Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego bas się zmienia?

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem. Kiety gra muzyka i stoje bas jest głeboki i przejrzysty, a gdy w tym samym miejscu usiąde, bas jest pusty i dudni. Głosniki są jakieś 40 od ścian, nad nimi jest skos (pod kątem 45 stopni) (zaczyna się 0,5m nad głośnikiem który ma 0,7m wysokości), siedzenie jest jakieś 3m od głośników i nic nie stoi na drodze fal dzwiękowych. Pytam z ciekawości, bo nie długo wymieniam głośniki i chciał bym wiedzieć czy to ich wina, czy też skosu.

https://www.audiostereo.pl/topic/10880-dlaczego-bas-si%C4%99-zmienia/

>Mauryc

Jeżeli różnica jest w pionie , to może to raczej wpływ fali stojącej powstającej pomiędzy podłogą a sufitem? Jaka jest wysokość pokoju? Masz płytę testową aby sprawdzić przy jakich częstotliwościach pojawia się zdudnienie?

Kiedyś (dawno) tak miałem. To była strzałka fali stojącej (wzbudzenia) między sufitem a podłogą. Tu, ze względu na skos, może to być fala po przekątnej, ale nie jestem przekonany.

Nijaki>>>>> troche pomaga, ale to nie to co na stojąco...

Zbig>>>>>> wysokość 2,5m

Pokój od boku, pokazuję jak przebiega skos

[obrazekLUKASZ-167378_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ZBIG>>>>>

Czy można gdzieś ściągnąć taki testowy kawałek???

Jeszcze jedno, nie mogę postawić kolumn po drugiej stronie ponieważ ściana nie idzie prosto;

[obrazekLUKASZ-167384_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mauryc, tak jak przedpiszcy napisali, także sądzę, że to właśnie fala stojąca.

To zawsze wynik wymiarów pomieszczenia. Czy ten efekt w tym miejscu to wina skosu?, możliwe...

Można by spróbowac to określić, znajdując częstotliwość, na której buczy i próbując ją dopasować do konretnego wymiaru pomieszczenia (odległości między ścianami), ale to może nie być takie łatwe ;>.

Dopisuje się do sugesti Zbiga, spróbuj też maksymalnie "usztywnić" głosniki, czyli dobra podstawa, może to troche ograniczy produkowany przez nie bas. A poza tym, to jeżdżenie skrzynkami i krzesłem po pokoju zostaje. Lub dyfuzory we właściwych miejscach ;), pytanie tylko, w których i na jakich częstotliwościach...:).

Ja bym sprobowal tak (ostatnio jestem fanem niesymetrycznego ustawiania glosnikow w niesymetrycznych pomieszczeniach).

[obrazekLUKASZ-167406_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Mauryc

Nie wiem jak gra ten Technics, ale do muzyki której słuchasz ciekawą opcją mogą być Paradigm Monitor 3 v.3. Bo w cenie 1600 zł trudno będzie kupić dobrze grające podłogówki, efektywne i łatwe do napędzenia. Tak czy inaczej bardzo trudno dobrać kolumny bez odsłuchu próbnego w docelowym pomieszczeniu, więc ostrożnie traktuj wszelkie rady.

mauryc

->Ale pewnie o to chodzi.......

Nie ;), wskaz, w ktorym miejscu zamieszalem, postaram sie wyjasnic lepiej.

A co do innych kolumn.

Jesli to fala stojaca, to nalezy sie spodziewac, ze nadal bedzie wystepowala "w tym miejscu" na tej samej czestotliwosci. Inne kolumny moga po prostu inaczej grac, wiec bedzie to inaczej odbierane.

Ale - jesli to fala stojaca powoduje buczenie.

Z drugiej strony, przypuszczalnie odpowiednio ustawiajac kolumny i miejsce odsluchu, znajdziesz jakies "dobre" miejsce.

Mauryc,

No i jeżeli problem wynika z tego, że pomieszczenie jest zbyt "gołe", to dopóki go trochę nie zagracisz wszystkie kolumny będą grały w nim źle...

Czy jak mocno klasniesz w dłonie to jest efekt "trzepoczącego" echa?

Aha, sygnaly testowe (w mp3) sciagnij z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (i ewentualnie wypal na CDDA przy braku stosownego zrodla)

Ukryta Zawartość

TO CO NARYSOWAŁEM TO BYŁO TYLKO ŻEBY POKAZAĆ USTAWIENIE GŁOŚNIKÓW, POKÓJ WYGLĄDA TAK;

Bez mebli jest echo, z nic nie ma, zero pogłosu

[obrazekLUKASZ-167426_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam propozycje przesuniecia miejsca odsluchowego "na polnoc", wystawienia kolumn bardziej do centrum pokoju i zawezenie bazy (niech trojkat rownoboczny z linii kolumn ma wierzcholek przed Toba, nie na Tobie). Dokladnie: lewa kolumna - odsun jeszcze troche od sciany i dosun do telewizora (oj moze Ci zaslaniac :-), prawa na poludniowo-wschodni rog dywanu, albo i jeszcze bardziej w lewo. Fotel pod szafe, ale nie za blisko.

Ukryta Zawartość

dol strony

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.