Skocz do zawartości
IGNORED

Kukliński-zdrajca...doczekał się filmu

storczyk84

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po lekturze kilku artykułów historyków polskich o Kuklińskim i po obejrzeniu filmu Pasikowskiego( którego nie traktuję oczywiście jako dzieła historycznego).Tak więc wiem troszkę więcej,niemniej nadal widzę sporo białych plam.Co więc wiemy?Kukliński rozpoczął współpracę z CIA w 72r. i kontynuował ją do 81r.Była to jego suwerenna,dobrowolna decyzja.Nie był do niej zmuszony np. szantażem,nie pobierał za nią pieniędzy.Czemu zdecydował się na taki krok?Prawdopodobnie na skutek rozczarowania LWP i PRLem w związku z interwencją w Czechosłowacji w 68r. i wydarzeniami grudniowymi na Wybrzeżu w 70r.O wyborze informacji decydował sam.Informacje dotyczyły nie tyle polskiej armii co armii Układu Warszawskiego i ZSRR-doktryny wojennej,planów mobilizacyjnych,zaopatrzeniowych,kierunków koncentracji czy dyslokacji oraz uzbrojenia(np. czołg T-72).

Ułatwiły one negocjacje stronie amerykańskiej w rozmowach rozbrojeniowych z Układem Warszawskim.Jednoczesnie informował Amerykanów o koncentracji wojsk radzieckich w pobliżu Polski w 80r. co mogło mieć wpływ na naciski dyplomatyczne wobec Breżniewa( wypowiedzi prof. Brzezińskiego).Osobny temat to stan wojenny.Kukliński brał udział w opracowywaniu jego planu i wiedze swą przekazał Amerykanom.Później miał wielki żal do nich,że nie wykorzystali tej wiedzy.Czy słusznie?Ja uwazam,że nie.Gdyby Solidarność wiedziała o tym to rozlew krwi i straty ludzkie byłyby wielokrotnie większe,jestem o tym przekonany.Nie jest prawdą,że Kukliński uratował świat przed wojną tak jak i nie obalił komunizmu ale przyczynił się do wygrania przez Zachód zimnej wojny.Jak go oceniać?Tak jak napisałem wczesniej ocena zalezy od widzenia PRLu,komuny,ZSRR itd.Ja jestem zdania,że komuna,PRL,Układ Warszawski czy ZSRR były złem i były dla Polski szkodliwe.W związku z tym wszystko co je osłabiało było dla Polski korzystne.Tak więc oceniam Kuklińskiego pozytywnie.Jego decyzja była aktem odwagi bo doskonale zdawał sobie sprawe,że w razie wpadki czeka go śmierć a rodzinę represje.

A film polecam do obejrzenia jak najbardziej.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jestem po lekturze kilku artykułów historyków polskich o Kuklińskim i po obejrzeniu filmu Pasikowskiego( którego nie traktuję oczywiście jako dzieła historycznego).Tak więc wiem troszkę więcej,niemniej nadal widzę sporo białych plam.Co więc wiemy?Kukliński rozpoczął współpracę z CIA w 72r. i kontynuował ją do 81r.Była to jego suwerenna,dobrowolna decyzja.Nie był do niej zmuszony np. szantażem,nie pobierał za nią pieniędzy.Czemu zdecydował się na taki krok?Prawdopodobnie na skutek rozczarowania LWP i PRLem w związku z interwencją w Czechosłowacji w 68r. i wydarzeniami grudniowymi na Wybrzeżu w 70r.O wyborze informacji decydował sam.Informacje dotyczyły nie tyle polskiej armii co armii Układu Warszawskiego i ZSRR-doktryny wojennej,planów mobilizacyjnych,zaopatrzeniowych,kierunków koncentracji czy dyslokacji oraz uzbrojenia(np. czołg T-72).

Ułatwiły one negocjacje stronie amerykańskiej w rozmowach rozbrojeniowych z Układem Warszawskim.Jednoczesnie informował Amerykanów o koncentracji wojsk radzieckich w pobliżu Polski w 80r. co mogło mieć wpływ na naciski dyplomatyczne wobec Breżniewa( wypowiedzi prof. Brzezińskiego).Osobny temat to stan wojenny.Kukliński brał udział w pracowywaniu jego planu i wiedze swą przekazał Amerykanom.Później miał wielki żal do nich,że nie wykorzystali tej wiedzy.Czy słusznie?Ja uwazam,że nie.Gdyby Solidarność wiedziała o tym to rozlew krwi i straty ludzkie byłyby wielokrotnie większe,jestem o tym przekonany.Nie jest prawdą,że Kukliński uratował świat przed wojną tak jak i nie obalił komunizmu ale przyczynił się do wygrania przez Zachód zimnej wojny.Jak go oceniać?Tak jak napisałem wczesniej ocena zalezy od widzenia PRLu,komuny,ZSRR itd.Ja jestem zdania,że komuna,PRL,Układ Warszawski czy ZSRR były złem i były dla Polski szkodliwe.W związku z tym wszystko co je osłabiało było dla Polski korzystne.Tak więc oceniam Kuklińskiego pozytywnie.Jego decyzja była aktem odwagi bo doskonale zdawał sobie sprawe,że w razie wpadki czeka go smierć a rodzinę represje.

A film polecam do obejrzenia jak najbardziej.

Najgłupszy wpis w tym wątku.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Ja wiem,że to dla ciebie trudne do przełknięcia.Że służyłeś złej sprawie!

A ja widzę, że krzewisz nowy wzorzec patriotyzmu i bohaterstwa. Oczywiście powinienem żałować, że nie wysadziłem w powietrze Stanowiska Dowodzenia, w którym pełniłem zsw w latach 1970 i nie osłabiłem w ten sposób zdolności obronnych PRL i UW. Niestety nawet o tym nie myślałem. Wtedy inne Polski nie było.

Napisałeś parę ogólników i bzdur o patriotyzmie, odwadze i cierpieniu zwykłego sprzedawczyka.

dziadek wychodzi z zalozenia ze jakbysmy zwyciezyli amerykanow to razem z rosja bylibysmy mocarstwem.Ale nie wyszlo.

no i rosjanie jak bialorusi pozwolili by nam na swoja milicje.

dziadekwłodek

Ja nie potępiam żołnieży LWP za to,że w nim byli.Natomiast rozumiem Kuklińskiego,że mając wiedzę o tym systemie jaką miał i nie godząc się z tym systemem zdecydował się działać na jego szkodę.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W moim przekonaniu Kukliński był podwójnym zdrajcą. Przez całe jego życie w PRL-u ciągnie się za nim smród współpracy z NKWD i GRU oraz CIA.

Zdewastowano_pomnik_plk_5565372.jpg

Ty masz takie przekonanie a ja inne.I każdy zostanie przy swoim zdaniu.Tylko nie wyjezdzaj z epitetami typu "najgłupszy wpis" bo to źle świadczy jedynie o tobie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty masz takie przekonanie a ja inne.I każdy zostanie przy swoim zdaniu.Tylko nie wyjezdzaj z epitetami typu "najgłupszy wpis" bo to źle świadczy jedynie o tobie.

Wyrażam swoje oceny i przekonania bez niedomówień. Tak samo zrobiłem w przypadku twojego wpisu. W przypadku pułkownika US Army Ryszarda Kuklińskiego mogę w każdej chwili podać konkretne źródła. Dlatego, aby każdy kto jest innego zdania mógł się z tym również zapoznać i przedstawić swoje. Piszesz tak: "Jestem po lekturze kilku artykułów historyków polskich o Kuklińskim(...)" - jakich i których?

Poza tym powtarzasz propagandowe bzdury o jego bohaterstwie - np. to: "Jego decyzja była aktem odwagi bo doskonale zdawał sobie sprawe,że w razie wpadki czeka go smierć(...)".

O jakim bohaterstwie piszesz. Kukliński doskonale wiedział,że od lat 1970 w Polsce żadnego pojmanego szpiega nie skazano na śmierć i był pewien, że po ewentualnej wpadce będzie przedmiotem wymiany. To są po prostu bzdury powtarzane przez wielbicieli tego zdrajcy. W tych opowieściach najbardziej podoba mi się kawałek, jak to Kukliński wzruszał się na widok USAmerykańskiej flagi na ich ambasadzie w Warszawie - serce biło mu radośnie młotem i a do oczu łzy mu się same cisnęły. Tak to umiłował USAmerykę jako ostoję wolności, pokoju i demokracji.

Ty masz swoje źródła a ja swoje.Ja czytałem prof.Paczkowskiego i Machcewicza.Co do wymian szpiegów.Jednych wymieniano, innych nie.Myślę,że więcej było takich których nie wymieniano tylko o tym się nie mówiło.

Ale zastanów się nad motywacją.Przecież nie musiał tego robić.Mógł być przykładnym i wiernym pułkownikiem a przy jego zdolnościach generałem.I to nawet do czasów IIIRP.Żyłby sobie bezpiecznie i w miarę dostatnio.Nie narażałby rodziny(obaj synowie zgineli w niejasnych okolicznościach).

Polsce żadnego pojmanego szpiega nie skazano na śmierć i był pewien, że po ewentualnej wpadce będzie przedmiotem wymiany. To są po prostu bzdury powtarzane przez wielbicieli tego zdrajcy.

uuuu nie skazano????/a o wszystkich szpiegach mamy informacje w Monitorze Polskim codziennym.Tych zastrzelonych lub przejechanych tez.Nie zdazyli tylko wydrukowac Popieluszki.

najbardziej podoba mi się kawałek, jak to Kukliński wzruszał się na widok USAmerykańskiej flagi na ich ambasadzie w Warszawie

racja mnie tez wzruszenie zawsze ogarniało jak powiewała rosyjska.

co do pomnika to brakuje jeszcze slowa...zyd i GKS.

to by było na twoim poziomie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

uuuu nie skazano????/a o wszystkich szpiegach mamy informacje w Monitorze Polskim codziennym.

Pisałem od lat 1970. Wskaż skazanego w tym czasie na karę śmierci szpiega przed wprowadzeniem Stanu Wojennego.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty masz swoje źródła a ja swoje.Ja czytałem prof.Paczkowskiego i Machcewicza.Co do wymian szpiegów.Jednych wymieniano, innych nie.Myślę,że więcej było takich których nie wymieniano tylko o tym się nie mówiło.

Ale zastanów się nad motywacją.Przecież nie musiał tego robić.Mógł być przykładnym i wiernym pułkownikiem a przy jego zdolnościach generałem.I to nawet do czasów IIIRP.Żyłby sobie bezpiecznie i w miarę dostatnio.Nie narażałby rodziny(obaj synowie zgineli w niejasnych okolicznościach).

Szczególnie Machcewicz wie o czym mówi. Tuskowa wybitność do spraw związanych z Muzeum II WŚ 1939 - 89 w Gdańsku. To tez napisał jakiś "historyk": "Pan Pułkownik Ryszard Kukliński jako czternastolatek wstępuję do Armii Krajowej, bierze udział w Powstaniu Warszawskim 1944.".

a po po co skazywac jak nie zyja.

Pogadaj z przedszkolakami na swoim podwórku.

Pogadaj z przedszkolakami na swoim podwórku.

a skad to wiem jak nie od nich..Ci skazani to tacy widoczni ktorym trzeba bylo zrobic sad ze niby u nas jest praworzadnosc i porzadek.A do gornikow strzelalo sie juz bez sadu.

dziadekwłodek

Twój negatywny osąd Kuklińskiego wynika z faktu utożsamiania się z PRLem czyli nie jest obiektywny.Twój interes polityczny jest taki aby go uważać za zdrajcę.A mój pogląd jest bardziej obiektywny bo pułkownika popiera raczej prawica z którą nie jest mi po drodze.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty oczywicie masz wiedzę największa i...obiektywną.

Nigdzie tego nie napisałem. Natomiast nie opieram się tylko na Paczkowskim i Machcewiczu.

No to jak było z tym AK w przypadku Kuklińskiego i jego udziałem w Powstaniu? Niedługo napiszą, że dostał osobiście od Bora "VM".

Co najwyżej mógł należeć do "Miecz i Pługa" zinfitrowanego przez Gestapo, a potem przez NKWD i znanego tez jako "Sierp i młot". I może od tego wszystko się zaczęło. A jego awanse z podpadniętego chorążego na kapitana w cztery lata. I bez matury. Szybko. A szkoła Informacji Wojskowej w Rembertowie i tajny kurs na Akademii im. Frunzego w Moskwie. To jakoś się pomija w jego życiorysie bohatera - podobnie jak i udział w ciężkim przestępstwie kryminalnym. Etc.

I w przeciwieństwie do ciebie swojego stanowiska bronie poprzez przytaczanie faktów z jego życia i opinii o nim, a nie chwytów politycznych - jak ten ponizej:

dziadekwłodek

Twój negatywny osąd Kuklińskiego wynika z faktu utożsamiania się z PRLem czyli nie jest obiektywny.Twój interes polityczny jest taki aby go uważać za zdrajcę.A mój pogląd jest bardziej obiektywny bo pułkownika popiera raczej prawica z którą nie jest mi po drodze.

A tak w ogóle to bardzo podoba mi się pomysł,że Kukliński to właściwie nic nie ryzykował bo i tak w razie wpadki by go wymienili.Szkoda,że sam na to wtedy nie wpadłem i nie zgłosiłem się do amasady na szpiona.Już widzę te tysiące rodaków szturmujących ambasadę USA w charakterze kandydatów na szpiegów aby tą drogę opuścić prlowski raj i dostać sie do Ameryki.( bez zielonej karty!)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A tak w ogóle to bardzo podoba mi się pomysł,że Kukliński to właściwie nic nie ryzykował bo i tak w razie wpadki by go wymienili.Szkoda,że sam na to wtedy nie wpadłem i nie zgłosiłem się do amasady na szpiona.Już widzę te tysiące rodaków szturmujących ambasadę USA w charakterze kandydatów na szpiegów aby tą drogę opuścić prlowski raj i dostać sie do Ameryki.( bez zielonej karty!)

I to jest unik typowy dla ciebie. W nawiasie trzeba było jeszcze dopisać - oklaski!

Twoja postawa świadczy tylko o tym, jak liche są podstawy do obrony postępowania Kuklińskiego.

A w tym filmie pokazano, jak nawalonego Rysia w Sajgonie okradły dwie prostytutki i jak pożyczał od nich pieniądze? Może pokazano jak CIA w 1975 zgubiła tam materiały na niego i wpadły w łapy GRU? Nie, no tego Pasikowski na pewno nie pokazał. On teraz kreci jedynie słuszne filmy.

dziadekwłodek

Ty opisujesz plotki i domysły.Wojnę zostawmy bo niewiemy jak było.To co opisujesz po wojnie to normalna droga żołnierza LWP,który robił karierę i chciał zostać oficerem.Przeciez nikt tego nie kwestionuje,że jak trafił do LWP to był lojalny.Taki życiorys miał każdy oficer w sztabie generalnym.Musiał studiować w Moskwie.Różniło go to od innych,że przejrzał na oczy i zamiast robić karierę w LWP wybrał los szpiega.Czemu nie dopuszczasz myśli,że mogła się w nim dokonać przemiana?On wybrał trudniejszą drogę i bardziej niebezpieczną.

Nie Saniewski tylko Pasikowski i nie wiem co te historyjki z Sajgonu wnoszą do sprawy.Najlepiej idź do kina i zobacz fim.

o do pomnika to brakuje jeszcze slowa...zyd i GKS.

O napis na pomniku raczej podejrzewałbym kogoś z twojegoruchapalikota, ewidentnie ktoś pisał lewą ręką podpieraną przez środkową.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Oczywiście informacje o jego żydowstwie już są.Zobaczcie wpis Kubri.Ponadto przypominam,że w chwili wybuchu wojny miał 9 lat a na zakończenie 15, to w kwestii jego powiązań z gestapo.

Nie jest prawdą,że Kukliński uratował świat przed wojną tak jak i nie obalił komunizmu ale przyczynił się do wygrania przez Zachód zimnej wojny.

Jak sądzisz jak miały by się sprawy jak blok wschodni wygrał by zimną wojnę, czy też produkowano by urządzenia psujące się dokładnie po okresie gwarancji? Czy jak maszyna do szycia mojej matki lub lodówka pracowały by po 50 lat?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kukliński jest znienawidzony przez tych co frukta z sowieckiego stołu w PRL - za trzymanie Polaków za ryj - dostawali ..

Dla nich jest zdrajcą ... Dla patriotów to bohater .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.