Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze kolumn

damianmielec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę Was o pomoc w wyborze kolumn, obecnie gram na Eltax Symphony 8.2 reszta zestawu to Cambridge Audio Azur 640C v2, Rotel RA 1062, interkonekt to Audioquest Copperhead a kable głośnikowe Wireworld Orbit 16/4 zakończone wtykami Nakamichi, pokój ok 18-19 m2. Preferuję głównie rocka w każdym wydaniu, czasem pop soul i jazz. Budżet na używane kolumny wynosi max 2000zł

Co proponujecie, kolumny raczej podłogowe, myślę też o zmianie kabli, co najpierw i na co zmienić

https://www.audiostereo.pl/topic/109731-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Proponuję posłuchać kolumn Kef C7 jako propozycja o brzmieniu dynamicznym, szczegółowym. Drugą opcją są kolumny Indiana Line Tesi 540, to bardziej ciepłe, lepiej wypełnione brzmienie.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

z tego wszystkiego to najlepsze masz kable... Serio.

Ca640 - muł. Rotel może zostać bo masz tu poważniejsze problemy. Eltaxy - do wymiany. Grają mocno takim sobie "tanim" dołem, trochę górą, środek kicha tonalna.

Dobieranie kolumn pod CA to trochę chybiona robota, bo dobry głośnik może zagrać z nim źle. Jak zbraknie "kopa" i będzie pobarwiony środek to bierz pod uwagę że to robota tego cd-ka i weź poprawkę na to.

Z tego co pamiętam z Rotelem dobrze grały Phonary. Są jakieś na alledrogo.

O tyle masz dobrze że ze znalezieniem CA i Rotela w salonie audio nie będzesz miał problemu. Ustaw się na jakieś odsłuchy.

Alternatywnie dla KEFa można brać pod uwagę jeszcze kolumny Monitor Audio z serii Bronze BX5/BX6. Są droższe, ale warte uwagi.

Nie zmienia to faktu, że bez odsłuchu będzie ciężko o wybranie kolumn, tak więc zapraszamy na odsłuch.

PS. Co do oceny CA i innej elektroniki to jest to sprawa mocno subiektywna, dla jednych CA będzie grało super a dla kogoś innego przeciętnie. Grunt żeby odbiorca był zadowolony

z tego wszystkiego to najlepsze masz kable... Serio.

Ca640 - muł. Rotel może zostać bo masz tu poważniejsze problemy. Eltaxy - do wymiany. Grają mocno takim sobie "tanim" dołem, trochę górą, środek kicha tonalna.

Dobieranie kolumn pod CA to trochę chybiona robota, bo dobry głośnik może zagrać z nim źle. Jak zbraknie "kopa" i będzie pobarwiony środek to bierz pod uwagę że to robota tego cd-ka i weź poprawkę na to.

Z tego co pamiętam z Rotelem dobrze grały Phonary. Są jakieś na alledrogo.

O tyle masz dobrze że ze znalezieniem CA i Rotela w salonie audio nie będzesz miał problemu. Ustaw się na jakieś odsłuchy.

no to mnie pocieszyłeś..

azur może też będzie do zmiany, kupiłem go w dobrej cenie z uszkodzonym laserem, sam wymieniłem i kosztował mnie jakieś 600zł, wcześniej miałem Harmana HD970, no i arur wypadł lepiej.

Kolumny chciałbym używane 2-4 letnie nie wiem czy w salonach będzie duży wybór

Monitor Audio z serii Bronze BX5/BX6

o, te mogą być ok.

azur może też będzie do zmiany, kupiłem go w dobrej cenie z uszkodzonym laserem, sam wymieniłem i kosztował mnie jakieś 600zł,

no to nie stracisz, sprzedaj i kup coś innego. ale co? z nowych CD nic lepszego nie znajdziesz za zblizone pieniądze. Ja tam bym namawiał na kupno jakiegoś antyka z cmd i tda1541 lub 1541A lub cx20017 plus tuning który jest niezbędny, ale za to będzie w koncu dobre granie. Jak lubisz analogowo tak jak z kaseciaka albo winyla to tda1541A w trybie NOS, a jak lubisz dźwięk cyfrowy taki jaki jest faktycznie na płytach to cx20017. Oba te dace czesto są w np. Dualach które chodzą za stówkę-kilka stówek. Te Duale to klony pierwowzorów czyli sony/toshiba lub philips/marantz, ale z tego co widzę są lepiej wykonane. Lasery w starych cd-kach są raczej wieczne, mam sporo takich i we wszystkich są oryginalne i chodzą.

CD-k który gra w ciemno dobrze bez przeróbek i często jest na allegrogo za normalne pieniądze to marantz cd-273. Lasery tam wieczne co najwyżej będzie kłopot z silnikiem - zaciera się na łożysku. Ale jak kupisz sprawny to luz. Pamiętaj żebyś uprzedził sprzedającego żeby na czas transportu czymś zabezpieczył laser, żeby nie latał bo dojdzie uszkodzony.

Pod takiego marantza możesz stroić resztę zestawu w ciemno, bo gra toto neutralnie, i sie w żadną stronę nie wychylisz.

Inne cd-ki wymagają pomodzenia. Tak się skłąda że za dobrymi dacami wpychało sie tam powszechne kupę śmieci przez które dzwięk tracił klasę i są to duże różnice.

tu możesz sprawdzić co w jakim cd-ku siedzi. W polu search wpisaj co szukasz i wyleci.

przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.