Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

trochę nie chce mi się szukać w tym opisie ale strzelam, że wyrzucił słabe elektrolity wyjściowe i zastąpił je porządnymi polipropylenami, a że te ostatnie duże to dał poza płytką. ten lub inny gość ma stronę po angielsku m.in z gain clonem itp.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tak wyjściowe 47uf zastąpił kond. dobrej jakości np. MKP i jeszcze jakieś wymienił i dodał równolegle 0,22uF papierowo-olejowe. No ale wymieniał trafo, zmieniał filtr wyjściowy itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a te dobrej jaości to 6,8 -10 uF

• 1 miesiąc później...

analogic

>czy ma ktos doswiadczenia z takimi kondensatorami:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>facet pisze ze porownywalne z BG...

Ja niedawno miałem doświadczenie z nichicon fg. Mój CD 46 marantz (czyli CD-721) po poprzednich modyfikacjach grał słabo na wysokich, jakby je obcinał. Miałem na OPA2604 Elna Silmic 47uF i na wyjściu Silmic 22uF. A przecież Silmic bardzo sprawdził mi się na wyjściu więc dałem na WO i on zniekształcał wysokie. Wymieniłem więc na 100uF Nichicon fine gold (na opa). Wysokie powróciły w sporej ilości, ale były jakby metaliczne i całkiem podobne do siebie, średnica się pogorszyła znacznie, a dół nieco się pogorszył. Tylko ta drobna podmianka a taka tragedia, grało to dość nudno. Wymiana na FC 47uF uspokoiła moje nerwy - wiadomo wszyscy znają FC. Ale jeszcze mnie tknęło by spróbować Elna Cerafine 10 uF(właściwie to pochlebne wypowiedzi Molibdena). No i mało mi słuchawy z czachy nie spadły. Oprócz doskonałego i bardzo szczegółowego przekazu po raz pierwszy w życiu usłyszałem że na płytach studyjnych pojedyncze instrumenty mają własne pogłosy. No fenomenalnie. Potem gdzieś przeczytałem że Silmic i Cerafine odpowiednio "pomieszane" to świetna parka. Rewela.

Dziś znalazłem taki fragmencik o Cerafine w katalogu Elny:

"This reproduces very clear sound with real concert-hall presence by depressing the generation of electrical noise due to external vibration."

Niestety nie porównam Nichicona do BG bo nie mam luźnych BG. Jeśli Nichicon gdzieś zagra dobrze to nie uwierzę że przy WO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.