Skocz do zawartości
IGNORED

TjUNING DALI 450 Modyfikacje

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że rozmydla, ale jak dasz kondzioł na 400 V albo wyżej to i tak już zaczyna rozmydlać. Żeby tak bezkarnie składać do potrzebnej wartości trzeba wszystkie końcówki lutować wręcz z milimetrową dokładnością; żeby były identyczne. Zresztą nie każdy system jest na to wrażliwy - bez przesady. Jak będzie mało analitycznie czy zła barwa - wtedy można z tematem powalczyć. Bo to i kable i płytka zwrotnicy, zaciski itp, itd.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy

gałęzi modwoofera może na razie nie będę "tykać"

masz prostą korekcję fazy, JEŚLI MASZ BIPOLARA to wstawiasz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ rezystor superes, i od razu znacznie poprawiasz średnicę, a po tygodniowym wygrzaniu będziesz się cieszył rewelacyjnym basem.

niby kondek nie w torze ale bardzo poprawia parametry pracy, tym bardziej, że oryginał to staruch.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

masz prostą korekcję fazy, JEŚLI MASZ BIPOLARA to wstawiasz to:

Ukryta Zawartość

+ rezystor superes, i od razu znacznie poprawiasz średnicę, a po tygodniowym wygrzaniu będziesz się cieszył rewelacyjnym basem.

niby kondek nie w torze ale bardzo poprawia parametry pracy, tym bardziej, że oryginał to staruch.

Kond to jakiś mkp

odnośnie tych cewek, mam kupić byle jakie 0,45 - 0,48 mH czy ważna jest grubość drutu i wartość ohm? chciałbym to wszystko na all kupić..

dobra Panowie, ja już zamawiam dokładnie to co w linkach poniżej, jeśli macie jakieś zastrzeżenia to piszcie max do jutra rana, potem będzie za późno:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) x 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście rabat z sprzedającym wytargowałem:), jeszcze pare kondow tez kupuje do wzmacniacza przy okazji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

nieporównywałem, , podobno jeszcze lepsze millsy i jeszcze lepsze mundorfy m-resist :

Ukryta Zawartość

ale takiego można wstawić w tor wysokotonowy do naprawdę dobrych głośników i jeśli się jest na 100% pewnym właściwych parametrów

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Po długiej przerwie, witam ponownie:)

Cewki i rezystory zakupiłem i siedzą już w kolumnach.:) Kondy kupię jakieś używane jak się trafią, obecnie stare kondy mkp zbocznikowałem mundorfami supreme 1.5uf. Wrażenia z odsłuchu hmm, efekt uzyskałem jaki chciałem uzyskać czyli nie ma dziury w paśmie i jest bardziej poczytalnie ale i też polepszyła się przestrzenność w każdym calu. Rezystory zastosowałem 1.5ohm i nie czuję potrzeby zmiany na 1,0ohm bo takowe też kupiłem. Na początku zdecydowanie miałem wrażenie że jest za ostro i nieczysto, za ostro w tym paśmie który się włąsnie pojawił, pojawiły się pewne ostrości na wokalach m.in więcej s-ów. Scena troszkę jakby rozmydlona ale nie zawsze, myślę że to wina bocznikowania tego mkp. Ale po kilkunastu godzin wygrzewania choćby tych rezystorów i cewek bo kondki juz stare mialem, takie granie mi się nawet podoba, ostrości może delikatnie znikły na srednicy choć nadal czuję że jakby był za nisko cięty chociaż o te 300hz.

Jaki efekt uzyskam zmniejszając/zwiększając wartość kondensatora?

Jeśli piszesz o tym 6,8 uF, to jak ją zwiększysz, będzie niższa częstotliwość podziału i więcej niskich wejdzie na tweeter. I odwrotnie, jak dasz np. 5,6 uF i zmniejszysz cewkę równoległą do tweetera na 0,36 mH, to częstotliwość podziału przesunie się na 2500 Hz, bo pewnie o to Ci chodzi. Możesz spróbować takiej wersji i porównać sobie z kolumną dotychczasową. Może być lepiej, bo tweeter będzie miał mniej niższego pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

no dobrze, a żeby uzyskać 2500hz bez ingerencji w cewkę? nie mogę zmniejszyć wartość kondensatora nie zmniejszając wartość cewki? a tak w ogóle to jaką w oryginałach miałem częstotliwość podziału? wybaczcie pytanie:)

oka juz wiem że jest to 4000hz

Wyrzuciłeś mnóstwo kasy w błoto, pokupowałeś elementy dobrane na oko które nie maja prawa dobrze zagrać, o wiele lepiej byś na tym wyszedl wysylajac do kogos jedna kolumne i płacąc mu za wykonanie projektu, i nastepnie robiac zwrotnice nawet na zwyklych kondensatorach mkp, ale Twoje pieniadze i Twoje kolumny.

Cała masa ludzi, nie będę reklamował tutaj konkretnych osob

No cóz, szkoda, bo chodzi o to, żeby nie wdepnąć w g. Wydać kasę na nie sprawdzonego konstruktora/tunera i zostać z gniotem, jaki się zrobiłoby samemu bez właściwej wiedzy.

Wyrzuciłeś mnóstwo kasy w błoto, pokupowałeś elementy dobrane na oko które nie maja prawa dobrze zagrać, o wiele lepiej byś na tym wyszedl wysylajac do kogos jedna kolumne i płacąc mu za wykonanie projektu, i nastepnie robiac zwrotnice nawet na zwyklych kondensatorach mkp, ale Twoje pieniadze i Twoje kolumny.

jakie mnóstwo? zaledwie parę groszy, nic na oko wszystko wyliczone, nie przesadzaj, różnica jest przepastna do wersji oryginalnej z seasem. Najważniejsze że mi się podoba, więc w błoto nie poszły:)

Generalnie to było zerżnięte ze schematu a więc ktoś to musiał projektować, ale nie ważne, ważne jest to że się fajnie zgrało:) możliwe że może być lepiej nie wykluczam. A znasz kogoś kto zajmował się tymi kolumnami?

Jak juz pisałem, wystarczy psozukac kogos kto sie tym zajmuje i ma na koncie kilka poprawnie zaprojektowanych kolumn, oczywiscie nie watpie ze gra dobrze, ale zawsze sie da lepiej, nawet fabryke sie poprawia

A ja pytam raz jeszcze co im było?

Miałem okazje słuchać dawno temu tych 450 i na moje ucho brzmiały bardzo niefajnie. Gorzej nawet od 350 i oczywiście znacznie gorzej od 850, które dopiero w tej serii zagrały poprawnie i w sposób zrównoważony.

Moim zdaniem przyczyną tego brzmienia była oszczędnie zrobiona zwrotnica 2,5 drożna - gdzie cewka dla basu składała się z rezystancji cewki dla średniego w dodatku cewka dla średniego jak się okazuje jest bardzo małej wartości. Wysoko-tonowy to był prawdopodobnie Seas Kt25. Kiepski głośnik wtedy mocno lansowany jako potrafiący nisko zagrać co było nieprawdą i takie koszmarki na nim powstawały jak Radmor Ls-30.

Nie wiem jakie w Dali 450 są niskotonowe, pewnie tez Seasy. Ale moim zdaniem wystarczyło wstawić nowocześniejszego Seasa np. 27TFF i przeprojektować odpowiednio zwrotnicę dla wszystkich głośników.

Bumpalump ma rację, ale jak dotąd ( tj. od końca stycznia - tyle ma wątek ) nikt z "doświadczonych projektantów i wykonawców" z podobną, ale rozsądną propozycją jakoś nie wyszedł.

Poza tym problem nie w kiepskim tweeterze, tylko podział był moim zdaniem zbyt wysoki i brakowało koledze środka pasma; teraz go już ma. Ten, który był raczej nie da się tak nisko zaaplikować - w innym wątku.

Pozostało ew. wobec pewnej szorstkości zmienić podział na nieco wyższy i to byłby koniec problemu.

A że można lepiej, to do tego podziału, który już jest zawsze można dokupić dobrą, tekstylną kopułkę, która może być bez wzrostu zniekształceń aplikowana już np od 1800 Hz. W końcu poprawienie wersji fabrycznej kolumn budżetowych nawet dla mało zaawansowanego miłośnika dobrego dźwięku nie jest specjalnym wyzwaniem, bo oszczędności są w każdym elemencie konstrukcji; a są i tacy, co kolumny z wyższych przedziałów też poprawią i to znacznie. R.

PS. pewnie z reszty pasma kolega był w miarę zadowolony.

Największe oszczedności są właśnie na zwrotnicach i głośniku wysokotonowym, można wiele wybaczc midwooferowi i poprawić znacznie aplikacje poprzed dostrojenie wytlumienia i projekt zwrotnicy, na wysokotonówce nie ma takiego manewru, dobrw wysokotonówka potrafi calkowicie odmienic brzmienie i pdciagnac ogolna jakośc brzmienia calych kolumn, znów przytocze moje diy gdzie visaton znaczaco podniosl jakosc kolumn jakby nie patzrec opartych o budzetowe midwoofery tesli.

Te Dali nie były "budżetowe" - a na pewno nie w Polsce. To zdaje się seria RED? 850 kosztowały 20 lat temu coś około równowartości 10-15 minimalnych pensji. 450 były oczywiście odpowiednio tańsze ale nadal cena daleka była od pojęcia "budżetowe".

Te Dali nie były "budżetowe" - a na pewno nie w Polsce. To zdaje się seria RED? 850 kosztowały 20 lat temu coś około równowartości 10-15 minimalnych pensji. 450 były oczywiście odpowiednio tańsze ale nadal cena daleka była od pojęcia "budżetowe".

W jednym z wpisów znalazłem cenę 450' tek w 2001 roku "jak za nowe" na poziomie 2800 zł, więc bez przesady.

Nie wiem też, czy autor wątku ma je od nowości, czy jako używki.

Bumpalump "słusznie prawi", bo moje doświadczenia są podobne. Jako midwoofer można zastosować prawie byle co; oczywiście zmierzyć przynajmniej rzeczywistą Fs oraz dobrze wytłumić i dostroić kolumnę. Najważniejszy jest tweeter i jego aplikacja, bo on głównie przetwarza to, co naprawdę nazywamy barwą czy otwartością dźwięku kolumny. A im niżej zaczyna pracę kopułka, tym więcej można uzyskać.

Dlatego też, moim zdaniem, dużo lepiej zagra kolumna z podziałem na 2,5 kHz niż na 4,5 kHz jeśli nawet zastosujemy TAKIE SAME głośniki. O ile zresztą jeszcze czegoś nie popsujemy po drodze, np. wybierając tweeter, który tak nisko w ogóle nie powinien pracować ;-)

Pozdrawiam. Rysiek.

• Moderatorzy

Bampalump,

wielu już płakało na totalne tuningi różnych guru, niektórzy nie dostali nawet wysłanego czy powierzonego sprzętu.

co tu kombinować ? na górę czerwony jantzen, na dół mundorfy mkp 400v, rezystory superesy albo mundki, na górę jantzen cienki solid, na dół solid gruby, 2 godziny z lutownicą(przy okazji można jeszcze wymienić wygłuszenie) całość koło 300 pln i działa.

znacznie lepiej niż oryginał...............,

podziały-srały - tu bez precyzyjnych pomiarów dla odmiany nie ma się co pchać, sam wiesz, że wartości cewek w zależności od odległości się zmieniają więc koniec z hop-siup ,a duże ryzyko klęski

W 2001 płaca minimalna wynosiła 760 złotych. Więc 2800 to były cztery płace na dzisiejsze pieniądze cena 6200 złotych. To jest wyrób "budżetowy" ???

Wymiana kondensatorów w tej kolumnie zrobi z niej hi-enda. Zwłaszcza jak się jeden polipropylen z Chin zamieni na inny z tej samej fabryki ale o innym kolorze izolacji i cenie. jak kto musi to trudno

A jak chce coś zmienić to może uwspółcześnić "kopułkę" zamieniając głośnik na lepszego Seasa, zrobić pomiary i zmienić układ zwrotnicy i się cieszyć. Jeśli tego nie umie to niech tyłka nie zawraca bo to jest dział DIY, a nie "zróbcie mi kolumnę".

• Moderatorzy

ja wywaliłem Bennica, wstawiłem to:

Ukryta Zawartość

otworzyła się średnica, fajniejsze wokale, bas bardziej zróżnicowany, bez kluchy, schodzi nisko/

poprawa średnicy od razu, bas po tygodniu grania.

wersja raw na 100 v jest niższa od plain 70v, ale plaina nie słuchałem,

mkp nie możesz podmienić w korekcji fazy jeśli był bipolar bo się spitoli dźwięk, musi być bipolar ale lepszy

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.