Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny czy BluRay? ~800zł

rayzor

Rekomendowane odpowiedzi

A co z 3D ? Za mało na OPPO, a za dużo na sieciówkę. :) Oppo zostało ograniczone w zabawę w sieciówkę,

a sieciówki z napędem są chyba tylko dwie ... DUNE MAX (2D) i ASUS (3D). DUŻO ZMIENNYCH i każdy ma

inne preferencje, a to płyty, a to 3D, a to obsługa z tabletu. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził ! :)

Może PANAS, ale jak tam jest z multimediami to nie wiem. :) Inni kalkulują to jeszcze inaczej. Kupię OPPO i będę

kupował płyty po 80-100, inny z kolei kupi za 250pln. dysk 2Tb, napcha tam ze 100 BD, albo z 300 MKV od kolegów

i ma wszystko w nosie. No i tak wyglądają realia ... Bezsprzecznie królem jakości toru video jest OPPO, ale inni

nie są od macochy i praktycznie depczą im po piętach - 90% użytkowników nie zobaczy żadnych różnic, na bank.

Mnie tam funkcje sieciowe, srablety, tablety i taborety nie interesują, 3d też zbędny bajer, ma najwięcej wyciągać z plików filmowych i tyle. Chyba jednak kupię Oppo 93. może trafi się jakaś używka w dobrej cenie.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Już skończ - nie pogrążaj się bardziej ...

postawiłeś mi zarzuty to teraz to udowodnij.

Temat bardzo ciekawy, ale nie wiem czemu bez sensu zaśmiecany. Pytanie zostało postawione Blu-ray vs Media player, co będzie lepsze do odtwarzania plików, głównym kryterium jest jakość obrazu. Sam mam podobny dylemat, dwie strony tematu i zero konkretów, tylko bicie piany.

odpowiedź padła na pierwszej stronie.

Wszyscy to widzą oprócz cycusa.

ciebie tyczy się to samo. Czasem żałuje że nie podpisuje się imieniem i nazwiskiem.... Panowie, uważajcie co chcecie, piszcie co chcecie, jedyne zaśmiecanie tematu to wasza zasługa (nie twierdzę że wszystkie posty), mi nie musicie udowadniać że kłamie i oszukuje.. skoro są to tak oczywiste i proste rzeczy to za pewne każdy czytelnik pomyśli jak wy (albo uzna was tylko za głośną zwierzynę)

Towarzystwo wzajemnej adoracji się znalazło, mniej wazeliny więcej konkretów. Jeśli wam styka sieciówka ok.. dla mnie jest przeciętna i przegrywa w blu-rayem nawet tańszym od siebie (i nie jest to tylko moje zdanie), zbytnio nie ma się nad czym zastanawiać.

Telewizor to Panasonic 42st60, zastanawiam się nad wyborem źródła bo widzę różnice w obrazie między wewnętrznym odtwarzacze tv, a blu ray nad t577. z odtwarzacza obraz jest ostrzejszy, wyraźniejszy, ale mniej płynny niż z Nada. Sytuację ratuje włączenie trybu ifc na min, albo pośrednie, ale wówczas obraz robi się teatralny. Uprzedzając pytanie ustawienia obrazu mam na wejściu identyczne, kabel hdmi jest dobrej jakości.

Pliki głównie 720p, ale i 1080p

ST60 natywnie wspiera DLNA i bierze bezpośrednie ripy bluray z napisami i multiaudio, więc zamiast wydawać kasę na odtwarzacz multimedialny kup dysk zewnętrzny z zaimplementowanym protokołem DLNA. Osobiście korzystam z WD My Cloud i WD My Book Live i nie ma prościej i lepiej. Moja 10 letnia córka i 8 letni syn obsługują się sami i ... nie ma ryzyka zniszczenia płyty.

postawiłeś mi zarzuty to teraz to udowodnij.

Towarzystwo wzajemnej adoracji się znalazło, mniej wazeliny więcej konkretów. Jeśli wam styka sieciówka ok.. dla mnie jest przeciętna i przegrywa w blu-rayem nawet tańszym od siebie (i nie jest to tylko moje zdanie), zbytnio nie ma się nad czym zastanawiać.

Dziecko zrozum, że i Bodex i HQ mają rację, co drugi post się przeznajesz, że nie znasz tematu lub tylko słyszałeś/czytałeś vs. osoby, które albo urządzenia posiadają, albo widziały "przy pracy". To wystarczy żebyś był niewiarygodny.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ST60 natywnie wspiera DLNA i bierze bezpośrednie ripy bluray z napisami i multiaudio, więc zamiast wydawać kasę na odtwarzacz multimedialny kup dysk zewnętrzny z zaimplementowanym protokołem DLNA. Osobiście korzystam z WD My Cloud i WD My Book Live i nie ma prościej i lepiej. Moja 10 letnia córka i 8 letni syn obsługują się sami i ... nie ma ryzyka zniszczenia płyty.

ja bym się nie chwalił na każdym kroku że w chacie mam stertę pirackich filmów.

Jak rozumiem u ciebie wszystko obrabia Tv.. pytanie co z dźwiękiem ? przecież tv zawsze go psuły nie ważne jaki out.

Dziecko zrozum, że i Bodex i HQ mają rację, co drugi post się przeznajesz, że nie znasz tematu lub tylko słyszałeś/czytałeś vs. osoby, które albo urządzenia posiadają, albo widziały "przy pracy". To wystarczy żebyś był niewiarygodny.

sugeruje byś poszedł do dzieci na lekcje czytania ze zrozumieniem i przestał wkładać innym coś czego nie napisali.

Ja używam w BDP-150 i wszystko ładnie działa oglądam głownie iso bd oraz cale katalogi z bd. Mam też Dune Hd Base 3d i przestałem go używać .

http://hdtvpolska.com/topic/30438-pioneer-bdp-450-k-custom-firmware/?p=314046

bardzo wysoka jakość dekodowania obrazu i dźwięku

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/dune-hd-base-3d-test-cena-opinie.html

1200 zł (+ 300 napęd) VS 750 + 150 (lub w moim przypadku dużo mniej) więc sory bardzo ale logiki w tym totalnie żadnej. Ja do porównania użyłem Hd Base jest to jedyne urządzenie tego typu z którego mogę częściej korzystać gorzej z Tv bo tylko LCD 55 od LG (starszy). Nie będę po raz kolejny pisał tego samego, niech dorośli w końcu nauczą się czytać (i może też liczyć).

ja bym się nie chwalił na każdym kroku że w chacie mam stertę pirackich filmów.

Jak rozumiem u ciebie wszystko obrabia Tv.. pytanie co z dźwiękiem ? przecież tv zawsze go psuły nie ważne jaki out.

"Art. 231. Dozwolony użytek; utrwalenia przelotne

Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:

1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub

2) zgodnego z prawem korzystania z utworu."

Teraz musisz się bardzo mocno wysilić i zastanowić, dlaczego mogę wykonywać kopie cyfrowe zakupionych nośników.

Co do TV, to chciałbym abyś wytłumaczył w jaki sposób telewizor psuje cokolwiek w dźwięku skoro go nie przetwarza tylko przesyła "na wprost" do ampli do dekodowania.

Teraz do do zarzutu wiarygodności:

BoDeX: podejrzewam, że nigdy nie miałeś do czynienia z powyższymi playerami (DUNE, HIMEDIA) - ba, jestem tego pewien.

cycus12: . tu masz racje ...

cysus12: Nigdy nie używałem takich gadżetów za to czytałem masę opinii o problemach z wyższą jakością, biorąc pod uwagę że 30gb mkv nawet poważne palayery czasem nie odtwarzają to z DLN'a pewno jest jeszcze większy problem, nie jeden kolega też spasował bo chodziło... z dupy (mówiąc kolokwialnie).

cycus12: może jest skompresowana (nie wiem nie rozbierałam) - dla ułatwienia nieskompresowany obraz 1080p to prawie 3Gb/s, a bluray ma max. 40Mb/s.

mam szukać dalej?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

"Art. 231. Dozwolony użytek; utrwalenia przelotne

Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:

ok ok, po 24h kasujesz wszystko co ściągniesz, jest legal !

Teraz musisz się bardzo mocno wysilić i zastanowić, dlaczego mogę wykonywać kopie cyfrowe zakupionych nośników.

do wszystkiego co wymieniłeś trzeba doliczyć koszt napędu Blu ray czyli kolejne 300 zł plus aplikacje do ich zgrywania (~od 49 do 300 usd , anydvd, dvdfab etc) sumując wszystko wydałeś już więcej niż kosztuje oppo. Pomijam oczywiście składowanie, ripowanie czyli czas i zabawę.

może jest skompresowana (nie wiem nie rozbierałam) - dla ułatwienia nieskompresowany obraz 1080p to prawie 3Gb/s, a bluray ma max. 40Mb/s.

skoro jedyne źródło to napęd blu ray czyli m2ts który ma materiał skompresowany to skąd nagle masz materiał nieskompresowany ?

BTW: 3d - 60

BoDeX: podejrzewam, że nigdy nie miałeś do czynienia z powyższymi playerami (DUNE, HIMEDIA) - ba, jestem tego pewien.

cycus12: . tu masz racje ...

.. "nigdy bym tego nie kupił i zawsze było to po za obszarem moje zainteresowania (nie bez powodu)." sorry ale Dune Hd Base w moim mniemaniu nie jest poważnym odtwarzaczem i biorę pod uwagę tylko te które posiadają napęd (wbudowany nie dokładany) czyli chyba tylko DUNE MAX (o którym nie wiedziałem). A jak pisałem tylko ten jeden model miałem do dyspozycji.

nie rozpatruje kwestii audio.

Nigdy nie używałem takich gadżetów za to czytałem masę opinii o problemach z wyższą jakością, biorąc pod uwagę że 30gb mkv nawet poważne palayery czasem nie odtwarzają to z DLN'a pewno jest jeszcze większy problem, nie jeden kolega też spasował bo chodziło... z dupy (mówiąc kolokwialnie).

BTW: na szybko zrobiłem test i 38gb plik mkv .. film owszem się uruchomił ale wystarczyło przewinąć 4x i już po temacie, synchro poszło z dymem a jak się zaczęło skakać działami to się film po prostu i chamsko wyłączył. Ten sam plik po smb nawet z przewijaniem 32x lata bez problemu, bez żadnych lagów (jak z dysku). A na wieki zapamiętam indeksowanie multimediów na serwerze... maskara.

Po za tym ja zwróciłem uwagę że tam jest tylko DLN'a i może to nie spełniać oczekiwań. Potem napisałem to co piszą w 3/4 internetu (nie bez powodu), ale zakładam że wiesz lepiej, może tak jest może nie pytający sam z tego zrezygnował a dla mnie jest to gadżet ale nie lubię tez FB, google i ogólnego ekshibicjonizmu więc może ze mną jest coś nie tak.

mam szukać dalej?

tak.

Krótko i na temat.

Miałem u siebie bluray LG BD560 i odtwarzacz multimedialny HiMedia HD910B

Jeśli chodzi o obraz z plików Mkv to miałem wrażenie że obraz z Lg jest odrobinę lepszy, ale głowy nie dał bym sobię uciąć.

No ale niby wszystko czytający LG miał problemy z napisami.Napisy musiały być wmuksowane,bo z innymi miał problem.

Zdarzało sie ,choć bardzo rzadko że niektórych filmów nie chciał za cholerę ruszyć.

Na niektórych filmach nie można było przewijać.To jakaś masakra ,oglądasz film i np. w połowie musisz przerwać i na drugi dzień musisz oglądać od początku.To jest bardzo wielka wada o której mało kto wspomina.Albo np. przewijanie z prędkością x2 - również porażka.

W HiMedii nie ma z tym żadnych problemów jest szybkie przewijanie ,napisy wyświetla bez problemów ,można sobie je zwiększać ,zmniejszać,zmienić kolor ,przesunąć góra-dół.Do tego świetnie działający zoom.

Nie zdarzyło mi się żeby odtwarzacz czegoś nie odtworzył.

O innych duperelach nie wspominam bo autora wątku to nie interesuje.

W odtwarzaczu można zainstalować wewnętrzny HDD i można tam sobie powgrywać np. swoje ulubione koncerty np. w Bluray ,Mkv czy nawet w Dvd i nie trzeba żonglować płytami,brak walających się wiecznie pudełek po płytach itp.

Nie głupim rozwiązaniem jest również powgrywanie na wewnętrzny HDD muzyki np. we flacku,i mając jakiś przyzwoity dac np. we wzmacniaczu lub amplitunerze posłuchać komfortowo w dobrej jakośći muzyki.

Ja swoje Lg sprzedałem i zostawiłem sobie tylko odtwarzacz.

To takie moje małe porównanie , może się komuś przyda.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Ja u siebie na BDP-150 jeśli chodzi o mkv mam jeden problem, za każdym razem gdy jest ścieżka TrueHD lub DTS-HD wywala że nieobsługiwany format i odpala film bez dźwięku. Co prawda mi to nie przeszkadza bo i tak nie mam jak zdekodować "HD" ale problem istnieje.

Ja u siebie na BDP-150 jeśli chodzi o mkv mam jeden problem, za każdym razem gdy jest ścieżka TrueHD lub DTS-HD wywala że nieobsługiwany format i odpala film bez dźwięku

i to dyskwalifikuje twoje rozwiązanie które tak uparcie lansujesz i nie przyjmujesz racji innych

Ja u siebie na BDP-150 jeśli chodzi o mkv mam jeden problem ... odpala film bez dźwięku ... mi to nie przeszkadza ...

- kosztował 40% tego co dune.

I ma tylko 4% możliwości DUNE.

GORĄCA PROŚBA - nie kompromituj się już tutaj więcej ...

BTW - który dystrybutor wydaje płyty z filmami w kontenerze MKV ? :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

I ma tylko 4% możliwości DUNE.

4% ? DVD Region Free, Cinavia Free, BD - możliwość zmiany regionu, odtwarzanie BD.iso i BD3D.iso no i SMB .. czego chcieć więcej od blu ray'a ?

z audio czyta wszystko co jest nawet cue (po za ape), w sumie to nie wiem czy jest jakaś końcówka której nie łyka.

DVD-audio i SACD... ale tego nie traktuje poważnie.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Panowie mówiąc najkrócej jak się da. Nigdy nie osiągniecie lepszego obrazu z budełek na androidzie i do tego pochodnych wynalazków . To są zabawki dla dzieci. Zawsze z dobrego odtwarzacza osiągniecie lepszy wynik. Chyba że trochę doinwestujecie i postawcie HTPC na podstawowym radku. Wszystkie ANDROIDOWSKIE odtwarzacze Popcorn,DUNE,Little black box , Apple tv,, wd tv ,

Smart PC ( to wogole powinni wycofać )

minus , tizzbird, xtreamer, itd.

Poparte testami i ponad setką konstrukcji

Wyżej wymienione nadają się ewentualnie do stworzenia fajnego podsystemu do zarządzania audio i wysokiej rozdzielczości plikow audio bitperfect z obsługa Gapplesami na voyage MPD

Oczywiście Apple i DUNE i kilka innych jest wymienionych ale nie należących do androida ale podobnie działających

A to ciekawe.

Wiele odtwarzaczy plików działa na tych samych SoC'ach co odtwarzacze płyt, do tego podczas odtwarzania struktury BDMV (lub pliku ISO) używają dokładnie tych samych procedur co podczas odtwarzania płyt (co nie dziwi, bo czy strukturę BDMV odtwarzasz z płyty czy z HDD, to są te same dane).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No dokładnie cortexy i sigmy nie nadają się do dobrej podstawy systemu. A szczególnie video Chyba że ktoś nie ma wygórowanych wymagań i nie zależy mu na dobrej jakości to oczywiście. Ale niestety wystarczy dobry przetwornik i średniej klasy sprzęt audio Rotel,Nad,CarryAudio,Arcam aby dostrzec drastyczne róźnice.

No dokładnie cortexy i sigmy nie nadają się do dobrej podstawy systemu

Nie mieszaj iPhonowego procesora z dedykowanym SOC-iem SIGMY .

To co powyżej, to oczywisty bełkot, ale z chęcią zapoznam się z Twoją "podstawą systemu".

Wiesz komuś wystarczy system audio w łazience z monitorkiem 30 cali a komuś zależy na wysokiej jakości.

I nie pisz że to bełkot bo tak niestety jest. Gdybym przeprowadzał analizę na 10 konstrukcjach to bym się nawet nie wypoiwadał bo jest to za mało informacji aby co kolwiek porównywać . A jest tak dla tego bo na rynku nie ma dużego wyboru na gotowym Hardware w rożnych konfiguracjach. I naprodukowali Chińczycy badzieiwa na sigmaxh i cortexaxh bo im zalegsją w magazynach. Oczywiście w telefonach np galaxy s4 jest bardzo dobrym rozwiązaniem a szczególnie do kontroli i strerowania systemami. Chodźmy dobra aplikacja jak bubble upnp. Podobnie ludzie zostali przyzwyczajeni do pospolitych konstrukcji Audio. WSZYSTKO ZALEŻY OD POTRZEB UŻYTKOWNIKA JA I WIELU INNYCH Z ROZWIĄZAŃ OPISANYXH POWYŹEJ JUŻ DAWNI ZREZYGNOWALI. i oczywiście założonym budżecie. Ale to też nie jest bariera mając jaką kolwiek wiedzę i chęć. Bo chodźmy pod audio można za 150 zł system do odtwarzania audio wraz z możliwością sterowania prżez pada czy smartphony który pozwoli nam uzyskać bitperfect. Mam Ci wyszczególnić mój system Audio ? Wideo? HTPC? Filtry ? Okablowanie ?

Mam Ci wyszczególnić mój system Audio ? Wideo? HTPC? Filtry ? Okablowanie ?

Może to wniesie coś konstruktywnego do wątku, ale jak jest kłopot, to oczywiście przymusu nie ma ...

Nie nie ma przecież problemu :) może ktoś wyniesie z tego jakieś ciekawe informacje lub pomoże w doborze konfiguracji również pod audio.

System Audio

Kolumny KEF IQ7

Kolumny Avance Omega

Kolumny Monitor Audio

Końcówki Rotel 2x rb870bx

Końcówki Rotel 2x rb 970bx

Końcówki Rotel 2x rb 971mk2

Końcówki NAd 2x912

Preamp Rotel Rc 995

Preamp Rotel Rc 971

Preamp Rotel rc 06 se

Integra Nad 340

Integra Nad 350

Integra Rotel Ra 971

Kilka Cd NAD, Pioneer,

( udostępnione do testów sysystemy )

Cary Audio Slp 03

Cary Audio cad 120

Krell Kav 300i

Dac Arcam Rdac

Dac Arcam Irdac

Video ampli

Pioneer vsx 1123

Procesor Rotel rsp 1061

Okablowanie

Wireworld

Gotham cable

I większości kable robione prze ze mnie

Zasilające 230v

Usb dac

Pliki odtwarzane z dysku wewnętrznego HTPC jak i z dysku NAS oraz FTP

Pliki Flac 16/24/ 96/192khz

Systemy różne ale najlepsze rozwiązanie to openelec XBmC wersja Fusion

Sterowanie przez PiLot WI FI , ipad, iPhone, galaxy s4

Oprogramowanie xbmc remote, constelation , bubble upnp,

( dla perfekcjonistów z bitperfect i bezprobleowe Gapless Linux Voyager MPD)

Systemy HTPC oparte na pasywnych przetwornicach bez wentylatorów ktÓre nie wpłyeają na zakłócenia. Obudowy z odlewanego aluminium pokryte lakierem antistatycznym.

Filtry sieciowe i czasami filtry przed przetwornicą dc/dc wszystko wydzielone na osobnych obwodach zasilających aby uniknąć potwornych zakłóceń poprzez zasilacze impulsowe.

System zasilający DAC to oczywiście system zasilający Liniowy ( pudełkowego zasilacze nadają się od razu do wyrzucenia ponieważ ograniczają straszecznie możliwości urządzenia.

I jeszcze kilka innych od projektorów do procesorów ( do udostępnienia na testy )

Bardziej szczegółowo nie będę opisywał systemu pomieważ wszystko zależy od konstrukcjii konfiguracji wzmacniaczy audio , dac, HTPC do jakich celów i oczywiście jaki rodzaj muzyki preferujemy. Ja osobiście (rock,pop,metal,dupstep,)

Oczywiście powyższy zestaw jest dedykowany pod konstrukcje średnio- wyższej klasy.

Do systemów HI END koncepcja jest całkowicie inna oraz komponenty HTPC

Tylko systemy dedykowane tylko do multimedii standardowych formatów mkv 1080p flac wav itd . Bo są tez tacy którzy chcą grać w gierki i robić dziwne mijającego się z celem zadania. Według mnie od tego jest np Xbox czy ps4 .

Jedyny mały mankament w xbmc jest brak automatycznego wyszukiwania Dac także niestety jak odtwarzaliśmy film na ampli z ustawionymi wejściem np przez hdmi i potem mieliśmy ochotę posłuchać muzyki przez DAC nie odpalając tv bo po co ? To niestety wejścia się nie przekieruje automatycznie i trzeba zrobić to ręcznie. Ale w przypadku odsłuchiwanie ponownego audio po restarcie zapamiętuje ostatnie ustawione wyjście audio.

Zwrotnica aktywna jest już projektowania pod zestaw i to przez jednego konstruktora z audio wideo :)

Ale oczywiście że nie pod ten zestaw :)

Jeżeli będzie ktoś zainteresowany podam namiary.

Dlatego tak jak pisałem ile konstrukcji tyle tematow.

A jak komuś odpowiada system na andku i cieszy się z tego to w porządku. :)

Zwrotnica aktywna jest już projektowania pod zestaw i to przez jednego konstruktora z audio wideo :)

Ale oczywiście że nie pod ten zestaw :)

Jeżeli będzie ktoś zainteresowany podam namiary.

Dlatego tak jak pisałem ile konstrukcji tyle tematow.

A jak komuś odpowiada system na andku i cieszy się z tego to w porządku. :)

A i podaj mi namiar na jakiś player to sie przetestuje wraz z prcesorem który polecisz.

( tylko nie z firm które wymienialem bo wszystkie poszły w zapomnienie )

I jak będą wyniki to się podzielę wrażeniami

z BD nie korzystam ze względu na ograniczenia i mobilność. ( myślałem że chodzi Ci o player sieciowy )

To już nie rozumiem - poddajesz w wątpliwość możliwości SOC-a SIGMY, bo jest kiepski, a sam nie posiadasz BD ?

Mobilność ? A co tutaj ma wspólnego z mobilnością ... grasz ze smartfona ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.