Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Thanx Rawavlad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-61884-0-95846000-1460426254_thumb.jpg

post-61884-0-10250900-1460426257_thumb.jpg

post-61884-0-48026500-1460426269_thumb.jpg

post-61884-0-08085700-1460426272_thumb.jpg

post-61884-0-08109000-1460426275_thumb.jpg

post-61884-0-57816600-1460426296_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

blank tapes collector, open to exchanges.

maybe for the European public, these easy pieces to get but for the people of south america not, in my country never commercialized, only brands like Maxell and TDK or some Basf have seen, so I'm very happy.

Ja nigdy jakoś nie przepadałem za Denonami, w Polsce były zresztą rzadko spotykane. Ale czarne obudowy mają bardzo ładne.

I wciąż nie mam żadnego Denona z obudową ze skośnym oknem, stosowanym od 1990 roku.

3pAqCMR.jpg

Tej metalówki (druga generacja, 1981 rok) się sporo naszukałem. Występują niemal wyłącznie zafoliowane i są strasznie drogie.

CUUdb5k.jpg

Zawsze miałem bzika na punkcie Denonów, a najbardziej wariowałem jak widziałem szerokie okienka w stylu HD8 75 z Twojego zdjęcia Max. Do tej pory zostały mi z tej serii Denony HD6, HD7, HD8 i HD-M.

Czy ten model zawsze występował tylko w granatowej obudowie ?

Chce taką kupić a ze zdjęć trudno stwierdzić, ja potrzebuję granatową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten model zawsze występował tylko w granatowej obudowie ?

Chce taką kupić a ze zdjęć trudno stwierdzić, ja potrzebuję granatową.

Oj, przepraszam, zapomniałem odpisać!

Przejrzałem różne swoje HX-y (w sumie naliczyłem aż siedem) i z tego co widzę, wszystkie HX, HXS i HX-S w starej obudowie "chromowej" są granatowe. Natomiast mam jedną HX-S w nowej obudowie z dużym oknem i ona jest czarna. Więc ta na zdjęciu niemal na pewno jest granatowa.

Ciąg dalszy o wkładkach....

Tak jak obiecałem , zrobiłem i wydrukowałem w Foto Joker trzy wkładki próbne, w cenie 4,17zł

Jak się spodziewałem jakość zależy tylko od posiadanego zdjęcia lub skanu wkładki.

Na półce i przed otwarciem pudełka nie widać różnicy :-) ( laik nie zauważy też po otwarciu pudełka)

Jedyny szkopuł to odwzorowanie proporcji wkładki , niestety można tak drukować tylko wkładki do formatu 100x150mm.

Większe trzeba by kalibrować w dwóch kierunkach , tj dł i szer. Tu dostawiając centymetr do monitora zmierzyłem wkładkę

i po przeliczeniu dodałem potrzebną ilość pustego tła. ;-) pomyliłem się tylko o1 mm :-)

Wkładka Diory wyszła super a Stilony są do poprawki bo za dużo uciąłem przy logo.

tak więc to by było na tyle , może to komuś pomoże w zdobyciu braków kolekcji bez bawienia się w drukarnię ;-).

Ukryta Zawartość

post-26690-0-89442900-1460638607_thumb.jpg

post-26690-0-93097600-1460638617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biorąc pod uwagę dokładność z jaką były docinane wkładki w czasach ich powstawania, to 1mm. raczej nie ma większego znaczenia. Przynajmniej jeśli chodzi o polską produkcję ;)

A powiedz jeszcze jak wielkie oczy zrobił pan w FotoJokerze, widząc Twoje zdjęcia?

Pani się trochę zdziwiła kiedy usłyszała że to mają być okładki :-)

Z resztą firma ta robi tak szeroką game usług związanych z fotografią a bardziej z nanoszeniem zdjęć na różne rzeczy , więc takie dziwactwo jak wkładki do kaset zaginęło w tłumie. :-)

(dla mnie o wiele bardziej dziwne jest umieszczanie zdjęć na poduszkach ITP...)

( może zrobię sobie jakiś gustowny kubek z Maxellem XLI-S ? , sprawdziłem najprostszy kubek ze zdjęciem koszt 29.99 w 4-5 dni)

Edytowane przez SirJack7

To ja na kubek się piszę, zbierasz zamówienia? :-)

Wkładki wyszły super.

Ukryta Zawartość

O nie ,nic nie zbieram . Proszę tu można samemu zamówić . Jeszcze mnie tu posądzą o reklamę ;-)

Co do wkładek to ciągle myślę jak to usprawnić aby nie mierzyć ich na ekranie niestety zdjęcia i skany są w różnych wielkościach

np : mój skaner przy 600dpi robi obraz 2348x2424 Piksele a inny plik z internetu to już 1186 x 1216 Pikseli.

I jak to przetworzyć na 100x105mm ? No dobra jest program Irfan View ale nadal trzeba ręcznie dodać 4,5cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Ma ktoś z kolegów i mógłby tu wrzucić skan tej wkładki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma ktoś z kolegów i mógłby tu wrzucić skan tej wkładki?

Oto on. Gdyby coś trzeba było poprawić daj znać:

Ukryta Zawartość

Z innej beczki: uzupełniłem pierwszą europejską gamę Yamahy z 1982 roku. Kasety to oczywiście produkcja TDK.

Zafoliowanej nie mam ani jednej, osiągają wariackie ceny. Zdjęcia odrobinę nieostre, bo było już trochę ciemno.

ckegJh2.jpg

zqvu6Xf.jpg

qVm0IG6.jpg

t3M0Ilr.jpg

Dotąd brakowało mi podstawowego modelu NR. Miałem tylko jego wersję na rynek japoński, czyli model Music.

Oto porównanie:

8ceqvei.jpg

XMXXezW.jpg

upUyuWD.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Diabolik

Domyślam się, że NR to AD, CR to SA, CR-X to SA-X (zresztą też jest brązowa), a MR to oczywiście MA. Czy Yamaha nie wypuściła własnej wersji AD-X?

Domyślam się, że NR to AD, CR to SA, CR-X to SA-X (zresztą też jest brązowa), a MR to oczywiście MA. Czy Yamaha nie wypuściła własnej wersji AD-X?

Na to wygląda. Pewnie uznali, że kasety Yamaha będą kupować tylko koneserzy, korzystający raczej z drogich chromówek i metali niż żelazówek - zatem jeden model typu I wystarczy. Zresztą może to jest AD-X, muszę się dokładniej przyjrzeć.

Oto on. Gdyby coś trzeba było poprawić daj znać:

Ukryta Zawartość

Mistrzu dziękuję , wiedziałem że na ciebie zawsze można liczyć , dzięki tobie kolejna Agfa nabierze blasku ....

Ukryta Zawartość

I bought this vintage lot, most do not have, when they come into my hands, I'll post more detailed photos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 10d36a478128432.jpg ba4ba5478128451.jpg 908851478128473.jpg 7f4c38478128495.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na to wygląda. Pewnie uznali, że kasety Yamaha będą kupować tylko koneserzy, korzystający raczej z drogich chromówek i metali niż żelazówek - zatem jeden model typu I wystarczy. Zresztą może to jest AD-X, muszę się dokładniej przyjrzeć.

Myślę podobnie jak Maciej.

AD-X pod szyldem Yamahy nazywa się NR-X zgodnie z CR i CR-X zatem nośnik NR to raczej AD. MR-X raczej odpada bo wówczas nie było jeszcze TDK MA-X

"zielony" NR-X :-)

(fota z ibeja)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Myślę podobnie jak Maciej.

AD-X pod szyldem Yamahy nazywa się NR-X zgodnie z CR i CR-X zatem nośnik NR to raczej AD. MR-X raczej odpada bo wówczas nie było jeszcze TDK MA-X

"zielony" NR-X :-)

(fota z ibeja)

Aaa, czyli jednak były kasety NR-X! Zmyliło mnie to, że nie ma ich na vintagecassettes. To znaczy foty NR też niby nie ma, ale jest na nią zostawione miejsce, ale o NR-X ani słowa. Teraz wszystko jasne. Pozostaje polować, ech! Chociaż faktycznie zielona wersja jest w gamie modeli na Japonię - nazywa się Music GX (nie ma za to niebieskiej chromówki).

W późniejszej gamie jest wyższa żelazówka Music-RX (nawet taką mam) i też jest zielona. Ale za to jest tylko jedna chromówka (Studio-RX) i mam ją - jest niebieska, jak CR. Nie ma za to przewidzianej wyższej chromówki (fioletowej) i chyba faktycznie jej nie było, bo w przeciwnym wypadku niebieska nazywałaby się chyba konsekwentnie Studio-R (bez iksa).

Edytowane przez Diabolik

Nie ma za to przewidzianej wyższej chromówki (fioletowej)

Ja Cię Max bardzo przepraszam :-)

Nie robię tego z przekory a jedynie motywuję do dalszych poszukiwań :-)

Wygląda na to, że na rynek japoński jest też fioletowa studio EX czyli odpowiednik TDK SA-X, nawet obudowę ma brązową adekwatnie do SA-X-ów z tego okresu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Ja Cię Max bardzo przepraszam :-)

Nie robię tego z przekory a jedynie motywuję do dalszych poszukiwań :-)

Wygląda na to, że na rynek japoński jest też fioletowa studio EX czyli odpowiednik TDK SA-X, nawet obudowę ma brązową adekwatnie do SA-X-ów z tego okresu.

Ukryta Zawartość

Ja wiem, rozumiem, dziękuję! :-) Nie wszystko sam wyłapię, im więcej głów tym lepiej!

Fioletowa EX jest, ale w roczniku 1982 - to jest odpowiednik europejskiej CR-X. Ja mówię o roczniku 1984, gdzie jest tylko jedna chromówka - Studio-RX - i jest niebieska.

Ukryta Zawartość

Trafiła mi się najkrótsza wersja podstawowej TDK D z 1979 roku. Zupełnie nowa, ściągnąłem z niej jeszcze resztki folii. Fajnie wygląda to białe, "przezroczyste", oznaczenie długości.

Wciąż mnie fascynuje dbałość jaką przywiązywano wtedy do detali. Najprostsza, najtańsza kaseta i jak doskonale wykonana. Bogata poligrafia, wszystko równiutko przycięte i przyklejone. Ech!

cxH3Cau.jpg

sEMQ2Bt.jpg

dTJsspO.jpg

Wciąż mnie fascynuje dbałość jaką przywiązywano wtedy do detali. Najprostsza, najtańsza kaseta i jak doskonale wykonana. Bogata poligrafia, wszystko równiutko przycięte i przyklejone. Ech!

Tak, też to lubię.

Szkoda, że TDK nie zastosował dla 30-tek jakiegoś fajniejszego koloru, o ile w przypadku tej z 1979 wygląda to nawet fajnie to w nowszych wersjach zwykłe czarne nie wyróżnia się w ogóle.

Bo wyraźnie zróżnicowane kolory im się skończyły. Czerwony i niebieski były już tradycyjnie zajęte przez Agfę, Basfa, Maxella (i Stilon ;-) ) dla 60 i 90.

Właśnie zdałem sobie sprawę, że w historii "kolorystyki długości" taśm był jeden potężny wyjątek - była to Agfa.

W latach 60. kod mieli podobny do Basfa (pasek na dole wkładki i na etykiecie kasety), ale później, od 1971 aż do 1982 roku, kasety Agfy różnych długości nie różniły się kolorami! Był to jedyny taki przypadek wśród dużych producentów - kody stosowali Japończycy, ale i Basf, Philips i mniej znane marki jak np. Universum. Odstawały tylko Permaton i Magna, ale to mniej istotni producenci.

Były tylko dwa wyjątki od tej "bezkolorowej" reguły i dotyczyły pojedynczych modeli w gamie (!) - Agfa Superferro z 1979 roku, której wkładkę skanowałem dla SirJacka, i Stereochrom z 1975, gdzie długości różniły się kolorem "słoneczka" z symbolem CrO2. Jakoś wcześniej nie zauważyłem tej nietypowej polityki Agfy. Pewnie dlatego, że szaleli z kolorami w inny sposób (serie Ferrocolor).

Zatem Agfa miała od początku lat 70. tylko dwie serie kaset z kodem kolorystycznym - w 1982 i 1985 roku.

W 1987 C-60 i C-90 różniły się tylko oznaczeniem białymi cyframi "pełnymi" i "pustymi", a ostatnia seria z 1989 roku znów nie miała kodu, co zresztą było wtedy już powszechne. Wyjątkami były tylko budżetowe LNX i CRX.

A z marek japońskich pierwsza wyłamała się Sony - kolory z oznaczeń długości zniknęły już w 1978 roku (CHF, BHF itd.)

• Pokaż nowe odpowiedzi