Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Research budowa subwoofera od podstaw

piotrek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Twoje głośniki mają na krawędzi kosza uszczelkę z twardej pianki- jak zestawisz je razem, powinno być ok, bo membrany poruszają się razem i zawieszenia nie powinny się stykać. Oba głośniki przykręcasz w otwór i po kłopocie. Plusem jest objętość skrzynki równa połowie objętości dla pojedynczego głośnika, niestety, jest też minus- skuteczność takiego układu jest mniejsza o 3 dB, więc wymaga większej mocy wzmacniacza dla osiągnięcia wysokiej głośności. Jak pisałem wyżej, to jednak najmniejszy problem.

Twoje głośniki mają na krawędzi kosza uszczelkę z twardej pianki- jak zestawisz je razem, powinno być ok, bo membrany poruszają się razem i zawieszenia nie powinny się stykać. Oba głośniki przykręcasz w otwór i po kłopocie. Plusem jest objętość skrzynki równa połowie objętości dla pojedynczego głośnika, niestety, jest też minus- skuteczność takiego układu jest mniejsza o 3 dB, więc wymaga większej mocy wzmacniacza dla osiągnięcia wysokiej głośności. Jak pisałem wyżej, to jednak najmniejszy problem.

Czytałem co nieco o tej obudowie i piszą że będzie grało jako jeden głośnik a potrzebowało drugie tyle mocy do zasilenia więc znowu aż tak nie zależy mi żeby upchnąć te głośniki co prawda przylegają do siebie ładnie ale wole mieć większa skuteczność i tak cały front rozkładam jak sam korzystam z systemu więc dwa kolejne mnie nie zbawią

i na front zrobił bym obudowy zamknięte na tył otwarte

niżej narysowałem jak by to wyglądało gdybym zainwestował na ten amplituner z Audyssey z wyjściem na dwa subwoofery proszę zobacz czy dobrze myślę w razie czego popraw

więc tak z nowego wzm z Audyssey cinch 2szt podłączam wzmacniacz (myślę że może kupie stary stereo) z tego wzm podłączam subwoofery front oraz tylny na osobnym kanale po dwa głośniki szeregowo (lewa prawa strona wzmacniacza) tzn przód i tył pomieszczenia czy może stronami lepiej by było ? przynajmniej do słuchania muzyki

oraz magnata aktywnego podłączam za pomocą wejść pasywnych do tylnych subwooferów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51505-0-73990700-1391036705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiles okazyjnie ale nie za dobrze bo na dobre suby 15" to absolutne minimum, dwa to mala cewka a trzy to surround jest foam a ona sie rozleci. Po mej stronie globusa w 5-7 lat, po Twojej zajmie jej dwa razy wiecej czasu.

Tym nie mniej masz do wyboru cztery albo dwie obudowy jak porlick sugerowal.

Masz rowniez do wyboru uklad pasywno-aktywny (wzmacniacz na kazdy glosnik albo kombinacje) albo korekcja wychylenia membrany czyli sensor drgan i sygnal z niego przez servo idzie na uklad roznicowy na wejsciu do wzmacniacza. Bardziej skomplikowana zabawa ale ogromna poprawa jakosci basu oraz obudowy moga byc znacznie mniejsze.

pozdrawiam,

To z mocą to nie zupełnie tak. Dasz podwójny głośnik to możesz zastosować obudowę BR bo oszczędzasz na pojemności co kompensuje ci utratę mocy gdybyś stosował obudowę zamkniętą.

Obudowa BR odciąża ci bardzo mocno głośnik w zakresie rezonansu.

Tam gdzie w obudowie zamkniętej głośnik dochodzi już do granic swoich możliwości wychylenia liniowego w obudowie BR zaczyna się dopiero rozpędzać.

Jakby dokładnie przeliczyć to może się okazać że dysponujesz niewiele mniejszym natężeniem dźwięku z dwóch subwooferów w obudowie BR niż z czterech w obudowie zamkniętej.

Pamiętaj jeszcze o tym że bas będzie korygowany i przy obudowie zamkniętej uzyskiwany on jest dodatkową mocą dostarczoną ze wzmacniacza. Przy obudowie BR subwoofer gra głośniej bez dostarczenia tak dużej mocy bo nic nie trzeba korygować. T.z. Audyssey ci skoryguje ale w o wiele mniejszym stopniu.

To z mocą to nie zupełnie tak. Dasz podwójny głośnik to możesz zastosować obudowę BR bo oszczędzasz na pojemności co kompensuje ci utratę mocy gdybyś stosował obudowę zamkniętą.

Obudowa BR odciąża ci bardzo mocno głośnik w zakresie rezonansu.

Tam gdzie w obudowie zamkniętej głośnik dochodzi już do granic swoich możliwości wychylenia liniowego w obudowie BR zaczyna się dopiero rozpędzać.

Jakby dokładnie przeliczyć to może się okazać że dysponujesz niewiele mniejszym natężeniem dźwięku z dwóch subwooferów w obudowie BR niż z czterech w obudowie zamkniętej.

Pamiętaj jeszcze o tym że bas będzie korygowany i przy obudowie zamkniętej uzyskiwany on jest dodatkową mocą dostarczoną ze wzmacniacza. Przy obudowie BR subwoofer gra głośniej bez dostarczenia tak dużej mocy bo nic nie trzeba korygować. T.z. Audyssey ci skoryguje ale w o wiele mniejszym stopniu.

tylko chodzi mi żeby uzyskać możliwie różnorodny bas jeszcze nie słyszałem sprzętu domowego który by zagrał bardzo twardym mięsistym basem do tego bardzo miękkim który schodzi tak nisko że go czuć a nie słychać mając cztery głośniki mogę co nieco po cudować a może wyjdzie wymarzony efekt więc robimy cztery obudowy na front zamknięte na tył otwarte

na dzień dzisiejszy zamawiam płyty z mdf na jedną testową obudowę z możliwością regulacji jedną ściana wtedy dobiorę sobie to co mi się spodoba na taki i taki sposób

kolejna rzecz to wzmacniacz szczerze to byle tanio i pewnie, gdybyś coś na allegroszu zauważyl będę wdzięczny za link

głośniki może cudowne nie są ale miałem dawniej kilkakrotnie gorsze i źle nie grały a do filmów chodzi żeby był efekt trzęsienia ziemi do jakości miękkiego basu już magnat stoi to nie narzekam i zobaczymy co te cztery zdziałają jeszcze

a wiec ze wzmacniaczem dobrze myślę żeby kupić stereo w miarę mocny i będzie to grało?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.