Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z kawałka papieru można było zrobić zatyczkę w otworach zabezpieczających przed skasowaniem jeśli te oryginalne były wyłamane i już można było nagrywać.

Brawo !

Tym razem lutownica wędruje do Ciebie :-)

No to kolejna zagadka -

Do czego służy "kasetowym wariatom" bezbarwna "taśma klejąca" ?

Ja nie używałem papieru do zaślepiania otworów a właśnie taśmy klejącej (niekoniecznie bezbarwnej).

Ale znałem takich 'wariatów' którzy taką taśmą kleili zerwaną taśmę w kasecie (czyli używali jej do zastosowań do których została stworzona ;-)...

Edytowane przez jmaciek

Ja nie używałem papieru do zaślepiania otworów a właśnie taśmy klejącej (niekoniecznie bezbarwnej).

Papier lepszy bo nie zostawiał kleju :-)

Ale znałem takich 'wariatów' którzy taką taśmą kleili zerwaną taśmę w kasecie (czyli używali jej do zastosowań do których została stworzona ;-)...

Faktycznie wariaci jednak w zagadce określenie wariat ma raczej pozytywne znaczenie.

Nie chodzi o klejenie nośnika, dzięki za udział, jakieś inne propozycje ?

1) Do zalepiania otworów zabezpieczających przez zapisem

2) Do klejenia zerwanej taśmy/rozbiegówki

3) Do prowizorycznego sklejania rozciętych połówek kaset klejonych

4) Do przyklejania etykiet/opisów

5) Do zaklejania okienka, w którym zabrakło szybki

6) Do przyklejenia rozbiegówki do szpulki w przypadku zagubienia zatyczki kołkowej

7) ...

A ja mam inną zagadkę:

Do czego wariatom kasetowym służył lakier do paznokci?

Do czego wariatom kasetowym służył lakier do paznokci?

Do sklejania nośnika :-)

Masz jeszcze lutownice ?

p.s. Moja ulubiona zabawa z dzieciństwa i jednocześnie początki majsterkowania, ojciec dawał mi do sklejania taśmy szpulowe, teraz nie wiem czy specjalnie je ciął żebym miał zajęcie czy nasz szpulowiec był taki kiepski :-)

Edytowane przez Hip Pop

1) Do zalepiania otworów zabezpieczających przez zapisem

2) Do klejenia zerwanej taśmy

3) Do prowizorycznego sklejania rozciętych połówek kaset klejonych

4) Do przyklejania etykiet/opisów

5) Do zaklejania okienka, w którym zabrakło szybki

6) ...

...służy do czegoś jeszcze :-)

Diabol pewnie będzie wiedział.

Lakier do paznokci służył również do "plombowania" śrub regulacyjnych po wymianie głowicy w magnetofonie.

Pedros ale my tu o kasetach :-)

Wiesz mojej żonie służy np do malowania paznokci a też jest "kasetową wariatką" ...na moje szczęście :-)

No według mnie magnetofon to coś związanego mocno z kasetami ale widocznie się mylę ..

Oczywiście masz rację ale uwierz mi chodzi o kasety "same w sobie"

Przepraszam jeśli Cię uraziłem tym żarcikiem o malowanych paznokciach.

Nie no luzik ;)

Każdy miał swoje pomysły na radzenie sobie w czasach gdy w sklepach było niewiele.

Ja np. nigdy nie używałem lakieru do klejenia zerwanych taśm - stosowałem do tego najczęściej oryginalną taśmę klejącą nośnik z rozbiegówką , pozyskaną z "wciągniętych' przez magnetofon kaset.

Do sklejania nośnika :-)

Masz jeszcze lutownice ?

Muszę uzupełnić zapas.

Nigdy nie kleiłem taśmy ani zwykłą taśmą klejącą, ani lakierem do paznokci, ale trafiły mi się takie wśród różnych używek.

Zwykła taśma klejąca zwykle czyniła straszne szkody; klej wyciekał spod taśmy i rozsmarowywał się po całej kasecie i magnetofonie.

Nie pamiętam już, kto i kiedy, ale bardzo wcześnie w mojej kasetowej "karierze" nauczył mnie, że do klejenia taśmy można używać wyłącznie taśmy klejącej, przeznaczonej do tego właśnie celu.

Gdy nie sposób było kupić taką taśmę, używałem króciutkich odcinków taśmy klejącej, odklejonych i odciętych przy rozbiegówkach - w niektórych kasetach odcinek taśmy klejącej był tak długi, że dawało się z niego coś odciąć i wykorzystać.

Taśma klejąca (najlepiej przezroczysta, nie matowa)- oczywiście do zabezpieczania zadziorów na folii w kasetach wciąż nieodpakowanych ;-)

Każdy miał swoje pomysły na radzenie sobie w czasach gdy w sklepach było niewiele.

Sklejanie nośnika lakierem do paznokci to był chyba jeden z pierwszych sposobów naszych przodków niestety głupi bo nieprzyjazny dla samej głowicy no ale jak wspomniałeś - radzić sobie trzeba było.

W zasadzie to odcinało się urwany lub zmielony fragment taśmy i podklejało resztę do rozbiegówki no ale jeśli taśma była zniszczona w środku to wtedy klejenie było po środku i chcąc nie chcąc "szło" po głowicy.

Taśma klejąca (najlepiej przezroczysta, nie matowa)- oczywiście do zabezpieczania zadziorów na folii w kasetach wciąż nieodpakowanych ;-)

Tak jest !

Nie wysyłaj jednej lutownicy :-)

Edytowane przez Hip Pop

A tu informacja o wzroście sprzedaży kaset :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Cóż, może dla niektórych słuchanie muzyki ze smartfona jest zbyt mainstreamowe?"

A co to jest smartfon ? :-)

Ukryta Zawartość

Papier lepszy bo nie zostawiał kleju :-)

Etam, nawet w czasach głębokiego peerelu przyklejona na krótko taśma klejąca nie zostawiała kleju, co innego pozostawiona na lata - w książkach z biblioteki trafiałem na kartki przyklejone taśmą na których pozostawał ślad po przesiąkniętym kleju z taśmy a sama taśma już nieklejąca znajdowała się obok :-). Kulek z papieru nie stosowałem i nie lubiłem - ciężko było to wepchnąć i jeszcze ciężej wyciągnąć...

A... i widziałem kasety z zasklepionymi otworami plasteliną - ale na połączenie kaseta + plastelina nikt o zdrowych zmysłach by nie wpadł.

Edytowane przez jmaciek

Też nie lubiłem nigdy kulek z papieru. Zwłaszcza białych w czarnej kasecie - zawsze wydawało mi się to okropnie tandetne. Wolałem ładnie przyciąć kawałek taśmy i tak przykleić, by nie zahaczyć o etykietę. Wtedy taśma była praktycznie niewidoczna.

Etam, nawet w czasach głębokiego peerelu przyklejona na krótko taśma klejąca nie zostawiała kleju,

Ja raz spróbowałem taśmy, przykleiłem i zaraz oderwałem, faktycznie nie było śladu więc zakleiłem ponownie i włożyłem do magnetofonu (ciepłego magnetofonu) po nagraniu "składanki" i próbie odklejenia taśmy mocno się zdziwiłem. Może jakaś lepsza taśma klejąca a może magnet za mocno się grzał - nie wiem, od tamtej pory tylko papier lub stare zapasy "kasetowych naklejek"

A... i widziałem kasety z zasklepionymi otworami plasteliną - ale na połączenie kaseta + plastelina nikt o zdrowych zmysłach by nie wpadł.

Plasteliną to mój kolega zalepiał środkową śrubkę jak pożyczał komuś kasetę żeby mu nośnika nie podmienić :-)

Potem widziałem na giełdach jak w kasetach VHS ludzie ten sposób stosowali, Ci sprytniejsi dodatkowo odciskali w plastelinie jakiś znak "swój niepowtarzalny" :-)

Edytowane przez Hip Pop

Ukryta Zawartość

Aha - odkąd Bloomberg:

Ukryta Zawartość

podał tą wiadomość 1 września to krąży po internecie, także polskim, oprócz Gazety także:

Onet:

Ukryta Zawartość

Interia:

Ukryta Zawartość

i wiele innych stron, blogów, etc.

Pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w powyższym materiale - kto jest dostawcą taśmy dla NAC (bo NAC tylko ją konfekcjonuje)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak na poważnie w temacie powrotu kasety to moim zdaniem jest to chwilowy trend i biznes tylko dla jednej firmy która będzie obsługiwała wszystkich zainteresowanych i to przez "chwilę" bo kto o zdrowych zmysłach będzie kupował nagrane kasety mając do dyspozycji nośniki dla których ma przystosowany sprzęt w aucie czy w domu. Zainteresowanie kasetą przez firmy fonograficzne wynika chyba tylko z tego, że Pan X wydał swoje utwory na kasecie to Pan Y nie chce być gorszy i też wyda jakiś nakład w kasetach, poleżą na sklepowych półkach potem w promocyjnych koszach i koniec końców z tego pomysłu wycofają się. Kaseta do codzienności nigdy nie wróci pomijając jednostki dla których istniała i będzie istnieć zawsze.

Młodzi ludzie nie mają cierpliwości, dorośli czasu a starsi pieniędzy więc dla kogo te kasety miałyby być ?

Coś gdzieś dzwoniło, że jako nośnik do przechowywania danych jest niezastąpiona więc jeśli ruszy ten projekt to za jakiś czas może zobaczymy kasetę w nieco zmienionej formie ale właśnie z nośnikiem magnetycznym jednak z magnetofonami jakie znamy to nie będzie miało nic wspólnego.

Edytowane przez Hip Pop

Coś gdzieś dzwoniło, że jako nośnik do przechowywania danych jest niezastąpiona więc jeśli ruszy ten projekt to za jakiś czas może zobaczymy kasetę w nieco zmienionej formie ale właśnie z nośnikiem magnetycznym jednak z magnetofonami jakie znamy to nie będzie miało nic wspólnego.

Rok temu - Sony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się. Wątpię, by powrót był masowy. W epoce plików cyfrowych i ich łatwej wymiany, na nośniki klasyczne nie ma już miejsca na rynku, poza użyciem hobbystycznym.

U mnie z kolei pierwszy Raks, z którym miałem bezpośrednio styczność to był SD-SX w długości 90. Szału jednak na mnie nie zrobił. Kaseta wizualnie "taka-sobie", wkładka miękka i w dodatku lekko pomiętolona fabrycznie. Po nagraniu zmieniłem trochę zdanie "in plus" ale przez to pierwsze wrażenie Raksy zawsze traktowałem jako kasety drugiej kategorii....

Tak. W latach 80-tych dokładnie tak samo do tego podchodziłem. Mówiliśmy - to samo co nasze, ale ładniej za(o)pakowane. Generalnie ekscytowaliśmy się Maxellami i TDK. Nawet Sony była już deczko w mniejszym poważaniu - co dopiero więc produkt z Turcji :)

Witam!

Apropo taśm klejących , macie jakieś konkretne produkty na myśli?

Nie wiem czym skleić taśmę typu metal z rozbiegówką , niestety mój akai zmielił mi taśmę MA-110 i musiałem odciąć około 30cm od rozbiegówki.

Może znacie jakieś konkretne modele?

Z góry dzięki za info.

Pzdr

Paweł

Pod koniec lat 80-tych udało mi się dwukrotnie kupić tzw. zestaw naprawczy do kaset, w którym było trochę taśmy klejącej, ale dość szybko zużyła się. Parę lat temu kupiłem na Allegro krążek taśmy klejącej do taśm kasetowych, i korzystam z niego do tej pory. Obawiam się, że innego źródła obecnie nie ma.

Chyba, żebyś poszukał gdzieś u chińskich dostawców, ale nie tutaj w Polsce, tylko bezpośrednio tam (tzn. na ich witrynach internetowych). Może też na ebay?

A jeszcze co do powrotu kaset - moim zdaniem, wszystkie kolejne wcześniejsze nośniki wyginęły i zostały wyparte z obecnego rynku (i świadomości młodzieży), bo wymagały zbyt wysokich "umiejętności technicznych" do ich obsługi, podobnie jak i sprzęt do ich odtwarzania. Ludziom nie chciało się uczyć obsługi tego, czytać instrukcji, i przyswajać wiedzy, która nie była im do niczego potrzebna - oni chcieli nacisnąć guzik i żeby grało. Do słuchania muzyki obecnie wystarcza umiejętność obsługi smartfona, a ludzie nie mają nawet "fizycznego" kontaktu z tą muzyką nagraną na niczym, bo te pliki istnieją tylko wirtualnie, przesyłane są z jednego urządzenia na inne, z pominięciem etapów fizycznego nośnika, na którym byłyby przenoszone. To "jest tam gdzieś w środku" w telefonie czy komputerze, przesyłane jest z jednego na drugi falami radiowymi, a fizycznego nośnika nawet nikt nie bierze do ręki, nie ma z nim styczności - już coraz rzadziej nawet nagrywa się to na jakieś pendrive'y, karty pamięci czy płyty CD/DVD. Zobaczcie - samochodowe odtwarzacze CD (nawet z MP3) już prawie wyginęły, współczesne tanie radia samochodowe to odtwarzacze MP3 z USB. No, w tym przypadku jeszcze ktoś może się "babrać" w nośnikach... Nawet w domu już można sobie streamować muzykę z kompa na wieżę przez BT albo WiFi... Pliku z muzyką już nawet nie "wydłubuje się" z kompa na żadnym nośniku.

->

Robinson

zrób tak jak wcześniej pisałem : weż dowolną znisczoną , zużytą kasetę ( jeśli nie masz to myślę że jest wiele osób które oddadzą coś takiego za darmo) i odklej taśmę łączącą nośnik z rozbiegówką.Wten sposób odzyskany odcinek przytnij w celu wyrównania na końcach i użyj do sklejenia swojej MA .

Oczywiście nie muszę chyba dodawać , że klei się od spodu - tak jak jest w oryginalnym połączeniu w kasetach.

Witam!

Apropo taśm klejących , macie jakieś konkretne produkty na myśli?

Nie wiem czym skleić taśmę typu metal z rozbiegówką , niestety mój akai zmielił mi taśmę MA-110 i musiałem odciąć około 30cm od rozbiegówki.

Może znacie jakieś konkretne modele?

Z góry dzięki za info.

Pzdr

Paweł

Kilka lat temu kupowałem od gościa sprzęt i nie pamiętam już czy prosiłem go o taką taśmę do podklejania czy dołożył mi ją sam.Wiem że pracował w jakimś studiu muzycznym i pewno taką taśmę mieli na wyposażeniu.

B.rzadko z niej korzystam.

Jak mi któryś z decków uszkodzi taśmę zwykłą lub chrom, to je po prostu wyrzucam.Metalu oczywiście szkoda.

Jeśli bardzo zależy Ci na skorzystaniu z tej na fotce to odwinę ok.1m i prześlę Ci na podany adres w komunikatorze.

Szerokością jest ona dopasowana do szerokości taśmy CC i w pełni spełnia swoje zadanie.Tylko trzeba trochę cierpliwości bo jest to robota zegarmistrzowska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informacje, spróbuje z taśma , która pozostała przy rozbiegówce. Jak sie będzie ją dało odkleić i zastosować to problem z głowy. Jak nie to będę się uśmiechał do kolegi Uszyka.

Pzdr

Nie ma kolegi V12 to sam musiałem sobie odpowiedzieć i pogrzebać - wg. informacji z innego forum w kasetach NAC znajdują się obecnie produkowane taśmy typu I z Saehan oraz stare zapasy taśm typu II Saehan\Basf\Emtec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie powrotu kasety - "Gone, perhaps, but not forgotten":

Ukryta Zawartość

A taśmy klejące u w/w NAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do przycięcia do kasety ale pewnie wysyłka będzie nieopłacalna o ile w ogóle możliwa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informacje, spróbuje z taśma , która pozostała przy rozbiegówce. Jak sie będzie ją dało odkleić i zastosować to problem z głowy. Jak nie to będę się uśmiechał do kolegi Uszyka.

Pzdr

Tak na już, jeśli to obudowa "rozbieralna" po prostu można wypiąć rozbiegówkę i wpiąć taśmę bezpośrednio do szpulki.

wg. informacji z innego forum w kasetach NAC znajdują się obecnie produkowane taśmy typu I z Saehan oraz stare zapasy taśm typu II SaehanBasfEmtec.

Nie chciałem mówić głośno bo nie miałem pewności ale bez szperania w sieci pomyślałem właśnie o Emtec-u.W latach 90-tych basf robił swój najlepszy nośnik a pod koniec tej dekady kupił to Emtec i była to ostatnia znana mi firma która zainwestowała w ten rynek więc mogło im zależeć na współpracy z NAC

• Pokaż nowe odpowiedzi