Skocz do zawartości
IGNORED

Firma Sony dzisiaj ogłosiła że pozbywa się działu telewizorów i laptopów

Rekomendowane odpowiedzi

" Z pewnoscia na brytyjski rynek rowniez sa tam skladane, dobrze ze czesci z Japoni " - mam b. duże wątpie.

Procki są od MediaTek (Tajwan) i raczej są produkowane w Chinach.

Kilka razy już chwaliłem SONY za skalowanie.

Najtrudniej jest "skalować" DVB-T PL, bo źródło to totalny S Y F.

Dlaczego zastosowałem cudzysłów ?

Bo samo skalowanie to prosta rzecz (np. fotki), ale walka z dziurawym źródłem AV wymaga zaawansowanej i złożonej obróbki. Większą sztuką jest sprytne (smart) podostrzanie by nie zaszkodzić video.

@Krak: gdzie siedzi X1 EXTREME a gdzie X1 ? Jak widać warto uwagę skierować na modele z wersją EXTREME.

Procki, prockami. Jednak do pelnoprawnego 4K - czyli 4K + HDR na odpowiednim poziomie + szeroki gamut warto miec dobry panel 10 bitowy np. Od AUO. Te oferowane sa glownie w topowej ofercie. W Sony na ten rok to od serii XE90 wzwyz. W poprzednim roku byly tylko w topowej ofercie XD93/94/ZD9.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Procki, prockami. Jednak do pelnoprawnego 4K - czyli 4K + HDR

Ja bym jednak chciał podążyć temat skalowania HD do 4K, bo jednak większość ludzi najczęściej ogląda tv w HD na ekranach 4k (a nawet naziemną SD) , a rzecz jest w tym ze pewni recenzenci a także na forach dyskusyjnych był poruszany temat że te tv 4K Sony, które nie miały procków X1 zauważalnie nie oferowały już tak szczegółowego i ostrego obrazu z telewizji HD jak te modele z prockami X1.

@Krak: gdzie siedzi X1 EXTREME a gdzie X1 ? Jak widać warto uwagę skierować na modele z wersją EXTREME

EXTREME to są te X1 z dopiskiem HDR. One są we wszystkich nowych modelach 4K (a w HD są X1, wersja nie extreme), jeżeli opis z tego linka co podałem jest prawidłowy.

Edytowane przez Krak_oN

Ja mam X1, a mam jeden z topowych modeli z zeszlego roku. X1 Extreme zadebitowal jak mnie pamiec nie myli w ZD9.

Telewizor kupujemy na minimum 5 lat, jesli ktos ma mniejszy okres uzytkowania, moze smialo kupic cos tanszego i z czasem zmieniac. Dlatego panel 10 bitowy jest tak wazna skladowa - powiedzial bym ze najwazniejsza.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dlatego panel 10 bitowy jest tak wazna skladowa

A co byś wolał do oglądania tv HD (nie mówię tutaj o materiałach 4K HDR), panel 4K 10 bit ze starszym prockiem (tj nie x1 czy X1 extreme) czy też panel 4K 8 bit z najlepszym prockiem X1 Extreme ?

EDIT:

Ja wiem że (moje pytanie pozornie może wydawać się nieco dziwne ) duża część funkcyjna procków X1 jest przeznaczona dla obsługi HDR i szerokiego zakresu kolorów, przejść tonalnych itp, ale tak jak mówię spotkałem się w sieci z pewnymi recenzjami i opiniami że te tv Sony 4K co nie miały procków X1 były ocenione jako zaledwie średnie w skalowaniu obrazu HD (nie mówiąc już o SD) do matryc 4K.

Edytowane przez Krak_oN

To nie jest latwa odpowiedz. Poniewaz panel 10 bitowy przyniesie Ci korzysci nawet na ogladaniu plyt BD czy obrazie z konsol (PS4 etc.). Zas w kontencie 4K jest niemal niezbedny do czerpania korzysci z niego na calego - piszac kolokwialnie.

Ustosunkowujac sie do Twojego pytania. Jesli ogladal bym glownie kontent FHD to 8 bitowy panel z bardzo dobrym procesorem bylby optymalnym wyborem. Do kontentu 4K nie schodzil bym ponizej paneli 10 bit, choc tu wyjatkiem jest Panasonic DX750/800 ktore maja panel 8 bitowy, ale dzieki procesingowi i kalibracji sa gdzies pomiedzy 8 bit a 10 bit. Plus kwestia czasu, tak jak mowilem, kupujemy na tu i teraz czy z pewnym zapasem. ;)

Edytowane przez DawidM

Oglądam sobie NC+ na UHD 10 bit i napiszę tak:

co program i realizacja video to takie twarze wyglądają zupełnie inaczej. Raz są ziemiste, raz różowe, raz czerwone ...

Kolejny raz napiszę, że szerokość palety barw nie ma żadnego po za marketingiem znaczenia. W warunkach domowych zmysł wzroku i tak nie jest w stanie owej palety zobaczyć. Ew. w kryterium porównawczym, ale z wielkim trudem. Pozostają więc wykresiki i pomiary dla mas.

Co do skalpowania to zacytuję tu bardzo wartościową wypowiedź Pana SławekR z listopada 2012:

" Dzisiejsze skalery to:

- układy usuwające przeplot w materiałach z przeplotem, czyli tych z "i" na końcu. Jest stosowanych około 12 metod usuwania przeplotu i każda robi to nieco inaczej. Różnice są subtelne, ale do zauważenia. Wystarczy sprawdzić różne sposoby usuwania przeplotu w komputerach PC.

-układy redukcji szumów, usuwania makrobloków i wszelkich innych błędów, nieprawidłowej, lub po prostu zbyt lichej (o małej przepływności), transmisji.

- i ostatnia rzecz, chyba najistotniejsza, układy wyostrzania obrazu. Metod i sposobów traktowania obrazu poprzez wyostrzenie, jest totalne multum. Od najprostszych, generujących "ringingi" i inne fałszywe krawędzie, aż po bardzo zaawansowane algorytmy wyostrzające. I tak naprawdę, to jest kluczowa kwestia, jak później postrzegamy wyświetlany na ekranie obraz.

I to są zdecydowanie cechy skalerów obrazowych, nawet jeśli obraz przychodzący jest już w rozdzielczości docelowej, to i tak będzie jeszcze poddany odszumianiu, redukcji makrobloków i wyostrzaniu. I efekt końcowy będzie się różnic zasadniczo, w zależności od telewizora. Stąd też jakość skalera, stanowi istotną cechę, którą należy brać pod uwagę, przy wyborze telewizora.

Inaczej potraktowany zostanie obraz 1080i przez skaler Philipsa z funkcjonalnością Perfect Pixel Plus, a inaczej przez skaler Samsunga, o funkcjonalności uśredniającej, znanej z działania algorytmów antyaliasingowych z kart graficznych. Różnica będzie zasadnicza i wynikająca bezpośrednio z cech skalera obrazowego.

Jeśli chodzi o plazmy i ich łagodniejsze traktowanie obrazu o kiepskiej jakości, to nie wynika ono z metody generowania kolorów pośrednich w ciemnych scenach (ditheringu), a jest bezpośrednią cechą samej technologii tworzenia obrazu. W przypadku LCD, obraz jest tworzony poprzez zasłonięcie źródła światła, a w przypadku plazmy, każdy punkt obrazu stanowi źródło światła o charakterze autonomicznym (samodzielnym). To ta cecha, rodem z telewizorów kineskopowych, stanowi o "ładniejszości" kiepskiego obrazu, wyświetlanego na plaźmie, w stosunku do LCD. "

END cytatu.

Facet w tamtych latach pisał znakomite rzeczy o HDTV. Zamilkł i nikt nie wie dlaczego. Zapewne jako PROFI wycofał się z tego śmiesznego środowiska promotorów HDTVPolska/HDTV.

Edytowane przez janunio

Ja zauwazylem roznice od razu. 10 bit poglebia doznania. Z ciekawosci jaki masz panel RGB/WRGB czy jeszcze cos innego?

Ja widze zawsze dokladnie odwzorowane kolory podczas ogladania TV, oczywiscie przy graniu na PS4, ogladaniu plyt BD czy kontentu Amazona w 4K z HDR widze to jeszcze wyrazniej.

Wystarczy sobie sciagnac I zgrac na pendrive demo Sony Camp w HDR i 10 bit by szczeka zostala na podlodze. Proste i skuteczne by pokazac na co stac TV.

Marketing to sa te TV za 3000/3500zl ktore maja naklejki HDR/4K etc. (Pomijam wyprzedaze wyzszych modeli w tej cenie jak np. Wlasnie Panas DX od serii 7 w gore, choc tak na prawde minimum jakie trzeba wydac to 6K zl na TV przeznaczony do pakietu 4K)

Edytowane przez DawidM

Ja zauwazylem roznice od razu. 10 bit poglebia doznania.

A obraz z 10 bit matrycy na tańszych modelach 4K HDR ale bez procków X1 lub X1 Extreme będzie tak samo wyglądał jak na tym z tymi lepszymi prockami ? i dajmy na to że oba są triluminos.

Edytowane przez Krak_oN

To jest tak ze panel 10 bit daje nam pewne minimum wartosci. Zgodnie z specyfikacja. Jednak wystepuja tu zmienne, jak typ panelu, jego czystosc, rownomiernosc podswietlenia, zaaplikowanie przez producenta - w tym procesing oraz kalibracja. Wiec domyslasz sie do czego zmierzam.

" panel 10 bit daje nam pewne minimum wartości "

"10 bit poglebia doznania"

Takiego KITU dawno nie czytałem ... Kto Ci to napisał ?

Jak widać piszą nam tu młodzi promo, że to są jednak dziś treści z minimum wartości. Ale się teraz dowiedziałem ...

Edytowane przez janunio

Widze ze musze jednak dac matematyke. Panel 8 bit, 256 odcieni skali RGB dla kazdego z podstawowych kolorow z osobna. Lacznie 16.8 mln kolorow. Plus limitacja kontrastu w SDR. Ludzkie oko widzi znacznie wiecej. Wystarczy pojsc do dobrego kina by sie o tym przekonac. Zrobic zdjecie aparatem z dobra optyka oraz sensorem, wejsc do ciemnego pokoju, etc. ;)

Tu wiec z pomoca przychodzi 10 bitowy panel, ktory wykracza nawet poza to co mozemy zobaczyc w dobrym kinie. Krotko, 1024 odcieni dla kazdego RGB, czyli ponad 1 bilion kolorow, plus znacznie wiekszy kontrast dzieki HDR - zblizony znacznie bardziej wzgledem SDR do tego jak postrzegamy rzeczywistosc. Oczywiscie do tej pory oszukiwalismy mozg - chocby za pomoca FRC, jednak ida lepsze czasy. Wreszcie.

Oczywiscie by uzyskac pelne 10 bit to material zrodowy musi byc nagrany w 10 bitach, oraz przekaznik musi byc wyposazony w odpowiedni panel.

Jak nie widzisz roznicy to albo masz cos nie tak z wzrokiem (przykro mi), albo masz cos nie tak z TV. (Panele WRGB to zlo i polsrodek). Obcuje z trescia 10 bit HDR na co dzien, I jest to ogromna zmiana. Oczywiscie masowo TV bedzie tak nadawac za x lat. Jednak profesjonalny rynek szybko sie zaadaptuje. W koncu maja tam profesjonalne panele ktore wykraczaja zdecydowanie poza TV dla konsumentow.

Edytowane przez DawidM

10 bit pogłębia doznania ... Ja tak nie mam. Nic mnie nie pogłębia.

Czy Ty tak na poważnie nie znasz różnic matryc WRGB i RGBW ?

Czy to taka normalna kiwka ? Ostatnio zbadałem podaż modeli TV SAMSUNG w Europie. Okazuje się, że TV SAMSUNG absolutnie dominuje w POLSCE i tylko na rynku polskim. To musi być związanie z korzyściami dla ekipy SAMSUNG PL.

Nowe super biuro w Warszawie na 15 tyś m2 i wynajem na 15 lat !!! To był kontrakt stulecia w Europie. To z tego powodu należy się szacun dla SAMSUNG TV, że postawił twardo na Polskę.

Puść kilka fotek z fenomenalnej wierzy SAMSUNG WARSAW PL.

Edytowane przez janunio

I jedno i drugie to zlo. Sztuczne to, polsrodek, testowanie na kupujacym. Tu masz mase informacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wole kupic porzadny tv na (true) RGB. Przynajmniej efekt osiaga naturalniej. Marke Samsung moge u siebie postawic, ale tylko jako sprzet AGD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Kolejny wysmienity TV od Sony.

Ukryta Zawartość

Moj bardzo dobry TV, ma jeszcze lepszego nastepce. Choc ciagle topowym Sony jest ZD9.

W tej recenzji jest poruszony temat tego nowego procka X1 Extreme i skalerów.

''Teraz na pewno zastanawiacie się, czy procesor Extreme oferuje lepszą jakość powyżej opisanych procesów niż zwykły chip X1. Otóż moim zdaniem…. nie. Zarówno XE90 (X1), jak i XE93 (X1 Extreme) działają pod tym względem podobnie i nadmienić należy, że oferują znacznie lepszą cyfrową obróbkę niż konkurencja. To głównie za pomocą unikalnej funkcji „łagodna gradacja”.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Cytat: "Teraz na pewno zastanawiacie się, czy procesor Extreme oferuje lepszą jakość powyżej opisanych procesów niż zwykły chip X1. Otóż moim zdaniem…. nie. Zarówno XE90 (X1), jak i XE93 (X1 Extreme) działają pod tym względem podobnie i nadmienić należy, że oferują znacznie lepszą cyfrową obróbkę niż konkurencja. To głównie za pomocą unikalnej funkcji „łagodna gradacja”.

He he, właśnie edytowałem post i dodałem cytat z recenzji a tu widzę że jednocześnie wkleiliśmy ten sam cytat.

Heh ;)

EXTREME to są te X1 z dopiskiem HDR. One są we wszystkich nowych modelach 4K (a w HD są X1, wersja nie extreme), jeżeli opis z tego linka co podałem jest prawidłowy.

Jednak procek X1 z dopiskiem HDR nie jest jeszcze prockiem EXTREME. Aktualnie są trzy modele X1 (a nie dwa jak by wynikało z poprzedniej tabelki, dlatego wyciągnąłem zły wniosek że proc z dopiskiem HDR jest wersją extreme) :

e833f923cbb63.jpg

Czyli ubiegłoroczna seria XD pozbawiona procka X1, nawet tego najtańszego, raczej nie wykaże się tzw możliwościami obróbki na najwyższym poziomie.

Edytowane przez Krak_oN

Dlaczego wprowadzasz w blad? Seria XD ma procesor X1. Moj XD93 go ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego wprowadzasz w blad? Seria XD ma procesor X1. Moj XD93 go ma.

No tak, nie miałem złych zamiarów, miałem na myśli ubiegłoroczną serię XD83 (a poczynając od serii XD85 w górę już ten procek zdaje się był) którą pozbawiono tego procka względem serii X83 z jeszcze wcześniejszego roku (2015) która była na procku X1.

Edytowane przez Krak_oN

Oczywiscie ze nie miales zlych intencji. W 2016 od modeli 85 (SD/XD) byl juz montowany ten procesor.

Na portalu tvtest i benchmark.pl w najbliższych dniach pojawią się recenzje Sony 49XE9005 i Sony 49WE755

Ja osobiście czekam na dokładniejszy opis a zwłaszcza pomiary nowej wersji działania motionflow XR400 w WE755, bo w tym roku i w tym modelu ten system wreszcie właściwie nie miga i jasność spada ledwie co, ale to dotyczy tylko i wyłącznie XR 400 z serii WE7 bo w XR400 w WE6 działa po staremu czyli nie da się na to patrzeć. Być może XR 400 w XE 800 będzie działać podobnie.

Edytowane przez Krak_oN

No i jeżeli będzie taka możliwość to prosiłbym Tomasza Chmielewskiego aby w nowej recenzji Sony 49WE755 z XR400 w miarę jak najbardziej wyczerpująco i precyzyjnie odniósł się (w sensie porównania) do działania systemu poprawiającego ostrość w ruchu w poprzednio testowanym modelu Sony 43XE7005 z XR 200, ten wcześniej testowany model XE7005 ma udostępnione dwa suwaki dla De-judder i dla de-blur :

9eac3ac399585.jpg

A model WE755 pomimo wyższego XR ma tylko dostępny tryb ruchu LED

186714cfbd23d.jpg

Zasadnicze i najciekawsze pytanie jakie tutaj zachodzi jest następujące, który system przy jeszcze dobrej jasności i jeszcze niewidocznym migotaniu da lepszą ostrość obrazu w ruchu ?

Edit:

Oczywiście wszystkim przypominam że oba te modele są na matrycach 50 hz.

Edytowane przez Krak_oN

Uwaga, ceny na model SONY KD-43XE8096 są w Polsce bardzo mocno zawyżone, średnia cena to 4800 zł a dochodzi do nawet 5000 zł, a w UE cena wynosi 3750 zł.

Nie mówię o tym żeby coś konkretnie reklamować, po prostu śledzę różne ceny różnych modeli i to wyłapałem.

EDIT:

No dobra powiem wam dlaczego obadałem akurat ceny tego modelu, otóż dlatego że nagle KIKI zaczął go polecać pomimo mocno zawyżonej ceny do możliwości, więc w razie czego obadałem temat, no i faktycznie natrafiłem na tą zadziwiająco sporą różnicę cenową między UE a Polską.

Edytowane przez Krak_oN

Tak jest, dla przykladu 58 cali DX900 w UK do kupna za 1100-1300 funtow. W Polsce o 30 procent drozej czyli minimum 1600 funtow. ;)

Edytowane przez DawidM

W Polsce o 30 procent drozej

Zobacz poniżej, ten model ostatnio polecany przez kikiego jest w Polsce znacznie droższy (cena mocno zawyżona względem innych krajów UE) a jakby bezpośrednio zamówił od Niemieckiego dystrybutora na firmę, to go kupi jeszcze wyraźnie taniej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie zaintrygowało mnie dlaczego akurat ostatnio poleca ten model, bo nie podejrzewałem go że poleci coś za tą kasę o tych właściwościach tylko i wyłącznie z dobrej woli, no i sprawa się wyjaśniła, po prostu jest bardzo dobra przebitka na różnicy ceny dla zarobku.

EDIT:

Zobaczcie za kilka stówek więcej macie już SONY KD49XE9005, tak że akurat wyjątkowo zawyżona Polska cena na model SONY KD-43XE8096 jest niepoważna.

Ukryta Zawartość

EDIT2

Teraz akurat nie ma ofert z darmową wysyłką do Polski.

Ale powiem tak na prawdę, nie znam motywacji Kikiego odnośnie polecania tego modelu w tej cenie jak za niewiele więcej można mieć znacznie lepszy też od Sony, po prostu ciągle coś kręci więc można mieć i takie myśli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

" No tak, nie miałem złych zamiarów, miałem na myśli ubiegłoroczną serię XD83 (a poczynając od serii XD85 w górę już ten procek zdaje się był) którą pozbawiono tego procka względem serii X83 z jeszcze wcześniejszego roku (2015) która była na procku X1. "

Zamiary były b. dobre. Oceniam jako przedstawiciel SONY.

Niestety zamiary są b. niedobre dla forumowiczów.

Niestety zamiary są b. niedobre dla forumowiczów.

A to z jakiego powodu ?

Zamiary były b. dobre. Oceniam jako przedstawiciel SONY.

Jak jesteś przedstawicielem skoro nie tak dawno narzekałeś że w Sony wydają sporo na promocję na forach ?

Edytowane przez Krak_oN

Plus jeszcze wykazujesz sie niewiedza odnosnie tych TV. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi