Skocz do zawartości
IGNORED

Open Baffle - prosba w doborze zwrotnicy

Christos

Rekomendowane odpowiedzi

Proporcje dżwięku odbitego do bezpośredniego. Scena się bardziej precyzowała, zmniejszał się bałagan. Ja przesłaniałem w taki sposób by zmniejszyć tylko bezpośrednie odbicia od frontowej ściany. Resztę zostawiałem swobodną.

Niestety to rozwiązanie to i tak tylko proteza porządnego pokoju pod OB.

Ja akurat mam to szczęście pokój 6 x10 m...

Nowe dechy czekają już na porządną zwrotnicę;)

Przepraszam za słabe zdjęcie , ale IPad takie robi.:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Genialne pomieszcznie - gratulacje. Nie myślałeś o asymetrycznym rozmieszczeniu głośników - pasmo by się wyrównało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość cybant

(Konto usunięte)

Myślałem , nawet Father Pio mnie namawiał , ale przeważyły względy estetyczne.

Pomieszczenie takie genialne do końca nie jest ( drewniany strop).

Stąd wybór odgród , ponieważ zwykle głośniki nie chciały w nim grać.

Przy tak umieszczonym szerokopsmowcu z pewnoscia beda problemy na zwrotnicy. Mialem podobnie u siebie, przewazyly wzgledy estetyczne, a pozniej co sie namordowalem przy zwrotnicy, to szkoda pisac...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Cybant, przeczytałeś PW ode mnie? Bo się nie odzywasz. Z tymi problemami, co Melo pisze, to się nie daj przestraszyć, nie będzie tak źle. Choć asymetrycznie byłoby lepiej (gadaliśmy o tym).

Przy tak umieszczonym szerokopasmowcu z pewnoscią będa problemy na zwrotnicy. Mialem podobnie u siebie, przewazyly wzgledy estetyczne, a pozniej co sie namordowalem przy zwrotnicy, to szkoda pisac...

Miałem to samo. Mordęga. Przez peak na 500hz musiałem dokładać filtr RL.

Dziś po prostu zastosowałbym maskownicę po całości, a pod nią zrobił wszystko w zgodzie prawami akustyki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dlatego, że dipol powoduje filtrowanie grzebieniowe. Możesz zrobić tak, że fala opłynie po lewej i prawej panel tak samo i góry i dziury się nałożą. A możesz dać głośnik trochę na bok i sprawić że "lewe" dziury i "prawe" góry się zniosą.

Przeszla mi przez chwile mysl o polaczeniu Sonido z relem na kazda strone.

Czy sub Rel T5 ustawiony na odcieciu 130hz + deska z sonido SFR-175 lub SWR-200 odcieta na 130 miala by szanse brzmiec poprawnie?

niby minimalizacyjne podejscie tylko czy by to zagralo?

No pewnie że zagra , deskę ustawisz obok suba i po sprawie.

Trzeba tylko odcięcie ustawić wyżej bo Sonido w OB poniżej 200 Hz ma problem z efektywnością.

i tu bylby problem bo rel t5 ma odciece maksymalnie na 130:/

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Czyli u mnie nie ma szans bo średnich tonów nie filtruję z góry a tweeter filtrowaby tylko I-szym rzędem. Wobec tego na jakiej częstotliwości ciąć Sonido u góry? Zauważyłem że typowe zwrotnice to 5-6kHz. Można spróbować trochę wyżej?

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Zastosuję wyjściowo 2-gi rząd 6000Hz:

Sonido 8ohm - 3,6uF i 0.3mH

Isophon 4ohm - 4.1uF i 0.1mH

I jeszcze chciałbym Ciebie zapytać jak z dołem? Bas zostawić jak jest 68uF i cewka 4.7mH ? I dociąć z dołu Sonido? Na 200 cz 300hz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.