Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

ja to w swoim CD721 dość dawno zauważyłem ( a na schemacie faktycznie raczej nie dopatrzyłem się niczego co by odcinało wy podczas używania...), ale zanim schemat dorwałem to myślałem że coś jest nie tak...

może i faktycznie bałagan sie robi ale nowe wątki jeżeli niedotyczą drogiego lub popularnego sprzętu przelatują bez echa albo wpisujący robią sobie cyrk , co do kolumn to są to Polarisy 300(producent Diora Świdnica) 2 niskotonowe, 1 nisko /średniotonowy -czeskie, średniotonowy /kopułka i wysokotonowy -polskie.troche modyfikacji przeprowadziłem na nich ale jeszcze czegoś brakuje (średniego basu i stłumienia średnicy)

We wszystkich które znam (a znam sporo) było tak samo. Jak masz regulację głośności nauszników to się ciesz, w moim Marantzu jest tylko cyfrowa, i to na raz liniowe i sł. też. Ale słuchawkowe chyba wywalę bo nie używam.

>Lt_Bri

W CEC-u jest mechanicznie rozłączane wy RCA przy włożeniu wtyczki. Tak samo miałem kiedyś w jakimś Sony, ale to było tak dawno temu, że już nie pamiętam co to było. A z tą szufladą, to faktycznie trochę luźno chodzi. U mnie też bardzo łatwo ją wysunąc, ale sama nie wypada - może mam mniej wyrobiony mechanizm? Grasz może na gitarce, bo pisałeś o piecyku do wiosełka?

Mariusz, to sorry ale trójdrożne musiałbym wziąć na warsztat bo na odległość się nijak nie da, a nie robiłem jeszcze tego modelu to i gotowego opracowania nie mam, mogę tylko zasugerować wymianę wysokotonówki, np. na taką ARV104

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo plastikowy tonsilek dość badziewny jest i stereofonii nie ma ani blasku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za odpowiedz, jesteś jednym z nielicznych na tym forum którzy potrafią cos zasugerować bez docinania a co do kolumn to są 4 drożne i to jest problem (5 głośników) co do wysokotonówki to troche poprawiłem jej brzmienie doklejając kulke z waty do magnesu pod kopułką, zniknął efekt sypania piasku na blache jest bardziej dzwięczna problemem są średnie tony -minimalna zmiana wartości elementów radykalnie zmienia brzmienie średnicy ale to niejest to oco mi chodzi

-->rekin, właśnie mechaniczne ( na wtyczce ) rozłączanie pamiętam, zastanawiam sie czy by nie zrobić przełącznika wy/słuchawki, bo może zostawię wy słuchawkowe i podepnę tam przez jeszcze jeden zasilaczyk (tym razem uproszczony, o ile rzecz jasna miejsca w środku starczy :) ) te odczepy 10.2V. Niezbyt te rozwiązanie z philipsa mi się podoba ( nie bez powodu ludzie opisują odpięcie gniazdka słuchawkowego jako jedną z podstawowych przeróbek CD721 ). Wiem, dużo kombinuję, a mało robię, ale już niedługo... :) .

A co do gitarki, to ledwo na riffach grać umiem, przez pewien czas na saksofonie altowym uczyłem się grać, ale trochę wolno mi szło, musztra mnie nudziła i strach łapał gdy do grania na próbach z orkiestrą włączyć się musiałem :) ). Przy okazji nauki posłuchałem trochę instrumentów ( z bardzo fajnego miejsca tzn. krzesełka w pierwszym rzędzie orkiestry dętej :) ). Wtedy właśnie dostałem zajoba na punkcie sprzętu ( cel --> zestaw dobrze odtwarzający saksofon altowy :) ).

Na gitarce Ukochana ( Gabrysia się nazywa :) ) trochę gra, ma akustycznego Hohnera i elektrycznego Corta ( chyba model 210, ale głowy nie dam... ), właśnie do tego drugiego grajka składam piecyk :)

Racja, to te wielkie szafy z kopułką średniotonową. No to na karmniki chyba dla kondora? Nie wybierasz się w Andy? a poważnie, to możesz skrócić trochę bassrefleksy (bo dwa są, nie?), ale delikatnie, bez przesady, najwyżej 1,5cm.

>Lt_Bri

Następnym razem zanim zadam pytanie niezwiązane z tematem, to poproszę na czata, ale jeszcze tym razem zrobię wyjątek (nie gniewaj się McGyver). Ja troszkę pogrywam na gitarce. Mam taką zaadoptowaną głowę na 4xEl34 i dwie kolumienki z głośnikami 16", a w domciu stary piecyk Tonsilowski - Quad, ale gram coraz mniej. Pozdrowienia dla piękniejszej połowy.

A w temacie - to faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłby mechaniczny przełącznik - jeśli musisz używać słuchawek.

obkroje do 600x600 i 40kB i spytam się Gabi czy nie ma nic przeciwko temu... :)

A przy okazji Gabrysi, to może będę miał trochę pomocy przy teorii ( studiować zaczyna fizykę na miejscowym uniwerku... :) ).

-->McGyver, jak miałeś(masz) jakieś doświadczenie co do pomiarów ze SPEAKER WORKSHOP, to udziel się wtemacie o kefach lub na maila, będę wdzięczny.

-->rekin, trzeba będzie faktycznie o przełączniku pomyśleć :)

-->rekin a słuchawek nie muszę na razie używać. Nie lubię słuchać na słuchawkach, tym bardziej że mam tylko taniutkie SBC HP140 z philipsa... Ale jak już wspomniałem, na razie... :)

>Lt_Bri

Skserowałem i odesłałem Tobie przed chwilą serwisówkę. Jeszcze raz wielkie dzięki. Teraz możesz śmiało zabrać się do działania. Ja dalsze prace rozpocznę w przyszłym tygodniu, na razie mam trochę innych prac - trzeba z czegoś żyć:)

Pozdrawiam

Ja na razie za drobną modyfikację lutownicy się wezmę, bo od innych na parę tygodni brać nie lubię, a stacja lutownicza już dwa lata nieskonczona leży ( miał w niej siedzieć ten sam indel którego do philipsa pchać będę, ale chyba dam do stacji coś 1.5x - 2x mocniejszego )

• 2 tygodnie później...

nadal walczę o każdy milimetr płytki zasilacza ( już jest trochę mniejszy :) ), koło 24-25 jak będę miał więcej czasu wreszcie wstawię. W między czasie trochę wzmacniaczyków operacyjnych z TME bedę brał. Eksperymentować będę( jeśli kaski starczy i będą na składzie :) ) z AD826 ,OP275, OP249, NJM2114 ( może coś jeszcze wezmę np. 2604 ). Ktoś ma pomysł co by tu jeszcze wcisnąć?

U mnie gra OPA2604. Na OPA2134 - suchar, na AD8027 - za dużo góry, na RC4558 - balans tonalny zachowany, ale brak przestrzeni i trochę jakby nie tak gładko. Więcej opampów chwilowo nie posiadam na składzie (poza oczywiście NE5532 :)

>LT_Bri

Jednak będę przerabiał całe zasilanie, chyba mnie zaraziłeś. Zamówiłem też kondensatorki 2xPanasonic FC 3300uF/16V do zasilacza analogowego i 2xPanasonic FC 47uF na zasilaniu opampa. Cyfrę zasilę z 1086-5 z tantalkiem na wy i 2200uF na we (Panasonic FC). Wszystko w drodze i czekam aż dojdzie. Zasilanie analogowej części robię na starym i sprawdzonym uA723 z regulacją od +/- 10 do +/- 20 V i z tranzystorkami na wy. Takie zasilanie sprawdza mi się w pre, gdzie wcześniej miałem 7815 i 7915 i grało tak sobie. Teraz znacznie lepiej, więc kopiuję płyteczkę z pre.

-->rekin, zaciekawiłeś mnie, mówisz za dużo góry z AD8027, to chyba coś dla mnie ( Q1... ). A jak z przestrzenią w tym AD8027, no i po ile to stoi ( i czy jest podwójny czy poj. )?

Ja kupiłem je okazyjnie. Nie wiem ile kosztują na wolnym rynku. To pojedyncze układziki w obudowie SO8. U mnie chodzą na przejściówce. Do Philipsa wymagają innej aplikacji i obniżenia napięcia zasilania. Efekty np. w NAD 721 są wyśmienite. Bardzo detaliczny i przestrzenny dźwięk. Wymagają dobrego zasilania. Ja daję jeszcze dodatkowo przy nóżkach układów kondensatorki 10uF i wtedy jest jeszcze lepiej. W Philipsie naprawdę dobrze sprawuje się OPA2604 lub dwa 604. Moim zdaniem najlepszy efekt.

jak z ostrą górą, to może OPA2134, bo AD mają dużo góry, ale na szczęście nie jest ona ostra, a w OPA2134 sybilanty aż syczą w uszach, ale przestrzeń klasę gorsza niż w 2604, czy AD. Może za tydzień będę wkładał do Philipsa AD827, to Ci powiem jak gra.

No właśnie. Tak u mnie pracowały w pre (po 10k w sprzeżeniu G=1 i nawet do 100k na wyjściu), ale w Philipsie jest tylko taki paskudny układzik z ceweczką, kondensatorkiem i 3,9k w sprzężeniu i to właściwie wszystko. Zastanawiam się jak to przerobić, coby wyrzucić trochę elementów i nie spaskudzić (acha na wy jest 22k - do masy)

Witam

właśnie dołączam do grona użytkowników CD philipsa - mam model 473. czy wiecie jaki do niego jest pilot (model), bo universal philips 220 nie chce go niestety obsługiwać :(

przepraszam, że mało związane z tematem, ale tutaj wielu z Was ma philipsy

-->Beerfan, jeżeli ten philips ma możliwość korzystania z pilota to wszystkie "cywilizowanane" piloty do cdeków będą pasować ( tzn. kod RC5 i zdaje się adres 20 ). Ja z CD721 używam prawie bez problemu pilota od marantza CD6000 ( taki pilocik to 20 złotowy wydatek... ).

ma możliwość, o czym wołami wypisane jest na panelu. może ten universal philipsa który mam jest jakiś badziewny, bo nie chce z tym CD współpracować.

RC5, kod 20. przyjąłem. wysyłam kogoś do sklepu :>

dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.