Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup monitorów do 2+1

leopard33

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu wspólnych latach rozstałem się z moimi Paradigmami Monitor 9v.1, ze względów na ograniczone miejsce po przeprowadzce stwierdziłem że nie ma sensu aby nadal się "kisiły" między meblami i wybrałem rozwiązanie 2+1. Pokój ma powierzchnie 16m2 i wybrałem już subwoofer REL T5, większy problem mam z wyborem monitorów. Punktem odniesienia są nowe Monitory Paradigma Atom i Mini, porównywałem stare Monitory 9v1 do nowych 9v7 i charakter brzmienia pozostał natomiast nowe są bardziej szczegółowe i zrównoważone, dla tego pierwsze do konkurencji wytypowane zostały nowe Atom Monitor i Mini Monitor. Biorę pod uwagę dwa modele ponieważ pokój wielki nie jest a w dolnym pasie i tak robotę zrobi REL więc monitory im mniejsze i tańsze tym lepiej.

Póki co zasilane będą amplitunerem Marantz SR5003, do niego w pierwszej kolejności dokupię subwoofer i tymczasowo podłącze pozostałości po kinie Paradigm Cinema 110v.3 a w między czasie poszukam na spokojnie monitorów. Muzyka przeróżna, pop, rock, elektroniczna, w zasadzie wszystko z wyjątkiem poważnej i ciężkiego metalowego grania. Lubię dynamiczne brzmienie z solidnym szybkim basem.

Pierwszy mój typ to Paradigm Atom i Mini monitor, oraz zaproponowane mi w salonach Dali zensor 1 i 3, Monitor Audio BX1 BX2, Klipsch RB-52.

Wszystkie wymienione mogę sobie porównać i posłuchać, pytanie do was, w budżecie około 1500zł jakie pozycje warte są jeszcze uwagi, ewentualnie szukając używanych na jakie modele zwrócić uwagę?

https://www.audiostereo.pl/topic/109696-zakup-monitor%C3%B3w-do-21/

Poza wymienionymi modelami, zdecydowanie namawiam na posłuchanie monitorów Pylon Audio Topaz Monitor. To naprawdę świetne w swoim przedziale cenowym kolumny, które w połączeniu z subwooferem REL powinny zaoferować brzmienie jakie szukasz. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby także kolumny Xavian Bonbonus. Nie są to kolumny, oferujące głęboki, mocny bas, natomiast w Twojej konfiguracji powinny świetnie współpracować z T5.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Biorę pod uwagę dwa modele ponieważ pokój wielki nie jest a w dolnym pasie i tak robotę zrobi REL więc monitory im mniejsze i tańsze tym lepiej.

Sub zrobi bas ... ale jak kupisz "im tańsze tym lepiej" monitory, to będziesz miał "im tańsze, tym gorszą średnicę i górę, przestrzeń ... w sumie wszystko poza tym co robi sub, czyli będzie gorzej z 90% pasma".

Sub zrobi bas ... ale jak kupisz "im tańsze tym lepiej" monitory, to będziesz miał "im tańsze, tym gorszą średnicę i górę, przestrzeń ... w sumie wszystko poza tym co robi sub, czyli będzie gorzej z 90% pasma".

Przez tańsze miałem na myśli mniejszy model, tzn. jeżeli wybór padł by np. na Dali zensor to czy jest sens dopłacać do większego modelu, charakter brzmienia będzie taki sam, na plus dla większego modelu będzie niski bass ale w przypadku konfiguracji z subwooferem nie ma to znaczenia. Byłbym skłonny nawet za cenę większych monitorów kupić mniejsze ale lepsze.

Byłbym skłonny nawet za cenę większych monitorów kupić mniejsze ale lepsze.

A to tak.

ewentualnie szukając używanych na jakie modele zwrócić uwagę?

Może coś pokroju Paradigm Studio 10 z drugiej ręki.

Albo Paradigm Studio 20 v4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Albo Paradigm Studio 20 v4

Ukryta Zawartość

No fajne, chętnie bym kupił ale po pierwsze poza budżetem, po drugie potrzebują dobrego zasilania a ja póki co niestety zostaję przy Marantzu a miałem kiedyś Studio 20v1 i nie grały one dobrze z nim.

Poza wymienionymi modelami, zdecydowanie namawiam na posłuchanie monitorów Pylon Audio Topaz Monitor. To naprawdę świetne w swoim przedziale cenowym kolumny, które w połączeniu z subwooferem REL powinny zaoferować brzmienie jakie szukasz. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby także kolumny Xavian Bonbonus. Nie są to kolumny, oferujące głęboki, mocny bas, natomiast w Twojej konfiguracji powinny świetnie współpracować z T5.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Bardzo chętnie skorzystał bym z zaproszenia ale jednak spory dystans nas dzieli, jednak jeżeli nie będę przekonany do żadnych z dostępnych u mnie kolumn bardzo możliwe że nie będę miał wyboru.

Ukryta Zawartość

A może w ogóle pójdziesz po bandzie i wybierzesz rozwiązanie aktywne? Szybki bas ma ADAM serii AX ... z drugiej strony za 1500zł nie wiem czy kupisz A5X z drugiej ręki (A3X bym sobie raczej odpuścił). ... a może gdybyś sprzedał ten ampli.

A może w ogóle pójdziesz po bandzie i wybierzesz rozwiązanie aktywne? Szybki bas ma ADAM serii AX ... z drugiej strony za 1500zł nie wiem czy kupisz A5X z drugiej ręki (A3X bym sobie raczej odpuścił). ... a może gdybyś sprzedał ten ampli.

Niestety zakup aktywnych paczek nie bardzo mnie przekonuje, dodatkowo potrzebny przedwzmacniacz a to też wydatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.