Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD Yamahy CDX 890

robcio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem - od jakiegoś czasu myślę o modyfikacji odtwarzacza CD Yamahy CDX 890 - trochę już o tym czytałem i szukałem info na tym forum i nie tylko. Kontaktowałem się również z trzema firmami, które się tym zajmują: Neel, p. Stelmach i p. Kulesza. Sumą graniczną dla mnie jest 1000 zł. I tak:

1. Neel oferuje w tej cenie wymianę zegara i zasilanie

2. P. Stelmach - przetwornik c/a i zasilanie

3. P. Kulesza - analogowka i filtracja cyfry...

I tu jawi mi się problem - co wybrać, by efekt był jak najlepszy tzn. poszerzyć i pogłebić scenę, poprawić definicję szczegółów, z lepszą kontrolą i rozciagnięciem basu.

https://www.audiostereo.pl/topic/10914-modyfikacja-cd-yamahy-cdx-890/
  • Redaktorzy

Ja w swoim 396 zastosowałem najpierw:

- ingerencję Darkula w analogówkę (OPA 2604) itp

- ingerencję Garmina - Clock

- wymieniłem gniazdo na IEC z filtrem

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Eeee tam w tym klocku sa cieniarskie filtry cyfrowe i kiepskie daki mozesz wkładac tam lepsze operacyjne , kondziołki inne cuda a trzeba poprostu wymienic najsłabsze ogniwo moim zdaniem najlepie i najoptymalniej jednak bedzie u pana Stelmacha a dopiero potem wzlacz z ulepszaniem zasilacza itd...

• 1 miesiąc później...

Yamaha została zmodyfikowana przez Grega - efekt wyśmienity - co rusz odkrywam nowe dzwięki - jak na moje ucho - mało wprawne - jest zadziwiająca różnica - jest tyle detali, zróżnicowania dzwięków, powietrza i przestrzeni - do tej pory tego nie było, aż dziwię się ze mój pozostały sprzęt za tym nadąża.

Slud - mógłbyś na priva (w "o mnie") napisać więcej o tym co zostało zrobione w Twojej Yamaszce i za ile? Może zamiast szukać zamiennika dla mojej 593 pokombinowałbym najpierw z tym co mam i ocenił na ile moje uszy to doceniają :)

NIe za bardzo sie na tym znam, ale zostały zmienione kondensatory i jakieś opampy i jeszcze coś - dokładną specyfikację elementów podam jak tylko dowiem się od Modyfikującego :-).

polecam kontakt tel. lub mailowy z panem Kornelem Mikołajcem, facet zna się na rzeczy, służy radą i napewno niezaszkodzi zapytać, obsługa w Puzonie bardzo sympatyczna i fachowa co w dzisiejszych czasach jest rzadkością, gość jest prawdziwym pasjonatem , w Puzonie wypuszczają na rynek własne produkty, słuchałem osobiście kolumn i są bardzo konkurencyjne , tuning mojego cd kosztował około 400zł a efekt był naprawdę zaskakujący dlatego póżniej przerobiłem tam jeszcze coplanda i esy no i teraz wreszcie sprzęt mi zagrał muzyką którą słucha się z przyjemnością, mogę śmiało powiedzieć że były to najlepiej wydane pieniądze na hi- fi do tej pory.

W mojej Yamaszce zostało zmodyfikowane:

1. zasilanie cyfrówki zostało poprawione i odprzezone od

zakłóceń modułów sterujących mechanizmem jak i przetworniki ,

2. poprawiona odpowiedz dynamiczna stabiliatorów.

3. zostały dobrane najkorzystniej brzmiące ampy

4 zmienione kondensatory wyjsciowe

W porównaniu z naimem cd5i, która była pod reka i jest ogólnie

dostepna , wypada mniej wiecej tak :

1. Przestrzeń lokalizacja szerokość sceny minimalnie lepsze na

granicy percepcji .

2. wysokie tony barwa bardzo podobna, gradacja szczegół też ten

sam poziom blachy pełne szczegułów nie agresywne i metaliczne

jak na blachy przystało .

3. srednica taka sama o podobnej barwie z dobrymi wokalami

4 bas sporo lepszy nizszy bardziej energetyczny lepszy wykop,

impuls lepiej umiejcowiony w przestrzeni .

5 lepsza przejrzystośc całości muzyki przy dużych składach i

zagęszczeniu instrumentów . lepsze odseparowanie instrumentów od

siebie w ścianie dżwieku.

6 muzykalnośc taki sam poziom mozna słuchac godzinami dzwiek

naturalny bez wodotrysków

7 bardzo transparetna gra dobrze w wielu systemach.

Generalnie poziom ten sam nawet podobna barwa z lekką przewagą

Yamahy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.