Skocz do zawartości
IGNORED

Do wszystkich urodzonych przed 1980

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

>Qubric, naprawdę musisz se jaja robić...Może jednak co ci się poršbało, albo jaki hibernowany byłe. A może rodzice ci takie bajki czytali?.

To, o occie, pieluchach (papier toaletowy również, tak, Qubric, pamietam, jak do celów obsługi fizjologicznej musiałem na pewnej konferencji zuzyć 20 zł PRLowskie!!) dotyczy takiego zadupia GSowego jakim była wtedy Warszawa. Wiesz, w sklepie z telewizorami raz udało mi się kupić worek papieru toaletowego, na ul. wtedy zwanej Nowotki, i jak sobie szedłem w kierunku ówczesnego Placu Dzierżyńskiego, to wszyscy mnie zaczepiali, gdzie to 'rzucili' (tak się wtedy w tym dobrobycie mówiło, jak co było do kupienia przez chwilę w sklepie) ten papier. I nikt się nawet nie dziwił, że to w sklepie z elektronikš. Sam w tych czasach, pamietam, aby mieć telewizor, musiałem sobie sam go składać z częci kradzionych z polskich wspaniałych zakładów, które we wczesnych godzinach porannych pojawiały się na Wolumenie w niedzielę. Przecież to wtedy giełada elektroniczna osiagnęła swojš wielkš rangę i to włanie dlatego.

Tak własnie zauważyłem że im młodsi tym bardziej wszystko upraszczają i wszedzie widzą komunę .

Nie tylko jako kumaty ale jako biznesowaty - inaczej się zreszta nie dało bo z państwowego nie szło wyżyć.

A teraz ludzie diabła w tyłek pocałują żeby dostać państwową posadę, bo tylko tam jeszcze płacą.

Qubric jest niereformowalny:), jakis rok temu w skarbowce w dziale informacji spotkalem podobnego goscia i wcale mi nie bylo do smiechu, jak mowi mlodziez: żenua:)

jozwa

nie pamietam zbyt wiele z tamtych czasow, ale ta bieda i beznadzieja przerazala, jak czytam Qubrica to kojarzy mi sie z emerytami co pluja na przemiany ,a jezdza tylko od leclerca do tesco i przebieraja we frykasach ananasach i juz nie pamietaja jak na wigilie trzeba bylo 3 h odstac zeby pare cytrynek kupic, do tego karp zywy i dwa rodzaje ryby w filetach,no nie wiem moze Qubric z innych sklepow korzystal , u mnie w rodzinie nikt nie byl w partii ani w lwp takze mam pewnie inny obraz ustroju

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jar - naprawdę przestań bo to się śmieszne robi. Twoja warszawka to nie cała Polska! Poza tym piszesz sobie o okresie co najmniej 10 lat tak jakby to był jeden dzień!

A nie był.

W całym PRLu były różne okresy i róznie się w nich układała sytuacja gospodarcza. Uwierz mi ze telewizory były. Jowisz kosztował 46 tys. zł. (ale nie pomne w którym to było roku - 86 czy 87??) i stał. A nawet był taki rok ze i cz,b Neptuny stały w sklepach. I kolejek po nie nie było. Tyle że jak wszystko wtedy były w nieregularnej sprzedaży - cos czego sobie teraz wyobrazic nie mozna, to tak jakby MM miał do. d. logistykę. I Bły sklepy "komercyjne" (pomysł Gierka na podniesienie cen bez wywoływania szumów społecznych) i pamiętam Coca Cole _ Pepsi była zawsze bo się buce rynkiem swiatowym podzielili, i Gierkowskie banany od których dzieci chorowały na labliozę...

A tobie Jar tylko papier i obsrane pieluchy w pamięci pozostały. No trudno - nie moja wina :)

Electro pacanie idż sobie z korwinem pogadaj. Skoro mówisz że nie pamietasz to nie pier**l o tym czego nie wiesz i kto jak kiedy żył i dlaczego i z czego. Jesteś farbowany liberał a naprawdę zawistny komuch i tyle!

Do Qubric:

A więc w czymś zgadzasz się z UPR-em - oni też twierdzą że najbardziej wolnorynkowym rządem w Polsce w ostatnim czasie był rząd Rakowskiego i Wilczka. Dalej było już tylko dokręcanie socjalistycznej śruby i zadłużanie państwa na potęgę.

Poza wiarą w uzdrowicielską moc redustrybucji (Keynes) masz z UPR-em więcej wspólnego niż Ci się wydaje.

A propos Jar1 telewizory kolorowe składane też pamiętam. Rubin 202P (nie mylic z ta ruską szafą) a potem 26' Neptun. Ale je składały regularne warsztaty. Niektórych znam do tej pory - wtedy się tak na tym dorobili ze do tej pory odcinają z tego kupony - ale TV juz nie sprowadzają.

Electro - no bo uczciwie pracuję. A nie tak jak ty liżesz dupe korwinowi w nadziei że ryja do koryta wepchniesz.

Ale nie wepchniesz niestety - i to mnie uskrzydla (hahaha)!

Qubric

to co prezentujesz moze nalezec do spektrum objawow schizofrenii paranoidalnej, moga to byc takze urojenia wielkosciowe w przebiegu psychozy alkoholowej lub najbardziej optymistyczna opcja- idea nadwartosciowa, w kazdym razie zalecam kontakt ze specjalista i nie traktuj tego postu jako atak na wlasna osobe

pozdrawiam

Do Qubric:

- Od kiedy Korwin rozdziela miejsca przy korycie?

- Zacytuj może jakąś wypowiedź rzeczonego Korwina zanim będziesz się o nim wypowiadał.

Misiomor - to teraz to mylisz redystrybucję (jak to nazywasz "socjalizm" - a nazywaj sobie choć nie wiesz co mówisz ) z uczciwością podatkową . Ja się powołuje raczej na Kaleckiego nie na Keynesa - choć obaj zbudowali podstawy nowoczesnej ekonomii.

Teraz się coraz bardziej przestrzega prawa podatkowego i pewnych podstawowych standardów w jego egzekwowaniu. A na początku lat 90tych tego nie było. I to boli przedsiębiorców. Wtedy mogli oszukiwać i za flaszke koniaku wszystko załatwić (bez flaszki też jak byli uparci). A teraz nie mogą.

Poza tym nie widze wszędzie socjalistów - widze prawicę , centrum i lewicę. Tak samo jak nie widze jednego PRLu - bo PRL Gomółkowski był znacząco rózny od Gierkowskiego.

A "liberałem" juz byłem... ;) Ale akurat UPR ma tyle wspólnego z Liberalizmem co węgiel kamienny z kamieniem węgielnym.

Misiomor - Korwin na szczęsie nie rozdziela. Ale jego fani by tego chcieli. Dla mnie to taki pajacyk - nawet nie polityczny. Ot smieszny filozof który moze imponować erudycją mniej rozganietym licealistom. Z polityka nie ma nic wspólnego

Zapraszają go jeszcze do programu Jocker :))) Ostatnio tam stwierdził ze w amaryce jest bezpiecznie bo sie strzela do złodziei więc się każdy boi no chyba że w okolicy mieszka murzyn to bezpiecznie nie jest bo kradnie.

Na tej podstawie trzeba stwierdzić że Ameryka ma największą przestępczosc na swiecie ( to jest właśnie to bezpieczeństwo) i bardzo duzy odsetek murzynów (to wynika z dużej przestepczości bo przecież wg niego kradną tylko murzyni) Itd. Itp. Naprawdę Misiomor nie zmuszaj mnie do polemiki z tak oczywistymi idiotyzmami jakie wygłasza Korwin.

A ty Electro jestes zapewne tym "specjalistom" ... Czy może korzystasz z jego porad, że tak dokładna i wszechstronna diagnozę potrafisz postawić??? Zapewne po sobie, bo raczej mnie nigdy nie spotkałeś. Życzę zdrowia i kariery w kretynlandzie UPR :)

Qubric

w takim razie jesli nie wyrazasz siebie w tych kilku tysiacach wpisow na forum to po co ci taka aktywnosc? przeciez wypisujesz brednie przy ktorych krotochwile Korwina to gejzery inteligencji, w takim razie prowadzisz jakas prace badawcza w stylu: ile glupoty potrafi przyjac forum poswiecone audio?

wlaczam Ci ignora:)

Ty, Qubric, a co ty masz tak do tego UPR? Przecież oni nic nie zdązyli jeszcze ukrać i rozpieprzyć. Na razie to tylko ciekawostka, bez wpływu na cokolwiek. Pomówmy raczej o ordynacji....

No i całe szczęście że nie zdazyli. Ale jak sie dorwa do wadzy to moje propozycje sa takie...

Przechodzimy na muszelki i siekierki krzemienne

i monarchię dziedziczną - zaczynamy od Piast Kołodzieja z Rzepichą (hahahahaha)

PS. A czy ja gdzieś pisałem że mi sie system monetarny nie podoba albo chce władze zmieniać???

Do Qubric:

Zdefiniuj najpierw pojęcie liberalizmu - jak dla mnie w powszechnym użyciu są co najmniej dwie, amerykańska (libertyn / lewak) oraz europejska (zwolennik jak najmniejszej ingerencji państwa w społeczeństwo - Amerykanie nazwaliby takiego libertarianinem) - a potem mów kto jest liberałem a kto nie.

Z tego co widzę to Twoja wiedza o Korwinie i UPR jest dość mizerna, w wielu miejscach przypisujesz tej formacji poglądy zupełnie różne od faktycznie przez nich wyznawanych - takie wypowiedzi raczej ośmieszają ich autora. Jeżeli nie lubisz tego co zrobili AWS i Balcerowicz (btw, ja też tego nie lubię tak jak nie lubię akcji SLD i przyległości) to rzucaj się na nich a nie na UPR, która nie miała z tym nic wspólnego.

Misiomor, daj spokuj. W końcu to wątek nie o czasach współczesnych. Poza tym, Qubric, podejrzewam robi to głownie dla zabawy i wkurzania innych. Chyba sie cieszy jak kogoś wnerwi i zwymyśla. W tamtych zresztą czasach Korwin jechał też na jednym wózku z całą opozycją, a i tak wszyscy uważali, że najlepiej to jednak gra w bridge :-)

Panowie spoko , może po ..........:)

[obrazekLUKASZ-223371_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.