Skocz do zawartości
IGNORED

Electrocompaniet ECI-1 czy Kandy K2 do KEF ls 50

Ultrasoniak

Rekomendowane odpowiedzi

...że tak wtrącę słówko

Ja sprzedałem koledze Abrahamsen V2.0 do Kef iQ 70 podsumował brzmienie słowami iż do tej pory nie zdawał sobie sprawy jak dobre ma kolumny.

Poza tym, że mi osobiście sam charakter iQ70 nie odpowiada to muszę przyznać, że wskoczyły o półkę wyżej w moim postrzeganiu ich brzmienia.

Myślę, osoby znające EC wiedzą skąd ta dygresja z Abrahamsen.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Havens Gate Ultra Silence to ciekawe sieciówki i jakiś 3 lata temu testowaliśmy je z bardzo dobrym skutkiem ale przy Kubala - Sosna Emotion wypadły gorzej.

Emotion nie znam, miałem natomiast Elation. U mnie się nie sprawdziła, grała zbyt wolno i masywnie na dole. Ale do tranzystorowych końcówek będzie świetna. HG w swojej cenie to prawdziwy best-buy. W zasadzie to była jedyna sieciówka, która grała z ARC VT100 Mk3. Można ją z powodzeniem stosować do końcówek mocy (zarówno lampowych jak i tranzystorowych), preampów i listew. Na CD trochę zbyt mało wyrafinowana.

Jakie to kable KS 3038 ?

Kimber Select KS 3038. Najwyższy model z poprzedniej serii Select, w całości srebrny. Dla mnie osobiście najlepszy kabel głośnikowy jaki znam (nie miałem okazji słuchać KS 6068).

Wiele osób kieruje się w swoich poszukiwaniach sprzętu :kultowością marki" zakładając że jak coś się nazywa "XYZ" to wiadomo że gra doskonale.

Tymczasem firmy mają wiele modeli nieudanych, tzn. grających nieadekwatnie do ceny. Jeżeli ktoś chce się kierować nie wiedzą, ale "prestiżem" to powinien pamiętać że powinno to dotyczyć wyłącznie danego modelu - a nie danej marki i jej całej gamy modeli.

To jedno, a drugie to z jaką resztą to coś gra. Porównania są szalenie śliską sprawą. Pierwsze indywidualny gust, nie jest bez znaczenia. Dwa, swojego czasu przerabiałem dobór kolumn. Przewaliło się ich przez mój dom kilkanaście. W końcu doszedłem do wniosku, że to musi być wina wzmacniacza. Przypadek zrządził, że przed ostateczną decyzją podłączyłem kolejne, tym razem podłogówki tyle że ze zdecydowanie wyższej półki. Efekt, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Od tego czasu jestem szalenie sceptyczny wobec różnych opinii i wierzę jedynie w odsłuch czegoś nowego na tym co już posiadam. Kupowanie w ciemno, bądź sugerowanie się odpowiedziami na pytanie "czy X dobrze zagra dobrze z Y" to nie tyle jest ruletka, co totolotek.

Ludzie kupując sprzęt klasy wyższej (lub taki który uważają za klasę wyższą) bardzo często kierują się "kultowością". Uważają że jak coś ma znaczek Krell, Accuphase czy McIntosh - to to jest high end. Koniec, kropka. Na delikatne zwrócenie uwagi że dany model może niekoniecznie zagra dobrze reagują niesamowitą agresją i obelgami. Ta "kultowość" mocno tkwi w świadomości i trudno ją wyplenić. Kiedyś taką kultową marką był Technics. I Mercedes. Gdybyś 20 lat temu powiedział komuś że deny model Technicsa albo Mercedesa jest słaby to zostałbyś wyśmiany. Tak się dzieje również w audio z "kultowymi" markami. Tymczasem Polska to biedny kraj i zwykle mamy do czynienia ze starymi, podstawowymi modelami. Co z tego że kiedyś były wysoko oceniane - czas leci i pojawiło się wiele nowych udanych konstrukcji które jakością dźwięku wyparły dawnych mistrzów.

Ale ludzie na informację o tym bardzo źle reagują ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.