Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny czy BluRay? ~800zł

rayzor

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie uciekamy od tematu :) skupmy sie na konfiguracjach które testujemy i dzielmy sie informacjami. Nigdy nikomu nie dogodzi :) w swerze audio jest podobnie. Ile wzmacniaczy tyle opini :)

prawo zabrania kupowania sprzętu do testów i potem jego oddawania.

Po ile wy macie lat ? Naście .... ? Podaj podstawę prawną.

czekam na komentarz i popis wiedzy na podstawie danych dokładnych z pliku

Już się popisałeś 49GB filmem, do tego potrzebny był mi opis, a na co czekasz, to kompletnie

nie mam pojęcia, ale zamiast czekać, polecam abyś wsadził nos w ksiązki - tam szukaj wiedzy.

Podana tutaj na srebrnej tacy nie robi na tobie wrażenia, więc szukaj gdzie indziej ... może znajdziesz.:)

Dla mnie EOT - nie ma tutaj z kim gadać. :)

ale fajne, rzeczowe argumenty padają na zadane w temacie pytanie:)

nikt nic nie widział i niczego nie używał oprócz kompa, ale z góry wiadomo, że inne odtwarzacze nie mogą grać. Ewentualnie jesteśmy jełopami bo mamy złe pliki.

Widziałem i używałem praktycznie wszystko co jest na rynku i ma związek z wyświetlaniem obrazu, bez względu czy na ekranie komputera, tabletu, plazmy, czy rzutnika i nie ma żadnego uzasadnienia do wywalania tony kasy na marketing firm, które dorabiają teorię do zjawisk, które są bezwzględne.

Macpiciu jak porownujesz obraz z lapka na projektorze do obrazu z oppo?

Bodex widac ze jestes dzieciak i próbujesz sie lansować po forach na eksperta ale cos ci nie idzie.

Macpiciu czy w "używałem praktycznie wszystko" mieszczą się odtwarzacze blu ray Oppo i Cambridge Audio?

Tak, zaznaczam również, że nie pracuję ani w sprzedaży, ani dystrybucji. Z racji pracy zawodowej mam dostęp do sprzętu i rozwiązań. "Testy" wykonujemy bardzo prosto, 65 pracowników ma możliwość używania sprzętu kiedy znajduje się u nas. Najczęściej po godzinach robimy seanse i porównujemy ceny. Tak żeby ocenić ile tak na prawdę 'trzeba' wydać, żeby nie było widać różnicy.

Wnioski już opisałem, dzisiejszy sprzęt do 500PLN, jeżeli nie chcemy nic robić sami i nie widzimy/słyszymy kierunkowości kabli da dużo satysfakcji. Należy pamiętać, że dobra "luksusowe" są specjalnie drogie, żeby zachować ich elitarność, co ma zerowe przełożenie na efekt końcowy.

Tutaj mam jeden cel, uratować ilu się da od wydania pieniędzy na voodoo marketingu producentów. Widzę, że mania odsłuchów przeniosła się na manię porównywania obrazu. Czekam z niecierpliwością na flamastry do bluray zatrzymujące laser i magiczne "dociski" do dysków poprawiające głębię czerni i kontrast poprzez zmianę faz księżyca i energię kosmiczną ;)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

najpierw ja się zaczynam zastanawiać co ze mną jest nie tak że nie widzę sensu przepłacać by kupić "type" dune bo wszyscy się ze mną kłócą... a teraz nagle wszystko to jedno i to samo g*no... więc po co była "awantura"... ? nawet padły rozwiązania dużo tańsze...

czasem nie wiadomo co gorsze, forum czy sprzedawca.

@macpiciu dzięki za garść podstawowych ale ważnych informacji, mam nadzieję że w ciągu kilku miesięcy dorobię się jakiegoś fajnego TV by przeprowadzić sensowniejsze testy.

Mi brakuje jeszcze czegoś do audio wiec BDP150 leci pod młotek i pewno będzie jakiś htpc na apu + blu ray w pc.

To skoro tak to ja zostaję przy laptopie. Skoro na duzo drozszym sprzecie jakosc bedzie mierzalna pod lupą.

I o to chodzi, pieniądze wydaj na filmy i kino. Jak 4K się rozgości porozmawiamy czym to zjeść. ;)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

I o to chodzi, pieniądze wydaj na filmy i kino. Jak 4K się rozgości porozmawiamy czym to zjeść. ;)

i kup sobie napęd blu ray do lapa albo na usb byś mkv nie musiał rzeźbić :)

Panowie zaczynacie brzmieć jak osoby stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i stąd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak, tak na serio takie dyskusje miały miejsce, był też temat gumek na krawędzie CD, specjalnych "docisków", które należało położyć na odtwarzaczu CD nad osią CD co miało pomóc bitom ułożyć się i spolaryzować oraz podkładki pod kable, bo wiadomo jak kabel leży na ziemi to dźwięk jest spłaszczony, nieelastyczny i w ogóle ledwo dociera do głośników ;)

Dyskusja BD vs. MKV jest bezzasadna, w środku siedzi ten sam mpeg4, a to że inaczej dostarczony? To tak jakby twierdzić, że makaron z pudełka jest lepszy od tego z opakowania foliowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dyskusja BD vs. MKV jest bezzasadna ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Dyskusja BD vs. MKV jest bezzasadna, w środku siedzi ten sam mpeg4, a to że inaczej dostarczony? To tak jakby twierdzić, że makaron z pudełka jest lepszy od tego z opakowania foliowego.

mkv ktoś robił jak mu się widzi (i ile potrafił soft), przy m2ts teoretycznie nikt nie grzebał.

mkv ktoś robił jak mu się widzi (i ile potrafił soft), przy m2ts teoretycznie nikt nie grzebał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wyłącznie przepisuje z M2TS do MKV, no chyba, że będzie to BoDeX, który w jednym równaniu będzie mieszał zapis bitów w systemie dziesiętnym i dwójkowym.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Jeszcze nie doczekałem się u siebie Panasonic-a BDT500 i kiedy u mnie zawita nie mam bladego pojęcia, co gorsza zacząłem zastanawiać się czy nie lepiej dorzucić grosza i wybrać pod filmy konkretny sprzęt - Oppo 130EU/130D.

Obsługa sieci na Oppo zdaje się być wygodniejsza, pilot też w dodatku jest podświetlany:

Oppo 130 -

Panasonic BDT500 -

Ukryta Zawartość

Darbee to jest bardziej chwyt marketingowy? Co prawda da się zauważyć jakąś poprawę z aktywowaną opcją, ale z tego co widzę, zależy to też od wyświetlanej sceny. Pytanie czy warto do tego dopłacać ponad 500zł?

Filmik -

Zdjęcie -

Ukryta Zawartość

Poza tym, wcześniej testowo odpaliłem na odtwarzaczu WIWA dwa filmy DVD i obraz jest tragiczny - czysta pikseloza na P50ST60E.. Z BDT500 jak i z Oppo 130 takiej tragedii chyba nie będzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym, wcześniej testowo odpaliłem na odtwarzaczu WIWA dwa filmy DVD i obraz jest tragiczny - czysta pikseloza na P50ST60E.. Z BDT500 jak i z Oppo 130 takiej tragedii chyba nie będzie?

Chłopie testowo nie odpalałeś na odtwarzaczu tylko bele g.....e bele g..no – weź, odpal testowo na prawdziwym odtwarzaczu porządne HD i nie siej popeliny

Panowie..... Przyglądam się tej wojennej dyskusji...... i chodź jestem pewnie "troszkę" laikiem w tematach tu poruszanych to zastanawia mnie jedna rzecz....

Wydajecie tyle swojej kaski na adaptację pomieszczeń, wysokiej klasy ampli i zestawy kin domowych, Wyszukujecie pod swoje projektory specjalne ekrany za ciężką kaskę, kupujecie zajebiste tv..., kalibrujecie sprzęt...

a następnie finalnie wyświetlacie jakieś ripy i mkv i takie tam, które nie wiadomo kto, jak i na czym zrobił.... Rozumiem, że chodzi o oszczędności ,żeby nie wydawać na oryginalne płyty Blu-ray... Więc po co te całe zabiegi i kosztowna inwestycja w sprzęt skoro i tak finalnie można spier....lić sprawę jakimiś wynalazkami ściągniętymi z netu.

Ja wolę wydać te 5 dych na płytę blu-ray i mieć pewność że lepiej nie będzie... Ale to jest moje skromne zdanie...

Nie twierdzę ,że te całe ripy i mkv to siano, ale na pewno to loteria jesli chodzi o jakość... obrazu i dźwięku...

.....a co do widocznych różnic, to każdy ma inne oko jeden zobaczy a drugi nie...

Nie ma loterii. Porownywalem bd do bd rip i do mkv. Ja i 4 inne osoby nie widza roznicy. Oczywiscie pewnie sa i mkv slabej jakosci. Ja takiego nie spotkalem. Filmy bd za to widze ale po 100zl x 15 filmow w miesiacu x 12 miesiecy to 18tys rocznie.

Albo druga szkola to malo ogladac i tylko z bd. To po co wtedy taki sprzet do 3 filmow w miesiacu? Chyba ze do ogladania tv...

Po 100 zł sa wtedy gdy kupujemy nowość... wystarczy poczekać kilka miesięcy i sa po 50 zł ( ta sama jest sprawa z grami na konsolę )... Chyba że jestesmy małymi dziećmi i musimy mieć teraz ;)..

.. Sprawa druga ja kupuję taką płytę ( nową lub z drugiej ręki ) i jesli film mi nie odpowiada to pcham dalej , jesli mnie zaczarował to ląduje u mnie w mojej kolekcji i za jakiś czas do niego wracam :)

I na pewno nie wychodzi 15 nowych filmów miesięcznie na które warto zwrócić uwagę :)

I tak jak napisałem ja wracam do filmów które mnie oczarowały efektami ,czy fabułą czy ścieżką dźwiękową.... A jak widzę ty Kocie film masz na raz ;)

Kazdy ma jakieś hobby.... gorzej jak go nie ma.....

Dokładnie. Praktycznie na palcach jednej reki wylicze filmy do ponownego nie obejrzenia. A i tak wolę zobaczyc cos nowego. W telewizji praktycznie nie ma nic do ogladania. Kilka razy w weekend zostalismy przed tv i to byl wieczor z pilotem bo nie bylo nic godnego uwagi. Znowu siedziec i szukac filmow do nagrania jakos to nie dla mnie.

Oczywiscie sa mkv w 2ch audio - takie omijam z daleka. Do tej port nie trafilem na kiepskiej jakosci mkv. Ogladam raczej duzo filmow. Moze jak bym traktowal kino domowe jako odskocznię tylko na weekend to bym hak to sie mowi celebrowal wlaczanie filmu ale tego nie robie.

Co do czekania na filmy.. ukazal sie juz "nietykalni" na bluray? Najlepsza francuska komedia? Nie. I tak jest często...

To ja się podepnę z pytaniem. W tej chwili używam Apple TV 1gen z kartą Crystal HD BCM970015 i zainstalowanym XBMC. Niestety sprzęt wypuszcza tylko 720p i ma problem z większymi plikami.

I teraz pytanie co lepiej:

- Intel NUC z zainstalowanym XBMC

Ukryta Zawartość

- czy jakiś gotowy player typu Dune, Popcorn czy Prodigy?

Ukryta Zawartość

Laptop odpada... chcę coś małego bo miejsca już nie ma ;) No i fajnie by było aby można audio wypuścić na zewnętrznego DAC-a przy słuchaniu muzy oraz na HDMI do filmów bez zbędnej grzebaniny w ustawieniach.

Dokładnie. Praktycznie na palcach jednej reki wylicze filmy do ponownego nie obejrzenia. A i tak wolę zobaczyc cos nowego. W telewizji praktycznie nie ma nic do ogladania. Kilka razy w weekend zostalismy przed tv i to byl wieczor z pilotem bo nie bylo nic godnego uwagi. Znowu siedziec i szukac filmow do nagrania jakos to nie dla mnie.

Oczywiscie sa mkv w 2ch audio - takie omijam z daleka. Do tej port nie trafilem na kiepskiej jakosci mkv. Ogladam raczej duzo filmow. Moze jak bym traktowal kino domowe jako odskocznię tylko na weekend to bym hak to sie mowi celebrowal wlaczanie filmu ale tego nie robie.

Co do czekania na filmy.. ukazal sie juz "nietykalni" na bluray? Najlepsza francuska komedia? Nie. I tak jest często...

Ja niestety w tygodniu mam wiele innych spraw, więc filmy oglądam w weekendy.... Jeśli chodzi o tv i platformy cyfrowe to nastawiam nagrywanie i zawsze jakiś ciekawy film lub serial się nagra z HBO lub Canal+ ( nie nowy, nie full hd ale znośny ;) )....

..... "KRUCA BOMBA MAŁO CASU...MAŁO CASU " :)

P.S. ..... Oczywiście oglądam tylko kanały hd a i tak nie kazdy jest jak nalezy....

BoDex Twój post 165 dobry... dobry... Ode mnie drinek.....

Dyskusja BD vs. MKV jest bezzasadna, w środku siedzi ten sam mpeg4, a to że inaczej dostarczony? To tak jakby twierdzić, że makaron z pudełka jest lepszy od tego z opakowania foliowego

Skoro przytaczasz porównania (co prawda z kluseczkami, ale niech będzie ;) )....

.. to ja też o takowe ( porównania ) się pokuszę....

... więc.....

...czy kobieta w seksownej bieliźnie, w pończoszkach , butach na wysokim obcasie ( lub kozaczkach ) " smakuje " tak samo , jak ta sama kobieta bez tego " opakowania " ;)))) ??????

...czy piwo spożywane z plastikowej 2 litrowej butelki ( potocznie zwanej PET ) smakuje tak samo ,jak to samo piwo spożywane ze szklanej ciemnozielonej butelki ( 0,33 lub 0,5 l )..... ??????

... Sam widzisz ,że porównania można odpowiednio zmanipulować i odpowiednio użyć... choć moje nie są zmanipulowane lecz odpowiednio użyte :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.