Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo ok. 3k dla czterdziestolatka

EmeryT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post chociaż forum obserwuję od dłuższego czasu. Im więcej czytam, tym mniej wiem dlatego proszę o pomoc.

Mam nadzieję, że napiszę jednoznacznie i podejmiemy słuszną decyzję. Poszukuję zestawu wzmacniacz + cd + zestawy głośnikowe w cenie około 3000PLN.

Pokój odsłuchowy o powierzchni około 14m2.

Muzyka: niestety dosyć szeroki wachlarz: klasyka, jazz, rock, metal.

Od zestawu w miarę możliwości oczekuję neutralności, zdecydowanie raczej wychwytywanie szczegółów niż ciągnący się i dudniący bas.

Zestaw powinien być nowy (faktura).

Propozycji nie mam za dużo, ale celowałbym w Denona PMA-520AE + Denon DCD-520

Jeżeli chodzi o zestawy głośnikowe, to zupełnie nie wiem w jakim kierunku iść. Tutaj jestem bardzo otwarty na propozycje, bo nawet nie wiem czy podłogowe, czy może jakieś lepsze podstawkowe?

Pozdrawiam,

EmeryT

Witaj,

zacznę od kolumn, w Twoim pomieszczeniu zdecydowanie polecałbym dobry zestaw kolumn podstawkowych. Optymalnym rozwiązaniem będą kolumny Kef C3, Monitor Audio MR2 czy Indiana Line Nota 260. Jeśli lubisz mocniejsze uderzenie, to dobrym pomysłem jest także Roth Audio oli RA2 i Melodika BL20.

W kwestii elektroniki zwróć proszę uwagę na bardzo dobry system Yamaha A-S300 / CD-S300 lub Cambridge Audio Topaz AM10 / CD10.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań, wątpliwości służę oczywiście pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli z zakupem wzmacniacza i odtwarzacza cd zamknąłbyś się w kwocie około 1500zł

to proponuję zakupić za resztę kolumny podstawkowe polskiej manufaktury STX mx-140

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W swojej cenie z nowych produktów naprawdę bardzo fajna propozycja.

Dają przyjemny szybki punktowy bas,niezłą szczegółowość przy zachowaniu

aksamitności wysokich tonów. Grają do tego bardzo spójnie.

Sporo osób na ich bazie tworzy własnie projekty DIY.

Posiadają ciekawe, sprawdzone przetworniki o dobrym stosunku

cena/jakość.

Ukryta Zawartość

Witam i dziękuję za odpowiedzi!

@Q21: jak najbardziej mogę trochę zmienić kierunek zainteresowań jeżeli chodzi o wzmacniacz/odtwarzacz. Różnica w cenie w porównaniu do Denona jest spora (do około 50%). Czy gra jest warta świeczki w takim przedziale cenowym?

Przyznam, że istnieje szansa że od tego roku będę miał do dyspozycji trochę większe pomieszczenie odsłuchowe (ok. 20m2). Wtedy byłby argument żeby pójść w lepszą elektronikę, a później przesiąść się na lepsze zestawy głośnikowe - na razie jedne z tych zaproponowanych, a później coś może coś podłogowego.

@tecnoselfrx: biorę pod uwagę również te zestawy - nie odstrasza mnie nic co polskie, bo wiem że wiele rzeczy potrafimy zrobić dobrze. Jeżeli brałbym Denona, to sytuację miałbym jasną. Jeżeli pójdę w kierunku CA/Yamaha, to sytuacja się bardziej komplikuje, bo budżet mam już znacznie przekroczony.

Czy w Waszej subiektywnej ocenie któryś z wymienionych zestawów wzmak+cd+zestawy graj lepiej, czy różnice są pomijalne?

Pozdrawiam,

EmeryT

Poleciłbym Ci ostatnio bardzo popularne zestawienie marki Pioneer oraz Melodika. Kolumny polecane przez kolegów z Q21, a co do elektroniki to PD10 oraz A10. Najtańsze Denony zdecydowanie odsłuchaj i porównaj przed zakupem, generują dużo kontrowersji. Przy Twoim metrażu również można rozpatrywać oczekiwanie na również kultowy produkt, który już niebawem będzie w sprzedaży,a mianowicie Melodika BL30.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Panowie z branży mącą znowu i podają produkty, które sami windują... :)

MX-140 w swojej cenie jest bardzo fajnym zestawem, jeśli ma być nowy.

Z ciekawostek okazji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No właśnie np. wymieniona Yamaha A-S300 / CD-S300

nie sądze aby ten zestaw dawał neutralne brzmienie...

Raczej jasną i wyrazistą górę

Przy klasyce może brakować barwy,wypełnienia środka

Oczywiście jescze kwestia kolumn...

Co by nie zarzucić zestawowi Denon PMA-520 DCD-520

napewno w porównaniu do wymienionych Yamaha,Pionek,Cambridge

pozostaje rozwiązaniem bardziej uniwerslanym,neutralnym

tecnoselfrx muszę Ci w tajemnicy przyznać, że Pioneer wraca do łask konsumentów, i nie mam tu na myśli tylko wszechobecnego marketingu. Bazuję na odsłuchach przeprowadzanych u nas na salonie oraz opinii klientów.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Bardzo możliwe, w żadnym wypadku nie neguję że Pioneer nie cieszy się zainteresowaniem ale przyznam że nowsze modele jakie do tej pory słyszałem brzmiały mówiąc ogólnikowo dość"efektownie".

Nie dawały zbytnio neutralnego brzmienia.

Trochę zaczynam się gubić :)

Niemniej jednak paleta proponowanych rozwiązań nie jest bardzo szeroka, a to dobry znak.

W tej chwili wychodzi na to, że najciekawszym rozwiązaniem będzie Denon + STX. Zapytam jeszcze raz zanim podejmę ostateczną decyzję - może warto pójść w Yamahę, czy CA?

Jeżeli chodzi o Pioneera, to nie mam najlepszych doświadczeń i być może mylnie kojarzy mi się raczej ze sprzętem dla stałych bywalców dyskotek...

Pozdrawiam,

EmeryT

jestem delikatnie mowiąc laikiem w tych sprawach ale Denona bym odradzał. Mam jeszcze u siebie 700ae + cd z serii 500 z kefami Q5 i powiem ze dzwiek jest bardzo ''efektowny'' i robiacy wrazenie na gimnazjalistkach ale uwierz mi ze po 2-3 godzinach słuchania ten dzwiek poprostu męczy, jest nachalny, wokal wywalony na twarz, instrumenty sie zlewają itd...

Kupilem ten sprzet bo siedzialem na odsłuchu tylko 30 min i wtedy wydawalo mi sie ze taki wlasnie dzwiek jest mi potrzebny ale okazalo sie niestety inaczej.

Oczywiscie komus taki sposob grania moze odpowiadac i ktos moze byc z niego zadowolony.

Najlepiej bedzie wsiasc w auto i podjechac na odsłuch i posiedziec tam nawet cały dzien i przerzucac sprzety, im wiecej usłyszysz tym lepiej dla Ciebie.

Jeżeli z zakupem wzmacniacza i odtwarzacza cd zamknąłbyś się w kwocie około 1500zł

to proponuję zakupić za resztę kolumny podstawkowe polskiej manufaktury STX mx-140

Ukryta Zawartość

W swojej cenie z nowych produktów naprawdę bardzo fajna propozycja.

Dają przyjemny szybki punktowy bas,niezłą szczegółowość przy zachowaniu

aksamitności wysokich tonów. Grają do tego bardzo spójnie.

Sporo osób na ich bazie tworzy własnie projekty DIY.

Posiadają ciekawe, sprawdzone przetworniki o dobrym stosunku

cena/jakość.

Bardzo dobra propozycja-podpiszę się pod nią ale jest też jeden warunek-wzmacniacz musi mieć conajmniej 40W przy 8 Ohm i nie może grać chudo, jasno.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

@greenmack: na razie nikt negatywnie nie wyrażał się o Denonach, a szczególnie o tych, w które celuję. Ma ktoś jeszcze podobne odczucia?

Jeżeli chodzi o odsłuch, to zrobię to, ale na początku wolę popytać w necie i bazować na opiniach ludzi którzy mają większe doświadczenie.

@lenczus: czy masz jakieś konkretne propozycje wzmacniacza? Albo może jest coś czego odradzasz i z stx to nie zagra?

Pozdrawiam,

EmeryT

na razie nikt negatywnie nie wyrażał się o Denonach, a szczególnie o tych, w które celuję. Ma ktoś jeszcze podobne odczucia?

dobrze mowisz,jest to moje subiektywne odczucie i tylko tak je nalezy traktowac.

Jeżeli chodzi o odsłuch, to zrobię to, ale na początku wolę popytać w necie i bazować na opiniach ludzi którzy mają większe doświadczenie.

Ci co mają wieksze doswiadczenie tez mają swoje ''preferencje'' co do ''stylu'' grania i niekoniecznie musi sie to podobac Tobie.

Np taka sytuacja: spotyka sie dwoch takich co mają ''renome'' w srodowisku i oceniają jakis sprzet -jednemu sie podoba a drugiemu nie, i co wtedy-sprzet jest dobry w 50 %???;p

Nic nie zastąpi osobistego posłuchania sprzetu i nawet jak to bedzie uwazany za padaczke sprzet w ''srodowisku'' a bedzie Ci sie podobac to go bierz i nie patrz na porady. Wątpie aby ktos tutaj chcial ci zle doradzic ale najzwyczajniej kazdy ma inne ucho i jednemu gra a innemu nie.

Ja denona tez wybralem bo niby mial dobrą ''prase'' jako niedrogi budzetowy sprzet i tez uwierzylem w dobre rady i niestety po paru latach sobie uswiadomilem ze wazneijsze dla mnie jest to co mi sie podoba a nie to co jest ''uwazane''za dobre, dla mnie to zaden wstyd..;p

@lenczus: czy masz jakieś konkretne propozycje wzmacniacza? Albo może jest coś czego odradzasz i z stx to nie zagra?

Jeżeli ma być w miarę równo to cechy wzmacniacza napisałem Ci wyżej.

Najlepiej jednak samemu ocenić na własne ucho bo możesz lubieć inne brzmienie ode mnie. Konkretne propozycje z nowych-Harman Kardon 980 lub NAD 326.

Można kupić tańsze ale już nie będzie tak dobrze.

@greenmack: Tylko subiektywne odczucia zbieram. Liczyłem jednak, że więcej osób na forum będzie miało te odczucia zbieżne :)

To nie jest tak, że wybieram sprzęt na całe życie. Chcę rozpocząć przygodę z dobrym sprzętem (w porównaniu do tego, z czego do tej pory korzystam). Nie jest problemem, żeby za jakiś czas go wymieniać i rozbudowywać. Mało tego - właśnie tak to sobie wyobrażam. Chodzi o to, żeby nie wybrać czegoś, co będzie się kompletnie mijało z założonym przeznaczeniem.

@lenczus: I znowu z ceną idziemy w górę. Może jednak warto? Ktoś jeszcze poprze taki kierunek?

Pozdrawiam,

EmeryT

Ukryta Zawartość

Doskonale granie w dobrej cenie. Nie wyobrazam sobie lepszego zestawu do 3kzl. Przy zmianie pokoju zarowno glosniki jak i elektronike sprzedasz bez problemu w dobrej cenie (znane i cenione elementy). Tuner i stacja iPoda gratis.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.