Skocz do zawartości
IGNORED

DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym i line-out

smyk256

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili komputer mam podpięty zwykłymi chinchami z karty ESI Juli@ do starego wzmacniacza Denon 525R, a z kolei do niego mam podłączone słuchawki Audio-Technica ATH-M50.

Zastanawiam się czy lepiej kupić DAC z wyjściem słuchawkowym np. Asus Xonar Essence One czy po prostu nowy, lepszy wzmacniacz. Wyjaśniam, że tego wzmacniacza używam wyłącznie do słuchania przez słuchawki, ponieważ kiedy chcę użyć kolumn przełączam się na amplituner Yamaha V773 do którego mam podpięte kolumny Indiana Line. Dodam jeszcze, że komputer i Denona mam po jednej stronie pomieszczenia, a amplituner po drugiej...

75% muzyki słucham na słuchawkach, dlatego na tym najbardziej mi zależy.

do jakiej kwoty...?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie bierz asusów - za tą cene można lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

Witaj,

moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup dobrego przetwornika z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym.

Podaj proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, czy słuchawki A-T ATH-M50 są ostatecznym wyborem, czy także ewentualnie w przyszłości będzie szedł w górę ? Jaki chcesz przeznaczyć budżet na zakup urządzenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o budżet to chciałem się zmieścić w 2 tyś, dlatego podałem jako przykład tego Asusa, który kosztuje jakieś 1700 zł. Niestety Audio Gd 10, jest lekko za drogi. Spokojnie za to mogę kupić wersję 5. Warto?

Słuchawki, o których wspomniałem, mam już od jakiegoś czasu, Kupiłem je ponieważ nie chciałem wydawać więcej niż tysiąc złotych. Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, biorąc pod uwagę zakup tego DACa... Czy uważacie, że te słuchawaki dadzą radę czy rozglądać się za czymś lepszym? Co do preferencji muzycznych to spokojne klimaty elektroniczne (bardzo delikatna elektronika, żadne techno, dubstep czy electro) oraz również spokojne granie gitarowe (praktycznie wyłącznie gitary akustyczne, bardzo, bardzo rzadko cięższe brzmienia).

Zawsze można lepiej z słuchawkami, ale wg mnie będziesz musiał sporo dołożyć bo M50 to świetne słuchawki w tej cenie. Sam akurat jestem na etapie kupna dac/ampa do nich, ale ja szukam czegoś przenośnego.

skoro: "spokojne klimaty elektroniczne (bardzo delikatna elektronika, żadne techno, dubstep czy electro) oraz również spokojne granie gitarowe (praktycznie wyłącznie gitary akustyczne, bardzo, bardzo rzadko cięższe brzmienia)." to:

Ukryta Zawartość

będzie idealny,- 10es3 jest lepszy do znacznie żwawszej muzyki ....

Audio-Technica ATH-M50 - to bardzo dobre słuchawki, - widze ,że mają tylko 38ohm i do 1600mw mocy wejśćiowej - czyli nfb5.32 będzie dla nich jak znalazł - przy 38ohm ma ok 2200mw na wyjśćiu (na pewno ma o wiele lepszy wzmacniacz słuchawkowy niż asusy)

Ukryta Zawartość

?

Również uważam że audio-gd NFB5.32 będzie najlepszym rozwiązaniem ze wszystkich podanych, ma najlepsze wejście USB. Przy odtwarzaniu z PC jest całkiem ważne;] Asus jako dac jest dobry, jeżeli chodzi o wbudowany wzmacniacz to jest co najwyżej przeciętny. o2 nie słyszałem ale czytałem o nim dużo dobrych opinii, osobiście jednak nie podoba mi się w nim tenor 7022, który siedzi na usb. Dodatkowo możesz sobie w NFB5.32 dostosować delikatnie brzmienie do własnych upodobań.

Witam podlacze sie pod temat jaki DAC (przedwzmacniacz do komputera) zastosowac w stereo pod koncowke mocy NAD modelu jeszcze nie podam ale cos w cenie do 1000zl uzywka a posiadane kolumny to CELESTION F30

W takim razie proponowałbym posłuchać, porównać urządzenia Asus Xonar Essence One, Audiolab Q-Dac oraz nowe urządzenie na polskim rynku, za kilka dni dostępne w naszym salonie - Ami Musik DS5.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W takim razie proponowałbym posłuchać, porównać urządzenia Asus Xonar Essence One, Audiolab Q-Dac oraz nowe urządzenie na polskim rynku, za kilka dni dostępne w naszym salonie - Ami Musik DS5.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

potrzebowal bym , wolal bym cos na usb interesuje mnie ten np. Audinst HUD-mx1 cos okolo do 800zl nie wiecej

może:

Ukryta Zawartość

....wydaje sie też dobry w swojej cenie - ale trza by posłuchać/wypożyczyć na prube - ewentualnie oddać/kupić

Ukryta Zawartość

?

może:

Ukryta Zawartość

....wydaje sie też dobry w swojej cenie - ale trza by posłuchać/wypożyczyć na prube - ewentualnie oddać/kupić

zainteresowales mnie tym modelem a pytanko skad mozna taniej? bo nowy to jednak nie 800 a 1000zl a gdzie tu jeszcze koncowka mocy

Ukryta Zawartość

nie można go kupić taniej - 950 to minimum , a 4hifi to jedyny dystrybutor tego sprzętu ! :( :) , a końcówka mocy do jakiej kwoty miała by być?

o golem chcialem sie zmiescic do 1200zl koncowka mocy z dac mam kolumny za 900zl a jak sie naczytalem tu i uwdzie nie ma po co przeplacac za sprzet by byl drozszy od kolumn? chyba ze najwyzej wymienie obecne f30 w przeszlosci

albo jak juz to najwyzej kupie z tego sklepu ale juz na raty ale nie lepiej juz w tedy kupic cos takiego wejscia sluchawkowe mnie nie interesuja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak nfb3.33 jest lepszy niż nfb 12.1/nfb15 , miałem nfb 3.33 - ale sprzedałem (bodaj za 1200zł) bo właśnie potrzebowałem wyjśćia słuchawkkowego - i dołożyłem i wziąłem nfb 10es3 i nie żałuje ani złotówki., także jak masz możliwość to bierz nfb 3.33 - o ile wyjśćia na słuchawki nie potrzebujesz, albo nfb 5.32 albo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest deczko tańszy.... a podejrzewam ,że także gra okej

Ukryta Zawartość

?

tak nfb3.33 jest lepszy niż nfb 12.1/nfb15 , miałem nfb 3.33 - ale sprzedałem (bodaj za 1200zł) bo właśnie potrzebowałem wyjśćia słuchawkkowego - i dołożyłem i wziąłem nfb 10es3 i nie żałuje ani złotówki., także jak masz możliwość to bierz nfb 3.33 - o ile wyjśćia na słuchawki nie potrzebujesz, albo nfb 5.32 albo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest deczko tańszy.... a podejrzewam ,że także gra okej

pomysle nad tymi ostatnimi 3 ukladami raz sie wykosztuje ale na lata ehh, powiedz mi tylko jeszcze S/N ratio to czym wieksze DB czy czym nizsze jest lepsze?

co ono tak dla prostego chlopa ma za zadanie?

Ukryta Zawartość

:) - też jestem "prosty chłop" co do sn- to czym więcej tym lepiej - ponoć mniej szumi wtedy w głośnikach/słuchawkach ... np. sn 120db oznacza ,że szumy są 120 razy mniejsze niż natężenie dźwięku (ale moge sie mylić - ew niech ktoś mnie poprawi) - sn to po prostu - szumy własne daca/wzmacniacza i im więcej db tym niższe

?

:) - też jestem "prosty chłop" co do sn- to czym więcej tym lepiej - ponoć mniej szumi wtedy w głośnikach/słuchawkach ... np. sn 120db oznacza ,że szumy są 120 razy mniejsze niż natężenie dźwięku (ale moge sie mylić - ew niech ktoś mnie poprawi) - sn to po prostu - szumy własne daca/wzmacniacza i im więcej db tym niższe

kierujac sie tym to patrzac na parametry to 3.32 ma najlepszy wspolczynnik ehh a jest ze sluchawkami gdzie placisz za 1 i drugie czyli o golem powinno byc gorszej jakosci niz np 3.33 gdzie współczynnik jest o wiele gorszy

jak sie odniesiesz do tego? nie wspomne juz o 3.84

eee tam -nie zawracaj se tym głowy - czy będzie 115, 116 czy 120 to różnicy podejrzewam nie uchwycisz - nawet jak by 110 było to i tak nie będzie różnicy !

ja na twym miejscu wziął bym se 5.32 - cena taka sama , a nuż złącze słuchawkowe sie ci przyda - możesz chciać kiedyś kupić se np słuchawki za 500-600zł i wtedy w pełni je wykorzystasz i nie będziesz sie o nic martwić - tak jak ja sie martwiłem , bo kupiłem słuchawki i nie miałem gdzie ich podłączyć :(... :)

?

eee tam -nie zawracaj se tym głowy - czy będzie 115, 116 czy 120 to różnicy podejrzewam nie uchwycisz - nawet jak by 110 było to i tak nie będzie różnicy !

ja na twym miejscu wziął bym se 5.32 - cena taka sama , a nuż złącze słuchawkowe sie ci przyda - możesz chciać kiedyś kupić se np słuchawki za 500-600zł i wtedy w pełni je wykorzystasz i nie będziesz sie o nic martwić - tak jak ja sie martwiłem , bo kupiłem słuchawki i nie miałem gdzie ich podłączyć :(... :)

5.32 zwrocilem na ten model uwage ale niestety nie lubie sluchawek wrecz nie trawie w czasie gry, gdzie jak nie ogladam filmow to gram nie zakladam sluchawek bo mnie szlak trafia ;];] wiec nigdy ale to nigdy nie zaloze , a bede robil remont to w podloge zamontuje wygluszacze i bedzie gucio

ale na polu zostaly 3.33/32 lub 5.32

to 3.33 - jak nie będziesz potrzebował słuchawek ....

3.33 ma dobre recenzje dziekowe w sensie jest bardziej miekki od 5.32 troche probuje ogarniac "zagranicznikow" fora

a teraz pytanko czy 3.33 moze byc rozumiem zastosowany jako przedwzmacniacz? <nie ma regulacji glosnosci> czy to jakos wplywa na dzwiek jak to jest rozwiazane? automatycznie jest jak by podgloszony na maksa a regulujesz tylko koncowka mocy ? czy regulator to tylko do sluchawek potrzebny w dacu?, czy do tego daca potrzebny jest jeszcze zakup przedwzmacniacza bo sie zgubilem?

3.33 NIE MOŻE służyć jako przedwzmacniacz - tylko dac więc jak chcesz to trza dokupywać przedwzmacniacz , więc jak zależy ci na przedwzmacniaczu to tylko minimum:

Ukryta Zawartość

regulacja głośnośći jest i do słuchawek i jako przedwzmacniacz - przełącza sie ją przyciskiem z przodu obudowy

3.33 to nie przedwzmacniacz i tak sie go nie powinno używać - to tylko dac - można by powiedzieć "zewnętrzna dobra karta dźwiękowa" - nie ma tam regulacji głośnośći dla końcówki mocy ani dla słuchawek ani modułu przedwzmacniacza

Ukryta Zawartość

?

3.33 NIE MOŻE służyć jako przedwzmacniacz - tylko dac więc jak chcesz to trza dokupywać przedwzmacniacz , więc jak zależy ci na przedwzmacniaczu to tylko minimum:

Ukryta Zawartość

regulacja głośnośći jest i do słuchawek i jako przedwzmacniacz - przełącza sie ją przyciskiem z przodu obudowy

3.33 to nie przedwzmacniacz i tak sie go nie powinno używać - to tylko dac - można by powiedzieć "zewnętrzna dobra karta dźwiękowa" - nie ma tam regulacji głośnośći dla końcówki mocy ani dla słuchawek ani modułu przedwzmacniacza

ahaa dzieki za odp, czyli samo z sie wypada na to ze 5.32

chyba zeby zastosowac wzmacniacz odrazu a nie koncowke mocy i do tego 3.33

czy 1 zestaw byl by lepszy?

Ukryta Zawartość

ja bym brał 5.32 - w przypadku gdyby miał działać z końcówką mocy np. sony ta-n80es

3.33 w przypadku gdy miałby działać z wzmacniaczem zintegrowanym np. z sony ta-f770es

pierwszy zestaw jest lepszy , bo wg mnie różnica między 5.32 a 3.33 jest niewielka o ile wogóle zauważalna w brzmieniu - oba są na podwójnym układzie wolfson - różnią sie tylko zasilaczami i rozmiezczeniem elementów na płytce ....no i 5.32 ma wyjśćie na słuchawki....

?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.