Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A do mnie trafiły szpulki od Basfa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-11177800-1457353478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

now let's dedicate ourselves to a neighboring country, Brazil, those tapes are not mine, they are pictures on the web. this tape comes with the van photo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e0030d470173008.jpg 6ce57a470173043.jpg 4eae28470173098.jpg

EMTEC,WALKTAPE,RIOSTAR,BULK,VAT

95dc92470175124.jpg fe6dc6470175154.jpg 8f882c470175163.jpg d2503b470175180.jpg 405649470175200.jpg

Old Case with 3 blank tape SCOTCH

782877470177184.jpg 46c5eb470177202.jpg

CARTAZ (Headcleaner)

015911470189267.jpg d8c873470189285.jpg be90e6470189303.jpg

SANYO (Mega Rare from Brazil)

14a48d470189704.jpg 0dfb1b470189719.jpg 5e4c4e470189744.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arielito

blank tapes collector, open to exchanges.

A do mnie trafiły szpulki od Basfa.

Ale to nie Basf. Nie pamiętam już gdzie to wyczytałem, ale niemieccy zbieracze już dawno ustalili, że to bardzo dobrze przygotowana i często spotykana fałszywka, a Basf nigdy takich kaset nie oferował.

Podejrzewam, że prawdziwy Basf miałby naniesione logo na szpulki. A to najwyraźniej było już zbyt skomplikowane dla "producenta" tej kasety.

SANYO (Mega Rare from Brazil)

Fajna ta Sanyo. Ciekawe jak wygląda w środku. (I like the Sanyo cassette. Would like to see it unsealed). Edytowane przez Diabolik

SONY C90K HANDI-HOLDER (made in japan but Special Edition for Brasil) 1967

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fefa14470214196.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to nie Basf. Nie pamiętam już gdzie to wyczytałem, ale niemieccy zbieracze już dawno ustalili, że to bardzo dobrze przygotowana i często spotykana fałszywka, a Basf nigdy takich kaset nie oferował.

Podejrzewam, że prawdziwy Basf miałby naniesione logo na szpulki. A to najwyraźniej było już zbyt skomplikowane dla "producenta" tej kasety.

Właśnie , coś mi ten Basf dziwnie przypomina .....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Ciekawe te kasety z Argentyny i Brazylii. U nas to zupełna egzotyka.

Those cassettes from Argentina and Brazil are very interesting. They are absolutely exotic here.

Tego BASFa ze szpulkami widziałem w latach 80-tych w jakimś dużym niemieckim katalogu - OTTO czy Quelle, więc przypuszczam, że chyba nie byłyby to podróby, duże firmy chyba nie handlowałyby podróbkami.

Ciekawe te kasety z Argentyny i Brazylii. U nas to zupełna egzotyka.

Tego BASFa ze szpulkami widziałem w latach 80-tych w jakimś dużym niemieckim katalogu - OTTO czy Quelle, więc przypuszczam, że chyba nie byłyby to podróby, duże firmy chyba nie handlowałyby podróbkami.

O! To byłaby niespodzianka! Ja nie pamiętam już gdzie to czytałem, ale to nie było przypuszczenie, ale jasno podana informacja. Muszę dopytać.

A to na sto procent był Basf? Dziwne, że oferowaliby szpulki bez nadruków.

Ta kaseta, pokazana przez Hip Popa, faktycznie wygląda na współczesne dzieło, nie mające nic wspólnego z BASFem. Zdradza to np. ta francuska wstawka ni z gruszki, ni z pietruszki, o poprzecznym wzmocnieniu kasety - takie napisy faktycznie BASF umieszczał na niektórych wkładkach, ale w kasetach o rzeczywiście wzmocnionej konstrukcji.

Poza tym, BASF chyba nigdy nie produkował taśmy o nazwie Master Chrome.

Jeśli dobrze pamiętam, tamte taśmy, które kiedyś widziałem, to był po prostu Chrome Super II.

Ale było to 30 lat temu, w katalogu, przywiezionym z Niemiec przez znajomych, który miałem w ręku przez chwilę. Informacja więc całkowicie na wiarę, bo nie jestem jej w tej chwili zweryfikować czy udowodnić. Może już mi się majaczy ze starości?

Ta kaseta, pokazana przez Hip Popa, faktycznie wygląda na współczesne dzieło

Współczesne dzieło czyli ?

Tą kasetę pierwszy raz widziałem kilka lat temu jeszcze w poprzedniej dekadzie.

Ładna ta kaseta jak na fałszywkę wkładka i nadruki bardzo dobrej jakości, nawet jeśli BASF nie ma z nią nic wspólnego to mi się bardzo podoba.

A to na sto procent był Basf? Dziwne, że oferowaliby szpulki bez nadruków

Mnie to nie dziwi bo jest naklejka z logiem na samej kasecie więc śmiesznie wyglądałyby dodatkowe napisy na szpulach, prawdę mówiąc jedyne co mnie zastanawia to brak logo Basfa na samym pudełku w wiadomym miejscu. O oszczędzaniu nie ma mowy, bo całość wykonana jest bardzo dokładnie, jeśli mieliby oszczędzać przy produkcji tej kasety to z pewnością wkładka byłaby uboga np z jednym "skrzydełkiem" bez "złotych" czcionek i skromniejszym pakietem naklejek.

Would like to see it unsealed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 77f6f2470482483.jpg 5ba425470482563.jpg

LEADER (Made in Brazil)

711291470482730.jpg 4d1196470482745.jpg

GRADIENTE METAL (Unknown)

ad2214470482918.jpg

Philips Headcleaner (Brazil)

adad7d470483181.jpg d03cc4470483196.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie , coś mi ten Basf dziwnie przypomina .....

Równie dobrze mógłbyś dać jako przykład kasety r2r firmy Teac, Hitachi itp zacnych firm, bardzo dużo kaset tego typu posiada właśnie taką obudowę.

O tym Basfie znalazłem dwie sprzeczne informacje, jedna to taka, że to LTD z 1988 roku i wykonano tylko 3000sztuk, inna, że to wspaniała podróbka, ciekawe jak było naprawdę :-)

Myślę , że niezależnie od tego jaka jest prawda o tym Basfie , to jest to bardzo ciekawa i stosunkowo rzadko spotykana kaseta więc gratulacje dla posiadacza :)

Równie dobrze mógłbyś dać jako przykład kasety r2r firmy Teac, Hitachi itp zacnych firm, bardzo dużo kaset tego typu posiada właśnie taką obudowę.

O tym Basfie znalazłem dwie sprzeczne informacje, jedna to taka, że to LTD z 1988 roku i wykonano tylko 3000sztuk, inna, że to wspaniała podróbka, ciekawe jak było naprawdę :-)

Nie tylko chodzi mi o podobieństwo obudowy ale i ....

Zwróć uwagę na otwory detekcyjne dla taśm typu Metal , nie widać dokładnie ale wydaje się na 99% że są otwarte tak samo jak w moim Takcie. ( w Takcie nie widać żadnych śladów ingerencji przy otworach detekcyjnych Metal ,czyli są one fabryczne)

Gdzieś widziałem taśmę chromową z przeźroczystą obudową posiadającą te dwa kwadratowe wgłębienia jak typu Metal ale były one zalane z wierzchu i było to pełne zakrycie otworu.

Czyżby Basf popełnił taki duży błąd i co sugeruje etykieta dał taśmę Chrome w obudowie Metal?

Taki sam błąd w markowej kasecie Basfa i niszowej Takt?

Co nie zmienia faktu że jest to dosyć mało spotykana kasetka :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Co nie zmienia faktu że jest to dosyć mało spotykana kasetka :-)

A mnie się zdaje, że wcale nie jest rzadko spotykana. Teraz może trafia się rzadziej, ale kojarzę ją od dawna, przez parę lat była w ciągłej sprzedaży. Za to zawsze była dość droga, z reguły kosztowała chyba około 30 euro.

Tylko trzy tysiące sztuk - to niemożliwe, wtedy w ogóle nie oglądalibyśmy jej na aukcjach.

Obudowa kasety, jak pisze Hip Pop, może być ta sama, bo kaseta była bez wątpienia zamawiana na zewnątrz. Wciąż dziwny wydaje mi się jednak brak tych nadruków na szpulkach. Robili to wszyscy, nie tylko Teac, National czy Yamaha, ale nawet Reel Clear i Magna. To znaczy, że zamówienie szpulek z nadrukiem nie stanowiło problemu - chyba że gotowe kasety nabył ktoś, kto chciał je później łatwo i tanio "obrandować" korzystając np. z usług małej drukarni wizytówek. Pudełko też nie jest basfowskie - byłaby to jedna ich kaseta w innym pudełku.

Edytowane przez Diabolik

Zwróć uwagę na otwory detekcyjne dla taśm typu Metal

Te otwory pod taśmę metal to normalna sprawa w przypadku kaset ze szpulkami. Oczywiście powinny być "zamknięte" i u mnie są.

Robili to wszyscy

Na rynku jest kilka kaset szpulkowych bez nadruków na szpulach więc nie wszyscy jak piszesz.

Dla mnie teoria, że to model LTD3000 sztuk jest tak samo prawdopodobna jak plotka o niezłej podróbce.

Jedynym twardym dla mnie dowodem byłaby wypowiedź kogoś kto pracował wiele lat dla Basfa i wie o tych kasetach wszystko.

Poza tym jak można podrobić coś co rzekomo nie istniało ? :-)

Edytowane przez Hip Pop

Na rynku jest kilka kaset szpulkowych bez nadruków na szpulach więc nie wszyscy jak piszesz.

Poza tym jak można podrobić coś co rzekomo nie istniało ? :-)

Miałem na myśli oczywiście "wszyscy duzi producenci", "wszystkie poważne marki". Są oczywiście kasety szpulkowe bez nadruków (sam mam ich z dziesięć), ale wszystkie firmy, które można podejrzewać o w miarę spójną politykę identyfikacyjną i marketingową, takie logotypy nanosiły.

Dlatego właśnie użyłem sformułowania "fałszywka" a nie "podróbka" ;-)

Mam kolejną garść argumentów - od znajomych zbieraczy z Niemiec - "przeciw" autentycznemu pochodzeniu kasety.

A zatem:

1. To, no co zwrócił uwagę Maciej, czyli niezgodny z rzeczywistością tekst o "wzmocnieniach poprzecznych": dotyczy on zupełnie innej obudowy kaset Basf.

2. Nadruk na wkładce "Position: MCrO2 (Master)" to przecież błąd (bądź celowe "ufajnienie"), a inżynierowie Basfa na taką wpadkę raczej by sobie nie pozwolili.

3. Od początku lat 80. każda wkładka Basfa ma nadrukowany pięciocyfrowy numer, który zmieniał się nawet przy bardzo drobnych modyfikacjach designu. Tymczasem kod na wkładce kaset ze szpulkami jest identyczny jak na kasetach Chrome Maxima 90 z początku lat 90.

4. To na co sam zwróciłem uwagę - pudełko jest nieco inne od tych stosowanych przez Basfa.

5. I wreszcie: nikt z pasjonatów audio nie kojarzy tych kaset z rynku, pojawiły się dopiero dziesięć lat temu na eBayu.

Ewidentnie wygląda to na fałszywkę.

Dlatego właśnie użyłem sformułowania "fałszywka" a nie "podróbka" ;-)

Ty owszem, ale w necie przeczytałem o doskonałej podróbce choć może też chodziło o fałszywkę - nieważne.

Moim zdaniem mogło być tak - Firma BASF kupuje gotowe kasety z czystymi szpulami pod wcześniej zaprojektowaną poligrafię i już :-)

Dodam, że "złote" napisy na naklejce głównej są lekko wypukłe, brak numerów seryjnych.

A zatem:

1. To, no co zwrócił uwagę Maciej, czyli niezgodny z rzeczywistością tekst o "wzmocnieniach poprzecznych": dotyczy on zupełnie innej obudowy kaset Basf.

2. Nadruk na wkładce "Position: MCrO2 (Master)" to przecież błąd (bądź celowe "ufajnienie"), a inżynierowie Basfa na taką wpadkę raczej by sobie nie pozwolili.

3. Od początku lat 80. każda wkładka Basfa ma nadrukowany pięciocyfrowy numer, który zmieniał się nawet przy bardzo drobnych modyfikacjach designu. Tymczasem kod na wkładce kaset ze szpulkami jest identyczny jak na kasetach Chrome Maxima 90 z początku lat 90.

4. To na co sam zwróciłem uwagę - pudełko jest nieco inne od tych stosowanych przez Basfa.

5. I wreszcie: nikt z pasjonatów audio nie kojarzy tych kaset z rynku, pojawiły się dopiero dziesięć lat temu na eBayu.

Ad1. Uzasadnione i ma sens.

Ad2. Może wypuścili je na rynek 1 Kwietnia :-)

Ad3. Może powstała po 90 roku a informacje z netu o roku 1988 są wyssane z palca.

Ad4. Pudełka mogą się przecież różnić, mnie bardziej martwi brak logotypu na pudełku niż jego forma.

Ad5. Myślę, że jest znacznie więcej kaset których nie kojarzymy z rynku i dowiedzieliśmy się o ich istnieniu dopiero z internetu, podobnie było z ferro super (niebieskim) kaseta dla wielu nie istniała a kilka lat temu pojawił się "wysyp" i mógł mieć ją każdy.

I jeszcze jedno odnośnie punktu 1 i 2 oraz 5

Jeśli ktoś chciał zrobić fałszywkę i postarał się o tak dobrą poligrafię to raczej nie popełniłby na niej takiej gafy. A co jeśli poligrafia faktycznie powstała wcześniej, bo kaseta miała być inna i taśma również a, że wyszło głupio to kaseta nie trafiła na rynek tylko zgarnął ktoś całą partię i po latach przypadkiem trafiła na rynek, właśnie 10 lat temu ? :-)

Przecież to możliwe.

Edytowane przez Hip Pop

Ad3. Może powstała po 90 roku a informacje z netu o roku 1988 są wyssane z palca.

Nie rozumiem tego argumentu. To nie jest "informacja z netu", którą ktoś wyssał z palca, tylko normalna obserwacja. Obejrzyj sobie wkładki Basfa z lat 80. i porównaj nadrukowane numery. Wszędzie są inne.

Ad5. Myślę, że jest znacznie więcej kaset których nie kojarzymy z rynku i dowiedzieliśmy się o ich istnieniu dopiero z internetu, podobnie było z ferro super (niebieskim) kaseta dla wielu nie istniała a kilka lat temu pojawił się "wysyp" i mógł mieć ją każdy.

Ależ nie. Niebieski Basf Ferro Super był doskonale znany Niemcom, sam taką kasetę miałem wiele miesięcy przed ich wysypem na Filipinach. Był po prostu bardzo rzadko spotykany, bo mało go wyprodukowano. Taki argument byłby zrozumiały w Polsce, gdzie rynkiem rządził przypadek i aktualna dostępność importowanych surowców (jak Ferrum Forte 120, o której istnieniu rzeczywiście dowiedzieliśmy się niedawno), ale nie w normalnym kraju, w dużej firmie, gdzie decyzje podejmowała dyrekcja handlowa.

Nie rozumiem tego argumentu. To nie jest "informacja z netu", którą ktoś wyssał z palca, tylko normalna obserwacja. Obejrzyj sobie wkładki Basfa z lat 80. i porównaj nadrukowane numery. Wszędzie są inne.

Max "wyssane z palca" nie dotyczyło Twojego wpisu, odnosiło się do info które znalazłem w necie "kaseta wyprodukowana w 1988 roku w ilości 3000sztuk" po tym jak napisałeś o tych numerach na wkładkach przyznałem Ci rację i poddaję pod wątpliwość informacje znalezione w necie o roku produkcji.

Ja absolutnie nie mam zamiaru bronić tego produktu a jedynie sobie gdybam bo to ciekawe, mam tą kasetę i jak na nią patrze to zastanawiam się po co taka fałszywka i w takiej ilości (myślę tu o sztukach spotykanych przez ostatnie lata w internecie)

Gdyby ktoś te 10 lat temu chciał zrobić psikusa kolekcjonerom, zrobiłby tylko kilka sztuk bo mocno zainteresowanych taką kasetą (gdyby faktycznie istniał oryginał) jest niewielu na świecie, tych kaset jest na pewno więcej, nawet widziałem kiedyś pakowane po 10sztuk w bezbarwnej folii zatem za ich produkcją stoi jakaś większa firma, jeśli mam rację to musiałyby powstać początkiem lat 90-tych kiedy kasety były jeszcze popularne i taka firma mogłaby na tym zarobić, z drugiej strony fakt, że kasety wypłynęły dopiero 10 lat temu i nie ma ich znowu aż tak dużo żeby jakaś większa firma mogłaby na sprzedaży porządnie zarobić daje mi do myślenia i stąd moja hipoteza o wcześniej zaprojektowanej poligrafii która nie zgadzała się z zamówionym produktem, finalnie wyszło głupio i Basf całą partię postanowił zutylizować jednak jakaś jej część przetrwała i trafiła w obieg właśnie 10 lat temu.

Przepraszam jeśli kogoś nudzę albo wydaję się śmiesznym ale jest to dla mnie bardzo tajemnicza kaseta i co jeszcze ciekawe nigdy nie widziałem takiej używanej, zużytej a przecież kaset podrabianych, fałszywych jest mnóstwo i występują jako używane i zupełnie nowe w folii.

Edytowane przez Hip Pop

Max "wyssane z palca" nie dotyczyło Twojego wpisu, odnosiło się do info które znalazłem w necie "kaseta wyprodukowana w 1988 roku w ilości 3000sztuk" po tym jak napisałeś o tych numerach na wkładkach przyznałem Ci rację i poddaję pod wątpliwość informacje znalezione w necie o roku produkcji.

Ja absolutnie nie mam zamiaru bronić tego produktu a jedynie sobie gdybam bo to ciekawe, mam tą kasetę i jak na nią patrze to zastanawiam się po co taka fałszywka i w takiej ilości (myślę tu o sztukach spotykanych przez ostatnie lata w internecie)

Ja wiem, sądziłem, że wyssane są te informacje o numerach; nieporozumienie, przepraszam!

Ja też oczywiście gdybam, ale myślę, że wypuszczenie fałszywki z logo Basf to bardzo dobry pomysł handlowy - marka gwarantuje duży popyt.

Niedawno na eBayu pojawiło się sporo kaset ze szpulkami m.in. pod marką Technics, ale sprzedawca uczciwie przyznaje, że to jego własne, krótkoseryjne dzieło. Chociaż wydaje mi się, że gdyby się bardziej przyłożył do projektu wkładki i zadbał o folię zewnętrzną, to mógłby zrobić majątek ;-)

Zresztą już kiedyś pisałem, iż w moim mniemaniu te wszystkie, tyleż piękne co tandetne, Teace "open" dostępne u sprzedawców z Chin to w dużej części produkcja współczesna.

Niedawno na eBayu pojawiło się sporo kaset ze szpulkami m.in. pod marką Technics,

Tak, jak pierwszy raz widziałem bodaj Sharpa to już chciałem klikać "kup teraz" dobrze, że przeczytałem opis, potem bliżej przyglądając się zdjęciom zauważyłem pomarszczone folie na szpulkach w rzeczywistości pewnie kiepsko to wygląda i na pewno jest nietrwałe jeśli kaseta będzie w użyciu ale ten BASF to zupełnie inna para kaloszy, krótko mówiąc za dużo ich na rynku aby podciągnąć je pod "garażową produkcję" z drugiej strony za mało i nie w czasie (10 lat wstecz) jak na jakiś koncern któremu opłaciłoby się tym wówczas handlować tym bardziej, że pierwsze sztuki schodziły wtedy po 10-12 euro.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się o co chodzi z tymi oznaczeniami mk-90-22 ?

Czy tamtejsze magnetofony miały jakiś inny dodatkowy tryb prędkości w którym to kaseta o długości 90 minut skracałaby się do 68 minut ?

W pierwszej chwili pomyślałem, że to nietypowa grubość nośnika ale to niemożliwe bo zabrakłoby miejsca w kasecie - byłoby to prawie 2x więcej standardowej 90-tki o grubości 12 mikrometrów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Tak, jak pierwszy raz widziałem bodaj Sharpa to już chciałem klikać "kup teraz" dobrze, że przeczytałem opis

He, miałem to samo :-)

Zastanawiam się o co chodzi z tymi oznaczeniami mk-90-22?

To chyba oznaczenie typu taśmy. Ja mam różne rosyjskie kasety: 45*5, 90*6, 60*7... Ten znak między liczbami to nie minus, czasem to zwykła kropka. ie sądzę, by chodziło o oznaczenie czasu.

Oczywiście, że -22 to nie długość!

Rosjanie mieli i mają manię oznaczania wszystkiego symbolami kodowymi zamiast nazwami. -22 to po prostu symbol wersji kasety. To odpowiednik nazwy AD czy HF-S, itd.

mine is very old and I think quite rare, I think it is the jewel of my collection, I searched online photos or some information and I have not found anything, not much will be in the world.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mine is very old and I think quite rare, I think it is the jewel of my collection, I searched online photos or some information and I have not found anything, not much will be in the world.

Funny thing, "geloso" is "jealous" in Italian :-)

Ciekawe, "geloso" to po włosku "zazdrosny". Kaseta godna zazdrości!

Some time ago, the father of a friend died, I went to the house some time later and found this tape that I think it will be 60 or early 70s, also found a Geloso cassette player, so I guess this cassette could belong to that unit as a kind of test cassette is only what I suspect, I can not confirm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na koniec kilka słów wracając do szpulek Basfa , cała sprawa bardzo ciekawa jak i sama kaseta . Kiedyś rozmawiałem z kolekcjonerem z Niemiec właśnie o tej kasecie i też był zakłopotany w udzieleniu konkretnej odpowiedzi - jego tok myślenia był bardzo podobny do waszego polemizowania. Sprawę miała rozwiać informacja od jakiegoś inżyniera pracującego w Basfie , ale straciłem kontakt z tym kolekcjonerem. Podejrzewam, że sprawę załatwiłoby forum na niemieckiej stronie o kasetach - tam w końcu temat na pewno był poruszony - pozdrawiam !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi