Skocz do zawartości
IGNORED

winamp+ asio4all= 96khz 24bit problem

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Na poczatku chcialbym wam zyczyc jeszcze lepszego nowego roku niz ten:). Mam winampa z wtyczka asio, plus asio4all, ogolnie jestem nawet zadowlolony, do dzisiaj, nie chca mi ruszyc pliki flac 96khz 24bit. Do komuptera mam podlaczony konwerter usb-spdif ,a do niego dac. OCzywiscie wszystko obsluguje 96khz 24bit jednakze winamp wywala blad. Mial ktos z tym problem? jak go rozwiazac?

https://www.audiostereo.pl/topic/108323-winamp-asio4all-96khz-24bit-problem/

Hmmm nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale może w jakiś sposób naprowadzi. Otóż miałem podobny zgrzyt na Foobarze + asio4all + FiiO E10. Po dosyć długich kombinacjach zainstalowałem i skonfigurowałem dedykowany sterownik ASIO ze strony FiiO, problem na chwilę obecną ustąpił, aczkolwiek sprzęt testuje dopiero od wczoraj więc jest jeszcze za krótko żeby wróżyć czy faktycznie wszystko jest OK.

Wlasnie zainstalowalem najnowsza wersje winampa 5.66 wtyczke flac, asio4all, niestety wciaz 96/24 nie dziala, tzn jest jeden dzwiek i odrazu jakis blad wyskakuje z pluginem winampa, mzoe wtyczka flac tego nie obsluguje nie wiem. Jestem przyzywczajony do winampa, dlatego nie chcialbym zmieniac go na foobara.

Zauwayzlem ze pliki 44khz ktore maja bitrate powyzej 10h tez nie chodza, sa ta pliki 24bit.

Dobra po dosc zacietej walce wygralem, problem tkwil ze wtyczka flac nie obslugiwala plikow flac w 24bitach, wtyczka musi byc org nulsoft flac ktora jedynei jest w tej wersji winampa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Teraz pliki flac w 24 bitach dzialaja bez problemu, te 44 jak i 96khz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomyśl też o Foobarze zamiast Winampa, Asio4all niczego nie załatwia tak naprawdę. Do foobara są stery Asio porducentów DAC, dodatkowo dwa inne mostki pomijające mixer windows

...

Do foobara są stery Asio porducentów DAC...

Jeżeli się nie mylę to jeżeli producent DACa dodaje do niego swoje sterowniki ASIO to one będą działać również pod Winampem, a nie tylko pod foobarem. Sterowniki ASIO instalują się w systemie a nie w programie.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Też mi się tak kojarzy, ale odtwarzacz musi je obsługiwać, a to nie jest priorytetem Winampa

Ale dla foobara to też nie jest priorytet.

Nie znam Winampa, ale z tego, co wiem, to w jednym, jak i drugim programie trzeba się "postarać", żeby móc wykorzystać ASIO (obojętnie jakie, bo ta sama wtyczka obsługuje i asio4all, i ASIO).

Do winampa jestem przyzwyczajony, zeby chodzili pliki flac to musi byc plug in z dekoderem flac, do tego trzeba osobno plu out z asio4all, w winampie ustawic ktore wtyczki ma uzywac. Taki zabieg zapewnia nam bitperfect, ominiecie mixera systemowego windows, ktory potem w ogole nie dziala, nawet glosnosc nie dziala, jedynei ustawienia w winampie dzialaja, oprocz balansu. Nie mam org sterownika do swojego daca, jak niby? skoro jak pisalem mam konwerter usb-spdif kolegi jarkaC z forum i do niego podpiety dac. Kiedys porownywalem pomiedyz winampem a foobarem i roznicy w dzwieku nie bylo, nie wiem jak teraz bo ciagle cos w audio sie zmienia, ulepsza.

do tego trzeba osobno plu out z asio4all, w winampie ustawic ktore wtyczki ma uzywac.

Czyli, tak jak poprzednio pisałem, podobnie jak w foobarze.

Nie mam org sterownika do swojego daca, jak niby? skoro jak pisalem mam konwerter usb-spdif kolegi jarkaC z forum i do niego podpiety dac.

Oczywiście, jeżeli producent nie dodaje sterowników ASIO to nie ma dyskusji o ASIO. Też o tym wspominaliśmy.

Kiedys porownywalem pomiedyz winampem a foobarem i roznicy w dzwieku nie bylo

I nie ma prawa być różnicy, jeżeli obydwa "wydają z siebie" bitperfect.

jak pisalem mam konwerter usb-spdif kolegi jarkaC z forum

Tak na ścisłość to tego akurat nie pisałeś ;) :)

Na poczatku jest napisane, jedynie nie wspomnialem ze konwerter jest forumowy. Z czystej ciekawosci ktoregos wieczora porownam ponownie winampa z foobarem w tej samej konfiguracji. Jednakze ost zaczelem myslec o czyms innym, moze to jest bezsensu, a moze nie. Jak wiadomo wbudowany zasilacz do komputera to tragedia, u mnie teoretycznie niczym konkretnym sie nie zajmuje bo uzywam wlasnie tego konwertera ktory ma wbudowany filtr Adum oczysczajacy ten caly"syf" z komputera. Jednak czy aby na pewno wbudowany zasilacz w komputerze nie ma nic do gadania? w koncu to impulsowy zasilacz ,a komputer robi jako transport.

Aha;) ale wrociwszy do zasilacza? nie rozbeiralem go ale prawdopodobnie siedza tam najzywklejsze stabilizatory 7805 i 7812, jak tak to juz mozna pchac cos z lt1086 ktore sa znacznie lepsze.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Od kiedy?

przepraszam trzeba dograć 1 plik. No ale do Aimpa np nie..

Do winampa jestem przyzwyczajony,

jeśli przyzwyczajenie jest silniejsze niż ingerencja winamp'a w dźwięk to nie rozumiem po co walczysz z ASIO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.