Skocz do zawartości
IGNORED

STX, Jamo, Taga, Magnat, M-Audio, JBL - który subwoofer wybrać?

geez

Rekomendowane odpowiedzi

Z3RO7OO jak masz go podłączonego , pojedynczym rca czy igrekiem ,

Tak - mam połączony kablem Y. U mnie on służy tylko do kina na 15,5m2 jakoś daje radę :-) Do muzyki nie używam subwoofera :-) Za tą kasę na pewno jest bdb. Ja go w ogóle kupiłem za mniej niż 400zł więc ciężko by mi było DIY wystrugać w tej kwocie. Na pewno to nie jest jakiś wzór jakości. Twój subwoofer kosztuje około 2500zł i jest w dodatku dobry w swojej cenie - Tego nie ma jak zestawić.

Natomiast w porównaniu do tych co wymienił ( miałem z tej listy 5 subów akurat ) to STX nie ma się czego wstydzić poza stolarką - jakiś taki ''prostacki'' jest :-) Wolę na pewno 140W RMS STX niż 300W RMS JBL

Mogę jeszcze kupić subwoofer 3 miesięczny

Jeśli to chodzi o Taga Platinum V2 ( labiryntowy basreflex i nowy woofer polipropylenowy ) to bym zaryzykował. Jak go nie chcesz to daj znać gdzie jest to go kupię na próbę i dam Ci znać - haha :-)

Nie wiem czy to jest v2, ale raczej nie, bo nie jest podane...a proszę Cię bardzo, możesz go kupić. Jest na tablicy z tymże odbiór osobisty w Warszawie na Ursynowie, czekam na porównanie z STX-em! ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten przetwornik wygląda naprawdę obiecująco

Ukryta Zawartość

mam M-audio M10 i powiem że daje radę i jest to element zestawu przy którym nie odczuwam jakiś szczególnych braków. Nie wydaje mi się że twierdzenie że sub do kina nie da sobie rady w muzyce... da sobie ale to sub do kina, ma pierdolnąć i zejść nisko, Ja słucham muzy na moim ampli ( tak wiem herezja) i akurat sub jest ok, może to kwestia upodobań i ustawień. Powiem tak, wymieniam beznadziejne fronty i pewnie central a sub zostaje bo wydaje mi się że się sprawdza, tzn rusza nogawkami. Wiesz były tu tematy o subach za 2 tys a mniej ważyły od tego m-audio i tańczyły po pokoju , także do suba to raczej bym z rezerwą podszedł :)

Nie wydaje mi się że twierdzenie że sub do kina nie da sobie rady w muzyce... da sobie ale to sub do kina, ma pierdolnąć i zejść nisko

Źle do tego podchodzisz, w kinie jak i stereo można na pewne rzeczy przymknąć oko i tak, jeśli chodzi o odpowiedź impulsową w kinie sub może trochę przeciągać, wielu odbierze to nawet jako plus, bo wydaje się, że tego basu jest więcej, w stereo kluczowe jest nadążanie za muzyką nawet kosztem zejścia. Na pewnym pułapie cenowym ciężko jest mieć jedno i drugie, stąd czasem jeden sub może lepiej nadawać się do muzyki, ale będzie kwiczał w kinie i na odwrót. Problem znika w subach, które łączą te dwie cechy lub nie kaleczą któreś z nich aż tak bardzo:) Niestety konstrukcje takie nie należą do tanich.

Nie wiem czy to jest v2, ale raczej nie, bo nie jest podane...a proszę Cię bardzo, możesz go kupić. Jest na tablicy z tymże odbiór osobisty w Warszawie na Ursynowie, czekam na porównanie z STX-em! ;)

Ukryta Zawartość

to nie jest v2 - ten model już na allegro po 650zł z wysyłką chodził - Nowy.

Ukryta Zawartość

Źle do tego podchodzisz, w kinie jak i stereo można na pewne rzeczy przymknąć oko i tak, jeśli chodzi o odpowiedź impulsową w kinie sub może trochę przeciągać, wielu odbierze to nawet jako plus, bo wydaje się, że tego basu jest więcej, w stereo kluczowe jest nadążanie za muzyką nawet kosztem zejścia. Na pewnym pułapie cenowym ciężko jest mieć jedno i drugie, stąd czasem jeden sub może lepiej nadawać się do muzyki, ale będzie kwiczał w kinie i na odwrót. Problem znika w subach, które łączą te dwie cechy lub nie kaleczą któreś z nich aż tak bardzo:) Niestety konstrukcje takie nie należą do tanich.

no i to się nazywa konstruktywna odpowiedź, nie zgadzam się ale respect za argumenty :)

Ultro, podziel się swoją opinią. Ciekaw jestem co byś dodał, bo cały czas gdzieś ten STX za mną łazi...a z drugiej strony, jak już pisałem mam kolumny Polaris 300 nie jest to jakiś high-end, ale nie planuje ich póki co zmieniać, więc może i z takim tańszym subem byłoby podobnie. W filmach by się chyba sprawdził, a może nawet i w muzyce, oczywiście wg mojego gustu :)

No pooooooodziel się.... ;)

Więc podtrzymuję moją poprzednią wypowiedź. Mój M-audio jest na poddaszu, skosy ok 40m2 i spokojnie daje sobie radę. Muzyki słucham nie w stereo tylko zawsze w trybie 5,1 ( dużo lepszy efekt, wiem to nienormalne ale tak mi się podoba ). Polecanie suba za 1000 lub więcej do Twojego zestawu jest chyba nieporozumieniem. Ewentualnie można poszukać czegoś markowego używanego.

Mi ten M-audio po prostu wystarcza ale może jestem mało wymagający co do basu :) i nie namawiam.

Wydaje mi się że ten STX to rozsądna propozycja chociaż go nie słyszałem oczywiście.

Tego M-Audio ma mój wujek, nawet dobre wrażenie na mnie zrobił, tyle tylko że to typowo kinowy sub, gra przeciągniętym, misiowatym basem, głównie tym niższym, na plus że nie dudni, choć kontrola basu słabiutka.

Ale przy wolnych rytmach każdy sub da sobie nieźle radę, nawet taki.

Jako posiadacz STX-a S-250 n tak sobie śledzę ten wątek i mam do Was jedno pytanie - często przewija się w takich dyskusjach (również na innych forach) wątek mocy - że te 140 W STX-a to mało, słabo, realnie jeszcze mniej itp., ale przejrzałem sobie ofertę subwooferów na stronie firmy RMS i tam sporo sprzętów za 1500, 2000 czy 2500 zł oscyluje w granicach tej mocy. Również ich waga bywa mniejsza niż te 20 kg STX-a. Padło tu dobre pytanie, które pozostało bez odpowiedzi - czy cztery razy droższy sprzęt faktycznie zagra cztery razy lepiej? Pomijam kwestię estetyki wykonania (dla mnie STX jest akceptowalny) wiem też, że dwa razy droższe auto nie pojedzie dwa razy szybciej. Co stoi w takim razie za tą ogromną różnicą w efekcie ich grania no i ceną?

I żeby było jasne - nie zakładam z góry, że się mylicie, niestety ostatni "audiofilski" sklep padł w moim mieście kilka lat temu i ciężko mi jest odsłuchać suba za kilka tysięcy, więc jestem w sytuacji jak z tym eskimosem, który ma cztery psy - nie mam porównania :-)

140W to i mało i dużo. Nie wiadomo jaką skuteczność ma głośnik zamontowany w konkretnym subie.

Generalnie 140W to raczej słabiutko jak na głośnik 30cm (lub zbliżony), chyba że ma właśnie wysoką skuteczność. Subwoofery z dobrą kontrolą basu to zazwyczaj konstrukcje zamknięte, z bardzo mocnymi wzmacniaczami.

Kolego tak się składa , że miałem na chacie tego STX-a a mój sub to Definitive Technology ProSub 1000 , niektórzy wiedzą a nawet wyśmiewali go za to , że "chodzi" po pokoju , mi to nie przeszkadza bo w cenie 2 tys nie słyszałem lepszego ( mowa o nowym) , wrócę do pytania :

Padło tu dobre pytanie, które pozostało bez odpowiedzi - czy cztery razy droższy sprzęt faktycznie zagra cztery razy lepiej? Pomijam kwestię estetyki wykonania (dla mnie STX jest akceptowalny) wiem też, że dwa razy droższe auto nie pojedzie dwa razy szybciej. Co stoi w takim razie za tą ogromną różnicą w efekcie ich grania no i ceną?

w związku z powyższym miałem możliwość porównania tych subów i powiem , że zagra więcej niż 4 razy lepiej : zejście (mogłoby być jeszcze nizej), moc na zejściu , kontrola , szybkość , moc impulsu , szybkość wygasania impulsu , zróżnicowanie barwy , trzeba to posłuchać żeby wychwycić różnice a jest ich sporo , w moim subie skala zaczyna się od godz 7.00 a głośność mam nastawioną na 9.00 i jest ok , dalej zadanie przejmuje ampli , niestety tego nie da się zrobić w STX-ie , głośność min na 11-12.00 przy zasilaniu kablem typu "Y" przy pojedynczym jest gorzej , jeśli chodzi o wykonanie to jak już wspomniałem budzi trochę do życzenia , mowa tylko o wadze bo reszta jest do przyjęcia tak jak w STX wiec jednak w niektórych przypadkach warto zapłacić więcej mimo braku lakieru fortepianowego , niech się nie obrażą posiadacze Rela itp . Wszystko jednak zależy od tego czego oczekujemy ale zapewniam , że gdy posłucha się dobrego sprzętu , niekoniecznie takiego za kilka grubych tysi i kupi , niestety coś taniego to nie oszukujmy się ale będzie czegoś brakowało podczas projekcji , bo oglądając jakiś tam film przy pewnej scenie powiemy sobie , eeej , przy tamtym subie tu było mocniej i dłużej , tu było szybciej i mocniej na tyle , że poczułem na klacie kopnięcie , eeee tu jakoś zammilkł ten sub a tamten "dawał" , ja tak miałem gdy porównywałem oba na tym samym jakimś tam filmie i scenach . Wiem , bo już "mówiono" mi , że jaki jest sens porównywać suby z różnych półek , o właśnie dlatego , żeby wiedzieć co zyskuję .

Zagra 2, 4 razy lepiej, to odczucia subiektywne nie można się na tym oprzeć wybierając sprzęt, pytanie powinno się zadać, czy ten sprzęt kosztując 4 razy tyle jest również cztery razy lepszy? Otóż nie i tego się trzymajmy, nie ma tak dobrze. Generalnie im wyższa półka tym bardziej zaciera się granica jakość/cena, aż dochodzimy do momentu gdzie bulimy już tylko za logo :D

Oczywiście to moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgadzać :)

Wystarczy porównać parametry i na tym się głównie oprzeć, a posłuchać czy mi to odpowiada już samemu :) Szczerze mówiąc jak tak spojrzeć na ten wątek, to każdy coś doradzi, co jemu się podoba, ale niekoniecznie będzie pasować tobie.

Ja sam wybierałem tak suba, miałem 4 pozycje sklepowe w domu plus kilka DIY teraz wiem, co to znaczy sub za 6000zł ile tracę mając tańszy itd. Zbudowałem sobie sam dla siebie taką opinię i chyba wyszedłem na tym najlepiej :)

Ano właśnie każdy ocenia wg własnego, mniej lub bardziej wysublimowanego gustu, dlatego chyba kupie tego STXa, sprawdzę go u siebie i w razie niezadowolenia, oddam w przeciągu 10 dni.

No tak, tylko jeszcze pozostaje kwestia (również subiektywna) czy wg tego czy innego użytkownika, braki w jakości, w przenoszonym paśmie, w niskim zejściu itd. itd. są warte, no korzystając z wymienionych kwot, różnicy rzędu np. 5500zł??? (cena STX vs. sub za 6kzl)

NIe twierdzę, że jestem zdania iż te suby po kilka tysięcy są słabe, bo na pewno tak nie jest. Tylko chodzi mi właśnie o tę przepaść w cenie, no i jakości? Każdy ma inny słuch i inaczej podchodzi do sprawy, bo to też jest ważne np. mam Polarisy 300 i co Wy o nich sądzicie? Bo dla mnie są spoko i nie zamierzam ich wymieniać, a przecież jest mnóstwo lepszych, w podobnych pieniądzach albo trochę wyższych, ale po prostu, są jakie są, jak trzeba to potrafią pierdnąć, dźwięk też jest fajny (zwłaszcza na flackach) i póki co, to mi wystarcza. No, i są to kolumny za ~800zł, dlatego też przy wyborze suba nie celowałem w górne partie cen, bo jakoś tak przez myśl mi to nie przeszło. Skoro wydałem trochę ponad 2tys. na amplituner to kupno subwoofera w zbliżonej kwocie jakoś nie godzi się z moją...etyką ;)

Miałem Polaris 300 kiedyś :) Nie jest powiedziane, że trzeba wywalić na sub tysiące, tak piszesz najlepiej dozować koszty do już posiadanego sprzętu i w tym się kręcić. A co do tych kolumn one mają naprawdę sporo basu pamiętam, że taki sub tannoy Msub 10 to mi zniknął przy nich, dopiero konstrukcja z 500W wzmacniaczem na przetworniku 15' dobrze się z nimi zgrywała wypełniając dolne pasmo.

Miałem Polaris 300 kiedyś :) Nie jest powiedziane, że trzeba wywalić na sub tysiące, tak piszesz najlepiej dozować koszty do już posiadanego sprzętu i w tym się kręcić. A co do tych kolumn one mają naprawdę sporo basu pamiętam, że taki sub tannoy Msub 10 to mi zniknął przy nich, dopiero konstrukcja z 500W wzmacniaczem na przetworniku 15' dobrze się z nimi zgrywała wypełniając dolne pasmo.

No to mi zabiłeś ćwieka i dałeś do myślenia... :/

Wiesz czego się nie opłaca robić? Kupować suba, który będzie grał to samo pasmo, co kolumny i je powielał jak doczytałem, do jakich kolumn ty chcesz subwoofer kupić to:))) Przecież na tle dzisiejszych "słupków" 300tki to olbrzymy:) większość konstrukcji tu wymienionych będzie praktycznie grać to samo! Jeśli mogę ci coś doradzić to wybieraj min przetwornik 12' :) Ten sub STX wydaje się uczciwie wyceniony i jego bym wybrał na testy do polarisów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, czyli jednak wziąłbyś go pod uwagę do tych kolumn? Bo już myślałem, że to w ogóle poroniony pomysł i nie będzie go niemalże słychać :/ Ale w sumie mówiłeś o innym, więc może go jednak nabędę i potestuję, co to warto...

Hehe ja grałem nimi z Msub Tannoy 150W przetwornik 25cm tyle, że to starsza konstrukcja zamknięta mało efektywna, tu masz obudowę otwartą i sporą efektywność, co przy tej mocy powinno dać dobre efekty. Mówię powinno, bo nigdy nie wiesz jak te parametry na papierku mają przełożenie na rzeczywistość, póki sam nie sprawdzisz. Potem grałem z nimi na subie DIY, to już nie przebierałem w półśrodkach wolałem mieć zapas mocy, bo jak już samemu robić to z jajem:)

To ja mam kolejne pytanie/prośbę: podajcie proszę najtańsze modele, które wg Was warto kupić, których konstrukcja będzie zadowalająca do muzyki i filmów. Bo pomimo przeczytania mnóstwa dyskusji na ten temat, wciąż nie wiedziałbym, kiedy wykładam kasę na coś wartego tych pieniędzy, a kiedy płacę za marketing. Dotychczas składając sprzęt wybierałem spośród marek typu Yamaha, Jamo, Denon itp., a czytając takie fora jak niniejsze zaczynam powoli odnosić wrażenie, że tańsze konstrukcje tych firm to jakieś totalne barachło :-)

Czyli jeszcze raz - najtańsze wg Was suby, które warto kupić?

Ale geez, abstrahujmy już od STX-a, przyjmijmy, że jest w innej półce cenowo-jakościowej (sam pisałeś, że takie porównania nie mają sensu), i skoncentrujmy się na tej lekko wyższej. Tylko proszę o propozycję sprzętu, który da się kupić nowy, bo cena i stan używanego nigdy nie będzie możliwa do obiektywnego porównania z konkurencyjnymi konstrukcjami.

Na allegro nowa taka Koda sprzedała się za 600zł, więc przedział cenowy, raczej ten sam...chociaż fakt, że na aukcji był to jeden egzemplarz na jakiejś przecenie czy coś, a u dystrybutora ponoć było to 1100 zł.

No dobra, niech będzie po Twojemu :)

Panowie , oczywiście że sub powinien przede wszystkim "grać" a nie wyglądać, ale niestety wygląd czesto to też wazna sprawa ,bo sub to takze mebel i chyba nikt by nie chciał żeby jakaś pokraka psuła nam wystrój.... Mój syn ma JBL ES 150P w 20 metrowym pokoju i gra on bardzo przyjemnie jak na skrzynkę za parę pln , więc do kolegi który woli 140 wat STX-a, może miałeś nie w tym miejscu co nalezy ustawiony sub skoro tak Cię zawiódł.. Z własnego doświadczenia wiem ,że różne suby ustwawione w tym samym miejscu zagrają inaczej na + lub -, więc z kazdym z osobna trzeba "trochę " polatać po pomieszczeniu żeby go optymalnie ustawić pod swoje ucho, a i tak bardzo często nie będzie mógł stać tam gdzie dla nas jego czystość i moc jest najbardziej odpowiadająca.... ja mam w swojej salce " troszkę" droższą skrzynkę do masazu ( a miałem ich wiele naprawdę wiele) i stwierdzam, że Velodyne ( jak dla mojego ucha i pomieszczenia jest najlepsze ,ale nie dla portfela :) )..... stwierdzam ze sub syna gra bardzo przyjemnym filmowym basem.... A co ciekawe kupiłem mu wcześniej JBL ES 250 ale oddałem i wziąłem 150, a dlatego ze 150 zagrała czyściej i dokładniej i wcale nie słabiej..... Tak że nie zawsze największy głosnik jest dobry do danego pomieszczenia... Dlatego z czystym sercem polecę tą 150 załozycielowi tematu.... jak dla mnie ładnie i przyjemnie gra i ciekawie wygląda... ale tak jak powiedziałem trzeba troszkę polatać po pomieszczeniu żeby znaleźć kompromis miedzy czystością a mocą.... i tu powstaje nastepny problem miejsca ustawienia skrzyneczki..... problem zgoła odmienny dla kazdego pomieszczenia.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.