Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A który model kasety z lat 80-tych kiedy było jeszcze popularne wyróżnianie długości kaset odpowiednimi dla danej marki kolorami łamał tę regułę w przypadku każdej długości ? :-)

Co ciekawe nie był to jeden kolor.

Edytowane przez Hip Pop

A który model kasety z lat 80-tych kiedy było jeszcze popularne wyróżnianie długości kaset odpowiednimi dla danej marki kolorami łamał tę regułę w przypadku każdej długości ? :-)

Co ciekawe nie był to jeden kolor.

TDK SD i SA-XG.

TDK SD i SA-XG.

Owszem, też ale oznaczenia w tych przypadkach były jednego koloru a ja napisałem specjalnie tłustą czcionką

"Co ciekawe nie był to jeden kolor"

Owszem, też ale oznaczenia w tych przypadkach były jednego koloru a ja napisałem specjalnie tłustą czcionką

"Co ciekawe nie był to jeden kolor"

A, myślałem, że chodzi o różne kolory w ogóle. SD ma oznaczenia złote a SA-XG białe.

Norelco to Philips

Dlatego właśnie napisałem, że nie mogłem się powstrzymać ;-).

Niestety prawidłowej odpowiedzi nie znam, bo jak pisałem oprócz podstawowych żelazówek BASF, TDK, Sony, Maxell lat 80/90 to innych kaset nie trzymałem w ręku... przykre ale prawdziwe :-(

A, myślałem, że chodzi o różne kolory w ogóle. SD ma oznaczenia złote a SA-XG białe.

Rozumiem, ale to dwa różne modele, w SD są tylko złote a SA-XG tylko białe.

Rozumiem, ale to dwa różne modele, w SD są tylko złote a SA-XG tylko białe.

Bałagan kolorystyczny panował w Basfach z 1988 roku. Każda długość w innym kolorze, ale różnie w różnych modelach. Co zresztą jest zrozumiałe - na czerwonej Ferro Extra nie mogło być oznaczenia czerwonego, a na Ferro Super niebieskiego :-) Chociaż np. podstawowa Agfa 60+6 z 1982 i 1986 miała oznaczenie czerwone mimo czerwonej folii.

Co zresztą jest zrozumiałe - na czerwonej Ferro Extra nie mogło być oznaczenia czerwonego, a na Ferro Super niebieskiego :-) Chociaż np. podstawowa Agfa 60+6 z 1982 i 1986 miała oznaczenie czerwone mimo czerwonej folii.

I dla przykładu Maxell UR 60 czerwona wkładka i czerwone oznaczenie długości, wystarczy zrobić kontur i jest porządek w kolorach

(i tu kryje się podpowiedź do mojej ostatniej zagadki)

Edytowane przez Hip Pop

To ja mam podobną zagadkę: jeden z producentów w latach 80. oznaczał długości jednym, wyraźnym kolorem (nie był to biały ani czarny), takim samym, bez względu na długość. Ale w jednym modelu - pakowanym w całości w folię o wspomnianym kolorze - musiał kolor oznaczenia długości nieco zmienić, żeby był widoczny. O jaką markę i model kasety chodzi?

(i tu kryje się podpowiedź do mojej ostatniej zagadki)

To nie zgadłem?? Nie chodzi o Basfy?

To nie zgadłem?? Nie chodzi o Basfy?

no nie ! :-)

Basfy przecież nigdy "nie trzymały" kolorów

Edytowane przez Hip Pop

no nie ! :-)

Basfy przecież nigdy "nie trzymały" kolorów

No jak nie trzymały, jak trzymały? Fakt, że bardziej w latach 70. ale jednak.

To ja mam podobną zagadkę: jeden z producentów w latach 80. oznaczał długości jednym, wyraźnym kolorem (nie był to biały ani czarny), takim samym, bez względu na długość. Ale w jednym modelu - pakowanym w całości w folię o wspomnianym kolorze - musiał kolor oznaczenia długości nieco zmienić, żeby był widoczny. O jaką markę i model kasety chodzi?

...skasowałem :-)

Edytowane przez Hip Pop

Do tej zagadki pasowałaby TDK D z 1988, kaseta ma czerwone oznaczenie długości a na grzbiecie folii jest czarne :-) Ale Tobie pewnie chodzi o inną kasetę..hmm?

O inną. Jak napisałem - chodzi o gamę z długościami oznaczanymi jednym kolorem - ale ani białym, ani czarnym.

za późno skasowałeś :-)

Edytowane przez Diabolik

O inną. Jak napisałem - chodzi o gamę z długościami oznaczanymi jednym kolorem - ale ani białym, ani czarnym.

za późno skasowałeś :-)

Cholera trudne, daj podpowiedź ja Wam dałem (wróć bo chyba przeoczyłeś)

Na pewno nie jest to popularna kaseta.

Edytowane przez Hip Pop

Czekaj, czy dobrze rozumiem zagadkę? Powiedzmy, że Maxell oznacza na czerwono kasety C-60, na niebiesko C-90 a na zielono C-120. I nagle jeden jedyny model UL ma oznaczenie C-60 zrobione na żółto, C-90 na zielono, a C-120 na fioletowo? O analogiczny mechanizm chodzi?

A co do mojej zagadki - rzeczywiście nie jest to bardzo popularna kaseta, ale na pewno znana, zacnej marki. Zwróć uwagę - mało która firma oznaczała długości innym kolorem niż biały/czarny.

Czekaj, czy dobrze rozumiem zagadkę? Powiedzmy, że Maxell oznacza na czerwono kasety C-60, na niebiesko C-90 a na zielono C-120. I nagle jeden jedyny model UL ma oznaczenie C-60 zrobione na żółto, C-90 na zielono, a C-120 na fioletowo? O analogiczny mechanizm chodzi?

Jesteś blisko :-)

Więcej nie mogę powiedzieć bo to już byłaby odpowiedź :-)

A co do mojej zagadki - rzeczywiście nie jest to bardzo popularna kaseta, ale na pewno znana, zacnej marki. Zwróć uwagę - mało która firma oznaczała długości innym kolorem niż biały/czarny.

Rozumiem, że zarówno na kasecie jak i samym opakowaniu, folii - zawsze ten sam kolor tak ?

Rozumiem, że zarówno na kasecie jak i samym opakowaniu, folii - zawsze ten sam kolor tak ?

Chodzi tylko o oznaczenia na folii.

Na kasetach akurat są tego koloru co folia, co też jest ciekawym zabiegiem :-)

Chodzi tylko o oznaczenia na folii.

Ja się poddaję a chyba tylko ja nadal czuwam więc daj już odpowiedź bo nie zasnę :-)

Jeden kolor dla wszystkich długości - wyraźny !:-) Lata 80-te, hmm? Nic mi nie pasuje.

Coś mi tu nie pasuje, mówisz jeden kolor, a folie były różnego koloru bo dopiero jak zbiegł się kolor folii z oznaczeniem długości to producent zmienił lekko kolor oznaczenia długości na folii żeby ten był widoczny jednocześnie kolor długości zawsze był taki sam jak kolor folii zatem musiało być więcej kolorów długości skoro były różne kolory folii :-)

Yhm, dobra już rozumiem, kolor długości na kasetach był różny, chodzi tylko o samą folię, na niej producent zawsze oznaczał długość tym samym kolorem, ciężko będzie odgadnąć ale daj jeszcze chwilkę

Edytowane przez Hip Pop

Ja się poddaję a chyba tylko ja nadal czuwam więc daj już odpowiedź bo nie zasnę :-)

Jeden kolor dla wszystkich długości - wyraźny !:-) Lata 80-te, hmm? Nic mi nie pasuje.

Coś mi tu nie pasuje, mówisz jeden kolor, a folie były różnego koloru bo dopiero jak zbiegł się kolor folii z oznaczeniem długości to producent zmienił lekko kolor oznaczenia długości na folii żeby ten był widoczny jednocześnie kolor długości zawsze był taki sam jak kolor folii zatem musiało być więcej kolorów długości skoro były różne kolory folii :-)

Wszystko się zgadza :-)

Spieszę z odpowiedzią w trosce o twój spokojny sen :-)

Chodzi o kasety That's, gamę z 1989 roku (zresztą 1987 też, ale są drobne różnice). Oznaczenia długości (na folii!) były wtedy zawsze czerwone - bez względu na to, czy chodziło o C-46 czy C-90. Jedynie podstawowa kaseta RX - opakowana w czerwoną folię właśnie - otrzymała na folii oznaczenie pomarańczowe. Jedyna w całej gamie.

A co do oznaczeń na kasecie - kolor nadruku zgadzał się z kolorem folii, zatem TX miał nadruk niebieski, VX zielony, EX bordowy itd. Tylko EM-X się nieco wyłamywał bo miał złotą folię a nadruk czerwony, ale nie to było przedmiotem zagadki.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem zdradzając odpowiedź, bo te czerwone oznaczenia były do odnalezienia - ze względu na swoją wyjątkowość. Poza tym to takie wielkie, dobrze widoczne i efektowne cyfry!

;-)

Nie wiem czy dobrze zrobiłem zdradzając odpowiedź, bo te czerwone oznaczenia były do odnalezienia - ze względu na swoją wyjątkowość. Poza tym to takie wielkie, dobrze widoczne i efektowne cyfry!

;-)

Ech, ja rozglądałem się za kasetami które zawsze miały ten sam jeden kolor długości (folia - kaseta) chyba nieco źle sformułowałeś to pytanie :-)

A odpowiedź do zagadki mojego autorstwa to - Maxell UR-F :-)

Edytowane przez Hip Pop

Niedawno znalazłem w sieci taką fotkę z intrygującą serią szpulek Teaca. Wygląda na to, że można było sobie "konfigurować" kasetę wg własnych upodobań. Dostępne zapewne tylko w Japonii. Czy nasi eksperci mogliby coś szerzej na temat tych wyjątkowych kaset ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niedawno znalazłem w sieci taką fotkę z intrygującą serią szpulek Teaca. Wygląda na to, że można było sobie "konfigurować" kasetę wg własnych upodobań. Dostępne zapewne tylko w Japonii. Czy nasi eksperci mogliby coś szerzej na temat tych wyjątkowych kaset ?

Już o tym było kilka razy w pierwszej części o "ślicznych kasetach"

Pozwolę sobie zapodać zdjęcie tego co mam , kaseta trafiła do mnie w 1980 albo 81 roku . Sama kaseta była uszkodzona , po paru latach taśmę włożyłem w inną kasetę " no name " i jest do dziś . Z tego co do dziś pamiętam to naklejki na kasecie były srebrne , rolki miały " szprychy " , pięknie to wyglądało podczas pracy ...

Uzupełniłem tę gamę Scotch o brakujący model Dynarange. Jednak jest to egzemplarz "Made in USA" i, zgodnie z oczekiwaniami, wewnątrz znalazłem typową wersję amerykańską, z czarnego tworzywa. Chociaż etykieta nawet nie jest najgorsza.

xYhFOaa.jpg

NS3GpzF.jpg

Twoja ma na froncie wkładki napis "Made in Japan" i był to pewnie rzadko spotykany wariant pochodzący z zakładów produkujących kasety Scotch na rynek japoński.

Zdobyłem właśnie modele XS-I i XS-II na tenże rynek. Szczególnie atrakcyjnie prezentuje się XS-II, z ciekawą kratką na tworzywie.

jOgiPWE.jpg

rfs9jZ5.jpg

Podoba mi się szata graficzna XS. Taka stonowana ale jednocześnie elegancka.

Moim zdaniem to jedna z najładniejszych serii. Super wyglądają też w folii - z kratkowanym wzorem, do którego nawiązuje ten delikatny grawerunek na obudowie XS-II.

Ciekawe, czy podobna kratkowa moda w firmie Konica była dziełem przypadku?

Szczególnie atrakcyjnie prezentuje się XS-II, z ciekawą kratką na tworzywie

A możesz przybliżyć co tam jest wygrawerowane na plastiku - na zdjęciach nie widać dokładnie ale to chyba jakieś tłoczone napisy od wewnątrz obudowy...

Ja raz spróbowałem taśmy, przykleiłem i zaraz oderwałem, faktycznie nie było śladu więc zakleiłem ponownie i włożyłem do magnetofonu (ciepłego magnetofonu) po nagraniu "składanki" i próbie odklejenia taśmy mocno się zdziwiłem. Może jakaś lepsza taśma klejąca a może magnet za mocno się grzał - nie wiem, od tamtej pory tylko papier lub stare zapasy "kasetowych naklejek"

Plasteliną to mój kolega zalepiał środkową śrubkę jak pożyczał komuś kasetę żeby mu nośnika nie podmienić :-)

Potem widziałem na giełdach jak w kasetach VHS ludzie ten sposób stosowali, Ci sprytniejsi dodatkowo odciskali w plastelinie jakiś znak "swój niepowtarzalny" :-)

Mój sąsiad nagrywał VHS-y do wypożyczania na bazar (20 lub 40k zł jak nowość za dobę) robił 3 kolorowe plomby z modeliny na śrubach kasety i odciskał tam swoje inicjały , dodatkowo napis na naklejce był w kolorze czarnym i czerwonym pisany na maszynie.

Mam gdzieś takie kasety ale za dużo przerzucania :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi