Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do salonu 60m2

Blady270688

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na forum jestem nowy i od razu przepraszam za ewentualny bałagan, złe umieszczenie tematu i inne nieprawidłowości, profanacje, które zapewne spowoduje. Niestety brak mi czasu na czytanie FAQ i innych zasad obowiązujących na tej szlachetnej witrynie, za co z góry przepraszam. Szukałem dobrego zestawu kina domowego do nowego salonu, z powodu ograniczonego czasu jako laik udałem się do salonu audio. Otrzymałem tam propozycje następującego zestawu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , do tego kable z montażem i kalibracją za 4250zł. Jako osoba nieufna i w dodatku nieznająca się na temacie postanowiłem zweryfikować zaproponowane przez sprzedawcę rozwiązanie i poprosić szanownych forumowiczów o pomoc. Zestaw ma stać w salonie o powierzchni 60m2. Moje pytania.

1. Czy taka cena jest adekwatna do zaproponowanego zestawu.

2. Czy to rozwiązanie sprawdzi się na takiej dużej powierzchni.

3. Czy zestaw jest dopasowany pod względem wydajności, Waty, Ohmy, i inne jednostki o, których nie mam pojęcia.

Z góry dziękuję za poświęcony czas podczas udzielania odpowiedzi i zainteresowanie się tematem.

Jeszcze raz gorąco przepraszam za wszelkie nieprawidłowości występujące w tym poście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/108786-sprz%C4%99t-do-salonu-60m2/

Witaj,

z Twojego opisu i linków wynika, że jest propozycja najtańszego, podstawowego amplitunera z kolumnami Taga, dodatkowo o około 1000 zł. drożej niż segmenty solo, czegoś tu nie rozumiem. Druga sprawa - szczególnie amplituner RX-V375 kompletnie nie nadaje się do nagłośnienia tak dużego pomieszczenia. To nie jest zestaw optymalnie skonfigurowany.

Zacznijmy od początku - czy całe pomieszczenie 60m2 będzie nagłośnione, czy będzie wydzielona pewna część na odsłuch. Druga sprawa - jakie będzie wykorzystanie zestawu, czy tylko filmy, koncerty, kino domowe, gry, czy także muzyka. Jeśli muzyka, to jakie zazwyczaj gatunki słuchasz, jakie preferujesz brzmienie systemu. Czy masz jakieś wymagania w kwestii budowy, kolorystyki kolumn oraz na koniec - jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup zestawu. Czy zależy Ci na montażu, czy zrobisz to we własnym zakresie.

Czekam na odpowiedź, która pozwoli mi na przedstawienie kilku konkretnych propozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

z Twojego opisu i linków wynika, że jest propozycja najtańszego, podstawowego amplitunera z kolumnami Taga, dodatkowo o około 1000 zł. drożej niż segmenty solo, czegoś tu nie rozumiem. Druga sprawa - szczególnie amplituner RX-V375 kompletnie nie nadaje się do nagłośnienia tak dużego pomieszczenia. To nie jest zestaw optymalnie skonfigurowany.

Zacznijmy od początku - czy całe pomieszczenie 60m2 będzie nagłośnione, czy będzie wydzielona pewna część na odsłuch. Druga sprawa - jakie będzie wykorzystanie zestawu, czy tylko filmy, koncerty, kino domowe, gry, czy także muzyka. Jeśli muzyka, to jakie zazwyczaj gatunki słuchasz, jakie preferujesz brzmienie systemu. Czy masz jakieś wymagania w kwestii budowy, kolorystyki kolumn oraz na koniec - jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup zestawu. Czy zależy Ci na montażu, czy zrobisz to we własnym zakresie.

Czekam na odpowiedź, która pozwoli mi na przedstawienie kilku konkretnych propozycji.

Witaj,

Wydzielona będzie część odsłuchowa, ale dobrze by było, żeby dźwięk był dobry w całym pomieszczeniu. Zestaw będzie wykorzystywany jako domowy sprzęt grający oraz kino domowe do oglądania filmów (rzadko). Zależy mi, aby posiadał obsługę nowych technologii, czyli możliwość wyświetlania obrazu 4k, aby uniknąć wymiany całego sprzętu przy zakupie nowszego telewizora. Muzykę, jaką preferuje to klasyczny polski rock. Zestaw ma wyglądać klasycznie i elegancko, brąz lub czerń. Chciałbym, aby całość z montażem i okablowaniem do sprzętu nie wyniosła mnie więcej niż około 4000zł.

W takim razie proponuję system oparty na elektronice Onkyo TX-NR525, odtwarzaczu BD-SP308 oraz zestawie kolumn Taga Harmony TAV-606 v.3 + TSW-200 Set 5.1. To jest jedna z niewielu konfiguracji, które w podanym przedziale cenowym będą w stanie zapewnić przyzwoite brzmienie w Twoim salonie.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ale metraz kolego to masz niezly :-) Idz na odsluch i sam posluchaj mowie Ci to najlepsze co moze byc..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Temat został prawidłowo umiejscowiony .

Na tak duży salon musi być konkretnej mocy subwofer gdyż inaczej dźwięk rozejdzie się "po kościach" i gówno go będzie słychać i tu nic nie da tłumaczenie, że nagłaśnia się miejsce odsłuchowe , przy kolumnach zgodziłbym się z takim stwierdzeniem .

Moim zdaniem zestaw ten mółby być w zależności od tego jak dużą przestrzeń w salonie obejmuje strefa odsłuchu , bo jeśli myślisz o rozmieszczeniu kolumn po całym salonie to będzie za słaby ,

myślę , że kanapa,wypoczynek czy coś w tym stylu powinna być w w pewnej niedużej odległości od TV/projektora czy co tam masz i wokół tego miejsca rozmieszczone kolumny i sub ,

to wszystko zależy od tego ile kasy chcesz wydać na kino , amplituner jest bardzo budżetowy jak i zresztą cały zestaw a ten proponowany dla Ciebie powinien być o ok tysiąc tańszy, kalibracji dokonuje amplituner , kable głośnikowe są po ok 5 zł za metr .

Sam amplituner i subwofer to ok 4 tys i to wcale nie drogo do Twojego salonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.