Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 115, czy Usher V-601 - do lampy

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Preferencje: dobrze zdefiniowany i kontrolowany bas, dźwięk "duży", namacalna i może minimalnie wyeksponowana średnica (gorąca/lampowa), rozdzielcza i precyzyjna scena (szeroka i "perlista" - siejąca detalami, które rzadko udaje się wychwycić na standardowym głośniku).

Wzmacniacz: Xindak MT-3 (lampa).

Pozdrawiam,

Lete

ProAc 115 bardzo fajnie zgrywa się z lampą. Słuchałem ich z Jolidą na EL34 oraz 6550. Dźwięk był dosyć solidnie zbudowany na dole, z ciekawą i otwartą średnicą - aczkolwiek nie taką, jak ze Studio 100. Góra też ok.

Żadne z tych kolumn - wystarczy spojrzeć na specyfikację.

A co jest nie tak z Proac? Ma wystarczające 8 ohm i niezłą skuteczność - kolumna łatwa do wysterowania. Co w specyfikacji wyklucza grę z lampą?

Jeśli Studio 115 grają tak samo jak Studio 100, które to miałem sporo czasu, to z lampą będzie cool. Ja również grałem na lampie EL34b. Szybki bas, ładne i łagodne wysokie, piękny wokal. Trzeba by posłuchać z Twoim Xindakiem.

Pokaż mi poważny system, gdzie lampa małej mocy gra z malutkim monitorem.

Prześledź udane systemy i uśrednij sobie częstotliwość podziału dla wysokotonowca.

Tutaj masz gwizdek 3/4 cala, więc i podział wysoko. A jak wysoko dochodzi midbas, to nie gra nisko w dole. Dla takiej kolumny musisz wyszukać wzmacniacz dający stale kopniaka, żeby jakąkolwiek makrodynamikę zbliżoną do live uzyskać. Po prostu nie będziesz zadowolony, bo w tym układzie lampa nie będzie miała przewagi nad tranzystorem. Przy skuteczności 88,5 dB lampa (małej mocy) jest bez szans.

Zadaj pytanie producentowi, czy swoje kolumny testuje i stroi z użyciem lampiaków. Nic prostszego, niż napisać maila. Za pare godzin będziesz wszystko wiedział. Nie rozumiem, dlaczego omija się najprostsze sposoby zweryfikowania czegoś.

P.S. PiotrJ, miałeś kiedyś, a więc już nie masz tych kolumn, które ponoć grały dobrze. I o to się rozchodzi, żeby nie kupować kolumn na pół roku. Monitory zawsze są trudniejszym obciążeniem, niż podłogówki. Jeśli takie trzeba wybrać, to należy raczej zrezygnować z lampy. Inni mogą mieć inne zdanie, ale racja i tak jest moja :)

Wuelem ma rację. Ja mam lampę na 2 x El 84 SE i nie jest łatwo dopasować do wzmacniacza kolumny. Ja preferuję tylko i wyłącznie kolumny na membranach papierowych, z 60-70. Ale i te mają różną skuteczność.

Dziękuję za porady. Zdecydowałem się na zakup Harpia Acoustics 300B mini - trochę "zaszalałem", ale mam nadzieję, że na pewien czas będzie to koniec poszukiwań (przynajmniej, jeżeli chodzi o kolumny). Zakup w ciemno - ułańska fantazja ;)

Za parę dni postaram się zrecenzować, jak grają z Xindakiem MT-3 (po modyfikacji p. Waldka) i Xindak Dac-5.

• 8 miesięcy później...

Jeśli Studio 115 grają tak samo jak Studio 100, które to miałem sporo czasu, to z lampą będzie cool

Studio 115 nie grają tak samo, jak 100. Są słyszalnie słabsze w kwestii barwy, przestrzeni, "prawdziwości" odtwarzania instrumentów akustycznych. Mają za to może i lepiej zaznaczony bas, ale to mogło wynikać z ciut wyższej skuteczności, słuchając na zgodnych poziomach głośności.

Do lampy, z tych dwóch wziąłem w ciemno setki, a że nabyłem je w dobrej cenie, wybór był prosty i jedyny słuszny, tak naprawdę.

Co ciekawe, pojawiła się następczyni 115stek, czyli 118stka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.