowy wielokomorowe, które w zamyśle mają działać konrtolując rozprzężanie powietrza za głosnikiem.

Właśnie chciałem Ci odpowiedzieć, że typowa obudowa kolumny wysoka na 1m, głeboka na 0,4 m i szeroka na 0,2 m wzmocni fale 660 Hz, 1650 Hz i 3300 Hz oraz ich harmoniczne. Pozostałe dudnienia i sprężanie nieakustyczne można zwalczać różnorodnie. Jak zauważyłeś wielokomorowo. Ale przy obudowie BR nie należy przesadzać z tym, bo nie będzie on pracował odpowiednio

No.

Ale jesli wstawisz jakies przeszkody, przegrody to najdłuższe fale rozbijesz na krótsze. Zwiększysz krotnosc modów. A to oznacza że masz lepiej a nie gorzej z powodu "nierównomiernego rozejścia sie ciśnienia".

Dla fal dłuższych cisnienie chyba i tak rozchodzi się równomiernie - tak mi się zdaje z tego co pamiętam z fizyki płynów.

Piter - ty to masz łeb. Nie pomyslałbym o tych słuchawkach.

To dam ci taki mały eksperyment. Odsuń muszle słuchawki na pół metra od ucha. I powiedz teraz co się stało z basem? ;)

dla obudowy zamkniętej należy myśleć o dźwięku tak jakby występował wyłącznie jako ciśnienie ponieważ poprzez sprężanie wewnątrz obudowy dźwięk się wytłumia albo drgania ciśnienia przenoszą się na obudowe

piter z, 30 Kwi 2005, 22:22

Chodziło o zwrot "przeszkadza w równomiernym rozejściu się ciśnienia". Przypominam gdybyś zapomniał. Własnie mówisz o tym, że "nie przeszkadza", i o to chodziło ;)

piter z, 30 Kwi 2005, 22:23

>prosta sprawa brak ciśnienia<

Przecież słyszysz dźwięk. To jest fala. bez ciśnienia by jej nie było;)

Znaczy uwazasz że miedzy membraną słuchawki a twoim uchem powstaje strzałka fali długości 30Hz???

piter z, 30 Kwi 2005, 22:23

>prosta sprawa brak ciśnienia<

Przecież słyszysz dźwięk. To jest fala. bez ciśnienia by jej nie było;)

Znaczy uwazasz że miedzy membraną słuchawki a twoim uchem powstaje strzałka fali długości 30Hz???

a tak poza tym równie głupie ludzie mają przesądy o częstotliwości granicznej pomieszczenia - takie coś niewystępuje

jedynie w małych pomieszczeniach następuje wzrost ciśnienia dla niskich częstotliwości i dźwięk się "dusi" oraz następuje zabużenie innych fal przez co duże kolumny nie zagrają w małym pomieszczeniu

Zmiana cisnienia z tą częstotliwością. Ale to cisnienie chyba rozchodzi się równomiernie i dziala z jednakową siłą w kazdym kierunku - dokładnie to na bembenek Twojego ucha.

A fala której strzałka się utworzy w powietrzu (akustyczna) chyba nie będzie diałała z jednakowa siłą w kazdym kierunku? Czoło fali będzie niosło wiekszą energię, jak mi się zdaje i osłabiało się po zderzeniu z każdą przeszkodą.

Qubric jednak odpowiem Ci chłopie w czym problem - mylisz pojęcie rozchodzenia się dzwięku z rezonansami i wzmocnieniem. Powstanie dwóch strzałek fali jest konieczne dla rezonansu w objętości zamkniętej, a w otwartej (np flet) rezonuje od L = 4 długością przestrzeni. Idę spać bo mnie czaszka napie... To pewnie od tych rezonansów ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.