Skocz do zawartości
IGNORED

Open Baffle - prosba w doborze zwrotnicy

Christos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Ponieważ nie mam jeszcze pomiarów, to zacznę po audiofilsku :) Dźwięk jest dostojny, bardzo spójny, fortepian gra wspaniale, smyczki również. Przestrzeń jest bardzo dobra. Basu jest w sam raz, wytłumiłem lekko skrzynię basową, dało to dobry efekt. Bas jest imponująco obfity tam gdzie go potrzeba. Aktualna konfiguracja to 4,7mH + 68uF na bas, 86uF szeregowo na Sonido i 2uF na tweetery Isophona. Może góra mogła by być bardziej rozświetlona gdybym miał się czegoś czepiać, ale tak bardzo nieznacznie. Rozważę tweetery Saby (mają otwarty kosz z tyłu - o tyle lepsze na pewno od Isophonów) bo do wstęg jakoś nie jestem jeszcze przekonany, muszę ich więcej posłuchać w różnych aplikacjach. Ogólnie panuje tutaj kultura, bałem się że ta lekka krzykliwość z membran wolnostojących przeniesie się pomimo włożenia w deski, a tu jednak spora odmiana. Wszystko się uspokoiło. Pewnie to też za sprawą MDF, sklejka była by lepsza ma wyżej częstotliwość rezonansu jednak, ale na razie nie było budżetu a poza tym trzeba się osłuchać z samym pomysłem. Jest na prawdę nieźle.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

To opiszę to względem (ogólnie) monitorów podstawkowych, fullrange'a z bassrefleksem, podłogówek skrzynkowych i dipoli Magnepan.

Względem monitorów podstawkowych to mamy w OB znacznie większą skalę dźwięku a do tego jest on bardziej selektywny. Nawet sprawne monitorki jeśli mają bas to jest on dość jednostajny i podkolorowany. A reszta pasma jest trochę pozamazywana... Monitorki są super (zwłaszcza moje ulubione MInima Vintage) i to moje faworyty do tej pory ale one nie mają tyle energii po prostu i takiego rozmachu.

Fullrange z basrefleksem (miałem Rehdeko RK115) to z kolei bardzo urokliwe szybkie granie, ale jednak o bardzo zawężonym paśmie. Do tego choć miło mi się ich słuchało przez 3 lata to jednak były trochę bułowate i napastliwe w średnicy. Wokale potrafiły być skrzekliwe, podobnie fortepian... One spisywały się super z kameralistyką. Ale to trochę za mało aby być z nimi dłużej.

Skrzynkowe podłogówki to po prostu mają dla mnie za dużo basu w większości przypadków, są wymagające mocowo - mało sprawne i trudno je ustawić bo zawsze ten bas wychodzi na pierwszy plan. A poza tym te które mi się podobają brzmieniowo to kosztują ponad 20K... Więc niestety za droga zabawa.

Magnepany mają świetną przestrzeń ale słaby wife factor + konieczność znacznego odsunięcia od ściany, tańsze modele są nieco za chude w basie no i tez trzeba mieć piecyk... A ja mam 70W do dyspozycji. Grają fajnie ale za mało autorytarne w charakterze dla mnie.

Open baffle - lub takie wariacje na temat jak te moje są na prawdę imponujące w rozdzielczości, gładkości, przestrzeni. No i ten dźwięk ma swój gabaryt, wagę, a przecież jak się nad nimi jeszcze posiedzi to powinno być jeszcze lepiej. No i cena jednak bardzo sensowna na tę skalę brzmienia. Być może gdybym wygrał w totka skusiłbym się na Zingali Twenty, ale musiałbym uczciwe bezpośrednio porównać je z kolei z innymi odgrodami o podobnej cenie. Bo np Acoustic Avantgarde Zero 1 wcale mnie nie ruszają...

Gość cybant

(Konto usunięte)

No właśnie , tak jest z OB ...

Bardzo fajnie opisałeś różnice pomiędzy normalnymi kolumnami a OB.

U mnie kosztowały mniej,niż kable..a grają ..

A na tapecie nowy projekt, trochę taki trochę no limit..

czesc, korzystajac z okazji wtrace sie w temat...

Chcialbym zbudowac swoje pierwsze OB, obecnie jestem w posiadaniu wysokotonowca Hiquphon OWI (OW1) i fajnie byloby go wykorzystac w projekcie ma on 87 db przy 8 ohm i bardzo liniowa charakterystyke 2-20khz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za bas myslalem by uzyc eminence alpha 15a - warto zaznaczyc ze pokoj to tylko 5.5x3.5m kolumny mialy by stac przy scianie max 40-50cm na szerszej scianie w odlegloscni od siebie jakies 2.5 m takze odleglosc od kolumn do sluchacza to max 2.2m . Bas bedzie mnie satysfakcjonowal gdy zejdzie do 40hz , Pytanie czy w takich warunkach OB ma sens i jaki bylby najsensowniejszy sredniotonowiec - czy moze szerokopasmowiec...

Z gory dzieki za rade

tak dla oka piekny projekt:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>za bas myslalem by uzyc eminence alpha 15a

Beta jest lepsza.

>>>warto zaznaczyc ze pokoj to tylko 5.5x3.5m kolumny mialy by stac przy scianie max 40-50cm na szerszej scianie w odlegloscni od siebie jakies 2.5 m takze odleglosc od kolumn do sluchacza to max 2.2m

Metr powietrza z tyłu to było u mnie minimum minimorum, po bokach też mam po metrze.

>>>Pytanie czy w takich warunkach OB ma sens

Moim zdaniem przy tak małej odległości od ściany będzie źle. Na Twoim miejscu zrobiłbym bas w pudełku i resztę w desce.

Można próbować, ale to nie będzie prawdziwe OB. Albo będzie kompletny bałagan na scenie, albo trzeba będzie mocno wytłumić tylną propagację głośnika. Ja bym sobie darował w tak małym pokoju.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja swoje wstawiłem z ciekawości do pokoju 4x4 m i to była kompletna porażka.

Odgrody potrzebują sporo miejsca wokół.

Do takiego pokoju to najlepsze są dobre monitory...

U mnie w 15m2 dechy nie chcialy grac, do tego pokoj slabo zaadaptowany akustycznie.

tak dla oka piekny projekt:

Ukryta Zawartość

Cos okropnego...

Ukryta Zawartość

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Generalnie słuchając w bliskim polu można mieć bardzo udany czas z tego typu konstrukcjami. Ja mam głębokość pokoju 3.5m, szerokość z aneksem kuchennym to 7.5m. Nie mam co prawda typowych OB, bo to jest folded baffle + U frame ale jest to wspaniały dźwięk w obbecnej sytuacji metrażowej. Wiadomo że im więcej metrów tym lepiej, ale wolę odgrody w bliskim polu niż monitorki...

Potwierdzam. Odgrody na szerokopasmowcu brzmią genualnie w bliskim polu. Zmieniaja się proporcje dźwięku bezpośredniego i odbitego. Nie zmienia to jednak faktu, że metr do sciany za kolumnami to minimum.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A ja jednak się nie przekonałem całkiem do FR. Po iluś tam próbach stwierdzam, że w niektórych gatunkach FR są wybitne (pitu-pitu), ale wielu rzeczy zrobić po prostu nie potrafią (metal, symfonika). Gubią się zwyczajnie.

niestey tak mam ustawiony pokoj ze kolumny stoja pod sama sciana ,przy OB ta odleglosc bylaby max 40 cm od tylu glosnika w desce do sciany ,a bas przy oslonie praktycznie dotykalby sciany. Kusi mni eby sprobowac i przekonac sie samemu ,czy bedzie sens aplikowaniania Ow1? czy na probe lepiej wstawic tylko eminence+ jakis ekonomiczny szerokopasmowiec/sredniton z eminence, Co byscie polecali na poczatek? Zal mi patrzec na pare OW1 co lezy w szufladzie i nie gra:/

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

przy OB ta odleglosc bylaby max 40 cm od tylu glosnika w desce do sciany ,a bas przy oslonie praktycznie dotykalby sciany.

Stanowczo odradzam. Zrobisz zwarcie akustyczne (policz sobie różnicę fazy między falą od tylnej i przedniej strony membrany!) i o basie możesz zapomnieć.

Właśnie dzięki maskownicom, można absorbery ukryć bezpośrednio za głośnikiem. Robiłem takie próby i u mnie działało. Przy czym nie należy dawać ich po całości, a przysłonić tylko część.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.