Skocz do zawartości
IGNORED

Biblioteka muzyczna > 1 TB, SQUEEZBOX zaczyna mulić...

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie po przeinstalowaniu na nowy squeez server na netgear skanowanie przekraczalo 28 h i w pewnym momencie sie zawieszalo, zrobilem to na raty, po polowie (2x 20 h) , mam kolo 4,0 tera flaców, przy wyszukiwaniu po autorze, piosence sie potrafi zawiesic, dziala o wiele wolniej niz logitech server , ktory mam na windolsie gdzie jest ze 100 płyt, chyba przekroczylem możliwosci funkcjonalne squeez servera, ogolnie dziala wszystko duzo wolniej niz jak mialem 2 tera flaców...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Muszę zlokalizować gdzie leży problem, mam netgeara 412plus tez, 4razy 3 tera, około 12.000 płyt.

jak dodaje do biblioteki i uzywam opcji przeszukiwania nowych plików to jest jeszcze OK, jakbym chcial wyczyscic i przeskanowac całość to był dramat. Zrobilem to partiami bo nie chcial mi przeskanowac tego. W tej chwili wrzucilem 40.000 nowych plików muzycznych i ładnie skanuje. Z opcji wyszukiwania po nazwie, wykonawcy już od jakiegos czasu nie korzystam bo serwer sie wiesza albo muli, od poczatku dostawalem sie do bliblioteki prze folder muzyki, nie tagowalem nic samodzielnie tylko robilem koniecznie zmiany na zbiorze plików i wchodzilem przez folder muzyki, na pewno dłuzej trwa dojscie niz kiedys , ale wszystko dziala raczej. Mam tez taki problem ,ze sterujac z ajpada ipeng mi sie muli i wiesza, oryginalnye oprogramowane squeeza raczej daje radę, ale to chyba kwestia słabego wifi?

witam!

u mnie przeszukanie całej biblioteki od zera (około 1tb) trwa około 3:30 h, po wrzuceniu nowej zawartości indeksuje około 20 minut. Myślę że jednak mocniejszy serwer by nie zaszkodził...

nie jest najgorzej, ale jak macie trzy razy większe biblioteki, faktycznie może być problem...

Myślicie , że zwiększenie RAM-u w NAS-ie coś pomoże? to można spokojnie po gwarancji nasa zrobić...

• 1 miesiąc później...

Wywal SQB, podlacz Synology przez USB do DAC i steruj aplikacja DS Audio z iPada. Synology moze pracowac jako transport.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jaką masz konfigurację? Bo napisałeś że netgear 412plus. Nie znam takiego modelu. Jeśli to Synology 412+ to najmocniejszy model nie licząc potworów na I3, więc raczej nie problem w hardware. Opisz resztę toru. Czy masz DACka, jak nas komunikuje się z zestawem audio itd. Myślę że oprogramowanie squeezeserwer na synology jest źle napisane, zabiera dużo zasobów sprzętowych i dodatkowo pewnie słabo radzi sobie z tak ogromną biblioteką. Ja też mam 4TB muzyki i odtwarzam ją właśnie bezpośrednio z synology via USB rDAC. Jedyne co mi w Audiostation przeszkadza to ograniczenie listy odtwarzania do 4096 utworów, nie mogę sobie zrobić list zawierających całe gatunki muzyki :-)

Synology 412+

ten własnie mam, tez mi sie wydaje , że problem jest w oprogramowaniu squeeza bo na male bibliotece na dysku komputera wszystko smiga, mam po kablu wszystko bez udziwnien, jak robie dzialania na folderze muzyki jest jeszce OK, jak wyszukiwanie po autorach, piosenkach to na dużym zbiorze wiesza sie, muli itd.

Wywal SQB, podlacz Synology przez USB do DAC i steruj aplikacja DS Audio z iPada. Synology moze pracowac jako transport.

to jeszcze konwerter musze kupic, i tak zreszta o tym myslalem...

Zawsze można podzielić taką bibliotekę na kilka mniejszych urządzeń, Takie rozwiązanie w przypadku awarii daje mniejsze straty - a przecież wiadomo, że im większa pojemność dysku, tym większa awaryjność.

Dzielenie biblioteki jak się ma takiego nasa nie ma sensu. Kolega ma tam napewno 4 dyski w RAID, i mam nadzieje że ma też UPSa :-) co oznacza że awaria jednego dysku nie powoduje utraty danych, nawet nie powoduje przerwania pracy. Natomiast w przypadku awarii urządzenia wystarczy przełożyć dyski do innego synology cztero-dyskowego w tej samej kolejności i wykonać migrację. To już lepiej mieć zdublowaną bibliotekę jeśli jest cenna na dysk zewnętrzny, ja mam na innym serwerze w innej lokalizacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.