Skocz do zawartości
IGNORED

Do wszystkich urodzonych przed 1980

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Jar1, właśnie po to przytoczyłem tę historyjkę, aby niektórym uzmysłowić, że byłi w tamtych czasach tzw. bezpartyjni iż bardziej już nie można było.

Przypomnę wyborną, ale tylko dla urodzonych przed 1980, przypowieść.

Przychodzi bardzo zmartwiony czlonek partii do zakładowego sekretrza PZPR.

- Mam taką sprawę. Ciotka zaprasza mnie prywatnie do USA.

- To jedźcie towarzyszu. Partia na was polega i ufam, że będziecie godnie reprezentować naszą Ludową Ojczyznę.

- Tak, ale Ford wprowadził ostatnio przepis, że członkowie partii komunistycznej nie moga wjeżdżać na prywatny paszport do USA.

- Hmmmm - zasępił się sekretarz. Mam!

- Ściągnijcie mi tu jednego na kandydata do partii, a dostaniecie obniżkę składek o 50%.

- A jak przyprowadzę dwóch?

- To dostaniecie obniżkę składek o dalsze 50%.

- A jak przyprowadzę trzech?

- To dostaniecie zaświadczenie, że nigdy nie należeliście do PZPR.

Hehehe - pudło Jaruś. Masz juz manie prześladowczą. Cos sobie ubzurałeś i tłuczesz te kretyńskie posty od paru tygodni. Ja mam inne zródło dochodów.

Spotykałem maniaków którzy wchodzą na partyjne czaty i wrzucaja tam flugi swoim przeciwnikom politycznym. Ale wątpie zeby zjawili się na tym forum. Choroby psychiczne chyba psuja słuch. A fora specjalistyczne są słabym miejscem do agitacji. Kiepska dedukcja - Homesie :)))

Na razie tylko UPR sie tu udzielała. LeszekB i Electro ( Misiomor - ale on z własnej woli bo pisze sporo na DIY, więc tu jest tylko przy okazji). Chyba dlatego że tu nie ma moderacji. Na innych forach audio nie ma zadnych bocznic - a poza kliceniem tacy kolesie się na niczym innym nie znają. więc tam się nie wpisują.

PS. Ostatnio tez sie aktywowali inni. Taki alfred - w stylu Kubrica i niejaka Mysza w stylu Jazza - "spiochy" ;)

>alfredzie

Wspólczuje ci czy jakoś tak....a.miodowicz czy jak???

O jakich k**wa kwitach na Lecha piszesz...

Samo porównanie ze zdrajcą miodowiczem jest conajmniej nie na miejscu!

>alfred

"Wąski" jestes ,jeżeli nieodrózniasz "koryta" od utrzymywania własnej rodziny i to w uczciwy sposób ,...smutne!!!

Na plecach lecha kolesie wyjechali i tyle.Jestes juz w samoobronie czy będziesz?Może z UB cię wywalili...już niema papierów do palenia?

"Koryto"to orlenek,KGHM,itp..to jest korytko..

najlepszy interes to kasa panstwowa..brak jakiej kolwiek kontroli...NIK?Taaa, widzi wierzchołek góry lodowej.

Gdzie kasa za ZUS'y z czasów PZPR'u!???Za czyja kasę komuchy sobie takie interesy poukładali!???

Gdzie ta kasa... a ty Lecha do "Koryta"przypisujesz!?

Tfuuu!

I takom Polskie teraz k**wa mamy lepperkowo/sldowo+LPR[niespełnionych inkwizytorów]..przyjdzie walec i może to wkońcu wyrówna.

Kase ZUS'u z czasów PZPRu dostało 6 milionów dodatkowych emerytów za kadencji Wałęsy. Trzeba było ich chronic przed bezrobociem w nowym wspaniałym świecie i sypnąc kasą - jak wolnośc to wolność i kasa musi być dla ludu. A Lechu i Mazowiecki byli szczodrzy.

Niech zyje Tow. Wałęsa i Tow. Mazowiecki!

Nież zyją!!!

>Qubric, to Ty mnie sprowokowałeś, bo przeginasz w jedną stronę. A zawsze tam, gdzie widzę przegięcie, ja jestem;-) I dziwne, że w tej swojej krytyce III RP pewnych nazwisk znanych osobistości z 'lewa' nigdy nie wymieniasz..

Ale, ale, przecież miałeś mi dać ignora?

Jar1 - rozmysliłem się, bo mnie rozbawiłes tą spiskową teorią wpisów na forum :)))

Nie wspominam nazwisk "z lewa" dlatego, że musiałbym się pozytywnie wypowiadać o niektórych ekonomistach zatrudnianych przez lewicę i ich działaniach (lub zaniechniach działań), dzięki którym dwa razy po 1989 roku wyprowadzili gospodarkę z kryzysu zafundowanego przez prawicowo-liberalnych złodziei (o przepraszam - tj. ekonomistów od prywatyzacji).

A to jak wiesz, to by wyrzucało pianę na usta takich różnych zdupuerowców i prawiczków udzielających się na forum.

A nie mam ochody tutaj prowadzić wykładów na temat teorii wzrostu gospodarczego - bo i nie ma dla kogo.

pozdr.

>kubri/ś

Ciągnij się czerwono-dmuchu!

Masz takie pojęcie o kasie postkomuszej jak świnia o gwiazdach...bądz kilkunastolatek z Bzdzina Podmałego.

Głosuj sobie na towarzysza jaskiernię...toć twój ydol!

Dzisiaj rocznica wprowadzenia stanu wojennego i podobno nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy rosyjskie wojska weszłyby do Polski czy nie. Moim zdaniem Jaruzelski wykonał jedyny ruch gwarantujący bezpieczeństwo Państwa, ogłaszając stan wojenny dał jasno do zrozumienia całemu światu, że problem jest tylko i wyłacznie nasz, wewnętrzny i poradzimy sobie z nim sami.

Wojska rosyjskie czekały na rozkaz wjazdu i pamiętajmy, że oni byli tez u nas na miejscu, druga czechosłowacja była o krok.

Szanuję Jaruzelskiego jedynie za tą decyzję, że nie doszło do rozlewu krwi na dużą skalę, reszta co robił mało mnie interesuje. Obce wojska byłyby bezwzględne, wtedy nie było jak dzisiaj misji pokojowych, bylibyśmy następnym poligonem na którym w imię przewrotu władzy można zabijać niewinnych.

Afganistan, Irak, ........ dlatego pojechaliśmy na Ukrainę ......

Tow. Drakul - Jaskiernia to nie mój Tow.

Ja Głosuje na Tow. Wałese i Tow. Mazowieckiego. Na pierwszego za jjjintelugencyje, na drugiego za spontanicznosc. Na obu naraz za całokształt.

Niech żyje Tow. Walesa

Kto tego oferme przez plot w stoczni przesadził? To jest prawdziwy bohater!!!!!!

Nooo na świecie znaja Walesa i Papa..a nie kubryś!

Booooli co!?

Nawet szkoda mi czasem że tymińskiego z jego druchami sobie niewybrałeś!

Mógł byś banany z prawej na lewa strone wywijac....chyba niebyło by to zatrudne dla cię?A?

Chyba Guzia, nie dokońca tak było. Raczej towarzysze kazali zaprowadzić porzadek samemu. Interwencja pewno była realna, ale tylko w przypadku zagrozenia bezpośrednio interesów ZSRR. A póki co "Solidarność' nie głosiła wtedy haseł antyradzieckich. Chyba więc najbardziej zgrozeni czuli się polscy partyjniacy, bo to oni mieli najwiecej do stracenia. Chyba nigdy nie będzie tu jednoznacznej odpowiedzi.

To sa podłe insynuacje drakul. Lechu jest tak sprawny że o nic by nie zachaczył. On jednym susem płot przesadzał razem z papamobilem zaparkowanym obok. To najleprzy polski płotkarz. Ja go podziwiam i wielbie.

Niech zyje Tow. Wałesa!

Jak widzę takie twoje radosne wpisy jak kubryniu to jestem za aborcja..

Pieprzysz jak potłuczony.... towarzyszu pospolity,pewno czerwone kurwiki w oczkach masz...hę???

swojego czasu w radio pracując ...były wybory... wszyscy byli za przedstawicielami demokratycznych form przeżycia.... a k**wa kwasa wybrali... intieligientny..ładny..z tym czymś!?

tylko puchnie na buzi ...zbiza sie do formatu 6:9!a to nachlany..nad mogiłami polaków w Charkowie,a to po drabinie spieprzał przed 4 władzą.... ot narodek mamy.

jaruzel & spólka =Junta!

Bali sie o swoje dupy towarzysze i tyle....

A teraz Michnik..leci do kwacha czy jaruzela,objęcia...czułośći ....[skleroza czy co?!]Może tak lubi byc j**any a pózniej wybaczac..różne są orientacje, i jak tu Polak ma sie ......!

• Redaktorzy

"...cieszmy sie ze czas takich kolegow juz powoli mija, obsmialem sie jak norka z tej protezy wolnego rynku jakim bylo badylarstwo, no tak jest co wychwalac pod niebiosa, ale rozumiem po jednym sezonie bylo kaski na syrenke bosto, a wtedy malo kto to mial i ulice pusciutkie bo malo aut, tak mozna sie bylo poczuc panem sytuacji..."

electro: dokładnie! Qubric, nie wiem ile masz lat, ale ja zdążyłem się przyjrzeć i latom 70., i 80. Jeśli idzie o syrenę bosto, to posiadał ją sąsiad, drobny badylarz (więksi faktycznie ustawiali się w kolejce po mercedesy po milionie, pamiętam jak raz na Wybrzeżu była taka dostawa). Zazdrościło mu się tej syreny strasznie (ze dwa razy nią jechałem), bo tak normalnie to wózki były towarem luksusowym. Mój ojciec, jak raz dostaliśmy spadek, kupił używanego trabanta, ale jak nas przycisnęło, to musiał go sprzedać. Pamiętam też, że w domu były dwa kalkulatory, ale w którymś momencie musieliśmy jeden sprzedać, na żarcie. Drugi został, bo ojciec był inżynierem i potrzebował. Więc nie chrzań łaskawco, czego to po 1989 nie rozkradziono. Rozkradziono, owszem, ale rzeczy które nie były dstępne zwykłym obywatelom. Czyba że uznasz że slogan, według którego w komunizmie robotnik był współwłaścicielem fabryki, miał cokolwiek wspólnego z rzeczywistością.Poziom życia w porównaniu do lat 80. i wcześniejszych jest kosmiczny. I nie opowiadaj z przekąsem jak to w latach 80. w domach nie było komputerów, bo mój kolega miał. Dostał w prezencie ślubnym ZX Spectrum. Był informatykiem...

Tak, a ja pieluchy mogłem dostać dla swojego dziecka tylko w postaci wyprawki dla młodych małżeństw. Na to przysługiwało równić prawo do zakupu wózka dziecinnego. Tak, ludzie, pieluchy były limitowane!!I nie mozna było ich normalnie kupić! . Prało się je w zeskrobanym mydełku, bo proszki do pralek uczulały. Do tego zawsze prasowanko pieluch po praniu.

>...ot narodek mamy.< drakul = pier**lony "demokrata". Zmien ten przypadkowy naród, zeby wybierał tylko napuchhnieta gebe Wałesy!

Dupe do stołka kto chciał mu siła przykleić, tak go kochali. Dzielnie sie bronił!

I jaki kulturny nogą się wita akrobata jeden!!!

Wygimnastykował sie tym skakaniem przez płot.

Niech zyje!

My tu gadu gadu a jeszcze tylu sympatycznych Tow. jest do omówienia.

Pewexy to był raj!Co!

Do dzis pamiętam jak swojego Starego błagałem by kupił mi płyte za 5$...Stary miał pensje w okolicach 20$ jako brygaadzista,spec obróbki skrawaniem!!!Tooo były czasy!

====

Ukradli po 89 ci co byli w układach z przed tego okresu.pospołu z uczącymi sie kapytalyzmu polytykamy.

Bo gdzie sie nauczyć kurna mieli... w Erewaniu?

Jakie tu mamy obozy - zwolenników przeszłości kontra zwolennicy przyszłości?

wspomnienia jak uciekało się przed ZOMO są ekstra ale z perspektywy czasu już się nie zgodzę z tym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.