Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie przypominam sobie, bym widział niestarannie wyprodukowane kasety Maxella, Fuji czy TDK, zwłaszcza starszych serii, gdzie zawsze był bardzo staranny druk, równe nalepki, itd. Starsze kasety Sony (z lat 70-tych) robiły wrażenie odrobinę mniej starannie wykonanych.

Natomiast BASFowi przydarzało się, że np. nalepka była do innej obudowy, itp.

Ano właśnie! Japończykom takie wpadki jednak się nie zdarzały. Jedyna krzywa etykieta na kasecie, z jaką się spotkałem, to metal Lo-D (co zresztą skończyło się słynnym konfliktem z naszym japońskim dostawcą).

Ciekawe wpadki dużo częściej zdarzają się naszym niemieckim "mercedesom" ;-D

u741wTY.jpg

hwanLZt.jpg

A tak wygląda Lo-D. Nigdy nie spotkałem takiego wadliwego Maxella ani Hitachi.

Trzeba jednak przyznać, że doszło do nieszczęśliwego zbiegu okoliczności: odrobinę krzywo naklejonej etykiety, nieco krzywo tkwiącej w pudełku kasety i nierówno nawiniętej folii. Wszystkie te trzy felery pechowo nałożyły się na siebie, podkreślając się wzajemnie. Sama etykieta jest tylko minimalnie nierówno naklejona, ale wrażenie ogólne jest fatalne.

ppqVwrZ.jpg

Edytowane przez Diabolik

SANYO C-60 LNII 1979-80

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-59664400-1464112350_thumb.jpg

OTTO C-46CD 1980

post-43889-0-81534000-1464112420_thumb.jpgpost-43889-0-49660300-1464112428_thumb.jpg

AKAI C-60MT 1979

post-43889-0-95285800-1464112464_thumb.jpgpost-43889-0-69980600-1464112471_thumb.jpg

BASF LH-X60 1982-84 JAPAN

post-43889-0-28209600-1464112505_thumb.jpgpost-43889-0-71290200-1464112511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SANYO C-60 LNII 1979-80

Sanyo REC LN-II - I have never seen it. Open it and show us the cassette! :-D

Wpadki zdarzają się oczywiście także mniej znanym producentom (a czasem "producentom").

Oto kaseta DeltaMax z ciekawym błędem nadruku. Strona B wygląda normalnie; strona A ma nadruk przesunięty o centymetr w prawo, co ma wpływ katastrofalny dla czytelności napisów.

GVn0WMD.jpg

5eH1lzk.jpg

Warto przypomnieć przy tej okazji słynną kasetę typu "stealth" w wykonaniu Memoreksa:

HzX76Wp.jpg

A to przykład błędu pakowania, który okazał się zaskakująco korzystny. Kaseta Protek (Hong Kong, sprzedawana w USA): po lewej zawinięta poprawnie, po prawej wersja z przesuniętą folią.

Obie wyglądają dobrze, także na grzbiecie. Na plecach też nic nie przeszkadza, bo akurat nasunął się tam fragment przezroczysty. Ot, ciekawostka!

DhMoP1I.jpg

Cb5OkWj.jpg

tVwqhV6.jpg

Sanyo REC LN-II - I have never seen it. Open it and show us the cassette!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I get this, they were lying in a room since the mid-70s told me the owner, fake? I do not know, have inscriptions in Spanish.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 00b257486450715.jpg 9474bc486450748.jpg 127004486450775.jpg ed1875486450819.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

blank tapes collector, open to exchanges.

I get this, they were lying in a room since the mid-70s told me the owner, fake? I do not know, have inscriptions in Spanish.

Wow, great! Looks real, not fake! Resemlbes Maxell tapes of mid 1970s.

Jak dla mnie oryginał. Przypomina Maxelle z połowy lat 70.

Udało mi się uzupełnić serię Basfów "z dużym oknem" z końca lat 70. Czerwona Ferro Super LH jest - poza metalem oczywiście - najrzadziej spotykanym modelem serii w tej szacie graficznej.

Piękne te Basfy ! Bardzo lubię je w tym roczniku. Mój Dual c844 rozpoznaje Fe i Fe I i jak sądzę to LH to podstawowa Low Noise High Energy (Fe). Ale co oznacza Super Ferro i Super Ferro I LH? Czy Super Ferro to już na magnetofonie Fe I?

A Agfy z błędami to mistrzostwo świata. Są w Twoim posiadaniu?

Jarek

Edytowane przez Yaroos

Zdaje się, że europejskie kasety oznaczone 'Ferro I' dotyczyły ustawień typowych dla magnetofonów produkcji japońskiej. Oprócz Basfa takie bliźniacze modele produkowały też Agfa i Philips. Ale najlepiej te niuanse wytłumaczy Maciej, kiedyś już o tym obszernie pisał.

Tak, te felerne Agfy i Basfy udało mi się już dość dawno zdobyć, to moje egzemplarze.

Tak, te "Ferro I" w odróżnieniu od samego "Ferro" to kasety o parametrach bardziej zbliżonych do taśm japońskich i do taśm z międzynarodowym oznaczeniem IEC I, która to oficjalna specyfikacja była wtedy przygotowywana. Taśmy Ferro I wymagały trochę wyższego prądu podkładu i dlatego lepiej sobie radziły w magnetofonach japońskich, które dla taśm "zwykłe Ferro" miały za wysoki prąd podkładu i taśmy takie nagrywały się z ubytkiem wysokich tonów.

Niektóre magnetofony miały dla nich oddzielne pozycje przełącznika - np. właśnie ten Dual. Inne miały np. oddzielne LN (Low Noise) i LH (Low Noise - High Output).

good stuff from Max,thanks for trade =)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niejako przypadkiem się-mi-skompletowało całą serię długości TDK D z 1979 roku.

C-180 kupiłem parę lat temu z "wybuchniętym" celofanem, więc zawinąłem ją w folię śniadaniową i tak trzymam do dziś, zachowując pozory stanu kasety zafoliowanej. Ale już nie mam cierpliwości, chyba ją wreszcie rozpakuję :-D

TisjnlL.jpg

Qhg1ydB.jpg

BKKNJNg.jpg

Fajny zestaw. A 180-tkę warto rozpakować, bo jest inna od pozostałych, przynajmniej wewnętrznie. No i taśma jest inna.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-84693300-1464784424_thumb.jpg

post-16389-0-95011500-1464784453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny zestaw. A 180-tkę warto rozpakować, bo jest inna od pozostałych, przynajmniej wewnętrznie. No i taśma jest inna.

Tak, wiem, mam rozpakowaną z innej serii, tej wcześniejszej.

A czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z eksploatacji kaset 180-cio minutowych .

120 to było wyzwanie dla polskich magnetofonów a cóż dopiero 180 .

MAX and...D- C45?

TDK C-45 were discontinued after the previous range and replaced by C-46 tapes.

Kasety C-45 występowały w poprzedniej serii i zostały zastąpione przez C-46.

NOT MINE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bf6c3b487345671.jpg

Blaupunkt one of the most beautiful I've ever seen

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kaseta JAKO Ferro Super 60 za 530 zł.

Ciekawostka - mam tę kasetę, ale nieJako w negatywie wkładki (biały napis), innej obudowie (a'la Agfa) i bez wpisanej ceny.

Kaseta jest o tyle ciekawa, że wkładka wzorniczo nawiązuje do Denona DX7 z 1978. Czcionka użyta do oznaczenia długości jest wręcz skopiowana.

2ReusFn.jpg

Panowie, z innej beczki: nabyłem ostatnio coś takiego - wewnątrz był typowy Stilon C-120.

Czy kojarzycie, by pierwszy Foton występował w innej długości niż C-60? C-120 to byłaby sensacja.

Cena - 220 zł - jest identyczna z ceną pomarańczowego Stilonu. Może był jakiś okres przejściowy, gdy wkładano nowe kasety do pudełek ze starym wzorem wkładki?

2TdOSOh.jpg

Edytowane przez Diabolik

I do not know much about sony, I saw that tape on facebook, it's real? is rare? it's false?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno gdzieś czytałem o Fotonie C-120, ale czy faktycznie był produkowany? Nie wiem.

W "biblii" Iwanickiej i Koprowskiego są tabele z parametrami taśm Stilonu, i wszystkie cztery gatunki Stilonu: LN, FF, FM i CrO2 mają parametry dla wszystkich trzech długości i grubości taśm, a nie wiem, czy ktoś kiedyś widział FF, FM czy CrO2 w długości C-120?

Na pewno gdzieś czytałem o Fotonie C-120, ale czy faktycznie był produkowany? Nie wiem.

W "biblii" Iwanickiej i Koprowskiego są tabele z parametrami taśm Stilonu, i wszystkie cztery gatunki Stilonu: LN, FF, FM i CrO2 mają parametry dla wszystkich trzech długości i grubości taśm, a nie wiem, czy ktoś kiedyś widział FF, FM czy CrO2 w długości C-120?

Tak, Ferrum Forte C-120 istnieje - ktoś ją kupił przypadkiem na allegro i tu pokazywał, chyba rok temu.

Co do pozostałych - nie sądzę, by istniały (zwłaszcza chromowe C-120), a parametry mogą pochodzić np. od licencjodawców taśm.

Edytowane przez Diabolik

Pudełko z żółtą wkładką Stilon C-120 nawet w tym roku miałem w ręce ale niestety okazało się że w środku inna kaseta.

Znalazłem też pudełko z wkładką Stilon C 60 kaseta chromowa ale znów bez kasety.

• Pokaż nowe odpowiedzi