Skocz do zawartości
IGNORED

Allman Brothers Band

Gość GratefullDe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Allman Brothers Band… Dla mnie zespół szczególny. W ciągu całej działalności sporo zawirowań ale zawsze świetna muzyka. W roku reaktywacji i wydaniu albumu „Seven Turns” powiało świeżością. Za sprawą… Warrena Haynesa… Chyba źle się czuł z tym wszystkim Dickey więc został relegowany z zespołu… Zastąpił go Derek Trucks.

A co obecnie? Ano to:

http://www.magazyngitarzysta.pl/muzyka/newsy/14857-warren-haynes-i-derek-trucks-opuszczaj-the-allman-brothers-band.html

Szkoda, nie wiem czy zespół podniesie się jeszcze raz… Czy widzimy koniec tego znakomitego jam bandu?

Czy w ogóle jesteście słuchaczami ABB, tego obecnego i tego sprzed lat?

Zapraszam do rozmowy na ich temat. Jeśli macie ochotę ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/108670-allman-brothers-band/

Szczerze mowiac, najbardziej lubie ich w poczatkowym okresie dzialalnoasci. Jewszcze z Duanem...Debiut to moim zdaniem, czysta doskonalosc - ) Niemniej slucham takze pozniejszych rzeczy. Mysle, ze Greg znajdzie godnych nastepcow. Oby...

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ja, oczywiście tak jak Ty, uwielbiam pierwsze płyty. Troche mniej lubię okres z Danem Tollerem... No i potem wielki come back płytą Seven Turns, genialne po prostu. jak mogła jedna osoba, no właściwie dwie bo jest tam jeszcze Johnny Neal, zmienić muzykę ABB tak bardzo. A w zasadzie jej nie zmieniać tylko udoskonalać.

Nie wiem czy Gregg da sobie z tym radę. Jeśli wróci Dickey Beats to na zasadzie ja rządzę i będziemy mieli jednogitarowy band. ABB to przede wszystkim "rozmowy" pomiedzy gitarzystami, ciekawe co z tego zostanie...

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Moze troche dziwnie...ale u mnie na dobranoc Gov't Mule "Shout". Kawal swietnej muzy -)

Nie dziwne bo ja też sobie shout'a zapodałem z vinyla... Co ciekawe, wolę tę drugą część, czyli dwie płyty nagrane z wokalistami, od części podstawowej. Jest mniej nużąca. A i wokalnie wykonawcy stanęli na wysokości zadania... Dave Matthews... super :) inni też ok :)

Lubię ich stare nagrania( to dla mnie klasyka gatunku) ale na tegorocznej płycie z festiwalu Crossroads grają fenomenalnie dwa kawałki.Oczywiście z Trucksem.

Z Allmanami miałem prawie zawsze dobrą jazdę i był to jeden z moich priorytetowych zespołów w latach winylowych... Świetni improwizatorzy, chyba jedni z najlepszych w rocku, a właściwie południowym rocku, pod którym kryje się... wiadomo co... no i potrafili nieżle podżezować. Byłem na ich koncercie w Chicago Theater (2002) i nawet wybierałem się na dziadków w zeszłym roku po raz drugi, ale z przyczyn technicznych coś nie wypaliło. Mam na swojej półce jedenaście płyt ABB...i jest to zespół, o którym się nie zapomina. Z okazji powstałego wątku wrzucę coś do odtwarzacza i zagram Allmanów z przyjemnością, tylko jeszcze nie wiem co... pewnie At Filmore East... albo Eat a Peach... a może Brothers and Sisters? Oprócz Seven Turns, dobrze jest też na Shades of Two Worlds i Where It All Begins, ale to już historia nowożytnia grupy.

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A tu panowie znakomicie zagrali Statesboro Blues - długa wersja z 1992 roku... Coś fantastycznego

http://www.rollingstone.com/music/news/allman-brothers-bands-rare-version-of-statesboro-blues-premiere-20140108

A ja jestem zboczony i bardzo lubię wszystkie ich płyty, za wyjątkiem ostatniej z 80', tej przed pierwszym rozwiązaniem. Być może dlatego że zacząłem fascynować się Allmanami ostatnimi laty i nie mam sentymentu do pierwszych płyt, chociaż bezsprzecznie są one najlepsze.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.