Skocz do zawartości
IGNORED

Do wszystkich urodzonych przed 1980

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zresztą zależy co rozumiesz pod pojęciem wszelkie możliwe sprzęty AGD - jeśli mnie pamięć nie myli to wtedy matki w kuchni wspomagały się ,sokowirówką ,robotem kuchennym:) i el. młynkiem do kawy/cukru pudru - a w twoich ustach tak to zabrzmiało , że hej:)

>Jozwa maryn:

">Jak juz mówimy o ścisłych faktach, z najbliższego otoczenia... W moim domu pralka Frania pracowała

>od kiedy pamiętam do 1987 roku (a więc najmarniej kilkanaście lat). Telewizor czarno-biały od 1975

>roku do około 1993. Zaś ciotka moja jest posiadaczką pralki Polar automat, zakupionej jakoś tak w

>końcu lat 70. "

Dzisiaj sprzetow nie kupuje sie na "cale zycie", miedzy innymi dlatego, ze niewiele jest sprzetow ktore przetrwalyby kilkanascie lat uzytkowania. Sam dopiero jakies 4 lata temu pozbylem sie pierwszej polskiej pralki automatycznej "BIO-costam" po wielu latach uzytkowania; lodowka Minsk miala ok. 20 lat kiedy odmowila posluszenstwa (nastepna padla i zostala wymieniona po 3 latach), telefon komorkowy po 3 latach nadaje sie na zlom, Opel AzSkona z 1984 sprzedalem calkowicie sprawny w roku 2000 - przez 15 lat zepsuly sie w nim trzy rzeczy; moja obecna super niezawodna Toyota byla naprawiana conajmniej 7 razy w ciagu 3.5 roku.

Oczywiscie to nie jedyny powod - jest jeszcze nakrecany przez marketing ped do "nowosci", do posiadania wszystkiego aby byc "cool" (to slowo to juz chyba Old Sc(h)ool).

Nie oplaca sie produkowac trwalych rzeczy - a przy wysokich cenach napraw, kazda wieksza awaria po gwarancji zmusza do kupna nowego urzadzenia. Biznes sie kreci.

Zastanawiam się, jak tak szanowne grono mogło nie wspomnieć o kultowym jak dla Nas programie prowadzonym przez Andrzeja Kurka i Zdzisława D. Kamińskiego pt. "Sonda".

Czyżby już nikt Ich nie pamiętał?

Pozdrawiam,

jozwa maryn, 1 Wrz 2005, 02:29

Ja Twojego wpisu nie zacytuję, bo nie ma czego cytować. Głębia intelektualna Twoich wpisów i wysiłek jaki wkładasz w erystykę jest tak wielki jakbyś był nieodrodnym dzieckiem komuny.

Niestety każda ideologia nadużywana zamiast myślenia powoduje idiotyzm tak samo jak niedoczynność tarczycy w okresie dojrzewania. A wygląda na to ze dojrzewałeś przy wyraźnej niedoczynności myślenia.

PS. i miałeś coś ze wzrokiem skoro za komuny dostrzegałeś bezrobocie... Ale oczywiście inni go nie widzieli bo było ukryte tak głęboko ze aż niewidoczne. Dlatego istniała paląca potrzeba społeczna żeby je odkryć.

qb_1, 1 Wrz 2005, 16:10

Che Guevarą zachwycał się pewien historyk, znany tropiciel komunistycznych spisków, agentów i władca "teczek" - niejaki Antoni Macierewicz (ksywa świątobliwy). Było to w czasach kiedy już mężnie walczył (na pewno od zawsze) z komunistyczną władzą i pracował naukowo na komunistycznej wyższej uczelni produkując teksty zachwalające Che...

Patrzcie jak to się ludziom w życiu zmienia!

Less, 2 Wrz 2005, 09:34

Ford działał zgodnie z tym co później w latach trzydziestych ekonomiści starali się zdefiniować w teoriach popytowych.

Gdyby odpowiednie regulacje rynku zmusiły ówczesnych kapitalistów do takiego zachowania to kryzys prawdopodobnie przeszedłby niezauważony. A co najważniejsze po jego przejściu nadal istniałoby wielu producentów samochodów w USA.

Ponieważ Ford był jeden to mógł zmonopolizować rynek. Później nie musiał być już tak "miły dla robotników" bo nie to było jego celem.

Nie wiem na ilu kapitalistów mógł przypadać taki jeden Ford ale musiał chyba na wielu skoro wielki kryzys doprowadzał w niektórych rejonach USA do prawdziwego głodu jak za czasów rewolucji w Rosji. Były rejony w USA które nie podźwignęły się z efektów zapaści ekonomicznej aż do lat 40stych.

Więc Twoje poronione teorie o czynieniu dobra przez mnożenie w miliony krwiożerczych kapitalistów są jak leczenie syfa przy pomocy raka.

• Redaktorzy

"Ludziska, co się tutaj dzieje, znalazłem tasiemcowy wątek , z zupełnie normalną dyskusją bez bluzgów! Forum na psy schodzi! :)"

Mciej, przechwaliłeś. Qubric przeczytał i niezwłocznie się zainspirował.

Qubric, ja nie wymagam, abyś mnie cytował, więc nie musisz się usprawiedliwiać. Natomiast chętnie przeczytałbym jakiś twój grzeczny wpis. Czy to tak trudno napisać na przykład "szanowny kolego, mylisz się przypisując mi pogląd, jakoby za czasów Edwarda Gierka mieszkania były tanie i łatwo dostępne", zamiast wypisywać jakieś wulgaryzmy? Proponuję więcej szacunku dla samego siebie.

• Redaktorzy

"Che Guevarą zachwycał się pewien historyk, znany tropiciel komunistycznych spisków, agentów i władca "teczek" - niejaki Antoni Macierewicz (ksywa świątobliwy). Było to w czasach kiedy już mężnie walczył (na pewno od zawsze) z komunistyczną władzą i pracował naukowo na komunistycznej wyższej uczelni produkując teksty zachwalające Che..."

Jest to wiedza dostępna powszechnie. Jeśli dobrze pamiętam (nie mam w tej chwili pod ręką źródeł) Macierewicz włączył się w działania KOR jako skrajnie lewacka opcja, uważał się zdaje się za trockistę - prawdopodobnie w tym okresie jedyny autentyczny trockista na wschód od Łaby. Obecnie, po zmianie poglądów, zajmuje się między innymi zarzucaniem dawnym członkom KOR lewicowości oraz braków po linii narodowościowej. Nie ma w tym nic szczególnego, jest to po prostu bardzo mocny przykład ilustrujący tezę, że fanatyzm jest cechą charakteru fanatyków, bez związku z jakimś konkretnym światopoglądem.

jar1, 2 Wrz 2005, 22:56

Jozwa wyraźnie napisał jak powinna wg niego wyglądać moja odpowiedź, którą będzie on w stanie uznać za grzeczną.

MA TO BYĆ ODPOWIEDŹ PRZYZNAJĄCA MU RACJĘ :)))

Chodzi o to żeby krytyki nie było. Tylko aplauz i akceptacja. Chyba celnie zauważyłem, że Jozwa to nieodrodne dziecko komuny ?

• Redaktorzy

Qubric jak ten, tam, dejajt. Człowiek pisze grzecznie, tłumaczy, a temu tylko jedno w głowie. Trudno, jak już tak z naciskiem deklarujesz, że grzeczny nie jesteś i być nie zamierzasz, to już nie bądź, trudno, jakoś się bez tego obejdziemy. Jednak muszę wspoknieć, że dejajt (czy też jakoś podobnie) jest uczniem i wciąż ma prawo do oceny ulgowej, tutaj zaś mamy zdaje się do czynienia z osobnikiem dorosłym. Eh, ta anonimowość, co budzi lwa w skromnych obywatelach.

• Redaktorzy

I jeszcze dla jasności, zacytuję od początku:

Ja: "[...] Nota bene, Frania wypadła z łask kiedy dokonałem zakupu automatu, na który poszła zawartość książeczki mieszkaniowej (to na to mieszkanie, które zdaniem Qubrika było łatwiej dostępne niż obecnie). [...]"

Qubric: "Ja Twojego wpisu nie zacytuję, bo nie ma czego cytować. Głębia intelektualna Twoich wpisów i wysiłek jaki wkładasz w erystykę jest tak wielki jakbyś był nieodrodnym dzieckiem komuny. Niestety każda ideologia nadużywana zamiast myślenia powoduje idiotyzm tak samo jak niedoczynność tarczycy w okresie dojrzewania. A wygląda na to ze dojrzewałeś przy wyraźnej niedoczynności myślenia."

Ja: "Qubric, ja nie wymagam, abyś mnie cytował, więc nie musisz się usprawiedliwiać. Natomiast chętnie przeczytałbym jakiś twój grzeczny wpis. Czy to tak trudno napisać na przykład "szanowny kolego, mylisz się przypisując mi pogląd, jakoby za czasów Edwarda Gierka mieszkania były tanie i łatwo dostępne", zamiast wypisywać jakieś wulgaryzmy? Proponuję więcej szacunku dla samego siebie."

Qubric: "Jozwa wyraźnie napisał jak powinna wg niego wyglądać moja odpowiedź, którą będzie on w stanie uznać za grzeczną.

MA TO BYĆ ODPOWIEDŹ PRZYZNAJĄCA MU RACJĘ :)))

Chodzi o to żeby krytyki nie było. Tylko aplauz i akceptacja. Chyba celnie zauważyłem, że Jozwa to nieodrodne dziecko komuny?"

I teraz, na podstawie tej pouczającej wymiany zdań, chciałbym Qubrica o coś poprosić. Otóż zechciej na przyszłość nie uważać, że odniosłeś olśniewający sukces w dyskusji tylko dlatego, że udało ci się napisać coś nie na temat, niegrzecznie, albo przecząc samemu sobie. Weź pod uwagę, że nie jesteś sam, inni też to widzą.

• 2 tygodnie później...

Teraz to dobrze jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jozwa,

jaki tam fanatyk z Macierewicza. To po prostu klasyczny przypadek czlowieka, ktory byl za mlodu socjalista, dlatego na starosc musial stac sie porzadnym czlowiekiem. A inni maja odwrotnie ! :)

• Redaktorzy

dudi: tak powiedział podobno Bismarck. A co do Macierewicza, ponieważ za młodu był socjalistą w stopniu najwyższym możliwym, to i na stare lata jest człowiekiem TAK BARDZO porządnym, że zapewne mógłby być zastępcą Bin Ladena do spraw politycznych. :-)

Brode juz ma, teraz tylko poszukac turbana :)

A tak powaznie to wieksza jest radosc w krolestwie niebieskim z jednego nawroconego trockisty, niz z...wyznajacych cale zycie trockistow typu Michnik. Nota bene trockisci dlatego M. tak nienawidza - bo ich zdradzil.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.