Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa dla Proac Response D2

Maciej01

Rekomendowane odpowiedzi

Mulą, nie angażują mnie do słuchania muzyki i są bardzo mało barwne, czyli nudne.

Cóż, co najmniej 10-20 osób, które znam, słuchających muzyki u mnie ma nieco inne zdanie na ten temat, ale szanuję opinie innych :)

Może tomaen ma trochę racji. Zależy z czym się proac połączy. Można natrafić również na nudne połączenie. Mógłbyś tomaen rozwinąć przez co rozumiesz to nudne granie ?

Nudne, czyli nie angażujące. Siedzisz i słuchasz muzy i przez ten czas odrywasz się od myśli. Muzyka z głośników jest jak spektakl

(jeszcze nie na żywo, bo moim zdaniem nie ma takiego audio, które odda muzykę jak na żywo). Tutaj się czepiam do proaków o barwę i tempo. Ostatnio proakow słuchałem u kolegi, chyba nie na byle czym, bo z zestawem Sound Art - Jazz i Sarah i zarówno barwa, jak i tempo były słabe, a kolumny niegdyś kosztowały 50 tyś zł. Gdybyś miał okazję to posłuchaj z kolumnami Urei 813C. Dla mnie to były najlepsze kolumny, które słyszałem w systemie. Duże monitory studyjne, koncertowe kolumny z piękną barwą, niesamowitą czytelnością i mega (bo mega gabaryty kolumn) dynamiką.

Na pewno nie będę miał okazji nigdzie tego odsłuchać. A mówisz że taką dynamikę otrzymasz z plumkającej słabej lampy kilkuwatowej SE ? A Response D2 kiedykolwiek słyszałeś, że mówisz że to brzmienie jest nudne ? Mi się wydaje że jest przeciwnie. Jak źle dobierzesz elektronikę to może za dużo się dziać. Wiadomo wszystko kwestia gustu. Mówisz że te te Twoje leciwe kolumny mają lepszą przestrzeń od małych monitorków ProAca ?

koncertowe kolumny z piękną barwą, niesamowitą czytelnością i mega (bo mega gabaryty kolumn) dynamiką

Do listy można dorzucić Altec 19. Odanie dźwięku w prawdziwej SKALI ustawia wszystko realistycznie, więc scena i dynamika i obecność i napowietrzenie atmosfery wchodzi na niespotykany poziom. Ale dzieje się to za przyczyną niewymuszonego grania z dużych paczek. Przy odpowiedniej konstrukcji kolumn kilka wat z lampy SE jest w stanie wytworzyć potworną głośność. To znaczy bardzo miłą i relaksującą w swej muzycznej potworności. Warto czegoś takiego posłuchać - ja kiedyś miałem okazję i traktuję to jako dar od losu.

Z tanszych warto posluchac wyzszych modeli Revox, Telefunken i oczywiscie konstrukcje na glosnikach Isophon. Te glosniki wystepuja w kolumnach czesciej pod innymi nazwami niz Isophon, np. Uniwersum i wiele innych marek uzywalo tychze glosnikow.

Witam,

totaen,

dzieki za rady ale nie moge sprzedac D2. Nabylem je z cala swiadomoscia swych poczynan ;), filozofia dzwieku tej marki odpowiada mi od lat calych. Nie sprzedam ich, dlatego, ze sa inne lepsze, czy dlatego, ze komus nie odpowiada ich granie. Jest dokladnie tak jak napisales. Proac'ki sie lubi albo nie. Proac'ki maja to do siebie, ze nie upiekszaja, nie dodaja od siebie, jak np Epos czy Acoustic Energy, ktore to mam do dzis dnia. Proac'ki mula, nie angazuja, sa nudne, to prawda, ale tak jest ze wszystkim jesli podlaczysz niewlasciwa reszte toru. Ostatnio podlaczylem je do Creeka, gdzie pianino zagralo niebywale ostro i sucho, zrezygnowalem po chwili, natomiast np z tranzystorem Densen B150, Carym SLI 80 czy AR VSI60 zagrala MUZYKA. Moze Sound Art - Jazz, nie zgrywa sie z Proac'kami? Jesli lubisz kolumny na papierowych membranach sprobuj Proac S100. Moze cie przekona ;)

Mam pytanie. Wiem, ze jest paru uzytkownikow lamp produkcji amerykanskiej. Gdzies, kiedys czytalem i za cholewcie nie wiem gdzie, ze w chwili gdy jakas czesc padnie ciezko jest znalesc jej europejski odpowiednik. Podobno amerykanie maja swoje patenty. Czy faktycznie amerykanska mysl techniczna rozni sie od tej europejskiej? Czy w razie usterki faktycznie moze byc problem z naprawa takiego urzadzenia?! Pzdr

Tak, każdy ma prawo do wyboru pod swoje preferencje. To forum jest dlatego, że co system audio to inne granie.

Wniosek tylko jeden, że gdyby dało się uzyskać dźwięk z audio jak na żywo, to wielu by słuchało i nie zaglądało tutaj na forum ;)

I wpisów było mniej, a więcej słuchania i radości z systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.