Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

>nca ----> mógłbyś podzielić się swoimi uwagami nt. cairn'a ;) ?

cairn swan to nic innego jak cd720 w ładnej obudowie

cairn mieje to też cd 720 ale z osobnym stopniem wyjściowym i zasilaczem do niego bez transformatora

reasumując można z nimi poszaleć według przeisów z tej strony

jak jeszcze jakiś pytania to prosze

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Lt_Bri, 10 Mar 2005, 00:03

>czyli tylko 2 sztuki 680om w miejsce 1k, żadnych innych rezystorków za bardzo nie ma sensu w całym

>cedeku wymieniać (pomijam tu rzecz jasna wyjście słuchawkowe... )?

Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi przesłać zdjęcie gdzie będą zaznaczone te rezystory do wymiany lub też serwisówkę, bo takowej nie posiadam do CD720 ?

Zrobiłem wreszcie fotki manuala do CD720. Nieskompresowany zip zajmuje około 16MB. Nie za bardzo wiem gdzie to wrzucić (za free). Nie mam za bardzo czasu rosyłać wszystkim z osobna i najfajniej byłoby, żeby kazdy mógł ściagnać z jakiegoś serwera (rapidshare ???).

>Marcin_G

680 ohm to nadal dużo, ja bym proponował coś pomiędzy 62 a 150ohm. Są to rezytory oznaczone numerem 3360 i 3363, przy okazji możesz też wywalić kondensatory 2504 i 2505 (1nF) jeżeli tam są i jeśli nie spowoduje to za dużego rozjaśnienia dźwięku.

Nie wiem, czy będzie to widoczne, ale dla jasności wklejam schemacik częściza DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do wrzucenia manuala, to może z tego skorzystasz rekin,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Byłbym niezmiernie wdzięczny jakbym coś takiego mógł pobrać.

Ukryta Zawartość

>Marcin_G

Dzięki za inf.

Spakowane fotki z manuala dostępne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, mi się udało pobrać. Przed chwilą sprawdzałem i faktycznie plik jest już nie dostępny. Z tego co się orientuję to wrzucany plik można pobierać max. przez tydzień, ale trzeba to ręcznie ustawić. Standardowo to jest chyba dostępny tylko jeden dzień albo i nawet jedną godzinę tylko.

Masie rację - nie ustawiłem odpowiedniego czasu. Podaję nowy link - aktualny przez tydzień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

W końcu złożyłem odtwarzacz :) Mam jednak mały problem. Co jakiś czas przeskakują nagrania. Nie wiem teraz czy dałem ciała przy montażu czy też to wina napędu? Jeśli napędu to co zrobić aby pozbyć się tej wady? Czyżby trzeba było podkręcić laser?

Raczej nie trzeba podkręcać. Zob. wątek 35263.

Tracking oraz Focus Offset/Gain + PLL - tak to się regulowało w starszych CD, ten ma już chyba cyfrowe servo? Wtedy potrzeba wejść w tryb serwisowy i to wyregulować, co opisuje serwisówka.

To chyba musi być dokładnie do 720, bo mam do CD730 i nie działa podany w niej sposób. Jeśli ktoś ma to proszę o przesłanie chociaż fragmentu dotyczącego regulacji w CD720.

• 2 miesiące później...

no wiec zachecony wpisami kuplem philipsa cd 721.

zaraz po powrocie do domu podlaczylem odtwarzacz i masakra!dzwiek tragiczny!ale potwierdza sie opinia wyrazona

w tym watku ze odtwarzacz musi sie rozgrzac.po trzech godzinach dzwiek w miare ,ale na pewno gorszy od mojej nagrywarki tzn. mniej szczegolow, ogolnie przytlumiony, bas nieprecyzyjny to malo powiedziane.

totalny zawod!myslalem ze na dzien dobry bedzie lepiej od dvd !

oczywiscie sprzet kupilem do modyfikacji wiec na razie sie nie zalamuje.

czy moge poprosic o serwisowke do tego modelu ?

• 2 tygodnie później...

czy ma ktos doswiadczenia z takimi kondensatorami:

Ukryta Zawartość

facet pisze ze porownywalne z BG...

mam tez pytanie odnosnie zasilacza 10v;czy wartosci panasonikow fc maja wynosic tak jak w oryginale 3300uf (w przyszlosci mam zamiar zrobic osobne zasilanie 5V)

przy okazji ponawiam prosbe o schemat cd721, moze byc skan zdjecie lub cokolwiek ,zeby tylko cos bylo widac.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Będę miał kwarc omig 16.9344, ale nie wiem gdzie go zamontować w CD721. Czy to takie niebieskie pod napędem? Jeśli tak to coś ma trzy nóżki a nie dwie. Czy da coś wymiana kondensatorów pF na mikowe przy tym kwarcu? Bordzo proszę kolegów o popowiedź.

Kondensatory można dać mikowe, chociaż jeszcze takich nie wstawiałem w tym miejscu.

To niebieskie to rezonator (z kondensatorami i pewnie rezystorem). Nóżka środkowa to masa, pozostałe - jak w kwarcu, który montujesz w jego miejśce. Do tego równolegle rezystor 1M, jeśli go tam nie ma i kondensatory od wyprowadzeń kwarcu do masy.

Ale w Philipsach zawsze były kwarce na 11.2... a nie 16.9344MHz, w tym jest inaczej?

Czy orientuje się ktoś czego dotyczy ta przeróbka ?

Strona jest po francusku, więc nie za bardzo:

Ukryta Zawartość

post-9508-100006574 1197911913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na tej francuskiej stronie były różne zmiany: stabilizatory (dodanie rezytora), op ampy, zmiana rezystorow, kondensatorów. Od groma zmian. Była kiedyś analogiczna strona po angielsku.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.