Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 50

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Brzmieniowo miedzy tymi cd chyba nie ma jakis roznic?

Pewnie podobna polka?

Nie słuchałem tych CD . Pogadaj z q21. Może ktoś z forum napisze cos

Edytowane przez bartosz_55239

Witam, a jak zgra się ten Pioneer Pd-50 ze wzmacniaczem Rotela ra-06se, pytam ponieważ od roku nie mogę trafić RCD-06se czarnego i już się trochę denerwuje bo muszę słuchać płyt na BD Denon 1611. Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

Witam ponownie, zdecydowałem się na zakup pioneera pd-50 jednym z powodów była dość atrakcyjna cena jaką mi zaproponowano ( 1649 zł). Trochę się obawiam jego awaryjności bo dość sporo o tym się pisze ale do rzeczy. Mam go dopiero dwa dni ale coś tam mogę już o nim napisać, przede wszystkim bardzo cicha praca, dość szybko wczytuje płyty otworzył nawet płytę DVD+R o poj. 8gb ale nie widzi katalogów i to bardzo duży minus. Co do dźwięku hmmm, trudno coś po dwóch dniach napisać ale jedno co zauważyłem w porównaniu do Bd Denona to mniej ciągnącego się basu teraz nawet go troszkę brakuje, wysokie znaczna poprawa ale środek dużo słabszy niż w Denonie. Następna rzecz to taka że nieźle sobie radzi z nowymi płytami gdzie jak wiadomo z dynamiką i masteringiem różnie bywa ale duży minus tego Pioneera to odtwarzanie starych wydań płyt z lat 80 AAD , ADD tu wypada dużo gorzej niż bd denon. Może to takie pierwsze odczucia i po zmianie kolumn się poprawi. Reasumując Pioneer pd-50 na pewno nie jest wart 2500 zł. w tej cenie jest dużo lepszych odtwarzaczy. Jest też taka możliwość że ten Pioneer nie zgrywa się z elektroniką Rotela, ale poczekamy zobaczymy.

Pozdrawiam

No w koncu ktos to napisal, ze on gra tak jak kosztuje. To samo napisalem wczesniej ale osoba, ktora go "wypromowala" na tym forum oczywiscie dalej twierdzila inaczej. Ponownie napisze, ze w cenie ok. 2.000 zl vincent cd 400 jest duzo ciekawszym cedekiem, szkoda ze bardzo awaryjnym...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gra moze jeszcze nienajgorzej, ale pisanie ze dość szybko wczytuje płyty... Dla mnie to był szok, nie widziałem jeszcze takiego ślimaka.

Napisałem że dość szybko a nie szybko:) Przyzwyczaiłem się do długiego wczytywanie przez BD Denona.

Mimo wszystko obiektywnie lepsze będzie stwierdzenie ze Dość Wolno (skoro można jeszcze wolniej?) wczytuje płyty.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maki

A szybkość porównujecie CD vs SACD czy SACD vs SACD?

Jeśli wariant 1 - czy to sensowne porównanie z uwagi na czas potrzebny na zdekodowanie źródła, którego CD nie potrzebuje?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

W moim egzemplarzu podobnie wczytuje cd i sacd, w dniu wczorajszym nawet sprawdziłem dokładnie i jest to zawsze między 5 a 7s. Ogólnie to dziwny wybryk, bo jak poczytałem na różnych forach o bolączkach tego modelu to masakra, jednym nie wczytuje wszystkich płyt nawet oryginalnych taki kaprys, innym głośno pracuje, jeszcze komuś tam w jeden dzień czyta w drugi nie, jeszcze komuś nie działają wejścia cyfrowe. Wychodzi na to że to strasznie nie dopracowany odtwarzacz. Ja osobiście jestem rozczarowany tym modelem, myślałem że po przesiadce z BD Denon 1611 dźwięk się dużo poprawi a tu nic z tego, no może jakieś 5%.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

W moim egzemplarzu podobnie wczytuje cd i sacd, w dniu wczorajszym nawet sprawdziłem dokładnie i jest to zawsze między 5 a 7s. Ogólnie to dziwny wybryk, bo jak poczytałem na różnych forach o bolączkach tego modelu to masakra, jednym nie wczytuje wszystkich płyt nawet oryginalnych taki kaprys, innym głośno pracuje, jeszcze komuś tam w jeden dzień czyta w drugi nie, jeszcze komuś nie działają wejścia cyfrowe. Wychodzi na to że to strasznie nie dopracowany odtwarzacz. Ja osobiście jestem rozczarowany tym modelem, myślałem że po przesiadce z BD Denon 1611 dźwięk się dużo poprawi a tu nic z tego, no może jakieś 5%.

Nie tylko Ty nie słyszysz roznic. W budżetowce różnice między CD są niewielkie. Jeśli ktoś twierdzi że między CD na takim poziomie są duże różnice to plecie bzdury . Ja się przekonałem, Ty i wielu innych wystarczy poczytać na zagranicznych forach. Najsmieszniejsze jest wciskanie kitu o boskim dźwięku starych budżetowych modeli. Nowe są tak samo dobre plus maja gwarancję.

Pioneer pd 50 ma takie problemy bo i cena jest niską jak na tak zbudowany CD. Jednak serwis jest ,tak samo części i jeśli ktoś wybiera ją bym wybrał pd 50 zamiast starych CD do których nie ma oryginalnych laserow

Dochodzę do wniosku że w zestawie do 5-6tys. piszę o nowym, to najlepiej kupić tej samej firmy dedykowane sobie modele. Mieszanie tak jak ja to uczyniłem czyli wzmacniacz Rotel 06SE plus cd Pioneer pd-50 jest złym posunięciem ale jak to mówią człowiek uczy się na błędach:( Co do kupna sprzętu używanego te jestem zdania że kolumny, wzmacniacz tak ale cd lepiej wybierać nowe, chyba że mamy okazje na model sprawdzonego pochodzenia.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Co do kupna sprzętu używanego te jestem zdania że kolumny, wzmacniacz tak ale cd lepiej wybierać nowe, chyba że mamy okazje na model sprawdzonego pochodzenia.

Używanych kolumn balbym się kupić chyba że po obejrzeniu i odsluchu czy nie skatowane i nie pierdza.

• 4 miesiące później...
Jakie kości robią za DAC w Pionieerze PD50?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Dzis po długiej przerwie jakieś 5 miesięcy chcialem włączyć pionka pd50 i niestety nie działa , nic sie nie swieci . Moze wiecie co nie tak , był mało urzywany .

:)

niestety nie działa , nic sie nie swieci

może po okresie burzowym coś wysiadło?... odpukać

daj znać jak naprawisz co było

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 1 miesiąc później...

Witam

Panowie mam pytanie czy PD-50 zagra lepiej w stereo niż Bluray denona 3313ud? Zaciekawił mnie ten pionek ze względu na jego wszechstronność- bo zależy mi na na słuchaniu CD,SACD,DSD i flac.. Jednak mam wątpliwości co do jakości dźwięku względem tego co mam. Czy wniesie coś znaczącego do mojego zestawu?

pozdrawiam

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Sihborx, słyszysz różnicę miedzy CD a SACD albo między DSD a plikiem 24/192 ? Może warto ograniczyć wymagania...

Witaj. Wbrew pozorom dobre pytanie.

Nie będę kłamał. Słyszę ale nie zawsze. Wiele zależy do konkretnego wydania. Teoretycznie zależało bo mi na tym ponieważ mam muzykę i na CD ,SACD oraz na dsd więc dobrze by było aby to wykorzystać.

Ale czy jestem pójść na kompromis? W sumie mogę pytanie na jaki? Masz jakąś konkretną poradę?

pozdrawiam

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Różnica jest wyraźna. Pod warunkiem że nie ma wąskich gardeł w całym torze.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

stąd też moje pytanie ponieważ zrobiłem małe przemeblowanie w sprzęcie aby oddzielić kino od stereo i teraz jedyna część wspólna to mój bluray czyli denon 3313ud. Pytanie czy taki poinek znacząco poprawi jakość vs denon czy raczej muszę szukać czegoś z wyższej półki

Może lepszym rozwiązaniem byłby zakup DACa odtwarzającego DSD (jeśli Ci na tym tak zależy) i wykorzystanie bluraya jako transport. To dobry sposób na poprawę jakości.

• 8 miesięcy później...

Odkopuje temat. Moze mnie ktoś oświecić proszę jak wypalić DSD na DVD zeby pd50 to odczytał? Próbowałem juz plikow dff, flac, wav zarówno w trybie music-DVD i Data - za każdym razem to samo, taca z płyta wysuwa sie po 3 sekundach i nic.

Jakieś pomysły? Uzywałem softu Ashampoo Burning Studio.

• Pokaż nowe odpowiedzi