Skocz do zawartości
IGNORED

KLIPSCH B-2 vs Tannoy Mercury V1

SanociXCV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądałem już i o jednych kolumnach i drugich "internet" ale mało znalazłem...specyfikacje, trochę filmów na YT jak wyglądają ale słuchać nie słuchałem bo nie mam takiej możliwości.

Mam do wyboru kolumny "Klipsch B-2" i "Tannoy Mercury V1" za tę samą cenę 800zł. Które wybrać??

DO CZEGO:

Są to głośniki do komputera i grać będą razem z Harman Kardon PM 635 (między listopadem-grudniem będę kupował HK-980).

DO JAKIEJ MUZYKI:

Muzyki słucham rock/drum/classic.

NAJWAŻNIEJSZE:

Najbardziej zależy mi na trwałości głośników (mają być na lata), czystości/naturalności dźwięku, bass niema dudnić lecz pełnić swoją rolę (ale też nie ma być niesłyszalny).

GDZIE POSTAWIE KOLUMNY:

Kolumny do pokoju 13 m2, stać będą na podstawkach 70-85cm około 150-170cm od głowy (wysokotonowy głośnik na wysokości nosa).

NA KIEDY:

Proszę o szybką pomoc w wyborze bo czas na podjęcie decyzji mam do poniedziałku do godziny 18-20, proszę o napisanie dlaczego akurat te kolumny i czym się piorunująco różnią.

Przepraszam za SPAM na forum ale naprawdę jest to bardzo ważny wybór dla mnie i PROSZĘ o wyrozumiałość!

https://www.audiostereo.pl/topic/108433-klipsch-b-2-vs-tannoy-mercury-v1/

Odpuść ten i zamierzany wzmacniacz i kup Kef X300A .

Jak masz w miarę dobry komputer to zainstaluj sobie Foobar 2000 i ASIO . Jak się nieco osłuchasz to pod Foobar sciągnij program JPlay . Wersja Trial jest bezpłatna .

Jak Ci komp pociągnie Jplay w max ustawieniach to będziesz miał system nie do pobicia w tej cenie I na długie lata . Kef daje 5 lat gwarancji na swoje kolumny , na te chyba też .

Jak dobrze się potargujesz to te Kefy wyrwiesz wyraźnie poniżej 3000zł .

Dzięki za radę. foobar 2000 cały czas u mnie gości, a co do kolumn i wzmacniacza... Wzmacniacz już zapłacony i w poniedziałek-wtorek będę już jego właścicielem. Jeśli chodzi o kolumny to niestety też jest już zapłacone, a do wyboru są "Klipsch B-2", "Tannoy Mercury V1" może będę miał jeszcze możliwość wyboru "Dali Concept 1" ale nie jestem pewny. Także wybór jest mały, ale może dużo lepiej zrobię jak wezmę np. Klipsch, a nie Tannoy. To oczywiście tylko przykład bo sam nie mam zielonego pojęcia, jedyne co wiem to że Klipsch są sporo mocniejsze od Tannoy (ale na tym mi zbytnio nie zależy). Proszę o rady bo ciężki kęs do zgryzienia.

Moim zdaniem V1 to bardziej zrównoważnona kolumna,

B-2 niezła dynamika,bas ale słaba średnica,brakuje jej gęstości

przyjemnej barwy. Dla mnie w B-2 również zbyt jasna góra.

No ale zależy co kto lubi.

Odwołaj jak możesz ten wzmacniacz i te kolumny .

To co proponuję to mocna i dobra klasa średnia grania w bardzo zbliżonej cenie .

To o czym tu piszesz to bardzo słaba klasa budżetowa . Nie będziesz z tego zadowolony . Te Kefy to będzie przepaść w stosunku do tego co chcesz kupić .

Do tego HK-980 będziesz potrzebował DACa . A dobry DAC to kolejne 1000zł za używkę .

Kombinuj żeby się z tego wycofać .

Fakt te aktywne monitorki kefa to bardzo fajna propozycja

do współpracy z komputerem w tak małym pomieszczeniu i dość bliskim

odsłuchu.

Brzmieniowo zupełnie inna klasa w dobrych pieniądzach

;/ Kurcze... Nawet jakbym chciał to odwołać to te KEFy mój budżet 3 krotnie przewyższają... To tylko kolumny+wzmacniacz do komputera, a tak jak pisałem muszę wybrać jakieś kolumny z tych dwóch modeli do poniedziałku do 18-20 bo jak nie to losowo wybiorą i wyślą. Stąd też ten nacisk na wybór tylko spośród tych 2 modeli kolumn. Prawdziwe pieniądze w sprzęt taki jak polecasz KEF będę ładował za 2-3lata do kina domowego wtedy będę robił zestaw do 5000zł w stereo albo do 6000-7000zł w 5.1. Ale obecnie właśnie jestem na etapie audio do PCeta i proszę o wybór spośród tych kolumn. Dziękuje za liczne odpowiedzi!!!!!

Kupujesz nowe czy używane ?

Wzmak to około 1200zł + około 900zł kolumny co daje 2100zł. Do tego jakieś kable za 200zł a bez DACa albo bdb karty dźwiękowej w PC to to zagra jak z jamnika z bazaru .

Kefy idzie wyrwać za 2500zł .

Nie rozumiem jak to już zapłacone a dopiero wybierasz ?

Teoretycznie zawsze masz prawo zwrotu .

Naprawdę szkoda Twojej kasy i czasu . Trudno o gorsze kolumny i granie .

Kombinuj .

Przeproś , zwróć koszta wysyłki bo wtopisz . Kij z kasą , ale tego się słuchać nie da !

Tyle z mojej strony w tym temacie .

Nie wiem jakie masz preferencje ale Tanoy da Ci

spokojniejsze, bardziej ocieplone,melodyjne brzmienie.

Klipsch większa dynamika,potężniejszy bas i ostrzejsza góra.

Oczywiście tak jak pisze kolega muda44 high-end

to to nie będzie:)

Mój budżet to...900zł. Kolumny 800zł i za Klipsch i za Tannoy. Wybór mam bo przesyłka została wycofana (bo najpierw Tannoy Mercury VR kupiłem ale jak ujrzałem 12cm długości to zwątpiłem w ich grę). Jeśli bym chciał prosić o zwrot to jestem jakieś 50zł w du+e a tego bym nie chciał. Melomanem nie jestem obecnie posiadam wieże kupioną 12lat temu firmy Panasonic kupioną wtedy za 450zł z jakiejś promocji tylko już kolumny działają tragicznie to postanowiłem sobie pozwolić na taki "luksus" i wydanie 1000zł na wzmacniacz+kolumny, pisałem w innym wątku co wybierać ale nikt nic nie pisał to kupiłem tego Harmana PM 635 bo nie drogi a w internecie nie najgorsze opinie, tylko gafe odwaliłem przy tych kolumnach... Ale jak pisze audiofil zemnie żaden chcę tylko głośniki które jak pisałem wyżej będą na lata/nie przesadzone w żadną stronę i do PC. Ucieszyłbym się jak byś ty mógł jeszcze dorzucić swoje 3 grosze czy te Klipschy czy Tannoye bo użytkownik "tecnoselfrx" wskazał spośród tych kolumn Tannoye i chciałbym żeby ktoś mógł jeszcze to potwierdzić i sen będę miał spokojny i wybór także.

EDIT.

"ujrzałem 12cm długości"

ujrzałem 12cm głębokości

Mogę jeszcze dodać,ze grające szczupło i jasno kolumny

jak Klipsch nie będą dobrym towarzyszem dla hk 980.

Dźwięk będzie płaski i suchy, gdyż ten hk ma trochę wycofany niższy

środek i trzeba mu trochę pomóc doborem odpowiednich kolumn.

Jakimi w tym wypadku wydają się V1.

Poprostu Tannoy w tym zestawieniu to mniejsze zło:)

Mój budżet to...900zł. Kolumny 800zł i za Klipsch i za Tannoy.

Czyli 100zł za wzmacniacz ?

Nie wiem , nie łapie ...

Taka wieża nie będzie dużo gorzej grać od tego i może poszukać innej używanej w tej cenie ? .

Bez dobrej karty w PC czy DACa nic nie zrobisz .

Może jakieś typowe kolumny pod kompa z subem ?

Kolumny które tu wymieniasz czy jedne czy drugie to i tak nie zagra .

Tu nie doradzę .Taki Usher 520 to przy nich Hi End i jak się nadal upierasz to strać te 50zł i poszukaj tych Usherów .

Budżet mnie hamuje ;/, a to kolumienki do komputera a nie do domu to też z jakością/budżetem nie mogę wychodzić poza... Jakby to były do telewizora w stereo to pewnie te KEFy mógłbym brać, ale to za jakieś 2-3lata będę robił obecnie do komputera zestaw jako taki chcę zrobić, a raczej już zrobiłem bo wzmacniacz zamówiony (opłacony)+kolumny też tylko właśnie wybór ich tutaj jest największą zagwozdką obecnie dla mnie.

"Czyli 100zł za wzmacniacz ?"

Za tego HK PM 635 210zł dałem w stanie eleganckim (zewnątrz, wewnątrz). Myślę że najdrożej nie kupiłem...ale możliwe że się mylę.

Za tego HK PM 635 210zł dałem w stanie eleganckim (zewnątrz, wewnątrz). Myślę że najdrożej nie kupiłem...ale możliwe że się mylę.

OK , ale napisałeś

między listopadem-grudniem będę kupował HK-980).

Więc coraz bliżej cenowo do tych Kefów .

Nie lepiej się wstrzymać do tego listopada a teraz za 100zł kupić jakieś głośniki pod USB ?

Sam do laptopa mam podłączone jakieś Philipsy i coś tam popierduje .

Z Tych kolumn wyżej też będzie popierdywanie tylko nieco głośniej .

Przemyśl .

Pośpiech jest Twoim wrogiem .

Znaczy do komputera głośników za 3 tysiące mieć nie będę, chciałem się zmieścić na początku w 600zł...Te 800zł to max co mogę wydać na kolumny do PCeta, a te KEFy co mi proponowałeś może się skuszę ale jak pisałem do zestawu domowego/do telewizora. HK-980 kupuje pod koniec roku i on także już będzie do tego zestawu domowego który będę robił za te 2-3lata ale raczej 3 i wtedy na STEREO myślę że będzie 5000zł a na 5.1 może i 7000zł (bym musiał odsprzedać tego HK-980 wtedy to raczej celować będę w STEREO i wtedy KEFy będę mógł sobie sprawić). Obecnie tylko audio do PC robię, a żyć te 2-3lata z kolumnami za 100zł na USB mi się nie widzi...Poza tym jak pisałem te kolumny co teraz kupuje do PCta one już zostają przy nim na wieki wieków tylko co jedyne będę w późniejszym okresie składał/ulepszał ten zestaw domowy.

Obecnie tylko audio do PC robię, a żyć te 2-3lata z kolumnami za 100zł na USB mi się nie widzi

OK.

Ale rozumiesz że jeśli nie masz dobrej karty AUDIO ani DACa to sygnał analogowy z takiego PCta jest tak niskiej jakości że te kolumny za 800zł niewiele dadzą ?

Mam jeszcze 1 pytanko jak podłączyć takie coś "Audiotrak Prodigy CUBE" ponoć to by poprawiło jeszcze dźwięk od tego Xonara DG? Bo myślałem nad 2 RC od wzmacniacza do "Audiotrak Prodigy CUBE" ale jak później tego Audiotreka połączyć do kompa jak już RC będą zajęte przez wzmacniacz?

Mam jeszcze 1 pytanko jak podłączyć takie coś "Audiotrak Prodigy CUBE" ponoć to by poprawiło jeszcze dźwięk od tego Xonara DG?

To nie poprawia Twojej karty .

To po prostu zewnętrzny DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś o czym pisałem wcześniej .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem już. Czyli wymiana Xonara na "Audiotrak Prodigy CUBE" jest raczej zbędna? Czy coś mogę odczuć?

Na pewno ubytek kasy z konta.

Nie znam tych kart ale nie słyszałem tez o jakiejś rewelacyjnej karcie czy DACu za 400zł .

1000zł kosztuje używany Arcam rDAC . Do tego kabelek USB za 20zł , program Foobar + Asio i masz dobre źródło .

Foobar z ASIO mam już. Zakładając że "Audiotrak Prodigy CUBE" jest mój i się przesiadam na tego Arcama wyczuje się zwykłym uchem ;0 tę różnice, czy może to już typowo audiofilski zakup?

Arcama znam bardzo dobrze , tej karty nie a i od tego CUBE rDAC będzie lepszy W końcu nowy kosztuje 3x więcej. Różnica będzie na tyle ile pozwoli reszta elementów . I dochodzimy do punktu wyjścia bo znowu mamy tyle ile te Kefy a one zagrają lepiej niż Arcam i te Tannoye .

Ograniczeniem będą kolumny . A na ile i jaką różnice usłyszysz to nie wiem . Lepiej te 400zł dołożyć do najtańszych Eposów .

Ok to już wiem na czym stoję i w co kasę bulić... Tak odbiegając całkiem od tematu kupiłem kapel 5metrów mini jack-2 RCA i teraz troszkę przeglądałem tematów na temat długości kabla i się zastanawiam nad 1.5m bo potrzebne mi jest 1m ale kupiłem te 5m bo mówię a jakby miało kiedyś zabraknąć... i tutaj moje pytanie odczuje różnice w kablu mini jack-2 RCA 5m w stosunku do 1.5m? Bo jak tak to kur...kabel kupie za 8zł i wysyłka 10zł.

Taki DAC "FiiO Olympus E10" w nie wygórowanej cenie będzie się nadawał do tych kolumn Tannoy? Można go w ogóle podłączyć do wzmacniacza a nie słuchawek? Na stronach/recenzjach piszą że to do słuchawek ale jak jest na USB to podłączam do komputera przez USB i w gniazdo słuchawek zamiast słuchawek podłączam wzmacniacz i jest pozytywny efekt tak?

• 2 tygodnie później...

Jakie stojaki (czarne) polecacie do Tannoy Mercury V1 do kwoty 400-450zł za parę? chciałbym żeby podstawki górne były uniwersalne aby kiedyś pod inne kolumny także się nadawały, a nie tylko do tych kolumn.

Wysokość 70-80cm, ciężkie, możliwość schowania kabla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.