Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw pomiarowy do głośników

PawelP

Rekomendowane odpowiedzi

ja w zasadzie dla jajec ( i dobrania 2 par z pięciu GDS20/10 ) składam badziewne urządzonko z Praktycznego Elektronika nr 5'2002.

A może to nie jest tak badziewne jak myślę :).

Może ktoś coś wie na ten temat ( ustrojstwo to ma działać z prymitywnym "speaker workshop" czy jak to tam się nazywało )

Dzieki za odzew.

Doprecyzuje: w zupelnosci wystarczy mi krajowa mysl techniczna w postaci doswiadczonego elektronika, co moze wyjsc duzo taniej, szybciej i prosciej. Jeszcze niedawno ten temat sie pojawial w necie, wydaje mi sie, ze igod oferowal taki sprzet, ale teraz jakos nie moge zlapac kontaktu z zadnym potencjalnym dostawcą.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Mam podobne potrzeby jak PawelP więc jeśli ktoś rozważa wykonanie dla niego takiego zestawu to niech ma mnie również na uwadze. Proszę o kontakt [email protected]. Będę wdzięczny również za namiar na kogoś kto to może zrobić.

A może taki labor ?

I zaznaczam, że nie jest to wnętrze centrum nadawczego :)

[obrazekLUKASZ-174961_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

polecam:

www.diyaudio.tk

Na forum dziala czlowiek nazywajacy sie Sebastian. U niego mozna wszystko zamowic. Ostatnio zawalil jakas wysylke i ktos sie wkurzyl i zwyzywal go od zlodziei, ale zazwyczaj jest ok. Kupowalo u niego wiele osob (lacznie ze mna) i nie bylo zadnych problemow. Pisze to bo na forum wyglada to ostro.

Acha - jego box/jig wspolpracuje z LsLabem i ze Speaker Workshop.

U igoda tez mozna, ale on chyba raczej robi wzmacniacze i takie tam bardzij fikusne rzeczy.

Pozdrawiam,

MichalG

a ja jeszcze raz się pytam, warto robić ( w moim wypadku konczyć ) zabawkę pomiarową opisaną w Praktycznym Elektroniku nr 5'2002? Może ktoś z was to ustrojstwo kiedyś złożył ( u mnie na razie leży, kurzy się i na trochę precyzyjniejsze rezystorki czeka :) ). Ustrojstwo to ma działać z Speaker Workshop...

Lt_Bri - tak, warto. Tam jest coś w rodzaju JIG'a, czyli rezystor pomiarowy i chyba dodatkowo wzmacniacz.

Mam jig i preamp lub coś nowego, tj. combo pomiarowe. Obudowa około 20x60x25 (SxWxH) w którym znajduje się wszystko co potrzeba, tj:

- coś w rodzaju JIG'a

- preamp

- wzmacniacz mocy

Układ posiada różne zabezpieczenia aby nie uszkodzić głośnika. W zestawie jest mikrofon.

Całość wystarczy podłączyć do karty muzycznej i można mierzyć. Wraz z "combo" dostaje sie instrukcję obsługi w której wszystko od początku do końca jest opisane. Jak podłączyć, jak mierzyć, etc.

Poradzo sobie każdy laik.

Taki zestaw kosztuje 500PLN.

-->_igod_, dzięki za odpowiedź, ja w zasadzie na razie tego układziku będę potrzebował do sparowania starych GDS20/10 ( dla jaj TL na nich robię ) i może do zgrubnego pomierzenia parametrów T-S w jeszcze starszych przetwornikach KEF-a ( do tego drugiego jakbyś drobną podpowiedź mógł dać to byłbym wdzieczny, później napiszę o co chodzi )

Pozdrawiam

-->_igod_, jak dotąd jedyne "pomiary" głośników jakie robiłem, to mozolne ( i skrajnie prymitywne ) parowanie głośników ( jak, to nawet nie wspomnę bo to żenada, ale efekt końcowy był całkiem całkiem ), więc jestem kompletny ciemniak w tej kwestii.

Teraz konczę ( już od dłuższego czasu :) ) układzik PE 5'2002 i zastanawia mnie jeden drobiazg z artykułu, mianowicie "Układ zasadniczo przeznaczony jest do pomiarów impedancji głośników i zestawów głośnikowych. Pozwala na określenie parametrów Thiele-Smalla przy dwóch pomiarach przebiegu impedancji głośnika w funkcji częstotliwości. Pierwszy odbywa się w przestrzeni otwartej, a drugi w obudowie lub po obciażeniu membrany dodatkowym ciężarkiem także w przestrzeni." No i właśnie te obciążanie ciężarkiem mnie interesuje, coś więcej byś na ten temat npisał?

Wiem że było kiedyś jakieś forum poświęcone Speaker Workshop-owi etc., ale niezbyt ono chyba w tej chwili działa.

Jedna i druga metoda jest skuteczna, od ciebie zalezy ktora wybiezesz.

Obudowa zamknieta:

Nie dziala z glosnikami ze korektorem fazy. Biezesz bardzo mala obudowe zamknieta, mocujesz do niej glosnik (najprosciej odwrotnie, od zewnatrz, obciazony np ksiazkami) i dajesz sygnal. Podajac objetosc dolicz objetosc stozka glosnika.

Masa dodana:

Najlepiej uzyc takiego kitu biurowego do przyklejania rzeczy do tablicy. Odwazyc dokladnie w aptece za dobre slowo. Masa powinna byc chyba rzedu Mms (w przyblizeniu masa membrany). Glosnik zamocowany (!!!) w otwartej przestrzeni. I juz. Kiedys kombinowalem jak by tu uzyc monet jako odwaznikow (znana waga - www.nbp.pl) ale jest klopot z klejeniem. Tasma klejaca nie trzyma za dobrze, a uzycie dodatkowego kitu zmienia wage.

To tyle pokrotce - reszta tu (tlumaczenie tutoriala z glownej strony speakerworkshop):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za info, znaczy sie lekki ciężarek o znanej masie i ziuu... :) obudowę testową ( z wymienną płytą czołową pod różne głośniki ) myślałem kiedyś zrobić, ale strasznie leniwy jestem z natury... :)

To zalezy co w tym jest. Zdaje sie, ze zestaw Igoda ma w sobie wzmacniacz. U Sebastiana na diyaudio.tk kupisz pewnie taniej ale jego box nie ma wzmacniacza. Pogadaj z nimi oboma i wybierz.

Ja dokladnie chcialbym zrobic to, co sugeruje mgrzemow i kupic gotowy preamp od naszych dzielnych polskich konstruktorow, ale brakuje mi wiedzy, zeby wyrobic sobie zdanie co do oferty i stosunku cena/jakosc. Prosilbym wiec o oswiecenie jakich parametrów lub cech uzyc przy porownywaniu preampów (zakladam, ze jig to urzadzenie z natury proste i niewymagajace wielkich analiz i porownan, slusznie ?). Czy najwazniejszym parametrem jest uzyty uklad, np. LM6134 versus TL074 ? Jakie znaczenie ma zrodlo referencyjne, np. LM4040 (mam nadzieje, ze nic nie pokrecilem, nazwy przekleilem bez specjalnego rozeznania) ? Co sie da uzyskac placac wiecej za bebechy preampa i o jakim rzedzie kasy mowimy ?

Do czego ma sluzy wzmacniacz w zestawie pomiarowym - do tej pory slyszalem, ze mikrofon przez preampa podlaczam do karty dzwiekowej, opcjonalnie inwestuje w jig i to komplet. I jeszcze jedno pytanie, to pewnie niekoniecznie madre, czy istnieją jakies ograniczenia czy cechy konstrukcyjne powodujace, ze dany jig albo preamp mozna uzywac ze Speaker Workshopem, a nie z innym softem na rynku (ja chcialbym zakupic SoundEasy).

Bede wdzieczny za edukacje

Pawel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.