Skocz do zawartości
IGNORED

Biblioteka muzyczna > 1 TB, SQUEEZBOX zaczyna mulić...

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Konfiguracja:

SYNOLOGY DS 112 - Router Wifi - 3x Squeezebox, sterowanie - Ipeng (ipad, iphone)

Biblioteka około 2500 płyt Flac (około 35 000 plików), około 1TB, i cały czas rośnie

Problem: wraz z rozrastaniem się biblioteki, rozpoczął się powolny proces przymulania, mam wrażenie że coraz częściej zdarza się zacinanie, myślenie, mulenie itp (indeksowanie całej biblioteki zjmuje już w okolicach 6 godzin)

Jak to przyspieszyc najlepej, i zostawić sobie zapas dla rozrostu biblioteki muzycznej.

Myślałem o wymianie serwera na szybszy, ale może macie jakieś doświadczenie w temacie?

Z góry dzięki

Jak to przyspieszyc najlepej, i zostawić sobie zapas dla rozrostu biblioteki muzycznej.

Muli Squeezeserwer na DS112. Słaby procesorek i mało pamięci.

Wyrazna poprawa nastapi dopiero przy Atomie. Ale wczesniej sprawdzic:

1/ router - nas na kablu ( jesli nie jest )

2/ upgrade Sqeezboxa ( jesli jest nowa wersja )

3/ przeprowadzic na nowo indeksowanie calej biblioteki

4/ sprawdzic i wylaczyc ( jesli sa ) inne uslugi ( www, galerie, bittorrent, etc )

5/ zmienic strukture, ewentualnie tagowanie biblioteki, lub apke - aby sterownik ( apka ) nie musial wczytywac tysiecy pozycji

Jesli nadal jest bez poprawy po 1-4 - pozostaje wymiana nasa.

Nie przesadzajcie z tym atomem. Mam dwa serwery Synology, jeden na Atomie DS411+ drugi to DS413 na dwu rdzeniowym ARM (nie do końca jest to ARM ale też nie INTEL). Na każdym z nich jest biblioteka Audio 3TB (jeden stoi u mnie drugi u brata). Odtwarzamy bezpośrednio z serwerów, bez pośrednictwa Squeezeboxa czy innego playera. U mnie serwer jest spięty po USB z Rdac. Sterowanie aplikacją firmową Synology "Audiostation" i nic nie muli, nic nie tnie. Na stacjonarce Foobar też korzysta z tej biblioteki z powodzeniem. DS112 to mocny serwer, no chyba że jest to DS112j.

Też się zgadzam że NAS musi być na kablu. Podłącz jednego squeezeboxa po kablu, zobacz czy przyspieszy. Zaloguj się do serwera i zobacz jakie obciążenie procka jest przy operacjach na bibliotece (np indeksowanie). Jeśli ogólne obciążenie będzie duże wejdź w monitor zasobów, zobacz procesy i czy to proces powiązany z Squeezeserwer.

Dzięki za pomoc - jest tylko małe ale...

O ile serwer faktycznie po kablu działa dużo lepiej, to zostają mi do rozwiązania jeszcze te problemy:

1. Pokój odsłuchowy jest na parterze, i tam pracuje SBT - oprócz tego na piętrze mam u dzieci, jeszcze dwa SB radio, jak połączę kablem bezpośrednio Toucha, to nie będą grały te na górze....

2. Mieszkam w domu jednorodzinnym, dobry zasięg internetu jest na pietrze, i tam mam modem(T-Mobile), i co się z tym wiąże Router - na parterze nie łapie internetu..

Szukam:

Jak sprawić żeby serwer był na kablu, nie tracą możliwości wpięcia Synology do sieci WiFi, przy założeniu że router znajduje się na innym pietrze, nie ma możliwości dociągnięcia kabla.

Myślałem, żeby może jakoś pościć sygnał przez gniazdko el, za pomocą specjalnego adaptera? Chyba że macie jakieś inne pomysły....

Pomożecie.....?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

DS pracuje już po kablu bo wi fi nie ma, wpiąć kablem musisz player i to wszystko.

Myślałem, żeby może jakoś pościć sygnał przez gniazdko el, za pomocą specjalnego adaptera? Chyba że macie jakieś inne pomysły....

powerline-minitab.jpg

słabo to działa.

ok, dzięki za pomoc.

Ale jak zrobić to najlepiej, przy założeniu:

serwer wpięty na pietrze do Routera (tak jak pisałem tylko na pietrze mam dobry zasięg T-Mobile)

Jakis odbiornik WiFi przed squeezeboxem, podający sygnał już z kabla?, co kupić?

Np coś w tym typie pomoże?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dołożyłem mu większe anteny

tak jak pisałem, router stoi na piętrze, tylko tam dobry zasięg T-Mobile - ciężko coś będzie w tym temacie zmienic

Ukryta Zawartość

Z tego co widać na zdjęciach, to ten modem-router z T-Mobile ma wyjścia RJ45 do wpięcia kabla sieciowego. Rozprowadzisz więc sygnał po domu po kablu w sieci lokalnej LAN omijając wi-fi.

wysłane z Sony Xperia Z1 + Tapatalk 4 + Swype

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Gość Wireless

(Konto usunięte)

IMHO to nie kwestia kabla, a kwestia tego, ze Squeezeobox Server jest napisany w Perlu calkowicie.

I to zamula procesor. Zmiana na NASa z szybszym CPU na pokladzie na pewno przyniesie poprawe.

Jesli przepustowosc sieci (wifi, albo kabel, nieistotne) mialaby tu cos do rzeczy, to pierwsze co bys zauwazyl,

to to, ze tnie w czasie odtwarzania.

Kolega z NASem podpietym do RDACa ma zupelnie inna konfiguracje, tam squeezebox server nie jest potrzebny,

a rdac odczytuje dane bezposrednio z dysku. W przypadku Squeezeboxa dane z dysku sa odczytywane przez Squeezebox Server,

przez niego sortowane, indeksowane etc - i to jest wlasnie przyczyna mulenia.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

TPLinkTLMR34201.png

Nie wiem czy klient (odtwarzacz) też pracuje w "N" i jest w stnie wykorzystać 100% możliwości rutera ale jeśli tak jest to przejście na sam kabel niewiele Ci da.

squeezebox za okno ;]

Dzięki za podpowiedzi, mi się też wydaje że już procesor raczej nie wydala - sam proces indeksowania w granicach 6h, na jego długość nie ma wpływu jakość połączenia.... poza tym, jak biblioteka była mniejsza, nie było problemu, wraz z rozrostem, coraz dłużej wszystko trwa...

raczej w tymi kierunku pójdę - pytanie tylko czym zastąpić Synology DS112 - raczej tez to będzie Synology, pytanie czy Ds 214, czy DS214+

Do multimediów to od ds214+ może być lepszy ds214play. Ta sama cena. Masz tam tylko muzę? Bo jest jeszcze pytanie na jak długo starczy dwudyskowy nas. Polecam ds414 jeśli potrzebujesz więcej miejsca.

Może dobrym pomysłem będzie przeniesienie nasa na parter, zainstalowanie tam niedrogiego routerka który połączy squeezebox z synology a bezprzewodowo skomunikuje się z głównym routerem żeby nas był widoczny dla reszty sieci i miał dostęp do netu.

Zadziała. Jeśli to będzie Tplink to krok po kroku mogę ci powiedzieć jak to ustawić. Jak będę miał chwilę to sprawdzę czy da się ustawić żeby jednocześnie był w trybie klienta wifi i był przezroczysty. Ale spokojnie da się zrobić tak żeby wszysko działało.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Może dobrym pomysłem będzie przeniesienie nasa na parter, zainstalowanie tam niedrogiego routerka który połączy squeezebox z synology a bezprzewodowo skomunikuje się z głównym routerem żeby nas był widoczny dla reszty sieci i miał dostęp do netu.

czy to ma sens ? skoro ruter wyrabia ponad 100mbps a więcej po kablu nie uzyska to po co się bawić ?

czy to ma sens ? skoro ruter wyrabia ponad 100mbps a więcej po kablu nie uzyska to po co się bawić ?

Wiesz też się nad tym zastanawiam, nie znam squeezeboxa, nie wiem na jakiej zasadzie zarządza biblioteką, jeśli tylko odtwarza po sieci to wystarczy nawet 10Mb/s. Z drugiej strony kolega mówi że jak NAS był po kablu to szło szybciej.

Może sieć WIFI u kolegi jest bardzo zapchana (nawet jak ma w standardzie N to jeśli korzysta kilka urządzeń na raz to transfery są znacznie niższe). Po głębszym przemyśleniu też myślę że może to być kwestia niskiej wydajności biblioteki Squeezeboxa. Można to sprawdzić. @lukaszstach postaw serwer na komputerze, najlepiej kablem spiętym z NASem, żeby transfery między kompem a NASem nie były ograniczone. Na kompie zrób mapowanie dysku sieciowego, tak aby twoja muzyka była na kompie dostępna dla zainstalowanego tam squeezeserwera. Jeśli na kompie ta biblioteka będzie działała znacznie szybciej to znak że pora zmienić NAS.

Masz pod ręką jakiś routerek TPlinka że już chcesz instrukcje? :-)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

też może być. Dla minie wi fi i tak nie ma większej racji bytu, ale jak ktoś szybciej nie pomyślał i nie położył kabli to może być problem.

skoro nas jest kolo rutera i są spięte kablem to weź playera przejdź się do gratów i wepnij kablem, pochodź po bibliotece zobacz czy odczuwasz różnicę w działaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj masz instrukcję konfiguracji o jakiej mówiłem.

Podam jeszcze jeden link bo tu jest troszkę dokładniej:

Ukryta Zawartość

Powodzenia :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

1. Przestawienie routera - znalazłem miejsce gdzie lepiej wysyłał sygnał WiFi (nie wiem jaki to miało wpływ, lepiej sie łączy)

2. Wyłączyłem opcje przeszukiwania video, wyłączyłem opcję przeszukiwania folderów multimedialnych, dałem przeszukiwanie list odtwarzania

Po zmianach już jest znacznie lepiej, myślę że wymiana serwera na mocniejszy zbliża się nieuchronnie - biblioteka rozrasta się, raczej będzie coraz mu coraz trudniej...

Irytuje mnie jeszcze jedna rzecz: do sterowania używam Ipada mini, zdarza się że po przełączeniu na inny program, dajmy na to po 10 min znowu daje komunikat "synchronizing cache' - i koło minuty wczytuje zawartość... da się coś z tym zrobi?

Dzięki za wszelką pomoc

Czy m mógłby mnie ktoś oświecić w sprawie squezeeboxa? Na NAS musi działać jakiś program, który tworzy strumień pcm

dla tego pudełka co się je podłącza do wzmacniacza?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ja zmieniłem swój NAS z iomega na lenovo, ale dużo lepiej nie jest, do słuchania jest ok, ale postanowiłem podłączyć HUB'a usb 3.0 i podłączyłem dysk usb 3.0 2TB i śmiga aż miło do tego dysk SSD w lapku i jest miodzio. Może takie rozwiązanie komuś przypadnie do gustu?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam,

Jeszcze ja dodam "trzy grosze". Mam dość podobną sytuację do Ciebie. W jednym z pomieszczeń mam router Netgear WNDR3700, do którego podłączony jest modem Internetowy, serwer Synology DS412+ (1024MB) i Squeezebox Touch, który z kolei wpięty jest do wzmacniacza po „czinczach”. Natomiast w drugim pokoju mam wzmacniacz sygnału WiFi Netgear’a WN2000RPT. Do niego wpięty jest przewodowo drugi Squeezebox Touch, który wpięty jest do DAC’a a potem do wzmacniacza (to jest mój podstawowy system odsłuchowy). Połączenie pomiędzy routerem a wzmacniaczem WiFi jest realizowane po WiFi (most). Sygnał WiFi między urządzeniami ma do pokonania 8 m przechodząc przez dwie ściany. Do obu urządzeń podłączone jest przewodowo jeszcze kilka urządzeń (stanowiących małe obciążenie sieci) , a bezprzewodowo laptop, telefony i tablet. W tak skonfigurowanej sieci nie mam problemów z „muleniem” przy odsłuchach muzyki, mimo że sygnał przechodzi przez „most” WiFi. Czas indeksacji muzyki po dodaniu następnej płyty, to w chwili obecnej 4m14s, gdy indeksuję „po całości” czyli z wyczyszczeniem biblioteki i ponownym wyszukiwaniu w oprogramowaniu Logitech Media Server napisanego dla Synology czas ten wynosi 34m47s. Obciążenie procesora serwera Synology podczas indeksacji 11% (1% w stanie nic nie robienia). Podczas odsłuchu muzy obciążenie procesora nieznacznie wzrasta na początku utworu (2-4%), aby następnie wrócić do 1%. Wykorzystanie pamięci serwera przedstawia się następująco: 34% indeksowanie, 26% brak aktywności. Proponuję, żebyś w oprogramowaniu serwera, konkretnie w monitorze zasobów podejrzał, jak to u Ciebie wygląda. Napisz to w tym temacie, a na pewno przyda się innym przy wyborze serwera.

Jeszcze coś na temat zarządzanej bazy. Zawartość muzyki zbliża się do 1T. Jest to ok.2800 albumów co stanowi ok. 33200 utworów.

Jedyny moment gdy całość się mi przytyka, to wtedy, gdy kopiuje na serwer np.”zripowaną” płytę z laptopa poprzez WiFi „most” i jednocześnie chciałbym oglądać film, ciągnąć go z serwera poprzez WiFi „most”.

W drugim linku poniżej, wydawać by się mogło, jest patent (patrz obrazek) na rozwiązanie Twojego problemu. Ja coś takiego u siebie zaaplikowałem i działa.

Router Netgear WNDR3700

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz sygnału WiFi Netgear’a WN2000RPT

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, maka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.