Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do KEF Q700

rodmin

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się poradzić w sprawie wyboru wzmacniacza do kolumn KEF Q700. Aktualnie kolumny grają w bi-ampingu razem z:

- aplituner AV Marantz SR5005

- Sonos ZP90 (FLAC z NASa + Deezer)

- kabel głośnikowy Chord Carnival Silverscreen Bi-Wire

Miałem przyjemność posłuchania KEF'ów Q700 z jakimś starym NAD'em po przeróbce (niestety nie pamiętam modelu). To co usłyszałem spowodowało nagłą chęć wyrzucenia AV Marantza przez zamknięte okno :)) Śledzę wątki na forum od dłuższego czasu i w końcu nadszedł czas na działanie.

Chcę wymienić aplituner na wzmacniacz stereo. Muzyka jakiej słucham, to głównie rock, metal (w różnych odmianach), trochę jazzu, muzyki filmowej, rzadziej inne gatunki. Wszystko zależy od nastroju. Pomieszczenie odsłuchowe ma wymiary 3 x 5,80m (~17m2). Odległość słuchającego od głośników to w linii prostej 2,30m. Bardzo często słucham muzyki cicho (głównie wieczorami), więc ważne jest, żeby nie występowały problemy z balansem przy niskiej głośności.

Chciałbym, żeby wzmacniacz dobrze kontrolował niskie tony (żeby bas nie rozlewał się po całym pokoju). Akustyka pokoju pozostawia wiele do życzenia, ale tym zajmę się w kolejnym etapie.

Interesuje mnie wyłącznie nowy sprzęt. Wstępnie wytypowałem następujące wzmacniacze :

NAD C356BEE

Roksan Kandy K2

Roksan Kandy K2 BT

Rotel RA-1520 v2

NAD C375BEE (głównie ze względu na możliwość regulacji stopnia wzmocnienia na preampie)

Oczywiście nie odrzucam żadnej innej propozycji. Nie słuchałem jeszcze żadnego wzmacniacza. Najpierw chcę ustalić listę powiedzmy 2-3 kandydatów. Mieszkam we Wrocławiu i wydaje mi się, że nie ma w lokalnych salonach audio Roksana, więc musiałbym kupować w ciemno przez Internet.

Budżet jaki mogę przeznaczyć na zakup to 3-6000zł.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/109163-wzmacniacz-do-kef-q700/

Był taki sklepik w okolicy Słowiańskiej, chyba na Krętej. Mieli Roksana i KEF-y. Tylko nie wiem czy sklepik ducha nie wyzionął.

To co usłyszałem spowodowało nagłą chęć wyrzucenia AV Marantza przez zamknięte okno :))

Wyrzucaj. Mądra decyzja.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, konfiguracje systemu oraz wielkość pomieszczenia odsluchowego, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłyby dwa wzmacniacza - zdecydowanie wymieniony przez Ciebie Roksan Kandy K2 oraz niestety trochę droższy, ale oprócz wysokiej jakości dźwięku i potężnej mocy, wyposażony także w świetny przetwornik cyfrowo/analogowy Hegel H80. Są to moim zdaniem dwa urządzenia, które w takiej konfiguracji zagrają optymalnie.

Alternatywne można jeszcze posłuchać bardzo muzykalny, szybki, otwarty wzmacniacz Exposure 3010 S2 oraz bardzo równy, szczegółowy i niezwykle przyjemny Rega Elicit-R.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych urządzeń, wszystkie wymienione modele mamy fizycznie na stanie, z Wrocławia nie masz do nas daleko, natomiast w jednym pomieszczeniu, w identycznych warunkach możesz wszystko odsłuchać, porównać. Jest także możliwość wypożyczenia urządzenia lub urządzeń i przetestowanie we własnym systemie audio, daje Ci to pełną gwarancję dobrego wyboru i brak niespodzianek. Jedynie ryzykujesz ewentualny koszt odesłanie urządzenia do naszego salonu.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

wszystkie wymienione przez Ciebie wzmacniacze mają tradycyjne potencjometry obrotowe i dlatego nierówny balans zawsze może wystąpić (choć nie musi). Natomiast do niedawna na wyprzedaży był dostępny (może jeszcze jest) marantz pm 15 s2 w cenie promocyjnej ok. 6 tys., który jest wyposażony w potencjometr cyfrowy z bardzo precyzyjną regulacją głośności (co 0,5 db), przydatną zwłaszcza przy odsłuchach wieczorem. I masz pewność braku wystąpienia nierówności między kanałami rzecz jasna.Nie wiem natomiast jak grałby z tymi kefami. Sam mam kefy Q7, dalekich poprzedników obecnej serii QXXX, ale moje kolumny to trochę inna szkoła grania. Oczywiście marantz to wyższa klasa niż Twoje kolumny, ale wolałbym jego niż np. NAD-a.

Arcam A28 np też ma cyfrowy potencjometr, także co 0,5 dB ( kwestia ustawienia w menu), ale jak zagra z tymi Kefami, nie mam pojęcia, na pewno za bardzo nie doda i nie ujmie nic od siebie, gra raczej równo, czyli uzyska się to co prezentują kolumny oraz źródło.

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, konfiguracje systemu oraz wielkość pomieszczenia odsluchowego, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłyby dwa wzmacniacza - zdecydowanie wymieniony przez Ciebie Roksan Kandy K2 oraz niestety trochę droższy, ale oprócz wysokiej jakości dźwięku i potężnej mocy, wyposażony także w świetny przetwornik cyfrowo/analogowy Hegel H80. Są to moim zdaniem dwa urządzenia, które w takiej konfiguracji zagrają optymalnie.

Alternatywne można jeszcze posłuchać bardzo muzykalny, szybki, otwarty wzmacniacz Exposure 3010 S2 oraz bardzo równy, szczegółowy i niezwykle przyjemny Rega Elicit-R.

Nie brałem wcześniej pod uwagę marki Hegel i mam teraz niezły zgryz.. Jak to zwykle bywa, planując zakup w cenie nieco ponad 3000zł, realnie wychodzi grubo ponad 6000zł... :) Wszystko wskazuje na to (na razie teoretycznie), że to mógłby być sprzęt dla mnie. Zwłaszcza, że w późniejszym terminie planowałem zakup DAC'a, do którego chciałbym podłączyć Sonosa ZP90 oraz TV Samsunga, który ma tylko wyjście optyczne dzwięku. Biorąc pod uwagę funkcjonalność, to cena nie jest bardzo wygórowana. Kolejne pytania, które mi się nasunęły:

- Jaka jest jakość DACa Sonosa w stosunku do tego Hegela? Czy DAC w H80 znacząco wpłynie na dźwięk z Sonosa podłączonego kablem koaksialnym?

- Na zdjęciach tyłu wzmacniacza nie zauważyłem żadnych przełączników portów cyfrowym (tak jak to widać przy H70). Rozumiem, że to oznacza, że w sumie dostępnych w modelu H80 jest 5 portów cyfrowych?

- Czy w tym modelu też mogą występować problemy z potencjometrem głośności przy cichym słuchaniu?

- Aktualnie kolumny są podłączone do amplitunera AV kablem Chord Carnival Silverscreen Bi-Wire w bi-ampingu. Czy ten kabel mogę wykorzystać do podłączenia do wzmacniacza stereo w bi-wiringu czy lepsze brzmienie uzyskam kupując zwykły kabel (dwużyłowy)?

Nie brałem wcześniej pod uwagę marki Hegel i mam teraz niezły zgryz.. Jak to zwykle bywa, planując zakup w cenie nieco ponad 3000zł, realnie wychodzi grubo ponad 6000zł... :) Wszystko wskazuje na to (na razie teoretycznie), że to mógłby być sprzęt dla mnie. Zwłaszcza, że w późniejszym terminie planowałem zakup DAC'a, do którego chciałbym podłączyć Sonosa ZP90 oraz TV Samsunga, który ma tylko wyjście optyczne dzwięku. Biorąc pod uwagę funkcjonalność, to cena nie jest bardzo wygórowana. Kolejne pytania, które mi się nasunęły:

- Jaka jest jakość DACa Sonosa w stosunku do tego Hegela? Czy DAC w H80 znacząco wpłynie na dźwięk z Sonosa podłączonego kablem koaksialnym?

- Na zdjęciach tyłu wzmacniacza nie zauważyłem żadnych przełączników portów cyfrowym (tak jak to widać przy H70). Rozumiem, że to oznacza, że w sumie dostępnych w modelu H80 jest 5 portów cyfrowych?

- Czy w tym modelu też mogą występować problemy z potencjometrem głośności przy cichym słuchaniu?

- Aktualnie kolumny są podłączone do amplitunera AV kablem Chord Carnival Silverscreen Bi-Wire w bi-ampingu. Czy ten kabel mogę wykorzystać do podłączenia do wzmacniacza stereo w bi-wiringu czy lepsze brzmienie uzyskam kupując zwykły kabel (dwużyłowy)?

Aktualnie używam H80 i mogę go polecić z czystym sumieniem :) podłączony mam TV i konsole po optyku, do tego komputer po USB. Dzwięk świetny (oczywiście jak dla mnie - to akurat każdy powinien sam ocenić po odsłuchu).

Co do potencjometra to jest cyfrowy i nie ma żadnych problemów z balansem (przesiadłem się z Audiolaba właśnie z tego powodu)

Pozdr.

Pozdr.

Po odsłuchaniu wzmacniacza Hegel H80 z kolumnami KEF Q700 w lokalnym salonie audio decyzja o jego zakupie była oczywista. Ten wzmacniacz pokazuje moc głośników. Dźwięk jest niesamowity. Dodatkowo wypożyczyłem do testów kabel głośnikowy Equilibrium String, który całkiem nieźle kontroluje bas. Wszystko wskazuje na to, że kabel również u mnie zostanie. Dzięki wszystkim za sugestie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.