Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie sluchawki po CAL-ach?

speedy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze slynny temat, wielokrotnie walkowany, ale ogarnac ten burdel w pozostalych postach nie jest latwo, wiec postanowilem zalozyc indywidualny.

Jak wiadomo, dla wielu, CAL sa swietnymi sluchawkami w swej cenie, tylko co dalej jesli ktos chcialby wskoczyc jeszcze wyzej?

Co polecacie po CAL-ach aby krok roznicy byl zauwazalny w pozytywnym znaczeniu?

Ceny jako takiej nie ma, ale mysle tu o granicy do rozsadnych 600 pln max, i glownie w wyjatkowych przypadakch typu cena do jakosci.

Kosz zachwalanych CAL to ok 200 pln.

Czy wydajac dwukroc tej kwoty, da sie wskoczyc na zauwazalnie wyzszy poziom, czy pozytywna roznica w porownaniu do tego hitu nie bedzie specjalnie zauwazalna w tym przedziale cenowym?

Moje oczekiwania brzmieniowe to:

- przede wszystkim brak nadmiaru bassu, a szczegolnie chodzi mi o jego poglos w okolicy gitary bassowej (rozlazlosc? brak punktowosci?) ktory wystepuje w wielu sluchawkach.

- brak dziury w srednich tonach, czyli wyrazny gardlowy wokal, a nie jakies pisklenie ktore ma miejsce rowniez w wielu sluchawkach

- jak najlepsza jakosc wysokich tonow (brak zamulania?), gdzie szczegolnie uczulony jestem na reprezentacje talerzy od perkusji

- dobra separacja instrumentow

- brak zbyt doraznego jeczenia gitar (odpadajace uszy) jesli to mozliwe

Muzyka?

No niestety bardzo rozna, ale z naciskiem na rozne odmiany rocka, muzyke bogata w instrumenty akustyczne i symfoniczne, a takze roznosci z elektroniki (nie klubowej).

Marka?

Nie interesuje mnie logo, najwazniejsza jakosc brzmienia oraz wygoda (bez bolow glowy lub uszy przy godzinie sluchania).

Zrodlo?

Format bezstratny i glownie wzmacniacz sluchawkowy E-MU 0202 lub wzmacniacz Onkyo Integra A-8067 (modyfikowany w srodku: Nichicon/SNK).

Moje dotychczasowe doswiadczenia ze sluchawkami, w kolejnosci od najgroszych:

- AKG 530 - Idac zachwytami z forum audiostereo, postanowilem je zakupic. Miesiac probowalem sie do nich przekonac. Podejmowalem sie magicznego wygrzewania, probowalem wielu zrodel, nawet w sklepach lepszych audio na bardzo drogich sprzetach. Jedyne plusy jakie zaobserwowalem to niesamowita separacja instrumentow i swietne do muzyki wylacznie klasycznej. Kazdy inny gatunek konczyl sie zamulaniem, problemem z wysokimi tonami ktore co ciekawe zmienialy sie w zaleznosci od polozenia sluchawki wzgledem ucha, nadmiarem poglosu na bassie (szczegolnie rozlazle czestotliwosci na okolicy gitar bassowych).

- HD 202 - Moje pierwsze lepsze sluchawki, ktore wywolaly swego czasu zadowolenie z brzmienia. Osluchalem sie pelno sluchawek w okolicach 100 pln, i musze przyznac ze te najmniej zamulaly, pozostajac dla mnie legenda (niektorzy beda sie smiac) w tym przedziale cenowym. Niestety, na dluzsza mete da sie zauwazyc ze brzmienie jest za bardzo upiekrzone szczegolnie na wysokich tonach (cukierkowe?). Pozostale wady to zbyt duzy ucisk na glowe przy dluzszym sluchaniu, oraz zaczynajacy sie bardzo mocno zawijac w okolicach szyi kabel (to jest iscie tragedia).

- HD 555 - Ogolnie niezla separacja instrumentow i srednie tony, ale jak dla mnie za duzo bassu (od uderzen stopy az czasem glowa boli i wydaje sie byc nieco podbity w stosunku do reszty pasma). Mozna sluchac, ale dla mnie nadal brak przyjemnosci i ogolne odczucie przymulenia (wiecej bassu, mniej wysokich).

- Creative Aurvana Live - Poniewaz firma kojarzy sie z tania masowka i producentem audio dla komputerow (wiekszosc odbiorcow nie ma zadnych wymagan poza bassem i mp3 w jakosci 128 kbps gdzie wysokie tony talerzy od perkusji sa na tyle znieksztalcone ze nawet w slepych testach da sie to zauwazyc przy wymagajacych realizacjach), bylem bardzo na NIE. Ogolnie ze sluchawek jestem zadowolony (moge ich juz po prostu sluchac), ale nadal odczuwam braki i raczej to nie jest to co mozna nazwac faktyczna przyjemnoscia ze sluchania. W porownaniu wlasnych kolumn i wielu innych ktore slyszalem, nadal odczuwam lekkie przymulenie (choc znosne), poglos bassu (kartonowy lub plastikowy dzwiek?) i za malo detaliczne wysokie tony (to nie sa talerze od perkusji tak jak ma to miejsce przy reprezentowaniu ich na dobrych kolumnach).

https://www.audiostereo.pl/topic/109687-jakie-sluchawki-po-cal-ach/

Zanim wymienisz CALe, spróbuj im zafundować recabling.

Zdziwisz się, jak wiele to daje.

W moim przypadku wymiana seryjnego kabla na Conducfil Sonolene 3014 (uwaga - przylutowanego trochę wbrew regułom sztuki: zamiast 1 żyła na sygnał, 1 na masę, ekran luźno, puściłem sygnał 2ma żyłami na kanał, a masę ekranem; oczywiście osobny kabel na lewy, osobny na prawy kanał) wyleczyła CALe z mułowatości i rozlazłości basu i ładnie "otworzyła" górę. Słuchawki po tej operacji grają w mojej opinii o klasę lepiej.

Co ciekawe, takiego efektu nie zauważyłem po przylutowaniu kabla "po bożemu" (dla eksperymentu - najpierw lutowałem z masą po ekranie, później z masą po jednej z żył, na koniec stwierdziłem że pierwsza konfiguracja grała dużo lepiej i do niej wróciłem) :)

Moje oczekiwania brzmieniowe to:

- przede wszystkim brak nadmiaru bassu, a szczegolnie chodzi mi o jego poglos w okolicy gitary bassowej (rozlazlosc? brak punktowosci?) ktory wystepuje w wielu sluchawkach.

- brak dziury w srednich tonach, czyli wyrazny gardlowy wokal, a nie jakies pisklenie ktore ma miejsce rowniez w wielu sluchawkach

- jak najlepsza jakosc wysokich tonow (brak zamulania?), gdzie szczegolnie uczulony jestem na reprezentacje talerzy od perkusji

- dobra separacja instrumentow

- brak zbyt doraznego jeczenia gitar (odpadajace uszy) jesli to mozliwe

Muzyka?

No niestety bardzo rozna, ale z naciskiem na rozne odmiany rocka, muzyke bogata w instrumenty akustyczne i symfoniczne, a takze roznosci z elektroniki (nie klubowej).

Co do listy wymagań, to pasuje do dobrze mi znanych AKG K701 i jednocześnie te cechy nie pasują mi do rocka, ale jeśli chodzi o naturalną średnicę jest bardzo dobrze.

Lepszym rozwiązaniem będzie zakup w miarę równo grających słuchawek zamkniętych i korekcja...po jakimś czasie jak dojdziesz do wprawy możesz mieć brzmienie jakie chcesz. Obecnie używam zestawu AIMP3+Izotope Ozone+ AKG K550 i mam brzmienie jakiego potrzebuję.

Ehhh... ogolnie chcialbym sie wystrzegac wszelkich korekcji, i caly czas nie uzywam zadnych modyfikacji dzwieku. Inna sprawa ze wiekszosc realizatorow nagran nie powinna miec swej posady, bo az dziw bierze jak mozna niektorych niedociagniec nie zauwazyc, pracujac przez lata z dzwiekiem. Nie mniej jednak, po dluzszym obcowaniu z wlasnym sprzetem i osluchaniu sie roznorakich realizacji, ma sie pewne wyobrazenie o ogolnym jego brzmieniu.

Kiedys bylo lepiej pod tym wzgledem ze istaniolo wiecej salonow audio, gdzie mozna bylo sobie przyjsc i posluchac. Obecnie utrzymalo sie pare niedobitkow, a i asortyment dostepny na miejscu jest niewielki. Zostaja jeszcze takie sieci jak Saturn i Media Markt. Bylem w nich wielokrotnie przez ostatnie lata, i niestety dostepne sluchawki do odsluchu to wiekszosc w okolicy 100-200 pln (oczywiscie mowa o cenach poza tymi sieciami, czyli czasami nawet -50%). Czasy sklepow internetowych.

Moze ktos dorzuci jeszcze pare swoich groszy w kwesti sugerowanego nastepcy CAL, na ktorego warto zwrocic uwage?

Zastanawialem sie nad JBL, bo to firma ktorej sluchawek jeszcze nie slyszalem (ciagle te Sennheiser i AKG), a ostatnio miewalem okazje slyszec ich pierdziawki montowane w drozszych seriach laptopow Lenovo, i musze przyznac ze bylo to drugie naglosnienie w laptopach (pierwsze to pewna seria bardzo starych Compaq) jakiego dalo sie przeze mnie sluchac. Probowalem cos szukac po sieci o J55 i J88, ale za wiele konkretnych opinii poza czarowaniem marketingowym nie znalazlem. Recenzje typu super jakosc w jednym zdaniu za bardzo mnie nie przekonuja.

Kiedys bylo lepiej pod tym wzgledem ze istaniolo wiecej salonow audio, gdzie mozna bylo sobie przyjsc i posluchac. Obecnie utrzymalo sie pare niedobitkow, a i asortyment dostepny na miejscu jest niewielki. Zostaja jeszcze takie sieci jak Saturn i Media Markt. Bylem w nich wielokrotnie przez ostatnie lata, i niestety dostepne sluchawki do odsluchu to wiekszosc w okolicy 100-200 pln (oczywiscie mowa o cenach poza tymi sieciami, czyli czasami nawet -50%). Czasy sklepow internetowych.

To efekt chodzenia na odsłuchy do salonów audio a później kupowania tego samego w sieci za 50-100zł taniej. Nikt normalny, kto musi płacić czynsz za lokal, pensję i podatki się nie utrzyma.

Wszystkie poszukiwane cechy odnajdziesz w HD600. Używane często są właśnie po 600zł.

Jak chcesz tanio, zainteresuj się ofertą Takstara - TS671 na przykład, Pro 80. Drożej wypadną AKG Q701 (otwarte). Mógłbyś też zapoznac się z AKG K550.

Wejdź na bratnie forum mP3store i poczytaj co nieco. Możesz też udać się do sklepików MP3store - sprzedawcy są zwykle mili i uczynni (Wrocław, Kraków, Łódź na pewno) i chętnie doradzają, dają posłuchać sprzętu,

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Posłuchaj czegoś ze stajni Beyerdynamic np. DT 990 pro. Po CAL-ach przesiadłem się właśnie na ten model i nie żałuję, a słucham rocka i metalu. Podpinam je pod lampę Espressivo E i jest naprawdę dobrze.

Najpierw cal!, potem recabling zrobiony, aktualnie cal! sprzedane i zakupione jakis czas temu 770 pro 250 ohm .... skok jakosciowy ogromny, po prostu nie ma powrotu do cal! na tym poprzestane bo zlapalem kroliczka slucahwkowego ;)

Królik Ci szybko zwieje.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Znalazłem fajną stronkę o słuchawkach. Co prawda nie ma informacji o tym jak grają ale jest sporo pomiarów. Można porównać charakterystyki SPL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wow, swietna ta strona. Szkoda ze nie po angielsku. Zupelnie nie znam rosyjskiego, a translator google ma problemy z poprawna obsluga tej strony po przetlumaczeniu. Sporo tych sluchawek, tylko ze zamiast CAL, sa CAL2, ktore nie wiem jak sie maja do poprzednika. Kiedys widzialem podobna strone po angielsku.

Ciekawe tez jak robia te testy i czy na pewno kazdy w dokladnie ten sam sposob. Czy glowa manekina dobrze zamyka nauszne sluchawki, co przeciez ma bardzo duzy wplyw na ksztaltowanie bassu. Do tego przesuniecia sluchawek czasam maja zauwazalny wplyw na brzmienie (pewnie niektorzy beda sie smiac, ale to kwestia modelu i prawdopodobnie tego jak sie fale rozpraszaja, na ile bezposrednio trafiaja do tunelu ucha, a na ile na zewnetrzne jego czesci).

Użyłem tego i da się zrozumieć o co biega.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest dobrze wytłumaczone na przykładach: bas, wysokie itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.