Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA931MKII/RA980BX + Taga Harmony B40/Indiana Line Tesi 260N?

Follicularis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :)

Planuję złożyć sobie jakiś tani i w miarę dobry (jak na moje potrzeby) sprzęt. Wybór padł na wzmak Rotel 931 bądź 980 i do tego kolumny Taga Harmony v.2 B40 lub Indiana Line Tesi 260N. Czemu tak? Słucham głównie mocniejszego grania - choć pojawiają się u mnie najprzeróżniejsze gatunki muzyczne - stąd Rotel. Mój pokój zaś to najbardziej antyakustyczne pomieszczenie w historii budownictwa, toteż chyba jedynym sensownym rozwiązaniem jest bliski odsłuch (trójkąt równoboczny ok. 1m bok), stąd wybór głośników z przednim bass reflexem i dobrymi recenzjami. Tylko... czy to zagra? Źródłem póki co będzie komputer z kartą Maya U5, w przyszłości dojdzie odtwarzacz CD.

Pozdrawiam

Radek

• Użytkownicy+

Witam,

Tesi są wybitnymi kolumnami w swojej cenie, Rotela również bardzo cenię. Jego mocną stroną, jest dobra kontrola niskich częstotliwości. W trudnych pomieszczeniach, to szczególnie ważne. Niestety nie znam kolumn Tagi, więc tutaj niewiele pomogę.

PS. Bliskie pole jest ok. ale metr to zdecydowanie za mało. Jeśli nie da się więcej, to przemyślałbym zakup systemu słuchawkowego...

Rotel - OK. Ale pomiędzy 980 a 931 jest przepaść (na korzyść 980 oczywiście). Jeżeli już koniecznie musisz kupować taniego 931 to tylko ze znaczkiem mkII.

Biorę pod uwagę również inne kolumny w podobnym (+/- 300zł) zakresie cenowym - muszą mieć jedynie przedni bass reflex. Ww. modele wybrałem po poczynieniu pewnych poszukiwań i porównań (czysto teoretycznych jednak), natomiast jestem otwarty na inne propozycje, jak najbardziej.

W tanich kolumnach bass reflex z tyłu ma znaczenie, ponieważ zazwyczaj bas jest sztuczny i zbytnio nadmuchiwany. W droższych jednostkach bass reflex z tyłu nie jest aż tak straszny, szczególnie w monitorach.

Tagi to tylko do Rotela RA-93x, wyższe modele Rotela nie ma sensu kupować, bo ten wzmacniacz zasługuje na coś lepszego i wydatek w przypadku kolumn stosowanych zazwyczaj do KD nie będzie słyszalny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.