Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego bas się zmienia?

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

Sinusy masz tam troche rzadko, pociagnij szumami tercjowymi w zakresie do jakichs 150Hz (ca 2m dlugosci fali). Jezeli masz komputer wygeneruj sobie sinusy jakie chcesz w wav-ie programem wavgen (sciagnij z netu, jest free). Ale te sygnaly z elektrody powinny wystarczyc.

Troche dziwne, ze nie uslyszales zmiany... A jak tam proponowane przeze mnie ustawienie (podstawa to spore odstawienie kolumn od scian, unikanie rogow pomieszczen, przestrzen za glowa, nie za szeroka baza)? Co do tzw. sceny, sprobuj zbadac ja tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawdziwa pomoc on-line. Zaraz się okaże, że ten pokój ma złe feng-shui :-)

Dość szeroko te głośniki są rozstawione, nie robi się "dziura" pośrodku?

Mauryc, a możesz pożyczyć jakies inne kolumny od kolegi i sprawdzić czy zjawisko jest bez zmian?

Zbig> ano dla mnie tez to rozstawienie jest fatalnie szerokie i jeszcze te nieszczesne rogi pokoju... z tymi innymi glosnikami i tak bedzie musial sie zmierzyc, ale niech wymodzi najpierw poprawne stereo z tego co ma...

Od 1:18 masz ladny wysoki naturalny basik, jak Ci on, Mauryc?

Zbig>>>>>>>>>

Głośniki są od siebie o 2.43m, poprzednio zle zmierzyłem, "Dziura" się nie robi..... ze znajomych nikt nie ma podłogówek..... tylko jakieś mini wieże z nie zidentyfikowanymi pudełkami :)

Budżet do 2000PLN :) .... Załatwiło się :)))

MariuszJ>>>>>>

Mając 1,6k zł i troche chęci można zbudować ciekawy system (zwłaszcza na tle dotychczasowego). Ja bym pomyślał nad taką opcją:

-jako gł główne np Minimonitory Paradigma (to koszt z 2 reki ok 800zł) lub coś podobnego

-reszta mogłaby starczyć na wspomniany sub-też używany, lub przy odrobinie chęci i zdolności techniczno-manualnych budowa suba na jakichś przyzwoitych komponentach. Np używany JL Audio 12w0 można spotkać za ok 350pln (sklep ok 800) +do tego koszty budowy odpowiedniego wzmacniacza z regulacją fazy i odcięcia (na forum jest paru szpeniów-wystarczy sie dogadać-napewno pomogą w tej kwestii).

Dodatkowa zaleta tej opcji to szerokie możliwości regulacji, bez potrzeby totalnej modyfikacji układu mebli. Monitory mogłyby stać tam gdzie dotychczasowe głośniki, trzebaby natomist popróbować z optymalnym ustawieniem suba w pokoju (a to już znacznie łatwiejsze niz ustawianie pary kolumn...). No i jeszcze regulacja fazy która dodatkowo ułatwia sprawe.

Pozdrawiam

mauryc,

Ja tam bym wywalil najpierw te drzwi. Malo, ze mozna dostac klamka w glowe to jeszcze mamy pudlo rezonansowe zamiast pulapki basowej. Zupelnie serio to mowie. Poprawa dzwieku gwarantowana a i cena upgradu przystepna. I nie daj sie wpuscic w niesymetryczne uklady. Przeciez cale sedno efektu przestrzennego tkwi w przesunieciach fazowych wysokich tonow a tu centymetry graja role. Jeszcze nie widzialem porady producenta glosnikow by jedna kolumna stala 1m od sluchajacego a druga 2m od niego.

Jezeli te drzwi juz musza byc to moze jakas bardzo ciezka kotara?

pzdrw

soso

Przesunąłem jak na obrazku i efekt basu jest taki sam jak stoje i siedze, głośniki zdają się grać różnie od siebie....

[obrazekLUKASZ-167630_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odstaw lewy od sciany w strone srodka pokoju, prawym rusz do uzyskania trojkata rownoramiennego.

Powoli wszystko zmierza do koniecznosci wykonania eksperymentu z innymi kolumnami aby wykluczyc ich tylko i wylacznie wine...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.