Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry Wzmacniacz do 350zł do kolumn Sony 70W, 6 Ohm

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

to słyszłąem sporo AXów i każdy wypadł słabiej w porównaniu do a500:)

Z wyjątkiem:

AX-700

AX-900

AX-2000

AX-10000

Późniejsze 1050/1070 i 1090 do mnie nie przemawiają.

Takie cudo mogłem mieć za... 1300 PLN. W stanie idealnym. Nie dość że koszmarnie drogie to jeszcze nie do dostania. Warte wielokrotność tej kwoty. Zauważcie że AX-2000 stylistycznie przypomina A-1000 i A-1020 a robiona była później.

Bild23_01.jpg

Pewnie, że nic nie znaczy. Póki wzmacniacz nie jest potworkiem i nie pracuje w klasie A:) Umówmy się zawsze wnętrzne wygląda solidniej z dobrą sekcja zasilania i porządnym radiatorem miast jakiegoś piździka, a jak już wielokrotnie podkreślałem dobra sekcja zasilania to już ponad połowa sukcesu do dobrego wzmacniacza.

"Też chyba niezły ale nie słuchałem:D" Z takimi stwierdzeniami należy uważać, lepiej nie powtarzać cudzych opinii i samemu się o wszystkim przekonać nausznie! Później powstają typowe forumowe legendy.

A500 słyszałem i uważam, że jak nie jest nic walnięte to gra w porządku, skoro bald zauważył, że a700 gra poprawniej, to pewnie ma racje ja a700 nie słyszałem, za to słyszłąem sporo AXów i każdy wypadł słabiej w porównaniu do a500:)

no ja też słyszałem że AXowe odpowiedniki serii A grają gorzej niż seria A i słyszałem to z kilku źródeł, jednak to cudze opinie- choć w sumie to im wierzę ;)

ja również domyślam się że a 700 gra lepiej niż a500 i wierze Baldowi na słowo, ale a700 kosztuje ok 600zł- nie stać mnie. zastanawiam się czy duża różnica jest brzmieniowo między nimi.

w ogóle to te wszystkie Yamahy pracują w impedancji od 8Ohm- ja mam głośniki 6ohm, czy waszym zdaniem naprawdę to nie przeszkadza, nie powoduje nadmiernego grzania się podzespołów bądź ich szybszego zużywania? w sumie kilku użytkowników pisało mi że używają tych wzmaków (np a500,a700) z głosnikami nawet 4ohm i nic się nie dzieje, ale chciałbym wasze opinie znać na ten temat..

Koleżko jeśli nie przesterujesz nic Yamaha Ci zejdzie bezpiecznie i do 2 Ohm, wzmaka nie uszkodzisz raczej - zadziałaja ukłądy ochronne, za to w glośnikach to już możesz wtedy przygrzać cewy.

Jeśli Bald ma rację i a700 gra zauważalnie lepiej niż a500, to dozbieraj i kup sobie a700. Do 400zł a500 to było jedno z ciekawszych co słyszałem (a do dostania często w cenie do 300zł)

Do 400zł a500 to było jedno z ciekawszych co słyszałem (a do dostania często w cenie do 300zł)

no właśnie dlatego trochę się uparłem na a500. Kasę będę miał ze sprzedaży kenwooda a moja rzeczywistość finansowa jest taka że jak będę zwlekał z kupnem to prędzej uda mi się wydać hajs niż dozbierać ;)

w ogóle to od a 700 jest tańsza np ax730, ale jakoś nie jestem przekonany do tej serii ax mentalnie ;) ewentualnie jeszcze coś z denona, może ten pma 757 o którym wcześniej była mowa..

Koleżko jeśli nie przesterujesz nic Yamaha Ci zejdzie bezpiecznie i do 2 Ohm, wzmaka nie uszkodzisz raczej - zadziałaja ukłądy ochronne, za to w glośnikach to już możesz wtedy przygrzać cewy.

no o przester raczej się nie martwię bo przecież to słychać, a przesterowanego dziwięku chyba nie da się słuchać ;)

• Redaktorzy

(...)a przesterowanego dziwięku chyba nie da się słuchać ;)

Owszem, da się słuchać. To jest to co tygrysy lubią najbardziej :) A najlepsze przestery pochodzą ze starych jak świat lamp elektronowych.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

no właśnie dlatego trochę się uparłem na a500.

Może ja trochę z innej beczki. Szukaj Sony TA-S7. Toroid, przekaźniki na wejściach. Bardzo porządny dźwięk. Ja kupiłem w idealnym stanie z pilotem za 220 zł. Aczkolwiek pasuje podróbka pilota za 10 zł.

"Też chyba niezły ale nie słuchałem:D" Z takimi stwierdzeniami należy uważać, lepiej nie powtarzać cudzych opinii i samemu się o wszystkim przekonać nausznie! Później powstają typowe forumowe legendy.

Opinie slyszlem od osoby porownujacej do 250SE i stwierdzil ze oba wzmaki sa godne polecenia, a ten pierwszy ogolnie jest uwazany za doby.

Watpie. Mocarny Denon PMA-1080R zalapal u kumpla zadyszke przy 2-3ohm i nawet glosno nie gralismy. Zaczal sie wylaczac po godzinie dosc cichego grania.

Owszem, da się słuchać. To jest to co tygrysy lubią najbardziej :) A najlepsze przestery pochodzą ze starych jak świat lamp elektronowych.

Nie wprowadzaj kolegi w blad, bo i tak nie zakuma o co chodzi.

?👈

Jeśli nie zakuma to zapyta ;)

Kangie- owszem ja sięnie znam, a na pewno nie znam się tak jak wy, ale przester gitarowy to chyba co innego- tu przester jest celowy, a ja mówie o przesterze sprzętu w warunkach domowych, przesterze niechcianym, gdzie słychać jest zniekształcenia- gdy dzwięk się po prostu "psuje".

swoją drogą dośc fajny utwór, koleś nieźle wymiata ;) i perka fajna ;)

Może ja trochę z innej beczki. Szukaj Sony TA-S7. Toroid, przekaźniki na wejściach. Bardzo porządny dźwięk. Ja kupiłem w idealnym stanie z pilotem za 220 zł. Aczkolwiek pasuje podróbka pilota za 10 zł.

Dzięki marcindzieg. Właśnie o konkretne propozycje mi chodzi.. bo tu się dysputa zrobiła odbiegająca od tematu czasem trochę za bardzo wg mnie :P ;)

co do pilota to ja mam dobry pilot uniwersalny programowany z kompa, mam go od kilku lat i obsługiwał mi zarówno stare stare sprzęty jak i tv z tego roku, więc samym pilotem się nie martwię- bardziej chodziło o możliwość zdalnego sterowania- chociaż teraz to właściwie wszystko jedno, zależy mi przede wszystkim na jak najlepszym dźwięku w tym budżecie o którym Wielokrotnie pisałem. (350 :P )

a czy ktoś z Was Zna jeszcze ten wzmak i może też się o nim wypowiedzieć?

Opinie slyszlem od osoby porownujacej do 250SE i stwierdzil ze oba wzmaki sa godne polecenia, a ten pierwszy ogolnie jest uwazany za doby.

Watpie. Mocarny Denon PMA-1080R zalapal u kumpla zadyszke przy 2-3ohm i nawet glosno nie gralismy. Zaczal sie wylaczac po godzinie dosc cichego grania.

Nie wprowadzaj kolegi w blad, bo i tak nie zakuma o co chodzi.

2-3 ohmach? a jak to tak? wiem że impedancja bywa zmienna- tzn bardziej slyszałem o tym niż wiem- ale o jakiej impedancji były to kolumny? moje mają 6ohm- wiec to jednak sporo więcej

Jest jszcze PMA-700V, tez niezly z czasow innego brzmienia Denona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Jest jszcze PMA-700V, tez niezly z czasow innego brzmienia Denona:

Ukryta Zawartość

dzięki, konkretne linki mają dla mnie duże znaczenie, można zobaczyć, przeczytać i jeśli chodzi o portal aukcyjny jest możliwości kupienia bez szukania ;) niemniej jednak o tym denonie opinie są mieszane. zaczynam dośc poważnie myśleć o 757 ale nie zdecydowałem jeszcze i czuje że do tego jeszcze dość daleka droga ;)

Ukryta Zawartość

Nie ja sugeruję. Znam brzmienie tych wzmacniaczy. Ale są tacy co tak twierdzą ;-)

Ja tak twierdze i amm do tego prawo, przynajmniej te wzmacniacze które ja slyszalem nie graly dla mnie dobrze, moze dla was tak. Nie wnikam

Ja tak twierdze i amm do tego prawo, przynajmniej te wzmacniacze które ja slyszalem nie graly dla mnie dobrze, moze dla was tak. Nie wnikam

Co konkretnie słyszałeś?

• Redaktorzy
zaczynam dośc poważnie myśleć o 757 ale nie zdecydowałem jeszcze i czuje że do tego jeszcze dość daleka droga ;)

To jak już kupisz tego Boeinga, to napisz kilka słów jak się nim lata ;-)

Co konkretnie słyszałeś?

Arcam Alpha 7, MF A1

Są to klocki uwazane już za bardziej audiofilskie niż wszelkie Sony, Pioneery itp

Dźwiękowo nie było najgorzej, ale co z tego skoro te wzmacniacze nie sa w stanie wysterowac nawet malych kolumn i budowa ma w tym potwierdzenie.

Arcam Alpha 7, MF A1

Są to klocki uwazane już za bardziej audiofilskie niż wszelkie Sony, Pioneery itp

Dźwiękowo nie było najgorzej, ale co z tego skoro te wzmacniacze nie sa w stanie wysterowac nawet malych kolumn i budowa ma w tym potwierdzenie.

Patrząc po Twoim "o mnie" to jesteś na początku drogi. Posłuchaj kiedyś rzeczonego Coplanda. Wzmacniacze MF wysterowują bez problemu małe kolumny. A nawet takie nieco większe. Nie wiem jak radzą sobie z dużym spadkiem impedancji. A Sony i Pioneer'y to wiesz... Zależy które. Większość muli. Wyjątki: N-55ES, N-80 i N-90ES, F-555 ES i F-777 ES, Pioneer A-88x i A-90. A-07 idzie w drugą stronę tak jak PD-77.

U mnie sie nie popisał, a taki sony za 300zł nie zagrał gorzej a w dodatku nie wykazywał kompresji przy większym poziomie głosności.

Zadnego Sony w zyciu bym nie posadzil o mulenie, z Pioneerami sie zgodze ale tylko seria reference.

Kolego, miałem podobne dylematy i kupiłem miesiąc temu Yamahę A-500. Proszę nie sugerować się moją ilością postów na forum ,po prostu udzielałem się na innym do tej pory, tutaj założyłem konto, ponieważ stare ma brak dostępu (założone dawno temu).

W temacie: Kupiłem Yamahę do monitorów Jamo. Moje kolumny to raczej kolumny "ciemne" oraz co ważne ich impedancja to 6 ohm. Mój budżet do 300 zł, gdyż jestem studentem i decyzja była naprawdę trudna, co może wydawać się śmieszne w porównaniu do dylematów kolegów z tego forum. Do wyboru rozważałem: Harman Kardon PM 655, Denon PMA 360, Denon PMA 520 i Yamahę A500. Odrzuciłem serię AX z powodu braku ocieplenia i ostrzejszego grania oraz modele A420 i A520, mimo, że podobno są lepsze, jednak to już inna barwa dźwięku.

Harman kusił, ponieważ miał naprawdę dobre opinie - świetna stereofonia, dynamika, basu aż nadto, lecz odrzuciło mnie kilka wpisów o przytłumionej górze (lubię naprawdę słyszeć szczegóły).

Denony odrzuciłem, gdyż miałem możliwość odsłuchu Denona PMA 520 i niestety jego brzmienie nie spodobało mi się. Dźwięk przykleił się do kolumn i mimo, że był naprawdę jasny, szczegółowy, ciekawy, to grało to tak, jakby coś go tłumiło. Poza tym, podkreślam - dla mnie, grał zbyt bezpośrednio, wszystko naraz. Główna wada: po godzinie słuchania po prostu mnie zmęczył. Testowałem na różnych źródłach i dobrych odtwarzaczach CD, dobrze zrealizowane płyty, a także nagrania we FLAC-u.

Dźwięk porównywałem również z amplitunerem Nakamichi, który nie należy do mnie.

Ostatecznie znalazłem Yamahę i paczka niedługo cieszyła moje oczy.

Po podłączeniu - niesamowita przestrzeń, dynamika. Uderzenie na fortepianie brzmi jak uderzenie na fortepianie, są emocje. Bas - ani za dużo, ani za mało (przy kolumnach podstawkowych, słabo ustawionych). Góra i średnica - bez zastrzeżeń. Proszę się nie bać "ostrości" Yamahy - seria A gra jasnym, wyraźnym, lekko ocieplonym dźwiękiem, z mocnym basem. Kolumny 6 ohm, 60W nie stanowią problemu, wzmacniacz grzeje się do ledwo zauważalnej temperatury i pracuje nieraz po 10 godzin (gra w tle), momentami testowany naprawdę porządnie.

Wady: należy kupić Kontakt do potencjometrów i przy odrobinie szczęścia zaczną pracować jak należy, u mnie bezwzględna cisza. Dwa - sprzęt jest stary, może mieć wybrzuszony kondensator, może być po naprawach, ale w środku, za te pieniądze naprawdę nieźle.

Podsumowanie: do Twoich kolumn Yamaha A500, bo więcej i tak na nich nie usłyszysz.

Yamaha A700 tylko jeśli wymienisz kolumny na lepsze w przyszłości, ale to już nie ta półka cenowa. Oczywiście A-700 to taka prawie A-1000, zupełnie inna klasa. W każdym razie polecam A-500, super sprzęt w mini-budżecie, pozwalający cieszyć się muzyką.

777 dawno temu zrobił na mnie spore wrażenie w relacji cena/jakość. 757 to niższy model. Bardzo ładna scena. Troszkę ciepełka ale bez przesady. Dobra analityczność. 790 jest moim zdaniem jeszcze lepszy ale kosztuje swoje. Posłuchaj - warto.

PMA-770 jest też wart polecenia.

Ze wzmacniaczy ok 350 zł warte sa uwagi: Rotel-RA820AX, NAD 302, Fine Arts V3

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

U mnie sie nie popisał, a taki sony za 300zł nie zagrał gorzej a w dodatku nie wykazywał kompresji przy większym poziomie głosności.

Zadnego Sony w zyciu bym nie posadzil o mulenie, z Pioneerami sie zgodze ale tylko seria reference.

Bez przesady z porównaniem Sony za 300 PLN i Musical Fidelity A1. Mulą wszystkie integry ES z wyjątkiem 555 ES i 777 ES. Te wyższe modele (870 i 808) brzmią lepiej są świetnie wykonane ale i tak dostają baty od... Musical Fidelity. Seria Reference Pioneera (pseudo referencja dodajmy) w przypadku wzmacniaczy zintegrowanych i końcówek mocy to porażka. Natomiast odtwarzacze CD to inna bajka.

Arcam Alpha 7, MF A1

Ważne jest w połączeniu z czym ich słuchałeś. MF itp. urządzenia to nie są uniwersalne maszynki do mięsa. Trzeba się czasem trochę namęczyć żeby dobrać do MF-a kolumny. Jeśli jednak Ci się to uda i jednocześnie źródło będzie na prawdę dobre to rozczarowanie jest mało prawdopodobne.

Miałem Musicala E10, jego legenda jest większa niż faktyczne możliwości - to tak moim, subiektywnym uchem

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ważne jest w połączeniu z czym ich słuchałeś. MF itp. urządzenia to nie są uniwersalne maszynki do mięsa. Trzeba się czasem trochę namęczyć żeby dobrać do MF-a kolumny. Jeśli jednak Ci się to uda i jednocześnie źródło będzie na prawdę dobre to rozczarowanie jest mało prawdopodobne.

Dokładnie. MF to inna klasa niż Sony.

To jak już kupisz tego Boeinga, to napisz kilka słów jak się nim lata ;-)

Kangie- Też jesteś za tym żebym Bowinga PMA 757 brał? ;]

z Tych propozycji i rozterek wszystkich? ;)

JEŚLI się na niego zdecyduje to na pewno napiszę ;)

Co z tego jak u mnie nie zagrał, ale konczymy juz ten temat bo jest bez sensu.

To że u Ciebie nie zagrał jeszcze o niczym nie świadczy. Tym bardziej że są dziesiątki systemów gdzie gra wyśmienicie.

• Redaktorzy

Kangie- Też jesteś za tym żebym Bowinga PMA 757 brał? ;]

z Tych propozycji i rozterek wszystkich? ;)

JEŚLI się na niego zdecyduje to na pewno napiszę ;)

Ja Ci nic konkretnego nie doradzę. Myślę, że sam musisz posłuchać i podjać decyzję. Audio nie jest łatwe. Chcąc mieć dobre brzmienie trzeba się trochę pomęczyć i potargać klocków do domu. Może podejdzie Ci Yamaha, a może Denon.

To że u Ciebie nie zagrał jeszcze o niczym nie świadczy. Tym bardziej że są dziesiątki systemów gdzie gra wyśmienicie.

U mnie również miał problem z wysterowaniem SS jak i Awx-a . Także jeśli one mają problemy z wysterowaniem 18cm midwoofera to ja podziękuje.

W dodatku ceny są śmiesznie zawyżone. Tak jak ktoś tu pisał, te opnie o tych MF są sporo na wyrost.

Co do mulącego Es to dobre , aktualnie u mnie dwa stoją i żaden nie muli, właśnie te MF mulą kolego.

W Es-ach masz szybki bas, bardzo różnorodny, punktowy , dlatego niektórzy piszą , że nie ma z nich dużego basu, zresztą tak trochę słychać. Ponieważ bas wybrzmiewa bardzo szybko, nie ciągnie się jak choćby w denonach serii x20.

A więc w w utworach ze sporym basem jest uderzenie, a nie udeeeeeeerzenie jak choćby w pma-920 . Po prostu jest tam gdzie powinien być.

Jeżeli ktoś chce sobie posłuchać Es-ow , albo porównać z MF zapraszam.

Co do tematu w tym przediale bierz denona pma-720 powinieneś być zadowolony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.